Autor Wątek: Znowu o ryb zabieraniu...  (Przeczytany 42758 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Znowu o ryb zabieraniu...
« Odpowiedź #150 dnia: 18.07.2016, 16:41 »
Znamienne jest też to, że następnego dnia od razu znowu tam był.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #151 dnia: 18.07.2016, 17:02 »
Jak was czytam to czasami wydaje mi się, że jest jeszcze nadzieja dla Polski nie tylko w młodych. :bravo: :bravo: :bravo:

Tylko, że młodzi wyjadą i zostaną stare pierniki biorące wszystko do worka.

Mam jedno pytanie:
skoro kiedyś zabierali wszystko, rybacy, łowiono sieciami, żakami itd. były ryby - to dlaczego teraz ryb nie ma

Aż tak bardzo przemysł wytruł wody?

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #152 dnia: 18.07.2016, 17:14 »
Jeśli ciągle wyciąga się z wody osobniki w wieku rozrodczym, to z roku na rok mniej narybku wytwarzane jest w sposób naturalny.
Daj 10 lat a zabraknie dorosłych starych ryb, które mają największy potencjał rozrodczy.
Kończy się to tym, że zostaje sama drobnica, a większe sztuki mają szansę odbyc tarło raz, może 2 razy w życiu. A ilość ikry która te.ryby składają może stanowić nawę 15% osobnika dorosłego. 
Marcin

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #153 dnia: 18.07.2016, 17:15 »
Jak was czytam to czasami wydaje mi się, że jest jeszcze nadzieja dla Polski nie tylko w młodych. :bravo: :bravo: :bravo:

Tylko, że młodzi wyjadą i zostaną stare pierniki biorące wszystko do worka.

Mam jedno pytanie:
skoro kiedyś zabierali wszystko, rybacy, łowiono sieciami, żakami itd. były ryby - to dlaczego teraz ryb nie ma

Aż tak bardzo przemysł wytruł wody?

Ryb nie ma bo kiedyś wszystko zabierali. Teraz są skutki...
Do tego jeszcze "przyzwyczajenie" aby wszystko ładować do siaty.
Czesiek

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #154 dnia: 19.07.2016, 08:16 »
Profil na FB... Zdajsie nie gumofilc a młody człowiek
https://www.facebook.com/Wislarzecznepotwory/?fref=nf
 >:O :thumbdown:

JK

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #155 dnia: 19.07.2016, 08:37 »
W Polsce żeby ludzie ryby wypuszczali to trzeba by snajperów rozstawić no kilkaset metrów na łowiskach i strzelać do tych którzy rybę zabierają. Łowiska no kill też trzeba by pilnować 24h na dobę bo i tak pewnie ludzie po złowieniu ryby zamykali by ją w samochodzie. Zarząd PZW w dupie ma stan polskich łowisk ważne że są przy korycie i kasa za składki wpływa i to nie mała.  Ja już nie dam im zarobić ostatni rok składkę zapłaciłem.
Paweł

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #156 dnia: 19.07.2016, 08:38 »
Niestety, takich ludzi jest sporo. Nie wiem czy ten koleżka je te brzany, wydaje mi się że nie. Na co komuś trzy sztuki? Jeżeli miały po 3-4 kilo, to przecież sporo mięsiwa, paskudnego na dodatek. Mięso brzany jest niesmaczne (tak, wiem, niektórzy w śmietanie zrobią z niego łososia), w okresie tarła trujące, brzana jest miesiąc po tarle...

Jak dla mnie to przykład kiedy ktoś zabiera ryby, lub zatrzymuje je, aby zrobić sobie zdjęcie. To wg mnie było głównym powodem. Dlatego brzydkie komentarze są jak najbardziej na miejscu :) Niech nasz bohater zamiast chwały otrzyma pomyje, wtedy szansa na powtórkę będzie mniejsza.  Też mu coś napiszę.
Lucjan

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #157 dnia: 19.07.2016, 09:39 »
Patrzcie jaka hipokryzja działaczy PZW. Tekst sprzed niespełna 2 lat, ale żywy i aktualny jak nigdy:

http://www.beskidzka24.pl/artykul,uciekaja_z_wedkami_za_granice,27651.html

Mimo że prezesi kół w powiecie cieszyńskim dwoją się i troją, aby zachęcić młodych do wstąpienia w szeregi PZW, z roku na rok chętnych ubywa.

Faktycznie, dwoją się i troją. Zachęcają młodzież. Czym? Pustymi, bezrybnymi zbiornikami?

Wielu wędkarzy jest zdania, że za ten stan rzeczy odpowiadają zbyt wysokie opłaty za pozwolenie na połów w naszym regionie oraz niefortunny podział Polskiego Związku Wędkarskiego na okręgi.

Ciekawe. Wywiad z Prezesem, który wypowiada się za wędkarzy. Według niego, uciekają oni, ponieważ opłaty są zbyt wysokie! A gdzie uciekają? Do Czech, gdzie jest jeszcze drożej!

Nic więc dziwnego, że cieszyńskiemu kołu wędkarskiemu coraz trudniej konkurować z czeskimi związkami. - Dobrze zarybione i przygotowane pod turystów kąpieliska Żermanice czy Cierlicko kuszą. Na początku tego roku w czeskim kole było już 116 wędkarzy z Polski - przyznaje Radosław Giecek.

Wędkarze to nie turyści. Nie kuszą ich kąpieliska tylko łowiska pełne ryb. Dobrze, że chociaż w pierwszej części zdania o tym wspomniał.

Prezesi kół w powiecie cieszyńskim robią więc co w ich mocy, aby zachęcić wędkarzy do uprawiania ich pasji po naszej stronie granicy. - Organizujemy wiele zawodów, gdyż brakuje ich po czeskiej stronie Olzy. Rocznie jest ich ok. 25-30. W tym roku po raz pierwszy organizujemy także Mistrzostwa Polski Lekarzy, jest to akcja zapoczątkowana jeszcze przez zmarłego już prof. Zbigniewa Religę. Staramy się także zarybiać staw na Gułdowach „atrakcyjnymi” rybami. W tym roku jest to pstrąg, dzięki któremu możliwy jest połów całoroczny - mówi Radosław Giecek.

Faktycznie, to czego wędkarze w Polsce potrzebują to mnóstwo zawodów, MP Lekarzy (nic do nich nie mam), i zarybienie pstrągiem, którego mięsiarze wytłuką w kilka dni.
PZW widać jak zwykle ma na wszystko swój dobry przepis.
Grzegorz

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #158 dnia: 19.07.2016, 09:45 »
Ja też temu pseudo wędkarzowi coś napisałem i polecam reszcie dodać coś od siebie. Z tego co wizę to typ zabiera wszystko co złowi.....
Paweł

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #159 dnia: 19.07.2016, 10:02 »
Ja też temu pseudo wędkarzowi coś napisałem i polecam reszcie dodać coś od siebie. Z tego co wizę to typ zabiera wszystko co złowi.....

skąd takie wnioski?
Feeder & spinning

Offline lu kas

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
« Odpowiedź #160 dnia: 19.07.2016, 10:17 »
3 Piękne brzany mniej :( Nigdy nie próbowałem ale wiele razy słyszałem, że faktycznie to mięsko jest niesmaczne. Podobno boleń i kleń również nie nadają się do jedzenia. Brzana, boleń i kleń to rybki czysto sportowe. Bardzo rzadko łowię te gatunki, może dlatego że w PL na moich łowiskach jest ich już bardzo mało :( (z wiadomych przyczyn). Oczywiście jak się trafią to wszystkie wracają do wody. Z czystym sumieniem powiadam że nigdy nie próbowałem tych 3 gatunków i niech tak zostanie  :)
"Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą" - Mark Twain

Offline boruta

• Ekspert
« Odpowiedź #161 dnia: 19.07.2016, 10:27 »
Popatrz Federek na zdjęcia na jego profilu.
Paweł

Offline fEeDeReK

• Ekspert
  • Reputacja: 61
  • Wędkuj, a będą ryby :))))
« Odpowiedź #162 dnia: 19.07.2016, 10:44 »
ogladałem te jego zdjecia i nadal nie wiem skąd wniosek , ze wszystkie dostały w łeb ?
Co do brania klenia,brzany,jazia,bolka to dziwie się ludziom przecież to się nie nadaje do jedzenia.
Kiedyś wziąłem do domu kazdy ten gatunek i od tamtej pory wszystkie wracaja do domu.
Amatorzy lubią klenie mówią , ze są smaczne .A co z nich robią to nie wiem.Lubię łowić jazie i klenie. Często są głosy jak masz wypuszczać to daj mi :P
A nawet jeden porównał bolka do sandacza.
Życzyłem mu tylko smacznego ;D
Feeder & spinning

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #163 dnia: 19.07.2016, 10:46 »
Wisła - Rzeczne Potwory 15 lat lowie bolenie, takiego sezonu jeszcze nie bylo, nie ma wody i nie ma ryb, nie mowiac juz o jaziach kleniach czy szczupakach... z roku na rok bedzie juz tylko gorzej...

He he he. Nie ma ryb bo nie ma wody...

ogladałem te jego zdjecia i nadal nie wiem skąd wniosek , ze wszystkie dostały w łeb ?

Brzany i inne ryby, leżące pokotem na kamieniach... Myślę, że stąd wniosek, że gdyby je chciał wypuścić to przynajmniej lepiej by je traktował. A nie jak mięcho rzucone na ziemię.
Znam spiningistów, którzy ryby wypuszczają. Też prowadzą blogi, mają zdjęcia. Nie tego typu zdjęcia. Ryby można sfotografować w inny sposób niż w ten, jaki prezentuje autor tego profilu facebookowego.
Grzegorz

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2219
  • MFT
« Odpowiedź #164 dnia: 19.07.2016, 10:52 »
Ta, jeszcze tam się dziwi, że same bolki po 50-60. Gdzie te 80+...
Zeżarłeś, wuju, to nie ma.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!