Autor Wątek: Chińskie auta  (Przeczytany 2063 razy)

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 354
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
Chińskie auta
« dnia: 24.01.2026, 16:26 »
Evoque idzie na sprzedaż.
Też mi się podobają, zawsze chciałem Mercedesa i w końcu się spełniło.
Niech się sprawuje :thumbup: Mnie kusi przetestowanie chińskiej motoryzacji, a właściwie zakup Chery Tiggo 9, muszę umówić się na jazdę próbną, bo mam klienta co w listopadzie 8 wziął i zachwycony.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 416
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Chińskie auta
« Odpowiedź #1 dnia: 25.01.2026, 09:12 »
Mnie kusi przetestowanie chińskiej motoryzacji, a właściwie zakup Chery Tiggo 9, muszę umówić się na jazdę próbną, bo mam klienta co w listopadzie 8 wziął i zachwycony.

Ty se lepiej poczytaj grupy aut z Temu na FB, BYD, Cherry, MG, Omoda, Baic i te inne pingpongi, chyba że faktycznie chcesz być betatesterem wyrobów samochodopodobnych i betatesterem miejsc serwisowopobobnych do ASO normalnych marek.
Dzierżno uzależnia

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #2 dnia: 25.01.2026, 09:46 »
Ty se lepiej poczytaj grupy aut z Temu na FB, BYD, Cherry, MG, Omoda, Baic i te inne pingpongi, chyba że faktycznie chcesz być betatesterem wyrobów samochodopodobnych i betatesterem miejsc serwisowopobobnych do ASO normalnych marek.
Spokojnie, Chery to nie jest krzak, firma młoda bo 30 lat na rynku, a mają sprzedaż prawie 3mln aut rocznie, gdzie VW ma niecałe 10 mln. To nie są wydumki, tylko kompletne auta w nowoczesnej technologii, z dobrze zestawionym value for money na rynek EU, by wejść na niego. I poczytać mogę, ale konkretne posty, porównania, zestawienia, a nie pokrzykiwania fanbojów fałweja czy ałdi, jak to na wielu grupach jest. Poza tym ja z samochodami nie zawieram związku małżeńskiego, nie podoba się lub się znudził, to sprzedaję i tyle.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2289
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 25.01.2026, 10:02 »
Nie wchodziłem nigdy w temat, ale znajomy z UEA podsyłał mi oferty, jak to u nich wygląda. Chińskie firmy oferują gwarancję na 10 lat lub milion kilometrów.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #4 dnia: 25.01.2026, 10:30 »
Nie wchodziłem nigdy w temat, ale znajomy z UEA podsyłał mi oferty, jak to u nich wygląda. Chińskie firmy oferują gwarancję na 10 lat lub milion kilometrów.
Gwarancja mechaniczna
 7 lat/150 000 km lub 3 lata bez limitu kilometrów
* w zależności od tego, co nastąpi wcześniej

Akumulator, silnik i elektroniczny układ
sterowania: 8 lat lub 160 000 km
* w zależności od tego, co nastąpi wcześniej

Specjalna ochrona
Gwarancja na lakier: 3 lata
Gwarancja na perforację / korozję: 12 lat

Gwarancja na części zamienne
2 lata (nielimitowany przebieg)

Biorąc pod uwagę jakiś leasing na 3-5 lat, 5.4/100km, 428KM, 4 koła napęd, full wypas, extra wyciszenie i super testy zderzeniowe, extra hybrydę gdzie moża 140 kilometrów zrobić na samym prądzie, bez ograniczenia prędkości jak w znanych nam hybrydach, czyli przy panelach PV i jeździe do roboty raz w tyg ładowanie z gniazdka pod wiatą, ponad 1000km zasięgu na zbiorniku jak chce się jechać na wakacje, dość mocno do mnie przemawia to auto. A z racji roboty spotykam się np z marką premium, gdzie właściciel wydał 650 tys, a jeździ zastępczakiem od 3 miesięcy, bo ASO nie potrafi ogarnąć auta. To tak w ramach nawiązania do "uznanych marek i ich wartościowych ASO". Rynek motoryzacyjny się zmienił w ostatnim czasie dość mocno, skoro wymuszone zostały EV i im podobne, a VW nie ogarnął właściwie kuwety zostając mocno w tyle, to nie ma co patrzeć i tęsknić za znaczkiem, bo to nic w tym momencie już nie znaczy, jakość poszła na psy, księgowi zrobili robotę, czasami w uznanej marce siedzi więcej chińszczyzny niż w chińczyku (a Ci szybko się nauczyli produkując dla dużych koncernów części i wyciągnęli z tego wnioski budując można powiedzieć wręcz imponujące pojazdy). Nie wiem czemu niemiaszki wraz z UE chcą zaorać VW, ale tak to wygląda...i albo się ogarną, albo będzie słabo.
Skala sprzedaży globalnej
Chery (w tym cały koncern Chery Holding) sprzedał w 2024 r. ok. 2,6 mln pojazdów na świecie, poprawiając wynik rok do roku o ok. 38–40%.​

Grupa Volkswagen (VW Group, wszystkie marki: VW, Audi, Škoda, Seat/Cupra, Porsche itd.) dostarczyła w 2024 r. nieco ponad 9 mln pojazdów globalnie, co oznacza spadek o ok. 2% r/r.

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 161
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #5 dnia: 25.01.2026, 10:33 »
W każdą niedzielę na TVN Turbo leci MOTO KOMBAT, fanom chińskiej motoryzacji polecam. Ostatnio oglądałem jak próbowali wraz z warsztatem z Warszawy biorącym udział w programie JEŹDZIĆ OBSERWOWAĆ pozyskać taki podstawowy zestaw naprawczy po stłuczce przodem. Wniosek końcowy-szybcie by to załatwili prywatnie zamawiając części niż przez funkcjonujących w Polsce przedstawicieli firm motoryzacyjnych. Czas oczekiwania na części zamówione prywatnie-około 30-40 dni. Czas oczekiwania na części poprzez przedstawiciela-nieznany. Nie potrafili odpowiedzieć na pytanie kiedy i czy wogóle części będą.
Zięć prze pół roku pracował w serwisie FORD w Warszawie, mieli podpisaną umowę z którymś z Chińczyków. Opinia serwisu - jak na tą chwilę trzymać się z daleka. Środek auta fajny, pod spodem rozwarstwiające się zgrzewy blach.
Tomek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #6 dnia: 25.01.2026, 10:35 »
Niezła masakra :O

Ale też trochę z tyłu głowy mam, że to prywatna, zachodnia telewizja i jest przez zachodnie marki opłacana. Nie wiadomo, ile jest w tym prawdy. Choć na 100% NA RAZIE dostęp do części może być ograniczony.
Krwawy Michał

Offline Semit

• Ekspert
  • Reputacja: 161
  • Tomek
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #7 dnia: 25.01.2026, 10:42 »

Ale też trochę z tyłu głowy mam, że to prywatna, zachodnia telewizja i jest przez zachodnie marki opłacana. Nie wiadomo, ile jest w tym prawdy. Choć na 100% NA RAZIE dostęp do części może być ograniczony.
Michał, łatwo to sprawdzić, wystarczy wykonać kilka telefonów do serwisów marki która nas interesuje z zapytaniem o części. Myślę że te programy są obiektywne, dzwonili po kilku serwisach i wszędzie słyszeli tą samą śpiewkę-części wszystkich na stanie nie mają, a czas oczekiwania nieznany. Także myślę, że jak ktoś już się na takie auto zdecyduje, to powinien zacząć od obdzwonienia okolicznych serwisów z zapytaniem o dostęp części, a nie kupować auto oczami, bo te auta na prawdę atrakcyjnie wyglądają z zewnątrz i wewnątrz.
Tomek

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #8 dnia: 25.01.2026, 10:48 »
Ale do nowych modeli bez znaczenia czy europejskie czy chińskie jeśli chodzi o blacharkę mogą być problemy. Z resztą...z używanymi również, klient ma allroad'a i przez zabawę z jakimś czujnikiem wysokociśnieniowym co go nie ma w całych Niemczech auto stoi od 4 mcy unieruchomione. Co do filmików trzeba pamiętać kto je sponsoruje i mieć swój rozum, nie dotyczy to tylko motoryzacji. :thumbup:

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #9 dnia: 25.01.2026, 10:50 »
Michał, łatwo to sprawdzić, wystarczy wykonać kilka telefonów do serwisów marki która nas interesuje z zapytaniem o części. Myślę że te programy są obiektywne, dzwonili po kilku serwisach i wszędzie słyszeli tą samą śpiewkę-części wszystkich na stanie nie mają, a czas oczekiwania nieznany. Także myślę, że jak ktoś już się na takie auto zdecyduje, to powinien zacząć od obdzwonienia okolicznych serwisów z zapytaniem o dostęp części, a nie kupować auto oczami, bo te auta na prawdę atrakcyjnie wyglądają z zewnątrz i wewnątrz.

Zrób ten test dla dużego chińskiego koncernu, potem dla nowego BMW, Merca i Audi-wyniki mogą Cię zaskoczyć 8)

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 416
  • Rafał
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 25.01.2026, 11:05 »
Carl, widzę że jesteś zafixowanym fanem aut z Temu. Błędy na ostatnich mrozach gdzie ludziom masowo wywalało checka od spaliny i błędy EPC od elektryka, auto potrafiło wpaść w tryb awaryjny i mocno zwolnić po kilku km jazdy, w różnych markach, i żaden serwis nie potrafi sobie z tym poradzić. Omoda 9 - większość egzemplarzy mocno ściąga, serwisy nie potrafią sobie poradzić, Omoda 5 i 9 - wriując multimedia, gasnący wyświetlacz od zegarów w czasie jazdy, Baic - oferowali spaliny z lpg, okazało się że instalacja to jakiś drut i silniki masowo padają już po kilku tysiącach kilometrów, czs oczekiwania na nowy silnik - NIEZNANY, już nie ma możliwości zamówienia ich aut z lpg.

Takich fuckupów jest tysiące, a te samochody dopiero raczkują, ciekawe co wyjdzie przy 50-100-150kkm. Chinole można rozważać za 5 lat minimum, jak powychodzą choroby wieku dziecięcego do tych 200kkm i będzie wiadomo, które marki zostały na rynku.

To, że chinole dają gwarancję wyjebaną w kosmos na miliard kilometrów nic nie znaczy, bo na takie multimedia masz 3 lata, jak Ci te śmieszne ekrany padną na amen a padają już jako nowe to będziesz zamiennika na aliexpress szukał.

Jesteś jak typowy posiadacz kOmody na ich grupie, gdzie co drugi pisze, że ma najnowsze Audi/BMW i niewidzi różnicy xD
Dzierżno uzależnia

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #11 dnia: 25.01.2026, 11:12 »

Racja :thumbup:
Krwawy Michał

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #12 dnia: 25.01.2026, 11:32 »
:) ja zafiksowany? Rozważam i wierz mi zrobiłem dość szeroki research i wiem z czym się je z plusami i minusami, te są jak w każdej marce, zakup czegoś od audi czy merca nie gwarantuje w dzisiejszych czasach niczego, ani spokoju, ani taniego dostępu do części, ani serwisu na odpowiednim poziomie. Poza tym, to że mocno rozważam, nie znaczy że kupię...po prostu niekoniecznie patrzę na znaczek, tylko co dany egz sobą reprezentuje.
Czekaj, a czymże różni się zakup Mifine przez Ciebie i samochodu przez Kowalskiego?Jedno cacy bo w Europie to Nytro 4 razy droższe a w Chrl Mifine? To samo tyczy się aut. Nie zakrzywiaj faktów, Baic z lpg dalej sprzedają.
Pewnych zmian nie unikniemy, marki europejskie po dekadach boomu padają ofiarą wewnętrznych przepisów. Druga strona medalu taka, że chinole mogą przez lata dopłacać byle tylko wejść w Europę, ale kombinują też robiąc fabryki na Węgrzech by  obejść cła etc. To dzieje się na naszych oczach i niespecjalnie zatrzymamy. Europa traktowała Chińczyków jako tani rynek produkcji aftermarketu, a Ci się nauczyli technologii i zrobili swoje i jak widać po słupkach dobrze im idzie.

Offline piszczu

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #13 dnia: 25.01.2026, 11:37 »
Pewnych zmian nie unikniemy, marki europejskie po dekadach boomu padają ofiarą wewnętrznych przepisów. Druga strona medalu taka, że chinole mogą przez lata dopłacać byle tylko wejść w Europę, ale kombinują też robiąc fabryki na Węgrzech by  obejść cła etc. To dzieje się na naszych oczach i niespecjalnie zatrzymamy. Europa traktowała Chińczyków jako tani rynek produkcji aftermarketu, a Ci się nauczyli technologii i zrobili swoje i jak widać po słupkach dobrze im idzie.

Dokładnie tak, zresztą kto teraz kupując chińczyki przejmuje się tym co będzie za 200k km? One są tak tanie, że bierzesz dla przykładu MG za 100k kończy się gwarancja i wymieniasz na nowe. Mało jest teraz osób co kupują nowe auta z myślą, że będą nimi jeździć przez kolejne 10 lat czy więcej, więc takimi bolączkami co będzie po 200k to się nie martwią zapewne Ci co kupują nowe z salonu czy tam biorą w leasing.

Ja czekam na jakiegoś VW T6 i nowsze ale z Chin i w cenach chińskich coby na rybki było czym ciorać ;D

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #14 dnia: 25.01.2026, 11:37 »

Racja :thumbup:
No nie racja ;D to podejście konsumenta do auta używanego, kupując nowe przez 3 lata to nie jest problem, tzn problem ten bierze na siebie producent. Wchodzi nowy egz popularnej marki europejskiej i wydzwon serwisy za częściami,  te problemy dotyczą każdej nowości i oczywiście warto mieć tego świadomość, lecz wpływu na to nie mamy.