Autor Wątek: Czy karpiarstwo jest/musi być drogie?  (Przeczytany 10472 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2235
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Czy karpiarstwo jest/musi być drogie?
« Odpowiedź #60 dnia: 12.06.2024, 10:12 »
Nikt nie każe Ci siedzieć dwie doby :D

Chłopak może mieć 30-letni spinning z włókna szklanego i w miarę sprawny kołowrotek. Zmontować sobie zestaw karpiowy na tym i rzucać 10-20 metrów albo pod nogi. Musi mieć też podbierak i jakąś najtańszą matę, żeby ryby nie kłaść na piachu. Ważyć karpia wcale nie musi.

Reszta typu stoperki i inne duperelki to koszty takie same jak w każdej innej metodzie, a nie tylko w prestiżowym karpiarstwie. Robicie sobie z tej ryby jakiegoś bożka tylko dla wybrańców po 20-letnim okresie inicjacji...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Lohi

• Ekspert
  • Reputacja: 128
« Odpowiedź #61 dnia: 12.06.2024, 10:37 »
Nikt nie każe Ci siedzieć dwie doby :D

Chłopak może mieć 30-letni spinning z włókna szklanego i w miarę sprawny kołowrotek. Zmontować sobie zestaw karpiowy na tym i rzucać 10-20 metrów albo pod nogi. Musi mieć też podbierak i jakąś najtańszą matę, żeby ryby nie kłaść na piachu. Ważyć karpia wcale nie musi.

Reszta typu stoperki i inne duperelki to koszty takie same jak w każdej innej metodzie, a nie tylko w prestiżowym karpiarstwie. Robicie sobie z tej ryby jakiegoś bożka tylko dla wybrańców po 20-letnim okresie inicjacji...
Od początku : nasz kolega ma 13 lat (a nie 30).
Oczywiście, że można próbować łowić karpie w wodach PZW (kolega ma 13 lat i nie ma kasy na miejscówke na komercji za 30-60zł za wieczorne łowienie)  na wieczornych zasiadkach, ale może kolega @Kozi Tobie wytłumaczy ile on pracy, czasu I KASY inwestuje żeby mieć wyniki na wodach PZW i jaki sens mają wieczorne zasiadki na karpia na wodach PZW. No, chyba, że Twoim celem jest zniechęcenie naszego 13 letniego kolegi do połowu karpia, to tutaj za to przyznaje Ci 100pkt na 100 za to.

Co do kosztów : sugerujesz, że koszt dajmy na to 5 zestawów na drabinkach do bata, czyli 2  szpule żyłki, 2 paczki haczyków, pudełko śrucin,.5 spławików, jest porównywalny z kosztem zestawów karpiowych??? To jest bardzo odważna teza

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #62 dnia: 12.06.2024, 10:46 »
Sam łowię przeważnie po 3h wieczorami i jakoś karpie powyżej 10 kg nie raz wpadły.
Kończę tę dyskusję, bo jest bez sensu.

Chłopak może spokojnie tanio połowić i już dostał tutaj podpowiedzi, jak to zrobić.
Krwawy Michał

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #63 dnia: 12.06.2024, 10:55 »
Mam już pierwszy minimalistyczny pomysł: za mate karpiową czy kołyskę będzie robić trawa lub piasek na miejscówce. I cyk pare stówek zaoszczędzone :P 8)
A ważyć karpia może w reklamówce z Lidla zamiast sling'a ;D
To ja Ci odpowiem.
Wszelaki sprzęt jaki posiadam stosuję i do klasyka i do metody i do spławika. Gdy się nastawiam na większego karpia zmieniam tylko żyłkę na grubszą. Łowię z podajnikiem takim samym jak w metodzie, czyli L-ka Douglas 40g (metoda 20-340g), mata ta samo co do metody, podajnik ten sam co do metody, haczyk zmieniam z 12 na 4-kę, ewentualnie na 6-tkę. Czołówka ta sama co do innych wypadów nad wodę. Przynęta - z pinek i białych rezygnuję, zakładam 16-18 pellet lub kulkę. zanęta ta sama co do metody  + groch, ziemniaki.
A teraz sobie przelicz jaka jest różnica między metodą, spławikiem a łowieniem większych karpi.Bo karpia można złowić i na spławik i metodę i tyczkę - nawet tego większego.

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #64 dnia: 12.06.2024, 10:56 »
Sam łowię przeważnie po 3h wieczorami i jakoś karpie powyżej 10 kg nie raz wpadły.

Chłopak może spokojnie tanio połowić i już dostał tutaj podpowiedzi, jak to zrobić.
Tylko spytam : łowisz na zanęty sonubaits ? pellet dynamite czy skretting?, koszykami drennana czy prestona, haczyki kamasan czy guru? Wedka Aventus czy sphere? Siedzies na koszu Matrixa czy fotelu Prestona ?
Rozumiem, że nie chcesz kontynuować dyskusji, bo jak widzisz sam się trochę zapędziłeś w ciemny róg.

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #65 dnia: 12.06.2024, 10:58 »
Mam już pierwszy minimalistyczny pomysł: za mate karpiową czy kołyskę będzie robić trawa lub piasek na miejscówce. I cyk pare stówek zaoszczędzone :P 8)
To ja Ci opowiem.
Wszelaki sprzęt jaki posiadam stosuję i do klasyka i do metody i do spławika. Gdy się nastawiam na większego karpia zmieniam tylko żyłkę na grubszą. Łowię z podajnikiem takim samym jak w metodzie, czyli L-ka Douglas 40g (metoda 20-340g), mata ta samo co do metody, podajnik ten sam co do metody, haczyk zmieniam z 12 na 4-kę, ewentualnie na 6-tkę. Czołówka ta sama co do innych wypadów nad wodę. Przynęta - z pinek i białych rezygnuję, zakładam 16-18 pellet lub kulkę. zanęta ta sama co do metody  + groch, ziemniaki.
A teraz sobie przelicz jaka jest różnica między metodą, spławikiem i łowieniem większych karpi.Bo karpia można złowić i na spławik i metodę i tyczkę i nawet tego większego.
Łowisz tak  karpie na wodach PZW czy komercji?
Podaj proszę koszt swojego CAŁEGO sprzętu do metody. Z pewnością nasz 13letni kolega na tym klorzysta.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #66 dnia: 12.06.2024, 11:03 »

Tylko spytam : łowisz na zanęty sonubaits ? pellet dynamite czy skretting?, koszykami drennana czy prestona, haczyki kamasan czy guru? Wedka Aventus czy sphere? Siedzies na koszu Matrixa czy fotelu Prestona ?
Rozumiem, że nie chcesz kontynuować dyskusji, bo jak widzisz sam się trochę zapędziłeś w ciemny róg.

Człowieku, nie ma żadnego znaczenia, czy łowię na wędki guru, czy miałbym kij z włókna szklanego. Właśnie tego zrozumieć nie możesz. W jego wieku miałem stołek turystyczny składany, który mi się mieścił do plecaka. A często siedziałem na szmacie i też było dobrze.
Zestaw końcowy na karpia jest wg Ciebie drogi? Kawałek żyłki/plecionki z haczykiem i włosem? I ciężarek? Albo nawet kamień na gumce? Po co mnie o zanęty pytasz, jak może sypać kuku gotowaną gotową za 6 zł/kg?
W ciemny róg chyba się zapędzam tylko w świecie, który sobie stworzyłeś na potrzeby prestiżowego karpiarstwa dla bogatych wybrańców.
Krwawy Michał

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #67 dnia: 12.06.2024, 11:03 »

Przepraszam bardzo ale zanęta sonubaits naprawdę jest taka droga? za 100zł kupuje 2 kg zanety Sonubaits z koszykiem prestona w srodku i 4 kg pelletu skrettinga, mam taki zestaw prawdopodobnie około 8 razy nad wodą. Haczyki z drennana, ewentualnie mi sie sprawdzaja z mikado na plecionce, a podajniki: są tanie zamienniki na allegro po 8 zł
Ja mam w domu karpiówki huntera itp a czasami jeżdze łapać karpie na taki zestaw, wędki pożyczone od taty mikado sasori i ogień. Naprawdę myśle że przesadzasz z tym bo pełno ludzi jeździ ekonomicznie na rybki i można super spędzić dzien :) Pakiet przynet osmo 60 zł starczy na cały sezon :)

Offline ZiZ

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 24
« Odpowiedź #68 dnia: 12.06.2024, 11:07 »
To ja Ci opowiem.
A teraz sobie przelicz jaka jest różnica między metodą, spławikiem i łowieniem większych karpi.Bo karpia można złowić i na spławik i metodę i tyczkę i nawet tego większego.
Podaj proszę koszt swojego CAŁEGO sprzętu do metody. Z pewnością nasz 13letni kolega na tym klorzysta.
Nie będę Ci wymieniał mojego sprzętu, bo to nie jest tematem postu. Chłopak kija ma , kręcioł też ma ( przyp. po dziadku), haki chyba też. Żyłka 30-35 to koszt 25 zł , podajnik  3x L40 + foremka 35 zł. Pellet haczykowy 9 zł za opakowanie, zanęta 12 zł. Ot i wsio. I łowię i się cieszę z hobby.

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 12.06.2024, 11:39 »
To ja Ci opowiem.
Nie będę Ci wymieniał mojego sprzętu, bo to nie jest tematem postu. Chłopak kija ma , kręcioł też ma ( przyp. po dziadku), haki chyba też. Żyłka 30-35 to koszt 25 zł , podajnik  3x L40 + foremka 35 zł. Pellet haczykowy 9 zł za opakowanie, zanęta 12 zł. Ot i wsio. I łowię i się cieszę z hobby.
Mi nie musisz nic wymieniac. Mam więcej niż potrzebuje. 13letniemu koledze by to się jednak przydało.
Zapomniałeś powiedzieć gdzie na PZW te karpie tak łowisz.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #70 dnia: 12.06.2024, 11:42 »
W dużej mierze zależy gdzie łowisz. Jeśli jest to dzika zaporowka gdzie trzeba wywozić na 200m, na pewno będzie to drogie. Jeśli chcesz łowić na zbiornikach przygotowanych do tego albo z dużą ilością ryby dodatkowo o mniejszym areale nie wydaje mi się to jakoś dużo droższe niż feeder. Dla przykładu Karpiówka Delphina i kołowrotek Okuma to koszt powiedzmy 400-500 zł, do tego najprostszy pikacz za jakies 50-100, paczka kulek na hak- 20-30, paczka kulek do necenia za kolejne i masz wszystko. Jeśli chcesz iść w namioty i inne śpiwory jest tutaj ogromny potencjał do wydawania kasy.

Ja jeżdżąc na komercję na urlop bardzo lubiłem rzucić sobie karpiowkę z dużym koszykiem chyba Foxa obklejony zanata która też była stosowana w metodzie efekty były całkiem fajne.

Niee zbiornik to staw miejski gdzie karpie sięgają 20kg najwiekszy jaki tam zlowilem to 8, wedke już mam po dziadku to shimano hyperloop i jaxon passion carp free run 5000 wiem troche mały ale ten zostawie narazie bo jest okej do drugiej karpiówki tej samej zbieram na inny kołowrotek
Chłopak będzie łowił tutaj. Po co mu wiedza o zbiorniku, na którym łowi ZiZi?
Krwawy Michał

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #71 dnia: 12.06.2024, 11:44 »
Może dlatego, że ZiZi nigdy karpia z PZW nie złowił 8)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #72 dnia: 12.06.2024, 11:48 »
No.. ja pewnie też nie.
Krwawy Michał

Offline Lohi

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 12.06.2024, 11:51 »
No.. ja pewnie też nie.
Z pewnością zanęta Sonubaits zrobiła robotę, a karpie kusiły się na waftersy CC Moora. Aventus ładnie się giął? Nie spadłeś podczas holu z kosza Matrixa?

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #74 dnia: 12.06.2024, 11:55 »
Zanętę robię sam z mielonych pelletów Skretting za 10-12 zł/kg pomieszanych z AA za 8 zł/kg. Nie jestem masturbatorem przynętowym, więc od lat używam 4 przynęt. Z których chyba wszystkie te 4 lata temu kupiłem. Reszta uszczypliwości jest bez sensu i tylko dowodzi, że nadal nie ogarniasz, że to nie sprzęt łowi.

Źle trafiłeś ogólnie, bo ja od lat łowię jak najbardziej budżetowo się tylko da.
Krwawy Michał