Autor Wątek: Dbanie o siebie, trening  (Przeczytany 47834 razy)

Offline frank_lucas

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 28
  • Ulubione metody: bat
Odp: Dbanie o siebie, trening
« Odpowiedź #165 dnia: 28.02.2025, 17:07 »
A może sumienie spać nie daje? :P
Mieszanina 50gram Jacka Danielsa z 150gramami zimnej coli powinny szybko wprowadzić w kojący sen. W razie słabych efektów zawsze można poprawić proporcje :)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2230
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #166 dnia: 28.02.2025, 17:09 »
Marna porada :)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline booohal

• Ekspert
  • Reputacja: 539
  • Krzyś
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #167 dnia: 28.02.2025, 19:00 »
Mam ogromne problemy ze snem. W sumie miałem ogromne, teraz mam spore.
W najgorszym okresie melatonina, ZMA i GABA mnie ustabilizowały.
Przez jakiś rok, a może nawet ze dwa lata spałem już naprawdę nieźle. Teraz powraca problem ZMA już biorę i zaraz dołączam GABA. Melatoniny jednak nie chce. Pomagała ale ma skutki uboczne, o których pisał Mostek z resztą to hormon. Wolałbym brać go tylko w ekstremalnej sytuacji.
Panowie, policzmy głosy:

Offline and-and

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #168 dnia: 28.02.2025, 19:30 »
Serwus.
Poczekajcie do mojego wieku.
Mam juz 70 lat, cukrzyce i wysokie cisnienie plus bolacy kregoslup.
Jeszcze 10 lat temu bylo duzo jazdy na rowerze i marszy w zimie jak pogoda pozwalala tak okolo 10 km.
Pomagalo to w walce z chorobami (dzieki temu jeszcze dzisiej nie biore insuliny tylko tabletki).
Dzisiaj zostaly tylko od czasu do czasu spacery no i oczywiscie od wiosny do poznej jesieni ryby.
Jedno jest wazne, sadze to po sobie jaki kolwiek ruch nigdy nikomu nie zaszkodzil przeciez urodzilismy sie jako wedrowcy ciagle w drodze, opanowalismy caly swiat.
I to nam do dzisiaj chyba zostalo. Wszedzie nas pelno, nawet tam gdzie naprawde ciezko zyc mozna nas spotkac. :D
Tyle tylko, ze od jakiegos czasu najwazniejsze dla wielu w naszym zyciu stalo :money: :money: :money:
A poki nie trzeba to nie myslimy o naszym zdrowiu a przeciesz za :money: :money: go nie kupisz.
Pozdrowienia:
Andi
"Wędkarstwo to dyscyplina w równości ludzi – bo wszyscy ludzie są równi przed rybami”.

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 215
« Odpowiedź #169 dnia: 01.03.2025, 09:27 »
A może sumienie spać nie daje? :P
Mieszanina 50gram Jacka Danielsa z 150gramami zimnej coli powinny szybko wprowadzić w kojący sen. W razie słabych efektów zawsze można poprawić proporcje :)

Dzień staram się przeżyć tak by zasypiać spokojnie. ;)

Gdybym nie monitorował od kilku dobrych lat snu, to pewnie bym nie przywiązywał do tego wagi. Zasypiam i budzę się bez problemów. Jednak jak wyjdę na poranny trening po nocy, w której sen był "słaby" to chociaż czuje się dobrze na starcie, to w trakcie biegu widzę, ze szybciej rośnie mi tętno. Nie wiem czy jest ktoś kto biega, ale chodzi mi to, że jak przy pełnej regeneracji w czasie snu, podczas truchtu w tempie 7.00-7.30 mam tętno średnie nie przekraczające 120 to np. po niezbyt efektywnym śnie będzie już ono 130 przy tym samym tempie i ogólnie szybciej się męczę.

Te środki, które wymieniacie to zbyt wielkie działa na poważniejsze problemy. Mi bardziej chodziło o podkręcenie regeneracji. Chyba wrócę do czytania książek przed snem. ;)

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 149
« Odpowiedź #170 dnia: 01.03.2025, 09:48 »
Jakby ktoś chciał wiązać alkohol ze zdrowiem to najlepszy jest ten czysty, chociaż faktycznie to marna porada. Piję się po to żeby być w stanie upojenia alkoholowego, pozostaje tylko kwestia wielkości tego upojenia.

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #171 dnia: 01.03.2025, 09:51 »
Ja mam sen tragiczny. Zasypiam po dwie godziny, potem wybudza mnie pierdnięcie muchy w drugim pokoju i już nie zasnę... Ale to trochę od natłoku myśli. Cóż, taka jest cena geniuszu :P
Zacząłem radzić sobie z tym tak, że słucham na słuchawkach jakiegoś podcastu. Wtedy dość szybko odpływam.

Robię dokładnie tak samo. Kiedyś była to książka.
Wydaje mi się, że z całym szacunkiem nie chodzi o geniusz, tylko przebodźcowanie. Chyba dobrze czasami wszystko wyłączyć i pójść gdzieś się przejść.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #172 dnia: 01.03.2025, 09:56 »
Przecież żartowałem ;)
Krwawy Michał

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #173 dnia: 01.03.2025, 10:12 »
Rozumiem żart, ale widać po tym co piszesz, że masz sporo zainteresowań a przecież nie piszesz o wszystkim co Ciebie trapi.

Sam miewam potężny problem ze spaniem, często związany z tym, że czasami muszę zacząć pracę bardzo wcześnie, czasami długo pracować. Staram się wysypiać, ale zauważyłem, że jak miewałem takie dni gdy starałem się nadrobić, to później był problem ze spaniem i w ostatecznym rozrachunku odsypianie też bywa niekorzystne. Staram się o możliwą regularność.

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #174 dnia: 21.03.2025, 00:04 »
Pochwalę się :P
Nowy rekord i pierwsze podejście pod taki ciężar w hantlach. 60 kg na rękę na skosie. Wiem, że nie opuszczone do końca i techniki w tym nie było, ale do tej pory nie podchodziłem pod maksy w tym ćwiczeniu. Czuję, że byłaby moc na więcej, ale w okolicy nie ma większych hantli i o dziwo problemem nie było samo wyciśnięcie, a utrzymanie nadgarstków i równowagi. Aktualna waga 85 kg.
Kto chce może zobaczyć, jutro filmik usuwam :)
https://youtube.com/shorts/5VCIf-mpW-0?si=rLKOWF-pGN0AE47G
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline cthulhu

• Ekspert
  • Reputacja: 215
« Odpowiedź #175 dnia: 21.03.2025, 05:49 »
Jest moc !! :bravo:

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #176 dnia: 21.03.2025, 06:16 »
Prawie jak Ronnie! :bravo:
Krwawy Michał

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #177 dnia: 21.03.2025, 06:36 »
Zrób sam z ciężarem po 55 kilo. Dlatego ciężej jest na hantlach niż na sztandze bo nie liczą się w tym wyciskaniu same kilogramy. No i położył bym się na płaskiej ławce z ciężarem po 50 i wycisnął je sam :).

Offline Kamil_BBI

• Ekspert
  • Reputacja: 142
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #178 dnia: 21.03.2025, 08:06 »
Zrób sam z ciężarem po 55 kilo. Dlatego ciężej jest na hantlach niż na sztandze bo nie liczą się w tym wyciskaniu same kilogramy. No i położył bym się na płaskiej ławce z ciężarem po 50 i wycisnął je sam :).

Dzięki wszystkim za miłe słowa :)

Przez dłuższy czas 50 kg były największe na siłowni - wrzucam je sam na skos i robie przynajmniej 8 powtorzeń. Teraz niby 10 kg różnicy, a poczucie jakbym pierwszy raz hantle w rękach trzymał :)
Z pozdrowieniami,
Kamil

Offline krzysztof4101997

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
« Odpowiedź #179 dnia: 21.03.2025, 08:14 »
To jesteś bardzo silny skoro sam 50 kg zarzucasz sobie na skos. Kto był na siłowni kiedyś wie jak zarzuca się 50 kilo ;)