Autor Wątek: Picker na komercje i zalew  (Przeczytany 13391 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Picker na komercje i zalew
« Odpowiedź #15 dnia: 25.08.2016, 16:43 »
Akurat na tym zdjęciu to chyba nie żaden picker??

Sekcje 3+3, CW 70 g, długości nie widać za bardzo, ale coś jakby 3 z przodu.
Czesiek

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #16 dnia: 25.08.2016, 16:46 »
BTW Posiadam i użytkuję wędkę Trabucco.
Na dodatek już wcześniej 2 przeszły przez moje ręce.
Nie narzekam i nie twierdzę, że to jakiś badziew.
Nie wiem, ale też, co dobrego by o niej powiedzieć :P
Czesiek

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 25.08.2016, 17:46 »

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #18 dnia: 25.08.2016, 18:18 »
Michale, na wstępie chciałbym stanowczo zaznaczyć, że mnie nie interesuje, czym się kto zajmuje. Jesteśmy na forum wędkarskim, rozmawiamy o wszystkim, co z tym związane. Jest mi obojętne, czy mam do czynieni z operatorem krawędziarki, czy też z kimś, kto te krawędziarki projektuje. Suwmiarka na zdjęciu jedynie potwierdza prawdziwość moich zabiegów. Skąd pomysł, że ja nie doceniam Twoich umiejętności biegłego posługiwania się prostymi narzędziami mierniczymi?

Kolega prosił o radę, bo chce kupić pickerka. Mało tego, nawet coś zaproponował. Inny kolega potwierdza słuszność jego wyboru, dodając, że kij jest lekki, zgrabny, delikatny i takie tam. Ty natomiast burzysz ten obraz, tworząc teorię na podstawie przypadkowo znalezionego zdjęcia w sieci. Co więcej, nie znalazłeś zdjęcia omawianego kija, tylko jego dłuższą i cięższą odmianę... Na podstawie tej fotografii tworzysz obraz kija pałowatego, niedelikatnego, niesmukłego. Wychodzi na to, że ja mam Ciebie przeprosić za to, że Twoje zdjęcie było złe. Wybacz...

Ja w tej sytuacji przeprosiłbym, delikatnie zwracając uwagę na swoje niedopatrzenie. To wszystko. Skoro omawiamy kwestie techniczne, wypadałoby zadbać o właściwe standardy.

Zapewniam Cię, że kij za 220 złotych, taki z odchudzonym dolnikiem, będzie wymagał do "wyważenia" cięższego kołowrotka. Zapewniam Cię również, że wspomniane przeze mnie dwa kije Mikado mają różne wyważenie. Cudów nie ma. To nie Drennan Acolyte Ultra Feeder o dł. 305 cm i masie 126 gramów, gdzie faktycznie dochodzi do takiej sytuacji, gdzie możemy ograniczyć masę kołowrotka, wyważając kij.

Ciekawi mnie, dlaczego zwracasz uwagę na to, że kij Mikado, który zaproponowałem jedynie w celu zademonstrowania pewnych zależności, oceniasz jako "ten spinning i tak jest bardzo ciężki". Przecież nie chodziło tutaj o to, tylko o kwestie konstrukcyjne.

Michale, nie jest wskazane, żeby się przerzucać wątpliwej jakości argumentami, które nie są związane z rdzeniem naszej dyskusji. Przynajmniej ja nie mam na to ochoty. Nie mam też już ochoty na budowę wędzisk - znudziło mi się. Ostatni kij zbudowałem kilka lat temu (jak ten czas leci...). Łowię nim jednak do dziś, zazwyczaj sandacze. Cóż, nie stać mnie na kij, który waży 40 gramów, więc zapewne dużych sandaczy nie złowię. Trudno, nie można mieć wszystkiego, życie ;)

Dziękuję za ciekawą dyskusję :)

Jacek

Ryba1987

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 25.08.2016, 18:56 »
Znalazłem zdjęcie kija o którym była mowa. Wyniki wyszukiwarki pokazałem, zasugerowałem się tym a nie innym zdjęciem. Z tego miejsca kończę wypowiedzi na forum. Widzę że robi się podobnie jak na pewnym forum "wzajemnej troski" a szkoda, bo było tutaj fajnie na początku aż się chciało coś dla forum robić/pisać. Teraz widzę nie ma sensu się odzywać. I to nie tylko moje zdanie ale innych "starszych" forumowiczów z którymi mam kotakt.

Offline stas1

• Ekspert
  • Reputacja: 304
  • Łowię, bo lubię
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #20 dnia: 25.08.2016, 19:13 »
:( hm szkoda
Staś
Klasyczny Feeder

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #21 dnia: 25.08.2016, 20:12 »
Gorzej jak kobieta. Tylko się ktoś nie zgadza, od razu strzela focha >:O
Zbyszek

Offline Kereloth

• Ekspert
  • Reputacja: 89
« Odpowiedź #22 dnia: 25.08.2016, 20:33 »
Po prostu przyznanie się do błędu niektórym nie przejdzie przez gardło.

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25.08.2016, 20:33 »
Gorzej jak kobieta. Tylko się ktoś nie zgadza, od razu strzela focha >:O

Kobieta? Jak małe dziecko, nie kobieta.
Forum jest od tego, aby prowadzić dyskusje merytoryczne lub też nie - nieważne, ale dyskusje.
Można przedstawiać swoje racje i racje innych.
Ale nie jest powiedziane, że ktoś musi się z nimi zgadzać, jeśli nie chcesz, nie czytaj, jeśli uważasz, że jesteś lepszy od innych - nie wchodź w temat, co będziesz rozmawiał z ciemną masą.
Ale żeby zabierać zabawki i iść na swój plac?? Dziecinada.

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #24 dnia: 25.08.2016, 20:44 »
Znalazłem zdjęcie kija o którym była mowa. Wyniki wyszukiwarki pokazałem, zasugerowałem się tym a nie innym zdjęciem. Z tego miejsca kończę wypowiedzi na forum. Widzę że robi się podobnie jak na pewnym forum "wzajemnej troski" a szkoda, bo było tutaj fajnie na początku aż się chciało coś dla forum robić/pisać. Teraz widzę nie ma sensu się odzywać. I to nie tylko moje zdanie ale innych "starszych" forumowiczów z którymi mam kotakt.

To jest prawda,to już nie te forum.

Offline FilipJann

• Ekspert
  • Reputacja: 191
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #25 dnia: 25.08.2016, 21:09 »

To jest prawda,to już nie te forum.

Zgadzam się.

Forum się rozrasta, jest coraz więcej nowych użytkowników, coraz więcej doświadczenia.

Aż chce się tu być ;D ;)
Have fun.
Do what makes you happy.
And, ignore anyone who says you fish too much.
Life is too short to listen to those who don't respect your passion.

Filip! :)

Offline maciek_krk

• ⚡⚡⚡⚡⚡
  • Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 520
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #26 dnia: 25.08.2016, 23:03 »
Ja mam ładne zdjęcie na tle Lamborghini Gallardo. Patrząc na nie wnioski wysnuwam różne... ale jakie by nie było to Gallardo nadal nie mam :(

A tak na poważnie to szkoda, ze kolega się obraził. A ten pikerek Trabucco uważam za naprawdę zacny w tej klasie cenowej. Mam, używam, nie wymagam cudów, jestem zadowolony :)
Pozdrawiam,
Maciek

Offline Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #27 dnia: 26.08.2016, 13:34 »
A ja Was proszę o pomoc. Chcę kupić taniego pickera, co polecacie?

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #28 dnia: 26.08.2016, 13:45 »
Mario, ale to ma być kij na amury do dwunastu kilogramów, czy raczej powyżej dwunastu? ;)
Jacek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #29 dnia: 26.08.2016, 13:53 »
Mario ryby do 12 kg łowi tylko na odległościówkę z żyłką główną max 0,16. Grubsza uwłaczałaby jego umiejętnościom ;)
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!