Autor Wątek: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?  (Przeczytany 495713 razy)

Offline edek86

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
Odp: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?
« Odpowiedź #915 dnia: 05.11.2020, 11:59 »
Nie ma u mnie w wędkarskich zanęt sonu a zawsze korzystam z MMM. Chciałbym jutro pojechać na rybki i muszę kupić jakiś zamiennik. Co polecacie?
Michał

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #916 dnia: 05.11.2020, 12:07 »
A skąd mamy wiedzieć co jest dostępne u ciebie w sklepie?

Offline edek86

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #917 dnia: 05.11.2020, 12:16 »
Chodzi mi o zanęty podobne składem do MMM
Michał

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #918 dnia: 05.11.2020, 12:19 »
Wielokrotnie było pisane już o dobrych zanetach. W skrócie, najlepiej coś angielskiego od biedy jakiś feeder bait.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #919 dnia: 05.11.2020, 17:28 »
Dobre są Lorpio do methody. Mieszam je często z MMM.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #920 dnia: 05.11.2020, 19:09 »
Dynamite baits swim stim match method mix dla przykładu :thumbup:

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #921 dnia: 15.11.2020, 09:43 »
Miks który do tej pory używałem bazował na zanęcie Trapera GST Competition Feeder Karp Lin Karaś, dodałem po 150g pelletów, mączki rybnej mielonych konopi bułki tartej i płatków owsianych. Zanęta była bazą dla tego że akurat miałem ją w domu, więc ją wykorzystałem. Miks spisywał się całkiem dobrze, lecz miał cały czas zapach z nutką słodyczy. Chcę powtórzyć zrobienie miksu bo obecny już "wychodzi". Jaką zanętę byście polecili z tych uniwersalnych jako bazę?
pozdrawiam Benon

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #922 dnia: 15.11.2020, 13:08 »
Żadną zanętę, weź pellet aller aqua Primo 2 mm i zmiel. 7 zł na internecie do tego jakąś dobra zanęta z mączką rybną 50/50 a nad wodą dodaj peletu 2 mm i już. Chyba że chcesz kombinować ludzie dodają suszony i mielony chleb tostowy i cuda typu płatki owsiane, Konopie mielone itp
Paweł

Offline Bartek19

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #923 dnia: 15.11.2020, 17:04 »

Moje pytanie dotyczyło konopi, które lepiej spisują się jako dodatek do zanęty - prażone i mielone czy tylko mielone ;)

Ja często stosuję konopie gotowane te mniejsze, większe wcześniej grubo mielę/gniotę i tylko zaparzam. Tak przygotowane bardziej pracują przy dnie. U mnie się to sprawdza.

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #924 dnia: 15.11.2020, 18:51 »
Żadną zanętę, weź pellet aller aqua Primo 2 mm i zmiel. 7 zł na internecie do tego jakąś dobra zanęta z mączką rybną 50/50 a nad wodą dodaj peletu 2 mm i już. Chyba że chcesz kombinować ludzie dodają suszony i mielony chleb tostowy i cuda typu płatki owsiane, Konopie mielone itp

Qrcze, moje pytanie dotyczyło zanęty na bazie której chcę ponowić mix jaki używam. Do mix'u dodaję pellet, nawet dwa rodzaje, firmy Lorpio. BASIC 2mm oraz Black Halibut 2mm. Proszę Cię, czytaj uważnie zanim odpowiesz, MIX robię w/g opisu/filmiku Luc'a. Spisuje się dobrze i nie mam zamiaru niczego zmieniać poza samą zanętą, w/g mnie jest trochę za bardzo pachnąca.
pozdrawiam Benon

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #925 dnia: 15.11.2020, 19:43 »
Przeczytałem ze zrozumieniem, po prostu mam na myśli że zamiast zanęty daj mielony pellet AA primo jako wypełniacz , nie zawiedziesz się
Paweł

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #926 dnia: 15.11.2020, 19:58 »
Przeczytałem ze zrozumieniem, po prostu mam na myśli że zamiast zanęty daj mielony pellet AA primo jako wypełniacz , nie zawiedziesz się

Ok, (bez urazy :)) ale jakoś to do mnie nie przemawia, chociaż nie mówię nie. Ryba w "bajorze" którym łowię przyzwyczajona do najtańszych przynęt (widać to po wyrzuconych opakowaniach w koszach) i raptem taki przeskok :-\ A tak gwoli ścisłości, jak bym faktycznie dał jako bazę pellet, to ominąć któryś ze składników czy nie ?
pozdrawiam Benon

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #927 dnia: 16.11.2020, 12:48 »
Ale pytasz ogólnie o miks, czy też o taki, który się sprawdzi teraz, w listopadzie?
Lucjan

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #928 dnia: 16.11.2020, 13:01 »
Ale pytasz ogólnie o miks, czy też o taki, który się sprawdzi teraz, w listopadzie?

Tak pytam o miks.
pozdrawiam Benon

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #929 dnia: 16.11.2020, 15:17 »
Po prostu daj Primo zamiast zanęty spożywczej, pellet primo jest ciemny i tłusty, przyciemni mix (na jesień i zimę podobno lepiej jak mix jest ciemny) ale jednocześnie doda kalorii i sprawi że mix będzie treściwy. Na jesieni i w zimie trzeba podawać małymi podajnikami żeby nie przekarmić bo pellet primo kalorii dodaje a zanęta jest mało treściwa.
Zanęta spożywcza pracuje jak uwalnia się z podajnika a mielony pellet ścieli się na dnie i pracuje słabo, albo wcale, trzeba to mieć na uwadze bo niektóre ryby lubią jak mix pracuje na przykład karaś, karp natomiast nie potrzebuje pracującego mixu.
Łowię bardzo często z kolegą który używa pracujące mixy i zauważyłem że on łowi więcej karasi, ja dużo mniej z moim mixem który prawie nie pracuje, ale za to łowię karpie.
 Jest tyle zmiennych podczas robienia mixu że głowa boli ja swój uprościłem na maxa i efekty mam dobre. Na przyszły sezon planuję dodać mielony grubo pellet zielony z betainą i może sól.
Eksperymentuję też z dodaniem do mixu zanęty Swim Stim Dynamite baits, ma ona całkiem inny zapach jak MMM od Sonu taki słodkawy i przyprawowy. Jak ostatnio zmieszałem Swim Stim z mielonym pelletem aller aqua PRIMO to zapach jak dla mnie piękny taki przyprawowo rybny wyszedł, nie wiem co ryby na to jeszcze nie testowałem ale wydaje mi się że powinno być dobrze. Konsystencja po zmieszaniu i rozrobieniu z wodą nawet lepsza jak czysty swim stim :)
Paweł