Autor Wątek: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź  (Przeczytany 3425425 razy)

Offline tench

• Ekspert
  • Reputacja: 62
  • Kto czegoś CHCE szuka sposobów...aby to osiągnąć😉
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Krótkie Pytanie - Krótka Odpowiedź
« Odpowiedź #16215 dnia: 26.08.2024, 09:29 »
 No dobrze. Ale jeżeli karpiarz łowi precyzyjnie, punktowo lub łowi podczas szybkich zasiadek na metodę?
C'est la Vie

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #16216 dnia: 26.08.2024, 12:49 »
Imar, tak na prawdę sam musisz to przetestować.
 Jeżeli koszyk po wcześniejszym zaklipowaniu żyłki i wpadnięciu do wody zaczyna opadać po skosie w stronę brzegu a odległość na którą zarzucasz wynosi 30 metrów to spomba ustaw na 29 lub 28.5m. Na drugim zestawie rób podobnie i zobaczysz co się wydarzy.
 Czy papu, które nie będzie spadać centralnie na koszyk nie zadziała jeśli spadnie w jego pobliżu??? :facepalm:
 Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi...
C'est la Vie

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #16217 dnia: 26.08.2024, 18:53 »
Kupiłem taką przynętę. Wygląda fajnie i fajnie pachnie, ale jest twarda, dużo trudniej wbić w bagnet.

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #16218 dnia: 26.08.2024, 20:21 »
??? :( ;D

Ale czy jest łowna?
C'est la Vie

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #16219 dnia: 26.08.2024, 20:26 »
A czy jak ma w nazwie band'um, to ona czasem nie jest na gumkę?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #16220 dnia: 26.08.2024, 20:50 »
Chyba tak, ale podobne do ringersa, zapach chyba jeszcze bardziej intensywny.

Sent from my 23013PC75G using Tapatalk

Offline MrMike

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 4
« Odpowiedź #16221 dnia: 27.08.2024, 05:55 »
Cześć, czy ktoś wie jakiej średnicy gumowego klipsa trzeba kupić żeby pasował do daiwy tdr 4012?

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
« Odpowiedź #16222 dnia: 27.08.2024, 06:19 »
Chyba tak, ale podobne do ringersa, zapach chyba jeszcze bardziej intensywny.
Sent from my 23013PC75G using Tapatalk

Bandum jest typowo na gumkę, ale jeśli chcesz nadziewać na bagnet polecam udać się do apteki po ampułkę soli fizjologicznej (koszt ok 50 groszy) i do całego takiego opakowania wlać ok 10 kropli, porządnie zamieszać i następnego dnia przynęta będzie w sam raz na bagnet bez utraty koloru i zapachu ;)
Jak nie chcesz ryzykować całego opakowania (chociaż wiem że 10 kropli będzie ok) to przeprowadź próbę na mniejszej partii w osobnym pojemniku
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #16223 dnia: 27.08.2024, 07:47 »
Dawid, wg mnie te przynęty Sonubaitsa są dużo gorsze niż Ringersy. Polecam ci kupno waftersów duocolor z Ringersa, są tam dwa rozmiary. Mi sprawdzają się bardzo dobrze. Bandumy zlałem, brań jest znacznie mniej, na co zapewne ma wpływ to, że są cięższe. Na kilku wodach próbowałem te właśnie co kupiłeś, i zawsze przegrywały z Solbaitsem i Ringersami. No chyba, że celujesz w większe karpie.
Lucjan

Offline tench

• Ekspert
« Odpowiedź #16224 dnia: 27.08.2024, 11:19 »
Jak już jezteśmy przy Ringers-ach to jaki aromat wydobywa się z przynęty Ringers Wafters Pellet ?
C'est la Vie

Offline logan

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 13
« Odpowiedź #16225 dnia: 27.08.2024, 12:50 »
Słodki, ale nie mdły. Nie jest to owocowy aromat, raczej zalatuje "przyprawami".

Offline koko

• Ekspert
  • Reputacja: 723
  • Ulubione metody: bat
« Odpowiedź #16226 dnia: 27.08.2024, 19:52 »

Rozważam zakup Spomba mini do nęcenia feederem. Mam zagwozdkę, spomb otwiera się po uderzeniu w wodę i zawartość opada pionowo. Co w wypadku jak łowimy z klipsem w głębokim łowisku? Zestaw będzie spadał pod taflą wody na ukos. Trzeba się spombem przeklipsować bliżej?  Tylko pytanie ile bliżej?

Jeśli zarzucasz na 30 metrów i głębokość łowiska wynosi 2 metry, to ziarna opadną o 6 cm dalej niż Twój podajnik.

30 metrów do kwadratu dodać 2 metry do kwadratu = 904.

Pierwiastek kwadratowy z tego da Ci odległość, na jaką upadną ziarna. 30,066... metrów.

Jak napisałem. Na płytkich zbiornikach są to odległości marginalne, bez większego znaczenia.
Michale podałeś nieprawidłowy wzòr,  :o chociaż przy takich danych wynik liczbowy praktycznie mało różni się od prawidłowego.

Prawidłowy wzór, to :
30- pierwiastek( 30*30 - 2*2 )
Dodatkowo podajnik zbliży się trochę do brzegu podczas opadu na skutek wybrzuszenia się żyłki.

:)

Chwileczkę.

Możesz mi powiedzieć, co tu policzyłeś?

Wybrzuszenie żyłki. Istotnie, zapomniałem. Na dwóch metrach to będzie kolejne kilka cm.

Jest to odcinek o jaki zbliży się do brzegu podajnik po zarzuceniu na napiętej żyłce od momentu styku z wodą do opadnięcia na dno.
Zawsze na żyłce powstają wybrzuszenia i odcinek ten jest większy niż wynika z geometrycznych wyliczeń.

A ja policzyłem, o ile ziarno ze spomba spadnie dalej, niż podajnik. Nie biorąc pod uwagę wybrzuszenia.
I dobrze policzyłem ;)

Ja policzyłem to samo co Ty.
Zrobiłem to przy założeniu, że długość klips-spomb jest taka sama jak klips-podajnik.
Jeśli Twoje założenie jest takie samo, to Twój wzór jest błędny.
Jest takie samo i nie jest błędny:)

…………………………………..
…………………………………….
Natomiast warto zrozumieć, że z matematycznego punktu widzenia jest tak, jak napisałem. Resztę da się właśnie samodzielnie z obserwacji zachowania zestawu wywnioskować.

Nie wiem, co Koko sobie podstawił do swojego wzoru, może krzywiznę Ziemi lub zakrzywienie czasoprzestrzeni (mam nadzieję, że nam to zaraz wyjaśni), ale ja policzyłem odległość, na jaką upada ziarno na dno, spadające pionowo po uderzeniu o taflę wody, oraz odległość, na jaką upada na dno podajnik na napiętej żyłce. Różnica jest bez większego znaczenia.

Wyjaśniam

Każde obliczenia bazują na danych wyjściowych, które są narzucone albo przez nas przyjęte.
Bardzo ważne jest aby stosowane pojęcia, definicje i nazwy miały takie samo jednoznaczne znaczenie dla dyskutantów.
Założenia danych przyjęliśmy takie same i policzyliśmy to samo. Wzór na obliczenie wyniku oraz otrzymana wartość liczbowa powinny być identyczne, ale nie są.

Nasze założenia :
A ja policzyłem, o ile ziarno ze spomba spadnie dalej, niż podajnik. Nie biorąc pod uwagę wybrzuszenia.
I dobrze policzyłem ;)

Ja policzyłem to samo co Ty.
Zrobiłem to przy założeniu, że długość klips-spomb jest taka sama jak klips-podajnik.
Jeśli Twoje założenie jest takie samo, to Twój wzór jest błędny.
Jest takie samo i nie jest błędny:)

Co się zatem stało, że wzory są różne?

Otóż Ty do wyprowadzenia wzoru na długość odcinka podajnik-ziarno na dnie przyjąłeś niezgodnie z powyższymi założeniami różne długości żyłek klips-spomb i klips-podajnik. Ja przyjąłem obie długości żyłek takie same.
Tak więc Twój wzór z uwagi na pierwotnie przyjęte założenia jest nieprawidłowy, :( natomiast jest prawidłowy dla nieświadomie zapewne zmienionych przez Ciebie założeń. :) 

Stosowanie wzoru Pitagorasa dla oceny zbliżenia się do brzegu podajnika podczas jego opadu w wodzie ma sens przy małych odległościach i dużych głębokościach, a ściślej kiedy stosunek odległości do głębokości jest mały. Jednocześnie podajnik/koszyczek musi opadać na napiętej żyłce, a tu są różne poglądy na ten temat.

Z przytaczanego już wcześniej adresu artykułu:
https://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1503.msg478141#msg478141 

można się dowiedzieć jakie są zbliżenia podajników/koszyczków do brzegu w zależności od różnych parametrów. Nie trzeba więc jeszcze raz tego liczyć. :)

Podany jest też w artykule sposób jak wykorzystując nęcenie na merkera można ustawić długość żyłki tak aby podajnik po opadnięciu na napiętej żyłce znalazł się w „punkcie” nęcenia. Niepotrzebna jest znajomość jej rzeczywistego wybrzuszenia, odległości i głębokości.

Marian

Online Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #16227 dnia: 27.08.2024, 21:49 »
Ech...
Podajnik wpada do wody w tym samym miejscu, w którym ląduje spomb. Możemy rzucać jedną wędka.
Ziarno następnie spada pionowo w dół. Mamy dwie przyprostokątne. Jedna od wędkarza do punktu uderzenia w wodę, drugą od tego punktu do dna. Przeciwprostokątna to odległość od wędkarza do miejsca, w którym na dno upadło ziarno.
Więc ja dobrze zastosowałem wzór Pitagorasa na obliczenie tej odległości.
Natomiast nadal nie wiem, skąd się wziął u Ciebie taki cudaczny wzór. To jest naprawdę prosta matematyka...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Daavid

• Ekspert
« Odpowiedź #16228 dnia: 27.08.2024, 21:50 »
Polecam ci kupno waftersów duocolor z Ringersa, są tam dwa rozmiary.

A które kolory? Widzę różne przynajmniej dwa różne pudełka.

Ostatnio pozbyłem się trochę przynęt, jakieś Oozingi ect. Nie byłem do tego przekonany, nie mówię, że to nigdy nie działa, ale nie chce mi się wozić tak dużego składu. Obecnie mam tylko ringersy, chyba z pięć różnych, do tego te bandumy i kiełbasa i halibut od suno. Do tego zawsze mam mielonkę i to mi na rzece starcza, ale ringersa zawsze mogę wziąć, bo jakoś jestem do nich przekonany, mimo że wczoraj kompletnie nic nie złowiłem a próbowałem wszystkiego.

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #16229 dnia: 27.08.2024, 21:58 »
Jeśli zarzucasz na 30 metrów i głębokość łowiska wynosi 2 metry, to ziarna opadną o 6 cm dalej niż Twój podajnik.

30 metrów do kwadratu dodać 2 metry do kwadratu = 904.

Pierwiastek kwadratowy z tego da Ci odległość, na jaką upadną ziarna. 30,066... metrów.

Jak napisałem. Na płytkich zbiornikach są to odległości marginalne, bez większego znaczenia.

Michale podałeś nieprawidłowy wzòr,  :o chociaż przy takich danych wynik liczbowy praktycznie mało różni się od prawidłowego.

Prawidłowy wzór, to :
30- pierwiastek( 30*30 - 2*2 )
Dodatkowo podajnik zbliży się trochę do brzegu podczas opadu na skutek wybrzuszenia się żyłki.

Koko, nadal nie wiem skąd wziąłeś ten wzór. Z twierdzenia Pitagorasa a2 + b2 = c2, z czego a to przyprostokątna np. odległość rzutu, b to druga przyprostokątna np. głębokość a c to przeciwprostokątna, czyli odległość od wędki do miejsca opadnięcia zanęty. Podstawiając do tego zarzut na 30 m, głębokość 2 m daje 302 = 900 + 22 = 4, wychodzi 904 i pierwiastek kwadratowy z tego to 30,06659275674582, czyli tyle, ile wyszło Michałowi. Nie uwzględnia to wybrzuszenia na opadanie ani balona spowodowanego bocznym wiatrem. To trzeba ustalić eksperymentalnie mierząc luz linki do pełnego napięcia.

Pozdrawiam,
Tomek