Autor Wątek: Sposoby, jak usunąć nieprzyjemny zapach siatki i podbieraka  (Przeczytany 13630 razy)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
Od lat borykam się z problemem nieprzyjemnego zapachu siatki i podbieraka. Mieszkam w bloku. W mieszkaniu nie sposób trzymać tego sprzętu a w piwnicy, co i rusz, ściąga ten zapach gryzonie (wczoraj znalazłem w wysokim wiaderku zdechłego szczura (prawdopodobnie nie mógł z niego wyjść) - od jakiegoś tygodnia w piwnicy nasilał się nieprzyjemny zapach, więc wczoraj postanowiłem zrobić trochę porządku i znalazłem tego szczurzego trupa). Czy znacie jakieś skuteczne specyfiki, które usuną rybie zapachy? Próbowałem Ludwika, różnych mydeł, proszku do prania i innych takich powszechnie dostępnych środków. Nie dają pożądanych rezultatów.
Siatki na ryby już prawie nie używam (wypuszczam prawie wszystko od razu, a jak zdecyduję się zabrać, to też od razu w łepetynę i po sprawie ... to znaczy po rybie  ;) ;) ;) ). Bez siatki da się żyć, ale bez podbieraka już nie.   :'( ;)
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Sposoby, jak usunąć nieprzyjemny zapach siatki i podbieraka
« Odpowiedź #1 dnia: 10.09.2016, 12:35 »
Darek, kup żyłkowy. Siatka, jak byś jej nie wyprał. gdy dostanie wilgoci, i tak zalatuje.
Arek

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
Odp: Sposoby, jak usunąć nieprzyjemny zapach siaki i podbieraka
« Odpowiedź #2 dnia: 10.09.2016, 12:40 »
No właśnie. To jest problem. Ja też siatki już nie używałem dość długo. Spoczywa (prawie nowa) w torbie w bagażniku.
Problem więc w moim przypadku dotyczy tylko podbieraka.
Najgorszy jest śluz po linach.
Czyszczenie w piachu, energiczne płukanie - wszystko na nic, jeśli podbierze się kilka linów.

Na pewno można w pewnym stopniu zredukować ilość pracy, jaka nas potem czeka, wydobywając rybę z podbieraka najszybciej, jak to możliwe.
Sam często kładę rybę w podbieraku, idę po aparat, odhaczam ją. Przez ten czas do siatki przykleja się więcej śluzu.

Kosz podbieraka czyszczę w szerokim zlewozmywaku, który mam zamontowany w piwnicy. Posypuję proszkiem i szoruję szczotką. Spłukuję gorącą wodą.
Sam się czasem zastanawiam czy istnieje jakiś sposób, żeby np. zanurzyć w czymś taki podbierak na dzień lub dwa i potem wyciągnąć czystą siatkę.

Tutaj był wątek na podobny temat:
http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=1631.0
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #3 dnia: 10.09.2016, 12:43 »
Zgadzam się z Arkiem, żyłkowy podbierak łatwiej pozbawić zapachu głównie dlatego że można go szybko wysuszyć
Ja też mieszkam w bloku i nie mam gdzie trzymać śmierdzących rzeczy więc staram się suszyć podbierak i siatkę jeszcze nad wodą a gdy jest to niewykonalne wtedy ładuję siatki do grubego worka takiego na śmieci a następnie suszę na balkonie (wcześniej wyprane w płynie do mycia naczyń).
Pozdrawiam - Gienek

Offline cumbajszpil

• Ekspert
  • Reputacja: 40
  • Volenti non fit iniuria...
« Odpowiedź #4 dnia: 10.09.2016, 12:49 »
Próbował ktoś wody utlenionej do odkażania basenów?
Ma co prawda właściwości żrące.
Chodzi mi po głowie jakiś ozonator, w końcu zapach ma podłoże organiczne ...

Splot

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10.09.2016, 13:15 »
Ja moczę kosz i zasypuję proszkiem do białego. Ma on w sobie wybielacz. Chwilę szoruję i jest czysty,  pachnący.

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Offline mirek

• Ekspert
  • Reputacja: 80
« Odpowiedź #6 dnia: 10.09.2016, 13:20 »
Moimi najczęściej łowionymi rybami są leszcze, jak wiadomo jest dużo śluzu. Podbierak a czasami siatkę bo w roku zjadam z żoną około dziesięciu leszczy a łapię ich sporo. Podbierak wkładam do wanny i zalewam ciepłą wodą i dodaję proszek do prania. Po pół godzinie piorę ręcznie i na balkon, z siatką postępuję tak samo.

Online Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
« Odpowiedź #7 dnia: 10.09.2016, 13:22 »
Wkładam do brodzika i piorę lub biorę prycho razem z koszem od podbieraka i siatką :D :narybki:

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #8 dnia: 10.09.2016, 13:27 »
Wkładam do brodzika i piorę lub biorę prycho razem z koszem od podbieraka i siatką :D :narybki:
Ważne, że jest tobie dobrze. ;) Żarcik. Ja zawsze wolałem z żoną. Ale co kraj, to obyczaj. :beer: ;D
Arek

Offline Marcin Cichosz

• Ekspert
  • Reputacja: 431
  • Feeder Fans
    • Galeria
    • Feeder Fans
« Odpowiedź #9 dnia: 10.09.2016, 13:27 »
A może warto kupić jakąś torbę typu "skunk bag"?
W transporcie nic nie jest mokre, a po wysuszeniu, kiedy siaty dalej lecą rybami, z takiej torby nic się nie ulatnia.

http://sklepdrapieznik.pl/sklep/torby-i-plecaki-korum-i-preston/16963-torba-na-siatke-preston-monster-eva-tray-and-net-bag.html

Offline NuNo83

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 29
  • Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #10 dnia: 10.09.2016, 15:07 »
Od lat borykam się z problemem nieprzyjemnego zapachu siatki i podbieraka. Mieszkam w bloku. W mieszkaniu nie sposób trzymać tego sprzętu a w piwnicy, co i rusz, ściąga ten zapach gryzonie (wczoraj znalazłem w wysokim wiaderku zdechłego szczura (prawdopodobnie nie mógł z niego wyjść) - od jakiegoś tygodnia w piwnicy nasilał się nieprzyjemny zapach, więc wczoraj postanowiłem zrobić trochę porządku i znalazłem tego szczurzego trupa). Czy znacie jakieś skuteczne specyfiki, które usuną rybie zapachy? Próbowałem Ludwika, różnych mydeł, proszku do prania i innych takich powszechnie dostępnych środków. Nie dają pożądanych rezultatów.
Siatki na ryby już prawie nie używam (wypuszczam prawie wszystko od razu, a jak zdecyduję się zabrać, to też od razu w łepetynę i po sprawie ... to znaczy po rybie  ;) ;) ;) ). Bez siatki da się żyć, ale bez podbieraka już nie.   :'( ;)
Witam. Moze ten product załatwi sprawę. Przyznam szczerze, że nie jest on najtańszy i nie wiem czy jest dostępny w Polsce. Produkowany jest przez firmę Steri-7 z bazą w Surrey (UK).

http://www.anglingdirect.co.uk/prologic-steri-7-xtra-personal-net-dip-concentrate

Pozdro.
Życie jest zbyt krótkie dla zapalonego wędkarza!

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #11 dnia: 10.09.2016, 18:19 »
Przypomniał mi się filmik, który kiedyś obejrzałem, facet używa tam płynu do mycia okien z amoniakiem. Osobiście tego nie próbowałem.

Od 6 minuty gość o tym mówi.

PS. Nie wiem, czy to bezpieczne.
Marcin

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #12 dnia: 10.09.2016, 18:34 »
Rybny zapach w zlewozmywaku, zawsze neutralizowałem sodą. Ciekawe jakby przeprać w niej siatkę?

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #13 dnia: 10.09.2016, 18:49 »
Tak sobie kombinuję, że skoro przyczyną zapachu jest zalegający śluz, to może dałoby się użyć pewnych preparatów, które by ten śluz mogły rozpuścić. W medycynie stosuje się np. leki mukolityczne, których działanie polega na rozrywaniu mostków (wiązań) pomiędzy dwoma atomami siarki w łańcuchach polipeptydowych. Leki te upłynniają zalegający śluz w drogach oddechowych i zapewne każdy z nas kiedyś takie stosował przy przeziębieniu.
Ciekawe czy to by też zadziałało na śluz rybi :)
Pozdrawiam
Mateusz

Online Mario8

• Ekspert
  • Reputacja: 185
« Odpowiedź #14 dnia: 10.09.2016, 19:00 »
Zawsze można włożyć do zmywarki :) :) :)