Ankieta

Czy należysz do PZW?

TAK
169 (79.7%)
NIE
43 (20.3%)

Głosów w sumie: 207

Głosowanie skończone: 17.04.2017, 20:58

Autor Wątek: Czy należysz do PZW? Jakie są powody Twojej decyzji?  (Przeczytany 27698 razy)

Offline andrzej

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Czy należysz do PZW? Jakie są powody Twojej decyzji?
« Odpowiedź #45 dnia: 26.04.2016, 23:01 »
Posiadam kartę od 20 lat ale nie opłacam od 6 lat, mimo dużego wyboru wod PZW w mojej okolicy tj Wisła, Skawa ,Sola ,kanał zasilający elektrownie w Skawinie przestałem opłacać kartę.Powód mojej decyzji brak ryb, zła gospodarność związku itp można by mnożyć przykłady.          

Offline iAhribban

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Think Different
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 26.04.2016, 23:20 »
Tak należę do PZW. Powód mojej decyzji był prosty mam bardzo blisko do łowiska. Moje główne podejście do wędkowania to odpoczynek nad wodą. Nie mogę sobie pozwolić na długie wyjazdy a dojazd na jeziora PZW (których w okolicy mam około 5) zajmuje mi od 6 do maks 15min. Moje wyjazdy przeważnie trwają do 3h a sam dojazd na najbliższą komercję zajął by mi około 40-60min. Dodatkową mam pod nosem piękną małą rzeczkę pstrągową ze ślicznymi potokowcami gdzie uwielbiam spacerować (oczywiście razem z wędką). Ciężko mi ocenić łowiska, nie znam ich jeszcze za dobrze,a z drugiej strony jest to kwestia podejścia. Jednego zadawala 10kg karp innego 25cm płoć. Na chwilę obecną mogę ocenić je na 5/10.
Łukasz

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #47 dnia: 26.04.2016, 23:56 »
Ja też należę do PZW. Powód prosty. W okolicy mam tylko wody związkowe plus dwie komercje. Za które musiałbym płacić więcej niż za kartę a łowiłbym tylko karpie.
Pozdrawiam
Marcin

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #48 dnia: 27.04.2016, 05:44 »
Należę, bo muszę. Innej możliwości nie mam. Na komercje jeżdżę tylko spotkać się z chłopakami.

Pragnę jakiejś wody no-kill, która była by pilnowana we dnie i w nocy, z monitoringiem i takie tam...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #49 dnia: 27.04.2016, 06:04 »
Należę do PZW.
Powód - nie zamierzam płacić jako niezrzeszony 600 zł a łowić w tych samych wodach o których za chwilę.
Wody gdzie NIE łowię - przetrzebione, przełowione zarówno przez PZW ( rybaków ) jak i wedkarzy łowiących dla kota, dla chorego wnusia nie wymiarowe ryby. Czasem jednak i tam urządzam zasiadki i o dziwo nawet w tamtym roku miałem branie karpia z tzw marszu jednak po wywózce zestawu na dobre 250 m pod grążela.
Chciałbym, żeby Zegrze było rybne, zadbane.
Łowię na okolicznych akwenach PZW w których o dziwo daje się połowić karpie. Chyba tylko dlatego, że te wody są technicznie trudne, wymagające wiedzy odrobiny cierpliwości.

JK

glizdziarz

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 27.04.2016, 06:13 »
Należę.
Powód: 99% okolicznych wód to woda PZW. Co do rybności to zależnie od łowiska. Te, którymi opiekują się koła z mojego miasta to spoko choć zarybienia (czym) mogą budzić lekkie wątpliwości. Z innymi wodami różnie.

Offline Chaotic

• Ekspert
  • Reputacja: 103
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #51 dnia: 27.04.2016, 06:29 »
Tak sponsoruję "pzw"

powód: lubią łapać na uciągach
Pozdrawiam
Olo

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #52 dnia: 27.04.2016, 06:29 »
Należę. Większość wód w okolicy, tych rybnych i tych mniej rybnych jest we władaniu PZW. Zostają komercje, na których łowię równie często. Być może, gdyby ich było więcej lub jakichś łowisk licencyjnych/stowarzszeniowych to bym się zastanowił nad PZW. W chwili obecnej można powiedzieć, że są monopolistami.
Grzegorz

Offline Festusus

• Reputacja: 29
« Odpowiedź #53 dnia: 27.04.2016, 06:58 »
Należę do PZW, a jeżeli chodzi o łowiska na których łowię oceniam na 5. Czyli pośrednio. Źle nie jest, ale mogłoby być zdecydowanie lepiej jeżeli chodzi o zarybianie. A opłacam składkę, żeby mieć spokój z kontrolami. Serio. O jest główna przyczyna. Drugą przyczyną jest bardzo małą ilość łowisk komercyjnych w mojej okolicy.
Grzegorz

Non omnis moriar

Offline STEV40

• Reputacja: 15
  • Łowię bo lubię
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #54 dnia: 27.04.2016, 07:27 »
Tak nalężę od 43 lat wiec w młodości nie miałem wyboru
a teraz na Pzw mam bardzo blisko / 4 łowiska/ ,na komercję też jadę
bo zięć nie należy a lubi połowić.A mówiąc szczeże to jadę sobie połowić
a nie łapać jak inni  :bravo:

Steven
Pozdrawiam Steven

Offline hanib4l

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #55 dnia: 27.04.2016, 07:36 »
Witam. Jak większość kolegów należę do PZW ze względów ekonomicznych. Jak mam ochotę jechać nad wodę to jadę i nie bawię się w zezwolenia czasowe, które dla niezrzeszonych są nieopłacalne. Łowiska w mojej okolicy oceniam na 4-. Mało rybek, większość zarybiana głównie karpiem etc. W okolicy mam parę komercyjnych łowisk, i zauważyłem zmianę w mentalności "rybaków", jak wcześniej obowiązkiem było zabrać jakąś rybę (płaciło się za kg ryby, jak po zważeniu paru leszczy wrzuciłem je z powrotem do wody to "rybak" z oburzenia prawie zawału dostał, jego reakcja bezcenna:-)) tak teraz płaci się za wędkowanie, a rybę można kupić, jak ktoś chce. Myślę że powoli coś się musi zmienić na lepsze bo tu chodzi o dużą kasę, nawet leśne dziadki z PZW w końcu dojdą do tego że brak ryb spowoduje zmniejszenie liczby członków a to= brak kasy na nowe ordery:-P Jestem dobrej myśli.

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #56 dnia: 27.04.2016, 07:38 »
Ja w szeregi PZW wstąpiłem w 1983r. Dlaczego należę do PZW a to dlatego że wędkować chcę zupełnie legalnie nie chować się po krzakach i dziurach jak szczur i wypatrywać PSR Policji czy też SSR.Jeżeli chodzi o łowiska na których zaczynałem to był zalew zegrzyński i kanał żerański. W przeszłości nie mogłem narzekać na te łowiska jednak od ok. 2006r jest tam wiekla kicha i moja ocena to 1. W 2015r zmieniłem koło i należę  do koła PZW Nowe Miasto a wędkuję na zalewie nowomiejskim i ocena tego łowiska to 6.

Offline Sławek

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 10
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #57 dnia: 27.04.2016, 07:46 »
Od tego roku mialem zamiar przestac sponsorowac dziadostwo pod tytulem PZW. Ale pojawila sie inicjatywa No Kill na Dzierżnie, ktora mi spadla jak z nieba, bo juz watpilem, że w tym kraju da sie zrobic cos fajnego wbrew ogolnemu miesiarstwu i patologii wedkarskiej. A jednak.
I mimo że mieszkam ponad 30 km od tego zbiornika, to bez wahania oplacilem skladke w nowym kole.
Pomóź ratować Dzierżno Duże - największy zbiornik No Kill w Polsce - wstąp do koła nr 29.

Offline David89

• Reputacja: 3
« Odpowiedź #58 dnia: 27.04.2016, 07:58 »
Ja  nie miałem karty w PZW i szybko mieć nie będę. Raz że w mojej ok mało jest takich łowisk a dwa po tym co piszecie to w większym stopniu nie ma ryb. Ja miałem zezwolenia na wody rożnych gospodarstw rybackich, ale tam tez jest bezrybie i kłusownictwo w biały dzień. Dlatego teraz jeżdze tylko na komercję

Offline tokruczk

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #59 dnia: 27.04.2016, 08:04 »
Od około 30 lat należę do PZW, w tym roku też opłaciłem. Miałem nie płacić ale co wtedy została by tylko woda komercyjna, w mojej okolicy tych wód nie ma dużo, jedną mam bardzo blisko i tam czasami jadę ale cały czas nie da się łowić na jednej wodzie, dlatego PZW słabsze wody ale zawsze to większy wybór i czasami nawet woda PZW może zaskoczyć.