Autor Wątek: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?  (Przeczytany 497315 razy)

Offline sosik88

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 6
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?
« Odpowiedź #150 dnia: 05.03.2015, 23:10 »
Dzięki za porady jutro ją dopracuję i w sobotę jak pogoda dopisze nad wodę ...
Pozdrawiam Piotr

Offline jakub_wr

• Ekspert
  • Reputacja: 113
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #151 dnia: 14.05.2015, 22:07 »
probowaliscie mixu z przepisu Luka w łowieniu na spławik? Chodzi o karpie i leszcze.

Offline ogrmaster

• Ekspert
  • Reputacja: 73
« Odpowiedź #152 dnia: 28.06.2015, 19:31 »
Witam,

jeszcze nie używałem do tej pory zanęt Sonubaits i mam pytanie. Łowie głównie na stawach PZU dość dobrze zarybionych oraz na kanałach Odry. Głębokość łowisk wacha się w okolicach 2,5 do 3,5 metra. Czy mieszanka Exploading Fishmeal Feeder i 50:50 Method & Paste w równych proporcjach była by odpowiednia do łowienia klasycznym koszyczkiem typu "open end". Do tego jakiś wypełniacz w postaci taniej zanęty + bułka tarta+ pellety i sól (więcej konopii?). Z opisu zanęt Sonubaits na stronie głównej można wnioskować, że taki miks zapewnił by odpowiednia pracę a jednocześnie nie pozwolił na uwalnianie się zanęty w drodze na dno:) Jakieś rady lub sugestie będą wskazane. Może Method Mix też się nadaje tylko wymaga mocniejszego nawilżenia. Chciałbym niedługo wypróbować taką mieszankę ale składniki są dość drogie i może lepiej nie eksperymentować :)
„To, co i tak ma spaść, należy popchnąć” – Fryderyk Nietzsche
Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #153 dnia: 30.06.2015, 07:25 »
Powiem tak, kupowałem różne zanęty - i na pewno one zadziałają bardzo dobrze. Są to wyselekcjonowane najlepsze składniki, nie oszczędzano tam na niczym, nie wali sie aromatu aby oszukać kupującego (bo ryby sie nie da). Mieszanka o której piszesz jednak nie do końca może działać tak wspaniale. Ja bym na pewno dodawał konopi mielonych aby dać pracy, to raz, dwa - zawsze przy łowieniu koszykiem nie powinno się polegac na samej zanęcie. Aby uzyskać dobry miks - dodałbym na pewno wypełniacza, ale też dodatków. Pellet halibutowy 2 i 4 mm (10%) plus jakas kukurydza i sprawa załatwiona.

Nie musisz wcale kupować różnych zanęt, bazuj na Match Method Mixie - podajnik masz za free. Z ta eksplozją bym nie przesadzał, zanęta 50:50 tez nie jest lepsza niz Match Method. Tak więc jeżeli połowę miku stanowić będzie Match MM - wszystko będzie oki, bazuj jednak na dodatkach. Ważne aby wyełniaczem była zanęta o słabym aromacie - Lorpio odradzam. Kupiłem kiedyś Niwę leszczową 3 kg - miała słaby aromat, podobnie mieszanki płociowe powinny być bardziej stonowane.

Jeżeli kupisz pellety - to masz je na wiele sesji gruntowych. Ryba zatrzymuje sie na dłużej w nęconym miejscu wybierając je. Można tez dodawać siekanej dendrobeny, kasterów, martwych białych... Ważne aby nie był to sam miks - bo to jest dobre na komercje, gdzie zanęta nie pracuje , ryba zaś podchodzi bo zna smak i zapach pelletów (zanęta ma je zmielone).
Lucjan

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #154 dnia: 30.06.2015, 19:57 »
Dzięki Luk,

Bardzo przydatne rady. Reasumując, jak by ktoś chciał skorzystać z przepisu, zanęta powinna wyglądać następująco (ze znakami zapytania):

Match Method - 1 kg
Zanęta wypełniacz - 1 kg
Mielone konopie - 0,2 kg
Bułka tarta  - 0,2 kg
Pellet Halibutowy - 0,25 kg - pytanie  czy formie dodatku jako bomba zanętowa czy też zmieszany z zanętą i kiedy dodawać?
Dodatki  - białe robaki, pinka, kukurydza etc. (tutaj też pytanie czy doradzasz zmieszać je z zanętą czy też dodawać bezpośrednio do koszyczka)
Copramelasa, kolendra, karmel itp. - 0,2 kg - do wyboru  zależnie od łowiska i ryby na jaką chcemy się ukierunkować.

Jeszcze raz dzięki za rady.
Michał

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #155 dnia: 30.06.2015, 20:33 »
A i jeszcze jedno pytanie :) Czy na większych głębokościach (pow. 2,5 metra) nie będzie problem z przedwczesnym uwalnianiem się takiej zanęty z koszyczka (open end)?
Michał

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #156 dnia: 30.06.2015, 20:39 »
Z open end nie powinno, będzie z takiego s z siatką... Wtedy dodajesz kleju do zanęty lub przewilżasz lekko miks...
Lucjan

Offline ogrmaster

• Ekspert
« Odpowiedź #157 dnia: 30.06.2015, 20:51 »
To jeszcze poproszę tylko o komentarz do mojego wpisu z 19:57 i życzę udanego weekendu, mam nadzieje na rybach :)
Michał

Offline jakub_wr

• Ekspert
« Odpowiedź #158 dnia: 01.07.2015, 11:45 »
Ja ostatnio próbuję swoich sił w metodzie. Żeby nie kombinować bo się nie znam robię 100% przepis od Luka. Zbiornik ma średni 4 metry.
Nie da się podejrzeć jak mix i podajnik opada na dno i nie wiem czy mam dobrą konsystencję.
nad wodą wygląda to u mnie tak :
Wydaje się że nawilżenie jest ok, dobrze odkleja się od formy zostaje na podajniku, zarzucam ...  czekam 5,7 minut, nie wytrzymałem sprawdzam, zwijam. Zanęta nadal w większości oblepia podajnik. No to myślę sobie za mocno nawilżone. Pomieszam kilka minut w pudełeczku ... widać że przeschło. Okazuje się że zbyt suche bo nie chce się kleić do podajnika, no ale nic próbuję. Trzeba bardzo mocno ściskać formę żeby wyjąć oblepiony podajnik, trochę boję się czy nie uszkodzę pelletu na włosie. Zarzucam tak ulepioną foremkę, siedzę i myślę ... spadło w całości na dno czy rozsypało się w opadzie ;) ( pamiętacie .. 4m )
Generalnie nie jest to proste odpowiednio przygotować mix. Daję minimalną mgiełkę ze zraszacza i już jest różnica. Ale mimo że są to moje początki kilka rybek się już złapało więc mogę powiedzieć że mix się sprawdza. Jeśli ja amator feedera łapię a sąsiedzi patrzą to jest nieźle :)
Zamówiłem też z sonu 2kg zanęty tiger fish i z niej zrobię bazę mixu, zobaczymy jakie będą wyniki.

Offline kubator

• Ekspert
  • Reputacja: 79
  • Kuba
« Odpowiedź #159 dnia: 01.07.2015, 12:08 »
Chłopaki jaka jest różnica pomiędzy match method mixem tym jasnym a tym ciemnym? Oczywiście oprócz koloru :) do tej pory używałem tylko jasnej ale mam też na stanie tą ciemną i chcę w najbliższym czasie jej użyć.
Jožin z bažin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #160 dnia: 01.07.2015, 12:31 »
Teretycznie ciemniejszy jest mniej kaloryczny i jego barwa bardziej podpasowana jest pod zimowy kolor miksu, bardziej stapiający się z dnem. Spokojnie używaj, to praktycznie to samo :D
Lucjan

Offline Michał Mikuła

• Ekspert
  • Reputacja: 118
    • Galeria
« Odpowiedź #161 dnia: 01.07.2015, 13:10 »
Widzę, że część osób ma problem z wyjęciem podajnika z formy. Pomijając już fakt, że może to być zła konsystencja mieszanki to ja wyjmując podajnik z foremki (Drennan L) lekko rozchylam węższe końce foremki i wyjmuje podajnik bez problemu za końcówkę (rurkę) :) może komuś pomoże, bo nie ma nic gorszego jak nerwy nad wodą :)
Michał

Karp: 11 kg; 10 kg
Leszcz: 55 cm - 2,7 kg
Jesiotr - 105 cm
Karaś srebrzysty: 32 cm
Lin: 43 cm

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #162 dnia: 01.07.2015, 13:13 »
A ja sobie wstawiłem w foremkę taką szeroką wstążkę i nieważne, co do niej wsadzę, zawsze wyjmę ;)
Wieczorem wstawię fotkę mojej arcypomysłowej konstrukcji. Niestraszne jej miksy lepkie, suche i mieszane :P
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #163 dnia: 01.07.2015, 13:52 »
Ja tez rozchylam krawedzie foremki przy wyjmowaniu i elegancko lapie za rurke i wychodzi wsio  :P
Krzysztof

Offline jakub_wr

• Ekspert
« Odpowiedź #164 dnia: 01.07.2015, 14:50 »
aha czyli to niekoniecznie zła konsystencja mixu... faktycznie mam wrażenie że silikonowa forma trzyma na ściankach i przez to rozwala mi zanętę. Musze sprobować z tą tasiemką.