Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1766954 razy)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #3570 dnia: 13.07.2015, 01:44 »
Dziś rano, w godzinach 3.00-9.00 byłem na rybach i łowiłem na metodę. Pierwszy raz, łowiąc metodą, zdarzyła mi się taka rozpiętość gatunkowa. Złowiłem 1-go karasia srebrzystego (29 cm), 6 leszczy (w przedziale 25-35 cm), 3 okonie (10, 18 i 26 cm) oraz szczupaka (40 cm). Wszystko na kukurydzę. Trochę dziwne te okonie i szczupak. Z reguły wieszały mi się jakieś karpiki, a dziś żaden nie wziął. Na metodę łowię od tego roku i wiele rzeczy mnie zaskakuje przy łowieniu tym sposobem.
Podajnik Drennan XL, żylka 0,30, haczyk nr 6.

To już jest fajny połów :)
Taka różnorodność jest całkiem przyjemna :)
Być może miks na bazie mączek rybnych wabi też drapieżniki.

Ja dziś wybrałem się nad leśne jeziorko trochę chyba zapomniane zarówno przez PZW, jak i samych wędkarzy. Pewnie dlatego, że jest głębiej w lesie i trzeba do niego kawałek dojść. Zarzuciłem więc krzesło i torbę na plecy, pokrowiec z wędkami na szyję i ruszyłem w drogę.
Przyjemnie się dziś łowiło, bo nie było zbyt ostrego słońca. Bardzo dobry wypoczynek.

Udało mi się złowić ładnego lina - samiczkę we wspaniałej kondycji.

Pozdrawiam
Mateusz

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3571 dnia: 13.07.2015, 09:03 »
Jak wychodziliśmy to Cię s7 mijaliśmy ( takich dwóch - jeden ciągnął wózek ).
Zagadałem, że kolega też z forum. Ale chyba coś nie w humorze byłeś. 8)
Humor to ja mam zawsze jak na rybach jestem.  ;)  To raczej bym powiedział, że skupiony byłem, aby nie przeoczyć brania. ;D
Mam nadzieję, że kolejnym razem uda się zamienić kilka słów :) łowiłeś na górnym zbiorniku - czy to prawda, że jest tam bardzo zamulone dno?
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #3572 dnia: 13.07.2015, 09:11 »
Wow ale połowiliście, rewelacja! To się nazywa wędkarski weekend :thumbup:

Piękny lin Mateo! I ładne łowisko!
Gregorio - gratuluje zajęcia I miejsca :bravo:
Grzegorz, graty za te sumiska, jak dla mnie to potwory, szacunek! :thumbup:
Lucjan

Offline Pyza

• Ekspert
  • Reputacja: 543
  • Wody PZW - po prostu Pyza na swojskich wodach ;)
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #3573 dnia: 13.07.2015, 11:49 »
Gratulacje dla łowców!
Ładne ryby, ryby z komercji znów górą, ale nie ma się co dziwić.
Łdny sum, bravo dla kolegi.
Gratulacje dla Jaco, za rybki z dzikiej wody i dla jego żony, która pomimo ciąży dalej z Tobą jeździ na ryby i pomaga pomimo wszystko w wędkowaniu :)
Gregorio gratulacje dla Ciebie i syna za zajęcie 1 miejsca !
oraz gratulacje dla Lucjana za tak ładne białe ryby :)
Meteo ładny lin, nie duży, ale satysfakcja wielka, bo z dzikiej wody i te widoki, mój klimat - spokój, przyroda i my wtłoczeni w nią.

Pozdrawiam :)
Koło PZW Iskra Kielce

Zapraszam na moje konto na YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UC-WNdomDqMgACLhluPj8F6w

Sylwek

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #3574 dnia: 13.07.2015, 11:50 »
Piękne rybki Panowie  :thumbup:

Offline s7

• Ekspert
  • Reputacja: 444
    • Galeria
« Odpowiedź #3575 dnia: 13.07.2015, 16:36 »
Humor to ja mam zawsze jak na rybach jestem.  ;)  To raczej bym powiedział, że skupiony byłem, aby nie przeoczyć brania. ;D
Mam nadzieję, że kolejnym razem uda się zamienić kilka słów :) łowiłeś na górnym zbiorniku - czy to prawda, że jest tam bardzo zamulone dno?
Przykro, że nie udzielę odpowiedzi wiarygodnej, ale łowię prawie zawsze pod brzegiem albo blisko trzcin. Parę razy rzut mi nie wyszedł i nie ulokowałem podajnika tak blisko brzegu jak bym sobie tego życzył, ale też tam były wskazania, więc jeżeli jest dno zamulone to nie aż tak mocno skoro ryby znajdowały przynętę  :)
Robert

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3576 dnia: 13.07.2015, 16:40 »
Panowie pieknie połowiliscie gratuluje.
Maciek

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #3577 dnia: 13.07.2015, 17:11 »
Przykro, że nie udzielę odpowiedzi wiarygodnej, ale łowię prawie zawsze pod brzegiem albo blisko trzcin. Parę razy rzut mi nie wyszedł i nie ulokowałem podajnika tak blisko brzegu jak bym sobie tego życzył, ale też tam były wskazania, więc jeżeli jest dno zamulone to nie aż tak mocno skoro ryby znajdowały przynętę  :)
Dzięki, przekonałeś mnie, że trzeba dać szansę temu zbiornikowi :-) może uda mi się koszykiem sprawdzić dno

Wysłane z Nexus 5 za pomocą Taptalk

Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
« Odpowiedź #3578 dnia: 13.07.2015, 19:33 »
Mateo piękna samiczka :thumbup:  mnie liny omijają szerokim łukiem :'( bo tych z komercji nie liczę, dzikie to dzikie  ;)
Pozdrawiam
Jacek

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #3579 dnia: 13.07.2015, 19:37 »
Gratuluję wszystkim!!!
Mateusz, piękny lin. Ja jeszcze w tym roku nie złowiłem i tracę nadzieję... :'(
Jeziorko bardzo urokliwe :thumbup:
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline mariospin

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 100
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #3580 dnia: 13.07.2015, 22:16 »
Po burzliwej dyskusji na forum na temat łowisk komercyjnych postanowiłem wyrobić sobie własne zdanie na ten temat. Powiem szczerze, że jeszcze miesiąc temu nie dałbym się namówić na wyjazd na komercję. Ale ciekawość mnie zżarła i musiałem w sposób namacalny sprawdzić jak to jest z tym łowieniem. Wybór padł na najbliższą mojemu miejscu zamieszkania komercję. Pierwszy wyjazd około dwóch tygodni temu i w upale ponad 30 stopniowym padło 10 karpików i chyba 3 karasie. Dzisiaj uderzyłem drugi raz. Od 17 do 21 złowiłem 11 karpi. Na pewno od czasu do czasu będę kontynuował takie wyjazdy, ale nie o tym chciałem napisać. Łowię intensywnie ryby od 25 lat, doświadczenie wędkarskie mam w związku z tym niemałe i naprawdę ciężko mi się zgodzić z opinią, że zbiorniki komercyjne to trudne łowiska. w niczym nie przypominają one wód PZW na których tylko do tej pory łowiłem. Na moich zbiornikach trzeba naprawdę dobrze znać wodę i się sporo natrudzić, żeby skusić do brania coś większego. Na komercji na której byłem, łowiłem drugi raz z rzędu w tym samym miejscu i według mnie (proszę się tu na mnie nie obrażać, bo nie mam na celu nikogo obrazić, a tylko podzielić się swoimi spostrzeżeniami) cała trudność polega na tym, aby tak dobrać zanętę i przynęty, żeby "odsiać" brania tych najmniejszych karpików. Pozdrawiam wszystkich i życzę sobie i Wam tyle brań na wodach PZW, co na komercjach ;)

Offline andrzejm

• Ekspert
  • Reputacja: 41
  • "..plaża to wylęgarnia hipisów." - Skipper
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #3581 dnia: 13.07.2015, 22:26 »
Na komercjach dobrze testuje się sprzęt oraz nowinki zanętowe i przynętowe :)
Error Team Poland

Offline Adeptus

• Ekspert
  • Reputacja: 61
« Odpowiedź #3582 dnia: 14.07.2015, 00:06 »
Po burzliwej dyskusji na forum na temat łowisk komercyjnych postanowiłem wyrobić sobie własne zdanie na ten temat. Powiem szczerze, że jeszcze miesiąc temu nie dałbym się namówić na wyjazd na komercję. Ale ciekawość mnie zżarła i musiałem w sposób namacalny sprawdzić jak to jest z tym łowieniem. Wybór padł na najbliższą mojemu miejscu zamieszkania komercję. Pierwszy wyjazd około dwóch tygodni temu i w upale ponad 30 stopniowym padło 10 karpików i chyba 3 karasie. Dzisiaj uderzyłem drugi raz. Od 17 do 21 złowiłem 11 karpi. Na pewno od czasu do czasu będę kontynuował takie wyjazdy, ale nie o tym chciałem napisać. Łowię intensywnie ryby od 25 lat, doświadczenie wędkarskie mam w związku z tym niemałe i naprawdę ciężko mi się zgodzić z opinią, że zbiorniki komercyjne to trudne łowiska. w niczym nie przypominają one wód PZW na których tylko do tej pory łowiłem. Na moich zbiornikach trzeba naprawdę dobrze znać wodę i się sporo natrudzić, żeby skusić do brania coś większego. Na komercji na której byłem, łowiłem drugi raz z rzędu w tym samym miejscu i według mnie (proszę się tu na mnie nie obrażać, bo nie mam na celu nikogo obrazić, a tylko podzielić się swoimi spostrzeżeniami) cała trudność polega na tym, aby tak dobrać zanętę i przynęty, żeby "odsiać" brania tych najmniejszych karpików. Pozdrawiam wszystkich i życzę sobie i Wam tyle brań na wodach PZW, co na komercjach ;)
Większość komercji faktycznie taka jest ale zdarzają się też bardziej wymagające. Np raz  byłem na łowisku specjalnym okoń i to jest stara żwirownia i w większości stanowisk trzeba poszukać sobie górki bo doły są do nastu metrów. A łowisko cicha woda jest bardzo zróżnicowane bo są miejsca głębokie i płytkie, jest bardzo dużo grążeli i trzcinowisk więc trzeba trochę pokombinować i dopasować miejsce do panujących warunków. Sam najbardziej lubię łowić na dzikiej wodzie najlepiej żeby nikogo nie było ale jak o rybę ciężko to lubię się też wyżyć na komercjach. Po słabym poprzednim sezonie spróbowałem komercji i ostatnie 2 miesiące tylko na nich łowiłem i teraz już jeżdżę regularnie.

Ale żeby zostać w temacie to sam ostatnio(5dni) uskuteczniam krótkie wypady od 1-3h nad jeziorko, które przy okazji nęcę i nie ma się czym pochwalić(pare płoci 20-27 cm) na razie więc nie ma lekko.

Pięknie połowiliście panowie :bravo: Sumy marzenie dla mnie zresztą takie piękne liny z dzikiej wody również
Gregorio gratuluję pierwszego miejsca Tobie i synowi :bravo:
Jaco taka żonka to skarb :)
Mariusz
Fishing Fighters Team

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #3583 dnia: 14.07.2015, 00:29 »
Mateo piękna samiczka :thumbup:  mnie liny omijają szerokim łukiem :'( bo tych z komercji nie liczę, dzikie to dzikie  ;)

Gratuluję wszystkim!!!
Mateusz, piękny lin. Ja jeszcze w tym roku nie złowiłem i tracę nadzieję... :'(
Jeziorko bardzo urokliwe :thumbup:

Wyjątkowo ciężko w tym roku z linem i karasiem złotym u mnie. Moje plany na ten sezon z pewnością nie zostaną zrealizowane, mimo że łowię intensywniej niż w zeszłym sezonie.
Czasem, kiedy tak w myślach prześledzę swoje wędkowanie, to odnoszę wrażenie, że im więcej ryb wypuszczam, tym mniej ich łowię.
Nie obwiniając nikogo za taki stan rzeczy, należałoby nazwać to zjawisko Paradoksem C&R :)
Pozdrawiam
Mateusz

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #3584 dnia: 14.07.2015, 10:54 »
"Grzegorz szacun piekne te :fish: :bravo:

ps. Stuknely na stolowce czy w domku? "

Maćku, naprawdę nie wiem. To specyficzna miejscówka. Możliwe że jedno i drugie...

"Witam Grzegorz. Gratuluję pięknych rybek. Sam takich nie łowię i nigdy nie złowię ale szczerze podziwiam.
Ja niestety ciągle pauzuję. W dłoni mam jeszcze nie wyjęte szwy.
Jurek."

Jurku, nigdy nie mów nigdy. Czas pokaże...
Kuruj się szybko i na ryby! :)

"Grzesiek, chciałbym kiedyś coś takiego na wędce poczuć..."
To nie jest znowu aż takie trudne. Wystarczy mieć dobrą miejscówkę, odpowiednio podać porządnego żywca, trochę czasu...Upps. Powiedziałem aż za dużo ;)

Gienku, w tym Twoim jeziorku możliwe że są znacznie większe wąsacze. Więc..:)

Dzięki chłopaki. I powodzenia :)