Autor Wątek: Woj. Śląskie - Wasze ulubione łowiska  (Przeczytany 126975 razy)

Offline toms2m

• Ekspert
  • Reputacja: 132
Odp: Woj. Śląskie - Wasze ulubione łowiska
« Odpowiedź #120 dnia: 14.02.2017, 15:47 »
Byłem na Ostrożnicy w tamtym roku na wiosnę. Ciężkie łowisko, zarośnięte liliami, jedynie przy stanowiskach wycięte małe pola, gdzie można ulokować zestaw. Gadaliśmy z Panem co miał wykupioną roczną licencje i podobno właściciel planował zagospodarować inne brzegi i zrobić z tego łowisko typowo karpiowe. Łowisko ciekawe i klimatyczne, nie wygląda jak typowa komercja, a raczej jak dzikie łowisko. Pewnie w tym roku odwiedzę je kilka razy :)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #121 dnia: 14.02.2017, 16:13 »
Napisz coś więcej jak Ci tam poszło. jakie ryby da się złowić itp. ;)
Zdjęcia z łowiska - ładne.
;)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #122 dnia: 14.02.2017, 16:18 »
Na Żabie Stawy mam bardzo blisko, a byłem tam w sumie tylko raz w ubiegłym roku. Nie spodobało mi się tam :/
Stosunkowo droga opłata, zwłaszcza w dni wolne, a łowisko wygląda na typowy basen z karpiem.
Co prawda da się połowić i pływa tam fajna ryba. Dość sporo karpia do 5kg, przynajmniej mnie takie się wieszały. Okolica jest zadbana, dobrze zorganizowana, pracownicy/właściciele też w porządku. Mankamentem są wszelkiej maści "turyści", czyli okoliczni mieszkańcy-  spacerowicze, biwakowicze (jest tam pole campingowe!), piwosze, konsumenci rybek ze stawu, dzieciary etc.
Coś na zasadzie "wieś się bawi" z możliwością moczenia kija ;) Komercje już takie bywają, ale dla mnie to było zbyt wiele. Za duży zamęt, chaos i szum. Być może gdyby się wybrać w tygodniu, to sprawa wyglądałaby zupełnie inaczej. Niestety rzadko mam ten komfort by w dni robocze wyrwać się nad wodę...
Czesiek

Offline toms2m

• Ekspert
« Odpowiedź #123 dnia: 14.02.2017, 16:31 »
Napisz coś więcej jak Ci tam poszło. jakie ryby da się złowić itp. ;)
Zdjęcia z łowiska - ładne.

Za bardzo nam nie poszło, bo ryby wolały się integrować między sobą. Kilka karpi około 1-2 kg. Z opowiadań słyszeliśmy, że ładna płoć i dużo szczupaka. Niestety jak z stanem lina, nie potrafili nam odpowiedzieć, chociaż łowisko wygląda jak raj dla tej rybki :D

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #124 dnia: 14.02.2017, 16:37 »
Daj znać jakby zarybił czymś większym - bo widoczki naprawdę ładne.
A ile to hektarów ma? (jeden czy dwa)
;)

Offline toms2m

• Ekspert
« Odpowiedź #125 dnia: 14.02.2017, 16:45 »
Szczerze nie odpowiem Ci na to. Ja wchodziłem na to łowisko od strony tych budynków (chyba jakiś mechanik albo coś z pojazdami) i miejsce gdzie dało się wędkować to było coś jak kanał, może 100 metrów długości i 30 szerokości. Reszta zarośnięte liliami. Jest też duża szansa, że od tego czasu dużo się zmieniło, jak planował sobie właściciel.

Słyszałem, że niedaleko Rybołówki rok, czy dwa otwarli nowe łowisko-Bujaków. Był ktoś i może coś powiedzieć?

PS Na mapie zaznaczyłem brzeg, gdzie dało się łowić.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
« Odpowiedź #126 dnia: 14.02.2017, 17:10 »
Nic o nim nie wiem oprócz tego, że chyba już dłużej funkcjonuje.
;)

Offline n0cny

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #127 dnia: 14.02.2017, 17:55 »
 Starorzeka w Olzie. Osobiście nie łowiłem, jedynie kilka razy przyjechałem odwiedzić znajomego, ale pamiętam tą wodę jeszcze z czasów PZW i wspominam pozytywnie a do tego rok przed zmianą dzierżawcy na prywatnego, rzeka wylała i do stawu dostały się piękne ryby m.in karpie - podobno z wód czeskich. 10tki łowiono przez pewien czas praktycznie codziennie - niestety, był to okres bez wymiaru górnego i sporo ryb zostało wziętych, ale zostało ich sporo. Do tego regularnie zarybiany zbiornik, ryby są spore, ale nie jest aż tak łatwo ich złowić. Cena również spora.

Offline kkza

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 139
« Odpowiedź #128 dnia: 14.02.2017, 18:03 »
Starorzeka w Olzie.

Nigdy tam nie byłem ale łowisko podoba mi się ze zdjęć, jakiś film na YT też oglądałem o tym łowisku. Zanim ktoś się wybierze proponuję szczegółowo przestudiować regulamin.
Karol

Method feeder, odległościówka, podlodówka
Tęsknię za przepływanką.

Offline Pajone

• Ekspert
  • Reputacja: 35
« Odpowiedź #129 dnia: 14.02.2017, 18:15 »
Bujaków dno jak dla mnie! Gdzieś kiedyś opisywałem na forum.  Natomiast Sowice ok. Małe ale na szybkie, krótkie wypady i testy w tygodniu jest ok.
Paweł

Offline basp28

• Ekspert
  • Reputacja: 97
« Odpowiedź #130 dnia: 14.02.2017, 20:09 »
Ulubione łowisko - J. Goczałkowickie tzn. cofka rzeki przed zbiornikiem - dlaczego - mam b. blisko, dość dobrze poznałem łowisko i okolice, można połowić na spławik, stosunkowo mało ludzi, cisza, spokój, sporo ryby.
Poza tym na Śląsku podobały/ją mi się Pszczynka przed Zb. Łąka, Odra - przed Kędzierzynem - raczej łowiska sezonowe - wiosna / jesień.
Raczej wole rzeki i lubię spławik.   

Offline KrisKaras

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 11
« Odpowiedź #131 dnia: 15.02.2017, 20:44 »
Ja na Ostroznicy kilka lat temu bylem 2 albo 3 likendach od piątku do niedzieli wtedy kosztowalo to 50zl , co do ryb hmm kolega kiedyś karpia z 8kg złapał ją miałem raz odjazd nocą w deszczu i nie udało mi się zaciać. Siedzieliśmy raz cały likend bez brania w niedzielę rano przyszedł miejscowy lowil na zwykłą kukurydzę z puszki może pół godzinki dwa karpie i do domu haha :)

Offline Azet

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #132 dnia: 16.03.2017, 20:31 »
Witam. Ktos sie orientuje czy warto wykupywać licencje na lowisko zacisze w Swietochlowicach?? Trzeba tam opłacić i pzw i licencje co moze owocować dużym zarybieniem. Zastanawiam sie czy nie pozwolić sobie na ten akwen w tym roku ale nie chce tego robic w ciemno.

Edycja administratora:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1878.0
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=2757.0

Offline Plesik

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #133 dnia: 20.03.2017, 18:07 »
Może ktoś wie od kiedy u Romana będzie otwarte??? Lub jakaś inna komercja w okolicy Gliwic? Na pewno jest otwarte Pod Borem, bo już byłem w tym roku. Niestety do Ochab mam trochę daleko. Coś bliżej? Może ktoś wie?

Offline Fisha

• Ekspert
  • Reputacja: 87
« Odpowiedź #134 dnia: 20.03.2017, 19:28 »
Sprawdź, czy "Pod Karachem" nie jest już przypadkiem otwarte https://www.facebook.com/%C5%81owisko-pod-karachem-527030090742664/