Autor Wątek: Feeder - od czego zacząć?  (Przeczytany 29564 razy)

elvis77

• Gość
Odp: Feeder - od czego zacząć?
« Odpowiedź #15 dnia: 28.12.2015, 05:13 »
Na ten większy i głębszy akwen wybrał bym kij 360cm i ok80-100cw. Głębokość jest spora ,więc i podajniki cięższe a i może przyjdzie chęć dalej rzucić. Na płytsze jeziorko Piker 2,7-3.0m. do 40g.
http://allegro.pl/mikado-ultraviolet-feeder-360-90-gratisy-i5836066116.html   
http://allegro.pl/mikado-black-draft-picker-270-do-40g-i5693950146.html
Przychylam się do propozycji Arka i ze swojej strony polecam:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5597273629
Jeśli chodzi o podajniki i foremki to tu już wg. własnego uznania. Możesz śmiało kupić kopię Drennana czyli Jaxon jak również oryginaly Prestona, albo poszukać tańszych podajników od firmy Behr (Grześ77 pisał o nich i je zachwalał ). Jeśli chodzi o haczyki to ja mogę polecić  Drennana i Guru. Jest co raz większy wybór sprzętu do metody. Tak więc masz w czym wybierać.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 163
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #16 dnia: 28.12.2015, 08:14 »
Ja ze swojej strony mogę polecić kanały wędkarskie na  YouTube. Z filmów tych też dużo i w krótkim czasie się nauczyłem szczególnie jeżeli chodzi o wiązanie haczyków. Oczywiście w sklepach są dostępne haczyki o różnych rozmiarach i grubości żyłki ja jednak sam się nauczyłem wiązać takie rozmiary haków i żyłki jakie mi pasują. Polecam.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 28.12.2015, 08:45 »
Na ten większy i głębszy akwen wybrał bym kij 360cm i ok80-100cw. Głębokość jest spora ,więc i podajniki cięższe a i może przyjdzie chęć dalej rzucić. Na płytsze jeziorko Piker 2,7-3.0m. do 40g.
http://allegro.pl/mikado-ultraviolet-feeder-360-90-gratisy-i5836066116.html   
http://allegro.pl/mikado-black-draft-picker-270-do-40g-i5693950146.html
Przychylam się do propozycji Arka i ze swojej strony polecam:
http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=5597273629
Jeśli chodzi o podajniki i foremki to tu już wg. własnego uznania. Możesz śmiało kupić kopię Drennana czyli Jaxon jak również oryginaly Prestona, albo poszukać tańszych podajników od firmy Behr (Grześ77 pisał o nich i je zachwalał ). Jeśli chodzi o haczyki to ja mogę polecić  Drennana i Guru. Jest co raz większy wybór sprzętu do metody. Tak więc masz w czym wybierać.
  Kołowrotek który poleca Daniel to doskonała propozycja. W tej cenie nie do pobicia.
Arek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #18 dnia: 28.12.2015, 09:02 »
Pickera Black Draft 3 m posiadam , to świetna wędka za dobrą cenę .

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #19 dnia: 28.12.2015, 12:40 »
Witaj razz
Dokładnie jak już koledzy pisali poleciłbym ci pickerka, będzie on dobry zarówno do method jak i do koszyka. Osobiście używam podajników Prestona, wiem nie są tanie ale naprawdę dobre. U nas do metody znakomicie sprawdza się mix 50/50 to znaczy połowa twojego mixu, mogą to byc mielone konopie, mielone pelety, itp w sumie musisz sam pokombinować  plus 2mm pellet naprawdę się sprawdza. Bardzo fajna rzeczą do method feeder jest haczyk z włosem na którego możesz zalozyc niemal każda przynętę.
Tomek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #20 dnia: 28.12.2015, 13:14 »
Jeżeli łowisz na takich wodach jak piszesz, powinieneś zaopatrzyć się w kija o odpowiedniej długości przede wszystkim. Picker może się okazać niezbyt dobry jeżeli łowisz na 40 metrach i na większej głębokości, bo będziesz miał kłopoty z zarzutami aby osiągnąć pożądana długość. Jeżeli będzie to jedna długość, postawiłbym na 3.30 metra ewentualnie 3.60 metra aby zarzucać wygodnie. Z czasem możesz kupić sobie pickera na płytsze łowisko ;D

Co do kołowrotka to ja polecam na początek Red Range Drennana 9-40 feeder. Ma on płytkie szpule na 100-120 metrów, plus zapasowe. Ma tylni hamulec ale bardzo czuły, szpula wyjmuje się szybko poprzez naciśnięcie przycisku. Do nauki jest on idealny i można mu zaufać:
http://sklepdrapieznik.pl/sklep/kolowrotki-drennan/13848-kolowrotek-drennan-red-range-feeder.html

Tak więc na kręciole możesz zaoszczędzić i wydać więcej na kija. Do nauki nie potrzebujesz niczego super, jednak jeżeli już to albo szukałbym tańszych kijów znanych firm albo czegoś tańszego sprawdzonego (tu nie pomogę - ale z krajowego rynku Mikado zasługuje na uwagę).

Jeżeli chodzi o akcesoria do Metody czy koszyki - to kombinuj z dobrymi firmami raczej. Tanie podajniki po kilka sztuk w paczce to zły wybór na początek. O wiele lepiej postawić na sprawdzone rzeczy, z których nie trzeba wycinac żeberek itd. Jeżeli kupisz Prestona, Drennana lub Guru, to będziesz miał dobry start i będzie Ci łatwiej w przyszłości. Oczywiście zestawy do Metody montujesz na stałe, korzystając z oryginalnych rozwiązań, czyli jeżeli Preston to łączniki Prestona, jeżeli Drennan to ichnie. Korzystaj tez z gotowców na początek, nie wiąż samemu przyponów do Metody, bo to bardzo trudne. W jednym dobrym sklepie znajdziesz wiele potrzebnych rzeczy...
Podstawową waga jest 30 gram (podajniki i koszyki) - rozmiar to large - takie kupuj na początek, są najbardziej uniwersalne.

Osobiście tez radziłbym Ci zrobić naukę zarzucania, jeżeli jest zima i nie łowisz, możesz zawsze pójść i porzucać nad wodą, do celu. Koniecznie opanuj zarzuty z klipem, zarzuty bokiem i spod kija. Możesz tez ćwiczyć na podwórku czy gdziekolwiek, trafiając podajnikiem (bez przyponu) do wiaderka czy jakiegoś pojemnika.  Przy feederze to bardzo ważna umiejętność. Łowienie feederem, w jakikolwiek sposób, wiąże się z umiejętnością dobrego zarzucania. Przychodzi ona z czasem, im więcej praktykujesz, tym szybciej. Zarzuty 'na sucho' wiele pomogą, zapewniam Cię, że wyniki mogą przyjemnie zaskoczyć po takich ćwiczeniach. Pamiętaj aby napełniać szpulę kołowrotka do pełna (dlatego Drennan będzie idealny) i umieć zatapiać żyłkę nie przesuwając podajnika. Ćwicz zarzuty na stojąco i na siedząco...

No i pytaj jak masz wątpliwości, bo kto to pyta ten nie błądzi! 
Lucjan

Offline Czarek

• Ekspert
  • Reputacja: 88
  • FKM
    • Galeria
    • FKM
« Odpowiedź #21 dnia: 28.12.2015, 13:52 »
.....Póki co budżet ograniczony więc będziemy kombinowac. ...

Spróbuj kijek Jaxon Cantara cw. do 90g (http://allegro.pl/wedka-3-60-jaxon-cantara-feeder-40-90gr-na-grunt-i5206673837.html).
Na początek. Tani i akcja szczytowa.

Kołowrotek Jaxon FRXL400 (http://allegro.pl/kolowrotek-jaxon-top-carp-frxl-400-wolny-bieg-karp-i5188736111.html)  i będziesz zadowolony.

W następnym sezonie wybierzesz kijek dopasowany do potrzeb :-) Też mi tak mówiono - zrobiłem - zadziałało. Teraz wybrałem już inną wędkę. Chociaż z Cantarą chodzę na komercję i nad rzekę.
Powodzenia!
Pozdrowienia
Czarek FKM

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #22 dnia: 28.12.2015, 14:11 »
Kołowrotek top carp posiadam 3 sezony. Tania opcja na początek zabawy w metodę :thumbup: Nie jest to opcja na lata, jednak niskie koszta i tak to wynagradzają :) W listopadzie "wykręcił" mi życiowego karpia 13.100 kg. bez "zająknięcia".

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #23 dnia: 28.12.2015, 15:26 »
Zdecyduje się na feeder 3,30. Pomyślę o Mikado, są lżejsze niż jaxony. Inne firmy oczywiście sprawdzę i jak pisałem wcześniej pewnie dołożę trochę z wypłaty. zobaczymy co mają u mnie w sklepie. Kij warto wziąć w rękę. Internet w tym wypadku idzie na bok. Możliwe, że skorzystam z Waszych propozycji. Co do kołowrotka, myślałem o Shimano Catana 3000 z przednim hamulcem, ale rzuciliście kilka fajnych rozwiązań i na pewno zwrócę na nie uwagę.
Podajniki, koszyki to sprawa prosta i nie będę kombinował z tanimi. Co do miksu, skorzystam z Twojego filmu Luk i na pierwsze wypady wezmę Twój "przepis". Swoją drogą szpony orła - rozbawiły mnie do łez ;D. W razie potrzeby będę wprowadzał zmiany.
Haki z włosem z gotowym przyponem się kupi. Tu nie będzie problemu, dobiore odpowiednie.
Co do technik rzutów - dam radę, tak mysle! ;)

Offline Nathaniel

• Ekspert
  • Reputacja: 32
« Odpowiedź #24 dnia: 28.12.2015, 18:21 »
Często widzę wpisy o Mikado Black Draft,pomyśl o tej wędce.Przypony do Metody robi sie banalnie prosto,ja korzystam z gotowej wiązarki do oczek,zajebista poręczna ręcz.Choć nie unikam kupowania gotowych przyponów, preferuje Drenanna.

Wiązanie równej długości przyponów.

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #25 dnia: 01.01.2016, 22:58 »
Witam polecam Mikado UV light feeder 3,6/90 poogarniac nim prawie każda wodę ma 5 szczytówek kij jest bardzo szybki i czuły i kupisz za 200 zł -pozdrawiam.
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #26 dnia: 02.01.2016, 09:30 »
Stas1 świetnie ci podpowiedzial nie inwestuj milionów jak nie sprawdzisz że to jest,, to,, sprawdź na bajorka jak masz w pobliżu rzekę spróbuj na rzece najlepiej z jakimś kolega który już coś umie wtedy łatwiej będzie Ci zacząć samemu można dużo kuch narobić ma lowisku i szybko się sparzyć do tej metody
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline razz

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #27 dnia: 03.01.2016, 22:29 »
Powiedzcie mi jeszcze koledzy, czy przypon do metody powinien być wykonany z fluorokarbonu?

Offline DvD

• Ekspert
  • Reputacja: 138
  • Koło PZW nr 84 "Krokodyl" Wrocław
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #28 dnia: 03.01.2016, 22:35 »
Nie ma takiej potrzeby, żyłka wystarczy :) i raczej tak od 0.18 w górę.

Wysłane z moje Huawei P8 Lite przy użyciu Taptalka

Dawid

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
« Odpowiedź #29 dnia: 03.01.2016, 22:36 »
Ja np. nie stosuje fluo coś tam ;D, nie widzę takiej potrzeby, praktycznie przez cały sezon stosowałem plecionkę przyponową z Drennana 8 lb i nie zauważyłem żeby coś się złego działo , rybki w przedziale 0,5 - 4,5 kg.
Z poważaniem Marcin