Jeśli znalazł by się dystrybutor,to myślę że ze zbytem nie miał by problemu na polskim rynku zawalonym chińszczyzną 
Drennan i Preston tez tam produkuja 
Ja mam pytanie Paweł. Gdy chodzi o np. Prestona masz czasem swoje kategoryczne zdanie na temat ich sprzętu, czasem bardzo nieprzychylne. Czy z czegoś to wynika? Zraziłeś się do tego sprzętu czy to tylko myślenie wolnorynkowe - "po co przepłacać" skoro można mieć taniej i tak samo dobrze? Oczywiście bez obrazy- wolne pytanie.
Spoko 
Preston, jak i kazda inna firma ma sprzet lepszy i gorszy. Wedki ogolnie ma dobre natomiast kolowrotki slabe, zreszta duzego wyboru nie maja. Ogolnie uwazam, ze ceny na ich sprzet sa zawyzone o jakies 20%. Wnioskuje to z tego co sledze i porownuje z konkurencja oraz patrzac pozniej po wyprzedazach. Sam uzywam kijow Prestona, ktore sa fajnymi kijami ale daleko im do Mavera Reactorlite chociazby pod wzgledem wykonania i uzytych materialow.
Drennan dla mnie to taki nasz rodzimy Jaxon. Wedki maja takie sobie a kolowrotki takie,ze czasami nie ma co ich porownywac z tymi z placu targowego.
Ogolnie caly dzisiejszy biznes polega na zaklamaniu i mydleniu oczu
-Pytanie tylko: kto da sie nabrac?
Preston znany jest w UK bo ma tam dobra propagande i reklame. Promuja go byli zawodnicy, ktorzy 'x' lat temu osiagneli 'cos tam' w wedkarstwie splawikowym a teraz maja sie za guru wedkarstwa gruntowego.
Jesli sprzet Prestona jest wyznacznikiem sukcesow i czolowych miejsc to prosze powiedziec mi ilu zawodnikow stosowalo ten sprzet chociazby na ostatnich MS w Irlandii? Prosze podac chociaz zawodnikow z pierwszej dziesiatki.
Biznes to biznes. A reklama dźwignią handlu.
Ja myślę, że trzeba tu rozgraniczyć dwie rzeczy: jakość i technologię.
Porównanie Prestona i Drennana do Jaxona, to zbyt wielkie pochlebstwo dla Jaxona

Kołowrotki Drennana są rzeczywiście wyjątkowo kiepskie technologicznie, ale nie można sprzętowi Drennana odmówić jakości wykonania. Mnie właśnie tą jakością wykonania urzekły ich produkty.
Wiele firm zabrało się za robienie kołowrotków, ale niestety, nie są one w stanie dorównać sprzętowi produkowanemu przez pionierów w tej dziedzinie.
Co nie oznacza, że jakość pozostałych produktów produkowanych przez te firmy jest zła.
Są firmy, które robią rewelacyjne spławiki, są takie, które mają najlepsze blanki oraz takie, które robią zaawansowane kołowrotki.
Są wreszcie takie, które same niczego nie wymyślają i nie projektują, tylko wzorują się na projektach innych.
Nie wiem jak Preston, ale Drennan nie produkuje niczego w Chinach. Część fabryk znajduje się w UK, a część na Mauritiusie ->
http://www.panapress.com/British-firm-to-invest-80-million-rupees-in-Mauritius--13-488038-18-lang2-index.html"All research and tackle development remains in the UK together with some of the more complex high-tech production, however the company now has six purpose built factories outside of Europe in an economically competitive location. This low cost location allows the company to offer the bulk of its range of tackle at prices which are comparable with Chinese manufacture but which are of superior design and have a much higher quality of build."Wątek o recenzji sklepu, a my jak zwykle rozgadaliśmy się na inne tematy

Postaram się powydzielać poszczególne wiadomości i zrobić z tym porządek