Autor Wątek: Kulki proteinowe własnej produkcji  (Przeczytany 159484 razy)

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kulki proteinowe własnej produkcji
« Odpowiedź #555 dnia: 25.11.2023, 17:02 »
Dokładnie jak ktoś ma zajawkę to spoko ale ekonomicznie się to nie spina . Zrobienie 15 kg kulek trwa u mnie około 4 h więc jeśli w tym czasie oszczędze max 100 zł, w porównaniu ze sklepowymi. Więc wolę zrobić trochę nadgodzin w robocie, kupić kulki a w zaoszczędzonym czasie wybrać się na ryby 😉.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #556 dnia: 25.11.2023, 17:10 »
Ja poległem w tym roku na jesieni  tj w listopadzie łowiąc na metodę w sporym jak na krakowskie realia zbiorniku pożwirowym.

Woda miała 12 stopni i już nie umiałem skusić  leszcza.

Choć wcześniej przed pierwszym przymrozkiem  było super i reagował dobrze na ziarno.
Potem studnia... tylko duży karp rządził, taki ponad 10 kg i podchodzący pod 20 kg ( woda PZW) ale jakoś mnie takie łowienie nie kręci łowić jedną , dwie rybki dziennie.
Myślę że czegoś w tym nęceniu zabrakło coby tego leszcza przywołało, bo trasa obcykana 3 lata z rzędu późną jesienią miałem tam  leszcze.

To proszę powiedzcie w jaki temat iść  ( jakie kulki  , aromat, producent , rozmiarówka ) na wiosnę od kwietnia do maja  z kulkami  coby dopalić miks ziaren pod duże rybki ?

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #557 dnia: 25.11.2023, 17:22 »
Przede wszystkim mniej necić. Zlokalizować rybę i ograniczyć się do samego podajnika. Co do kulek firm jest mnóstwo. Pewnie każdy karpiarz poleci co innego. Że swojej strony do necenia polecam Vario mix z massiv baitsa

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 412
« Odpowiedź #558 dnia: 25.11.2023, 18:11 »
@key_kr Jeśli chcesz kupić dobry towar w jeszcze lepszej cenie to polecam zrobić zakupy teraz. W Dreambaits masz wysyłkę za free od 150 euro, nadwyżkę zawsze możesz odsprzedać.

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #559 dnia: 25.11.2023, 19:07 »
Dzięki za sugestie.
Ile procent kulek wagowo dawać do ziaren tak by to już miało jakiś skutek .
Bo te belgijskie kulki to fajna cena ale te z trzeba sporo kupić,
Te polskie z Massiv Baitsa  też w dużym opakowaniu są opłacalne.

Nie spodziewałem się , że kulki  kupowane po 1 kg są droższe od dobrej wędliny  :) bo to raczej nie mój kierunek .

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #560 dnia: 25.11.2023, 19:27 »
Kolego w tych z massiva w dużych opakowaniach są praktycznie same mączki roślinne. Za tą same cenę z dreambaits teraz masz topowe kulki. W sezonie za kilogram dobrych kulek trzeba dać minimum 45 zł.

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • No kill
« Odpowiedź #561 dnia: 25.11.2023, 19:31 »
Vario mix to nie mączki roślinne 😉.

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #562 dnia: 25.11.2023, 19:40 »
Tam jest mix kulek budżetowych i tych lepszych na maczkach rybnych. Chodziło mi o wersję Eco.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 936
    • Galeria
« Odpowiedź #563 dnia: 25.11.2023, 19:52 »
Kolego w tych z massiva w dużych opakowaniach są praktycznie same mączki roślinne. Za tą same cenę z dreambaits teraz masz topowe kulki. W sezonie za kilogram dobrych kulek trzeba dać minimum 45 zł.

Błąd z masivem. Upewnij się w pierw co piszesz o vario.
Lubię Darka ale popuść z ta nazwą która ciśniesz ostatnio non toner.... 8)
Maciek

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #564 dnia: 25.11.2023, 21:08 »
"Standard" to według ciebie jaka kulka? Jak sama nazwa "Vario" sugeruje w tym mixie jest przekrój wszystkich kulek z oferty w tym wersji budżetowych bez maczek rybnych. O co ci chodzi z Darkiem bo nie bardzo rozumiem? Czy ja gdzieś wspomniałem o krajowej ofercie dreambaits? No raczej nie bo nie jest ona atrakcyjna. Nie mam z tą osobą nic wspólnego, oprócz orzechów nic tam innego nigdy nie kupiłem. Wszystkie zakupy marki dreambaits robię bezpośrednio w u źródła.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 936
    • Galeria
« Odpowiedź #565 dnia: 25.11.2023, 21:27 »
"Standard" to według ciebie jaka kulka? Jak sama nazwa "Vario" sugeruje w tym mixie jest przekrój wszystkich kulek z oferty w tym wersji budżetowych bez maczek rybnych. O co ci chodzi z Darkiem bo nie bardzo rozumiem? Czy ja gdzieś wspomniałem o krajowej ofercie dreambaits? No raczej nie bo nie jest ona atrakcyjna. Nie mam z tą osobą nic wspólnego, oprócz orzechów nic tam innego nigdy nie kupiłem. Wszystkie zakupy marki dreambaits robię bezpośrednio w u źródła.
Pas... 8)
Za bardzo cie cenie jako karpiarza by na forum jakieś chore dyskusje uprawiać.....
Napisz do Marcina może ci powie o temacie vario i z czego kręci te końcowki topowych serii masiva z  tematu vario
Maciek

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #566 dnia: 10.12.2023, 19:20 »
Macie jakiś sposób/przepis na szybko pracujące kulki proteinowe? Chciałbym zrobić kuleczki które po 12 godzinach pod palcem sie rozpadną

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #567 dnia: 10.12.2023, 19:59 »
Macie jakiś sposób/przepis na szybko pracujące kulki proteinowe? Chciałbym zrobić kuleczki które po 12 godzinach pod palcem sie rozpadną
Od tego jest pellet, praca kulki nie polega na jej rozpadaniu się. Chcesz żeby kulka szybciej pracowała dodaj więcej składników rozpuszczalnych.

Offline Mleczny96

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #568 dnia: 11.12.2023, 19:58 »
Dobra jutro będe robił kuleczki i troche sie zainspirowałem trochę pozmieniałęm i dajcie znac czy widzicie jakies rażące błędy jak nie to jutro bede po pół kilo robił takich :)

Kulki rybne szybko pracujące:

Mączka kukurydziana 20%
Semolina 10%
Mączka sojowa PT 10%
Mączka sojowa odłuszczona 10%
Serwatka 5%
Birdfood 10%
Mielony pellet 10%
Lt94 5%
Pre digested 5%
Plazma krwi 5%
Hemoglobina 5%
Drozdze piwne 5%
łyżka soli i łyzka mieszanki papryczek i pieprzu
Kulki squid
20% Mąka kukurydziana
15% Mąka sojowa pełnotłusta
10% Serwatka
10% Semolina
10% Mąka sojowa odtłuszczona
5% ektrakt squid
10%- Mączki rybnej
5% plazmy krwi
5% - Makuchy
5%- Birdfood
5% drozdze piwne
Sól

i tutaj dodam atraktor squid

Wiem brakuje mi jeszcze najwazniejszego mączek squidowych mam nadzieje że atraktor wystarczy bo już nie zdąze zamówic a kuleczki potrzebuje na piatek :)

Offline Kozi

• Ekspert
« Odpowiedź #569 dnia: 11.12.2023, 20:17 »
Yyy a co ma w tych kulkach szybko pracować? Oprócz tego, że masz bardzo mało rozpuszczalnych składników s mixie to dołozyłeś plazmę i co gorsze hemoglobinę która zaklei ci kulke. Więc wyjdą bardziej kulki na rzekę a nie szybko pracujące. Ogólnie to nie wiem skąd masz te przepisy ale takie trochę pomylenie z poplątaniem. Nawalone sojowej w opór która jest w tych mixach zbędna, wystarczy dać pokarmy jakecznego. Maczek rybnych mało...