Po prostu daj Primo zamiast zanęty spożywczej, pellet primo jest ciemny i tłusty, przyciemni mix (na jesień i zimę podobno lepiej jak mix jest ciemny) ale jednocześnie doda kalorii i sprawi że mix będzie treściwy. Na jesieni i w zimie trzeba podawać małymi podajnikami żeby nie przekarmić bo pellet primo kalorii dodaje a zanęta jest mało treściwa.
Zanęta spożywcza pracuje jak uwalnia się z podajnika a mielony pellet ścieli się na dnie i pracuje słabo, albo wcale, trzeba to mieć na uwadze bo niektóre ryby lubią jak mix pracuje na przykład karaś, karp natomiast nie potrzebuje pracującego mixu.
Łowię bardzo często z kolegą który używa pracujące mixy i zauważyłem że on łowi więcej karasi, ja dużo mniej z moim mixem który prawie nie pracuje, ale za to łowię karpie.
Jest tyle zmiennych podczas robienia mixu że głowa boli ja swój uprościłem na maxa i efekty mam dobre. Na przyszły sezon planuję dodać mielony grubo pellet zielony z betainą i może sól.
Eksperymentuję też z dodaniem do mixu zanęty Swim Stim Dynamite baits, ma ona całkiem inny zapach jak MMM od Sonu taki słodkawy i przyprawowy. Jak ostatnio zmieszałem Swim Stim z mielonym pelletem aller aqua PRIMO to zapach jak dla mnie piękny taki przyprawowo rybny wyszedł, nie wiem co ryby na to jeszcze nie testowałem ale wydaje mi się że powinno być dobrze. Konsystencja po zmieszaniu i rozrobieniu z wodą nawet lepsza jak czysty swim stim