Autor Wątek: Methoda czy tylko mała przeróbka?  (Przeczytany 28016 razy)

Offline PawelL

• Ekspert
  • Reputacja: 143
  • Ulubione metody: method feeder
Methoda czy tylko mała przeróbka?
« dnia: 01.11.2015, 19:51 »
Od razu na wstępie przyznam sie że methode próbowałem na kilku zasiadkach po parenaście minut .....
Dobra możemy przyjąć że wcale nie próbowałem.
Ciekawi mnie jednak czym ten sposób łowienia jest lepszy od koszyka czy zwykłej sprężyny.
Najpierw odpowiem na pytanie czemu tak rzadko próbowałem.
Bo nie wierzę w methode ... i tak powinien brzmieć tytuł tago posta.
Dlaczego?
Sam nie wiem dokładnie ale nie przemawia do mnie ta "pułapka" na ryby że w centrum koszyczka jest przynęta i ... karp podpływa ... i trafia w przynętę w środku podajnika ...

a jakbym łowił na sprężynę z krótkim 7 cm przyponem?
zarzucam i przynęta jest max 7 cm od zanęty.

nie przemawia do mnie wrzucanie do akwarium podajnika i wciskanie że tak samo się będzie dziać (nie wiem czy to słowo jest dobre) po zarzuceniu na odległość 40 m gdzie 1/2 podajnika się raczej rozsypie ... i po methodzie przynęta jest gdzieś ...

sprężyna ma sprężynę, koszyk ma ścianki boczne, a podajnik do methody nie ma nic i wydaje mi się że tak,czy tak to przynęta leży w odległości jakiej jest przypon i tyle

Troszkę prowokatorski post ale jakże prawdziwy.
Paweł.

Offline Biały

• Ekspert
  • Reputacja: 64
Odp: Methoda czy tylko mała przeróbka?
« Odpowiedź #1 dnia: 01.11.2015, 20:06 »
"a jakbym łowił na sprężynę z krótkim 7 cm przyponem?
zarzucam i przynęta jest max 7 cm od zanęty."

Kilkanaście lat temu mój sąsiad który mnie na ryby zabierał łowił dokładnie w taki sposób piękne leszcze ja łowiłem klasycznie z koszyka i zawsze miałem gorsze wyniki.
Pamietaj że ciebie to nie musi przekonywać ważne że ryby tak.
Łukasz Białas, Wałcz

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #2 dnia: 01.11.2015, 20:08 »
Myślę, że skoro do tej pory nie przekonałeś się do methody to kolejne argumenty tego nie zmienia. Jedyny sposób, który moim zdaniem może zmienić Twoje nastawienie do tego sposóbu łowienia to wypad nad wodę z osobą, która dobrze zna tą technikę. Wyniki takiej osoby zapewne zmienią Twoje podejście do tematu. Mówię głównie o komercji, bo wody PZW pokazują, że tam nie zawsze metoda wygrywa.
Jožin z bažin

Offline PawelL

• Ekspert
« Odpowiedź #3 dnia: 01.11.2015, 20:18 »
Jedyny sposób, który moim zdaniem może zmienić Twoje nastawienie do tego sposóbu łowienia to wypad nad wodę z osobą, która dobrze zna tą technikę. Wyniki takiej osoby zapewne zmienią Twoje podejście do tematu

przerobione i teza padła ... sprężyna z krótkim przyponem była lepsza od methody dwa do jednego dla sprężyny z przyponem 10 cm, 0,8mm plecionka i dumbelsem tutifrutti.
Paweł.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #4 dnia: 01.11.2015, 20:18 »
Paweł, no wiesz! Jak to, nie wierzysz w Metodę? :D

Tak naprawdę to właśnie jak wyobrazisz sobie pewne rzeczy, to Metoda jest najlepsza. Na kupce zanęty masz przynętę, ryba musi ją łyknąć. Spręźyna jest nieefektywna, stawia opory podczas zarzutu, i co istotne, wcale nie musi dawać brań. Bo podajnik do Metody, z przynętą luźno na przyponie, daje ich bardzo malo.

Metoda to możliwosć kombinacji z nabiciem podajnika, jest to czysta sprawa też, w przypadku sprężyny musisz się ubrudzić, i to dość mocno. Przy zarzutach w lilie, krzaki, zaczepy - Metoda nie jest uzbrojona, hak jest schowany, i uda ci się go wydobyć, przy takiej sprężynie już nie. Poza tym sama prezentacja. Podajnik jest płaski, nie jest tak widoczny jak sprężyna, często z jakimiś 'akcentami'. Podajnikiem zapodam małe ilości towaru, sprężyną masz z tym kłopot. W okresie jesień -wiosna, często stawia Cię to w gorszej pozycji.

No ale w Metodę trzeba uwierzyć. Ja sadzę, że ktoś kto dobrze łowi sprężyna i wierzy w nią, będzie maił lepsze efekty niź ktoś kto zaczyna dopiero z Metodą. Jednak nie da się tutaj udoskonalać samej spręźyny, w pewnym momencie po prostu odstaje od Metody.

Ja w swoich filmach staram się pokazać, że nie zawsze Metoda jest najlepsza. Helikopter lub koszyk często łowi lepiej. Jednak łatwo osiągnąć mistrzostwo przy Metodzie, jest to najprostsza z technik gruntowych tak naprawdę, dodatkowo oszczędna jeżeli chodzi o zanętę. Samą sprężyna ma wiele zalet, i spokojnie można z niej korzystać w pewnych okolicznościach. Nocki, większe ilości towaru wsadzane do środka, dłuższy przypon, gdzie przesuwa sie zestaw o jego długość tak aby przynętę umiejscowić w pobliżu zanety która wypadła ze spreżyny itp. Można skutecznie nią łowić, często lepiej niż Metodą! Najlepiej mieć kilka technik na podorędziu i nie ograniczać się tylko do jednej! :D
Lucjan

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 01.11.2015, 20:19 »
Bo nie wierzę w methode ...
Dobrze, że ryby tego nie wiedzą! ;D
Niestety taka to już natura ludzi, że boją się rzeczy nowych. Kubator już powiedział Ci co zrobić, żeby do metody się przekonać, a jestem pewien, że jeśli spróbujesz na jakimś stawie bądż komercji to szybko w nią uwierzysz ;)
Pozdrawiam
Marcin

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #6 dnia: 01.11.2015, 20:25 »
Wszystko na ten temat już zostało na tym forum napisane ...
Moje testy na średnich karpiach w roku 2014,  5:1 dla metody, dlatego ją wybieram - bo lubię dużo brań, ... jeszcze tylko muszę zrobić kolejny krok w skuteczności zacięć ;)
;)

Offline PawelL

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 01.11.2015, 20:30 »
Mój kotus odciął mnie od Neta rano od pisze... Sorka
Paweł.

Offline PawelL

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 01.11.2015, 20:31 »
Z tabletu piszę.
Paweł.

Offline andrzej

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
« Odpowiedź #9 dnia: 01.11.2015, 20:51 »
Od razu na wstępie przyznam sie że methode próbowałem na kilku zasiadkach po parenaście minut .....
Dobra możemy przyjąć że wcale nie próbowałem. ???
Chyba sam sobie odpowiedziałeś pierwszymi zdaniami swojego tematu.
Po paru minutach to można stwierdzić tyle co nic,ale są osoby które nic nie przekonuje i trzeba się z tym pogodzić.
Dwa lata temu zacząłem przygodę z metod feeder,powiem szczerze nie było łatwo .
Dzisiaj mogę powiedzieć ze prawie nauczyłem się tej techniki wędkowania,sam koszyk do metody nie zadziała,zanęta ,przynęta , technika rzutu .
Ja jestem zdania ze nie sprzęt łowi tylko gość co trzyma wędkę,niekiedy lepsze efekty są na zwykły koszyk  a nieraz na metodę, sztuka polega na tym aby właściwie dobrać technikę do kaprysu ryb .

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 01.11.2015, 21:07 »
Ja też obiecuję sobie co roku, że zajmę się metodą, ale co mam zrobić jak Odra płynie 700 m od mojego domu i kusi.
Staś
Klasyczny Feeder

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #11 dnia: 01.11.2015, 21:32 »
Ja też zwykle ostrożnie podchodzę do wielu nowości. Staram się zawsze zrozumieć i potwierdzić ew. przewagę danej techniki.
Być może nie do końca wiemy co sprawia, że metoda w wielu przypadkach jest bardzo skuteczna. Nie ma zbyt wielu filmów spod wody, które mógłby dostarczyć takich informacji i rozwiać pewne wątpliwości.
Trzeba jednak przyznać, że metoda (szczególnie przy połowie karpi) jest naprawdę skuteczna. Bez wątpienia wielu wędkarzy może empirycznie udowodnić skuteczność tej techniki i nazwać ją - jak mawiają Anglicy - devastating lub deadly :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #12 dnia: 01.11.2015, 21:50 »
Mi metoda się bardziej sprawdziła jak odpuściłem sobie inne forum i zalogowałem się na SiG. Wcześniej nie miałem wiedzy  i postepowałem tak trochę "po omacku" sam próbowałem można to nazwać swojej metody jednak bezskutecznie. Dopiero na tym forum  dowiedziałem się bardziej istotnych szczegółów. Może za krótko łowię na metodę bo dopiero na dobre to od wrzesnia br. jednak więcej będę mógł na ten temat powiedzieć w przyszłym sezonie i gdy spróbuję na innej wodzie niż dotychczas. Jak na razie to 1:0 dla metody

Grzes77

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 01.11.2015, 22:20 »
Widzę Paweł, że nadszedł ten czas, byśmy wybrali się nad wodę we dwóch, wymienimy się poglądami ;).
Ja stosuję tylko pellet 2mm i nic mi się nie rozwala, a na naszym wspólnym łowisku tylko pływaków używam, no ale to już nad wodą ;).

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #14 dnia: 01.11.2015, 22:33 »
Czy Metoda jest skuteczna o tym można się najlepiej przekonać na łowiskach komercyjnych i takich gdzie jest duża presja i sporo ostrożnych ryb.
Uważam że łowiąc na komercji nie ma skuteczniejszego sposobu jak metoda.
Na wodach dzikich i mało rybnych już z tym jest gorzej.
Pozdrawiam - Gienek