Autor Wątek: Preston i Drennan - jakość produktów  (Przeczytany 19094 razy)

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
Preston i Drennan - jakość produktów
« dnia: 29.12.2014, 11:01 »
Jeśli znalazł by się dystrybutor,to myślę że ze zbytem nie miał by problemu na polskim rynku zawalonym chińszczyzną ;D
Drennan i Preston tez tam produkuja ;)

Ja mam pytanie Paweł. Gdy chodzi o np. Prestona masz czasem swoje kategoryczne zdanie na temat ich sprzętu, czasem bardzo nieprzychylne. Czy z czegoś to wynika? Zraziłeś się do tego sprzętu czy to tylko myślenie wolnorynkowe - "po co przepłacać" skoro można mieć taniej i tak samo dobrze? Oczywiście bez obrazy- wolne pytanie.
Darek

Kaśka

• Gość
Odp: Preston i Drennan - jakość produktów
« Odpowiedź #1 dnia: 29.12.2014, 11:30 »
 Nie wiem co autor miał na mysli ale odnoszę wrażenie że jest to chyba taki mały personalny atak   ;), gdyż ja nie jestem do końca zgodna w tej kwest. Tym bardziej że wiele firm zlokalizowanych jest w Chinach (. Nadal najtańsza siła robocza ) Produkcja Chińska, jeśli nie jest obarczona takim rzeczami jak licencja jest.. hmmm okreslonej jakości. Firmy które wytwarzają swoje produkty w chinach dostarczają matryce jak i licencje ,czyli  Ściśle określone warunki w jaki sposób dany produkt ma być wykonany. W Chinach zlokalizowane sa nadal najwieksze firmy tego Świata . Nie sądzę by wszystkie firmy, które wytwarzają swoje produkty produkuja hmmm tz " szajs" (przepraszam za kolokwializm.)  istnieje coś takiego jak kontrola jakości .Oczywiście Zdarzają sie produkty które są wadliwe i dotyczy to raczej wsystkich firm . Któż z nas jest nieomylny i takim perfekcjonistą że się nie myli.  . Tylko zastanawia mnie to dlaczego taka firma jak Preston jest tak renomowana firmą w UK jak i w innch krajach . Najwyraźniej Anglicy sie nie znają i by wygrać i być najlepszymi wędkarzami korzystają z innych marek i producentów. Produkcja Prestona zlokalizowana jest też w Urugwaju i nie są to tylko Chiny.wiem jak odbywa się produkcja i na jakich zasadach jest to oparte gdyż miałam przyjemność zapoznania się z tym tematem . ( Zlecenie produkcji w tymże kraju )
PS A teraz idę wyprodukować ciasto made in Gozdawa :)

Offline p^k

• Ekspert
  • Reputacja: 93
« Odpowiedź #2 dnia: 29.12.2014, 12:32 »
Jeśli znalazł by się dystrybutor,to myślę że ze zbytem nie miał by problemu na polskim rynku zawalonym chińszczyzną ;D

Ja mam pytanie Paweł. Gdy chodzi o np. Prestona masz czasem swoje kategoryczne zdanie na temat ich sprzętu, czasem bardzo nieprzychylne. Czy z czegoś to wynika? Zraziłeś się do tego sprzętu czy to tylko myślenie wolnorynkowe - "po co przepłacać" skoro można mieć taniej i tak samo dobrze? Oczywiście bez obrazy- wolne pytanie.

Spoko ;)
Preston, jak i kazda inna firma ma sprzet lepszy i gorszy. Wedki ogolnie ma dobre natomiast kolowrotki slabe, zreszta duzego wyboru nie maja. Ogolnie uwazam, ze ceny na ich sprzet sa zawyzone o jakies 20%. Wnioskuje to z tego co sledze i porownuje z konkurencja oraz patrzac pozniej po wyprzedazach. Sam uzywam kijow Prestona, ktore sa fajnymi kijami ale daleko im do Mavera Reactorlite chociazby pod wzgledem wykonania i uzytych materialow. 

Drennan dla mnie to taki nasz rodzimy Jaxon. Wedki maja takie sobie a kolowrotki takie,ze czasami nie ma co ich porownywac z tymi z placu targowego.

Ogolnie caly dzisiejszy biznes polega na zaklamaniu i mydleniu oczu ;) -Pytanie tylko: kto da sie nabrac?

Preston znany jest w UK bo ma tam dobra propagande i reklame. Promuja go byli zawodnicy, ktorzy 'x' lat temu osiagneli 'cos tam' w wedkarstwie splawikowym a teraz maja sie za guru wedkarstwa gruntowego.
Jesli sprzet Prestona jest wyznacznikiem sukcesow i czolowych miejsc to prosze powiedziec mi ilu zawodnikow stosowalo ten sprzet chociazby na ostatnich MS w Irlandii? Prosze podac chociaz zawodnikow z pierwszej dziesiatki.
Z wędkarskim pozdrowieniem, 
- Paweł :fish:

Offline di-stefano

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 1
« Odpowiedź #3 dnia: 29.12.2014, 12:59 »
Nie wiem jak w spławiku, ale porównując polskich karpiarzy z angielskimi pod względem posiadanego sprzętu to przepaść. Polacy muszą mieć to co najnowsze i najdroższe, często wartość posiadanego sprzętu przekracza wartość naprawdę dobrej klasy samochodu (sam wpadłem w taką manię). Anglicy wyglądają nad wodą znacznie skromniej ale za to są lepiej zorganizowani i łowią więcej ryb. Preston to dla mnie nowa firma ale z zakupów do tej pory zrobionych jestem zadowolony, szczególnie jeśli chodzi o wędki Mini (niesamowita frajda z łowienia tymi patykami)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #4 dnia: 29.12.2014, 14:42 »

Spoko ;)
Preston, jak i kazda inna firma ma sprzet lepszy i gorszy. Wedki ogolnie ma dobre natomiast kolowrotki slabe, zreszta duzego wyboru nie maja. Ogolnie uwazam, ze ceny na ich sprzet sa zawyzone o jakies 20%. Wnioskuje to z tego co sledze i porownuje z konkurencja oraz patrzac pozniej po wyprzedazach. Sam uzywam kijow Prestona, ktore sa fajnymi kijami ale daleko im do Mavera Reactorlite chociazby pod wzgledem wykonania i uzytych materialow. 

Drennan dla mnie to taki nasz rodzimy Jaxon. Wedki maja takie sobie a kolowrotki takie,ze czasami nie ma co ich porownywac z tymi z placu targowego.

Ogolnie caly dzisiejszy biznes polega na zaklamaniu i mydleniu oczu ;) -Pytanie tylko: kto da sie nabrac?

Preston znany jest w UK bo ma tam dobra propagande i reklame. Promuja go byli zawodnicy, ktorzy 'x' lat temu osiagneli 'cos tam' w wedkarstwie splawikowym a teraz maja sie za guru wedkarstwa gruntowego.
Jesli sprzet Prestona jest wyznacznikiem sukcesow i czolowych miejsc to prosze powiedziec mi ilu zawodnikow stosowalo ten sprzet chociazby na ostatnich MS w Irlandii? Prosze podac chociaz zawodnikow z pierwszej dziesiatki.

Biznes to biznes. A reklama dźwignią handlu.

Ja myślę, że trzeba tu rozgraniczyć dwie rzeczy: jakość i technologię.

Porównanie Prestona i Drennana do Jaxona, to zbyt wielkie pochlebstwo dla Jaxona :)
Kołowrotki Drennana są rzeczywiście wyjątkowo kiepskie technologicznie, ale nie można sprzętowi Drennana odmówić jakości wykonania. Mnie właśnie tą jakością wykonania urzekły ich produkty.

Wiele firm zabrało się za robienie kołowrotków, ale niestety, nie są one w stanie dorównać sprzętowi produkowanemu przez pionierów w tej dziedzinie.
Co nie oznacza, że jakość pozostałych produktów produkowanych przez te firmy jest zła.
Są firmy, które robią rewelacyjne spławiki, są takie, które mają najlepsze blanki oraz takie, które robią zaawansowane kołowrotki.
Są wreszcie takie, które same niczego nie wymyślają i nie projektują, tylko wzorują się na projektach innych.

Nie wiem jak Preston, ale Drennan nie produkuje niczego w Chinach. Część fabryk znajduje się w UK, a część na Mauritiusie -> http://www.panapress.com/British-firm-to-invest-80-million-rupees-in-Mauritius--13-488038-18-lang2-index.html

"All research and tackle development remains in the UK together with some of the more complex high-tech production, however the company now has six purpose built factories outside of Europe in an economically competitive location. This low cost location allows the company to offer the bulk of its range of tackle at prices which are comparable with Chinese manufacture but which are of superior design and have a much higher quality of build."

Wątek o recenzji sklepu, a my jak zwykle rozgadaliśmy się na inne tematy :)
Postaram się powydzielać poszczególne wiadomości i zrobić z tym porządek :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #5 dnia: 29.12.2014, 15:16 »
kazda firma ma cos bardzo dobreo i cos gorszego.dlatego podejzewam zaden wedkarz nie ma sprzetu jednej firmy.taki jest rynek i tak  bedzie nic tego nie zmieni

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #6 dnia: 29.12.2014, 15:19 »
Drennan zbudował własną fabrykę na Mauritiusie, którą zresztą chętnie się chwali. Haczyki są produkowane w Japonii, żyłki w Japonii i Niemczech (np. Float Fish to Bayer Perlon). Podejrzewam, że u Chińczyków Drennan zamawia kołowrotki, które skądinąd wprowadził do oferty stosunkowo niedawno. Dotychczasowa oferta kołowrotkowa Drennana to jakościowo nic godnego uwagi, choć na plus wypada zaliczyć dobre układanie żyłki i płytkie szpule nie wymagające stosowania podkładu.

Tradycyjna siła Drennana to wszelako wędki z wyższej półki (obecnie serie IM9, MatchPro, Acolyte, brzanowe gruntówki sygnowane przez Martina Bowlera), haczyki, spławiki, żyłki, koszyczki, proce czy insze akcesoria, które przynależą do ścisłej światowej czołówki i są używane przez wielu utytułowanych wyczynowców oraz specimen anglers. Szmelc firmowany przez Jaxona ma z tym tyle wspólnego, co Drennan FD z Shimano Stellą, a przywołany Maver też nie bardzo może w tym zakresie Drennana nastraszyć lub wpędzić w kompleksy :D

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #7 dnia: 29.12.2014, 15:39 »
Tradycyjna siła Drennana to wszelako wędki z wyższej półki (obecnie serie IM9, Matchpro, Acolyte, brzanowe gruntówki sygnowane przez Martina Bowlera), haczyki, spławiki, żyłki, koszyczki, proce czy insze akcesoria, które przynależą do ścisłej światowej czołówki i są używane przez wielu utytułowanych wyczynowców oraz specimen anglers. Szmelc firmowany przez Jaxona ma z tym tyle wspólnego, co Drennan FD z Shimano Stellą, a przywołany Maver też nie bardzo może w tym zakresie Drennana nastraszyć lub wpędzić w kompleksy :D

IM9 to wegiel, z ktorego Mikado juz 6 lat temu produkowalo chociazby swoje Ultraviolety a kije te kosztuja ok.150zl. Nie wiem jak normujesz 'wyzsza polke' ale widze,ze tez dajasz sie nabierac haslom i reklamom.
Drennan ma fajne koszyki i bardzo ostre wiertla do kulek, haczyki i pare innych drobnych rzeczy, reszta to taka srednia na rynku wedkarskim.

Kolowrotek Drennan FD to zabawka dla dzieci. A Maver Reactorlite to taki rolls&royce, przy ktorym taki Puddle Chucker ma spore kompleksy. W 'reaktorze' same przelotki kosztuja wiecej niz ten Chucker ;)

Kaśka

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29.12.2014, 16:27 »
"Jesli sprzet Prestona jest wyznacznikiem sukcesow i czolowych miejsc to prosze powiedziec mi ilu zawodnikow stosowalo ten sprzet chociazby na ostatnich MS w Irlandii? Prosze podac chociaz zawodnikow z pierwszej dziesiatki."

hmmmm ostatnie mistrzostwa świata spławikowe odbyły się 13-14 września w Chorwacji na kanale HE Dubrava
 Wygrali tam zespołowo Holendrzy a indiwidualnie Serb  Goran Radowic  . Trzecie miejsce w rankingu indywidualnym zajął  Arjan Klop który łowi na całym Prestonie.
Karpiowe zaś odbyły się we Włoszech .
Co odbyło się w tym roku w Irlandii ?

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 982
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #9 dnia: 29.12.2014, 16:49 »
Tam odbyły się zawody feederowe - The 4th World Feeder Fishing Championships.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #10 dnia: 29.12.2014, 16:50 »
19-20 lipca Gruntowe MŚ.
Arek

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #11 dnia: 29.12.2014, 16:59 »
"Jesli sprzet Prestona jest wyznacznikiem sukcesow i czolowych miejsc to prosze powiedziec mi ilu zawodnikow stosowalo ten sprzet chociazby na ostatnich MS w Irlandii? Prosze podac chociaz zawodnikow z pierwszej dziesiatki."

hmmmm ostatnie mistrzostwa świata spławikowe odbyły się 13-14 września w Chorwacji na kanale HE Dubrava
 Wygrali tam zespołowo Holendrzy a indiwidualnie Serb  Goran Radowic  . Trzecie miejsce w rankingu indywidualnym zajął  Arjan Klop który łowi na całym Prestonie.
Karpiowe zaś odbyły się we Włoszech .
O ile sie nie myle to na tych mistrzostwach Goran Radowic lowil na tyczki Trabucco a Arjan Klop na Matrixach.

Kaśka

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 29.12.2014, 17:15 »
W zależności kto sponsorował w tym czasie drużynę .Klop jest w team Prestona . Co do feedera nie mam pojęcia nie znam listy wyników .

Offline p^k

• Ekspert
« Odpowiedź #13 dnia: 29.12.2014, 17:24 »
Byl chyba do konca 2013 roku, teraz pracuje dla Matrixa.

a tu owe Mistrzostwa Swiata:

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1274
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #14 dnia: 29.12.2014, 17:25 »
Mikado swego czasu wymyśliło nawet węgiel "IM10" - ku uciesze ludzi, którzy rozumieją, że to jeno tani chwyt reklamowy sprzedawcy niskobudżetowej chińszczyzny (podobnie jak nadawanie oferowanym produktom japońsko brzmiących nazw mających sugerować japońskie pochodzenie/jakość). Wystarczy zestawić wagę/zachowanie "ultralekkich" i "wysokomodułowych" wynalazków matchowych Mikado z wagą/zachowaniem lekkich matchówek Drennana, Tri-Casta czy Rive, by zrozumieć, ile warte jest Mikadowe "IM9" czy "IM10".

Nie wiem doprawdy, dlaczego flagowa seria Mavera w postaci Reactorlite miałaby wpędzać w kompleksy wędki z Drennanowskiej wyższej półki (Puddle Chucker do nich nie należy - podobnie jak cała seria "7"). Wagglerowy Reactorlite 13', któremu bynajmniej nie odmawiam rozmaitych walorów, jest 60 gramów cięższy od Acolyte Ultra i 46 gramów od Acolyte Plus o tej samej długości. Przepływankowy Reactorlite 15' waży 77 gramów więcej niż przepływankowy Acolyte 15' - porównywać wyważenie i ogólny komfort łowienia oferowany przez owe wędki to jak porównywać jakość Drennana FD i Daiwy Certate ;)