Autor Wątek: Upadek zachodniej cywilizacji  (Przeczytany 20613 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2241
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Upadek zachodniej cywilizacji
« Odpowiedź #75 dnia: 26.10.2016, 12:36 »
Nie da się prowadzić jakiejkolwiek dyskusji na temat grupy ludzi, nie mówiąc już o całych społecznościach czy wręcz społeczeństwach, bez generalizowania. Dlatego gdy ktoś spotyka się kilkanaście razy z daną sytuacją i ją opisuje, to mówienie mu, że generalizuje, bo ja znam pana Stevena, który jest znacznie mądrzejszym Amerykaninem od przeciętnego Polaka... nie jest argumentem w dyskusji. Niektórzy palą całe życie i umierają, bo spadli z dachu. To nie znaczy, że generalnie palenie nie powoduje raka płuc.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline júlio

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #76 dnia: 26.10.2016, 12:43 »
Muszę przyznać że dość bacznie czytam wątki z "HP" pt: quo vadis Polsko, quo vadis Europo. I odnoszę wrażenie że te same osoby które narzekają na "Polaków imbecyli" w następnych postach to samo albo gorzej piszą o innych nacjach, narodach, rasach z innych państw. A ktoś całkiem słusznie kilka postów wcześniej zauważył że "inteligencja nie była rozdawana narodami".

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #77 dnia: 26.10.2016, 12:48 »
Inteligencja, nie. System edukacji, tak. Wychowanie i przystosowanie do życia też zależy od kraju.
Krwawy Michał

Offline júlio

• TU NIE MA RYB
  • Ulubione metody: bolonka
« Odpowiedź #78 dnia: 26.10.2016, 13:00 »
Ok. Zgoda nie mniej jednak przykład z docinaniem płyt nie był przykładem związany z edukacją (w mojej opinii) a z umiejętnością logicznego myślenia.

P.S. Fajnie byłoby zobaczyć jakieś badania na temat "inteligencji" wg podziału na narody ;) bo sam byłem za granicą (w UK ponad rok) i mam podobne odczucia. Ale prawie każdy kto wraca z migracji zarobkowej ma podobne odczucia. Ciekawe gdzie leży prawda? Bo nasze uniwerki są daleko daleko daleko z tyłu w rankingach uczelni wyższych na świecie i EU.

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #79 dnia: 26.10.2016, 13:04 »
Ok. Zgoda nie mniej jednak przykład z docinaniem płyt nie był przykładem związany z edukacją (w mojej opinii) a z umiejętnością logicznego myślenia.

Tak. Wystarczy obejrzeć programy Cejrowskiego, gdzie jest pokazane jak manualnie sprawni i wykwalifikowani mogą być Afrykanie. Mimo, iż wielu ma problemy z pisaniem i czytaniem :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #80 dnia: 26.10.2016, 13:05 »
Niemniej sytuacja taka miała miejsce. I świadczy o inteligencji tnących, nie o ich wykształceniu ;)

Widzicie, to jest tak, jak Luk opisuje. System edukacji robi z tych ludzi idiotów. Każdy człowiek, niezależnie od inteligencji, potrafi zmienić koło w aucie lub wymienić żarówkę. Jednak jeśli przez całe życie nie uczy się go radzić sobie w tak oczywistych sytuacjach, to on po prostu wychodzi z założenia, że nie musi sobie poradzić, bo od tego są fachowcy. I potem w naszych oczach jest debilem. Prawda? Edukacja i przystosowanie do życia związane z wychowaniem.
Krwawy Michał

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #81 dnia: 26.10.2016, 13:09 »
Edukacja nie ma tu znaczenia, bo jej nie ma. Nie można wymagać od kogoś dyplomu, skoro nie skończył szkoły.

Nie każdy człowiek potrafi zmienić koło w samochodzie i nie musi. Znam zbyt wielu profesorów, którzy nie potrafią. A oni na poziom edukacji narzekać nie mogą :)
Dominik

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #82 dnia: 26.10.2016, 13:12 »
A ja uważam ze temat docinania płyt jest bardzo związany z edukacja , w grę wchodzi trzech panów z czego jeden z nich na stanowisku managerskim, wiec chyba od takiej osoby powinno sie wymagać troszkę wiecej niż tylko bycia tam żeby byc . Do tego człowiek obsługujący maszynę tez powinien mieć cos w głowie bo ta maszynę trzeba ustawić
Tomek

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #83 dnia: 26.10.2016, 13:12 »
Edukacja nie ma tu znaczenia, bo jej nie ma. Nie można wymagać od kogoś dyplomu, skoro nie skończył szkoły.

Nie każdy człowiek potrafi zmienić koło w samochodzie i nie musi. Znam zbyt wielu profesorów, którzy nie potrafią. A oni na poziom edukacji narzekać nie mogą :)
Potrafią. Oni są nauczeni, że nie są od wymieniania kół. Gdyby złapali gumę na pustyni i umierali z pragnienia, zmieniliby koło w 5 minut. Jeszcze inaczej: ja nigdy koła nie wymieniałem, ale jak złapię gumę, to je wymienię. Bo od tego mam mózg, by go używać.

W edukacji nie chodzi o dyplomy. Nie rozmawiamy tu o materiałoznawstwie i konstrukcji mostów. Tylko o wiedzy o otaczającym nas świecie. I prawda jest taka, że przeciętny polski debil po podstawówce wie o świecie znacznie więcej, od przeciętnego angielskiego debila po podstawówce. A przynajmniej tak było, bo ta granica, dzięki wieloletniemu majstrowaniu przy polskim systemie edukacji, zaczyna się zacierać.
Krwawy Michał

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #84 dnia: 26.10.2016, 13:19 »
Potrafią. Oni są nauczeni, że nie są od wymieniania kół. Gdyby złapali gumę na pustyni i umierali z pragnienia, zmieniliby koło w 5 minut.

Tak samo, jak są nauczeni Ci, którym zarzucasz, że nie potrafią. :) Troszkę zapętlasz się, nie uważasz? :)

Jak ty byś miał pod bronią rozwiązać całkę, to też byś to zrobił? Tak samo jest z wymianą koła. To, co jest oczywiste dla Ciebie, nie musi być oczywiste dla innych. Bo nie musi :)

A'propos jeszcze zmiany koła. Ja zmieniałem wiele razy, ale jak ostatnio w pickup'ie złapałem kapcia będąc na środku pola, to też bez pomocy nie dałem rady, więc z tą pustynią, to bym uważał :)
Dominik

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #85 dnia: 26.10.2016, 13:26 »
Potrafią. Oni są nauczeni, że nie są od wymieniania kół. Gdyby złapali gumę na pustyni i umierali z pragnienia, zmieniliby koło w 5 minut.

Tak samo, jak są nauczeni Ci, którym zarzucasz, że nie potrafią. :) Troszkę zapętlasz się, nie uważasz? :)

Jak ty byś miał pod bronią rozwiązać całkę, to też byś to zrobił? Tak samo jest z wymianą koła. To, co jest oczywiste dla Ciebie, nie musi być oczywiste dla innych. Bo nie musi :)
Nie, ja pod bronią nie rozwiązałbym całki. Nie zbudowałbym rakiety i nie ustawił rozrządu w aucie. Ale pociąłbym Lukowi płytę, pomalował pokój wałkiem, zrobił roztwór wody z sokiem w proporcjach podanych na opakowaniu i tak dalej.
Nie zapętlam się. Tylko są rzeczy, do których wystarczy użyć mózgu. Ale żeby go użyć, należy być korzystania z niego nauczonym. Najczęściej w szkole. Bo osoba, której wszystko w życiu podają na tacy, bo ona nie musi umieć, nie musi zrobić, nie musi... stanie i będzie czekać, aż ktoś przyjdzie i zrobi.
Krwawy Michał

Offline Jumperradom

« Odpowiedź #86 dnia: 26.10.2016, 13:29 »
Endrju powiem ci ze po kilku latach spędzonych w UK uświadamiam sobie ze młodzi angole to banda zasranych leni i zadufanych w sobie głąbów za których najprostsze czynności wykonują inni . Nie raz słyszałem ze zabieramy im prace i jesteśmy niepotrzebni , ale jestem na stanowisku gdzie przewija sie przez moje ręce ten kwiat angielskiej młodzieży i powiem ci ze jestem zszokowany jak najprostsze rzeczy wprawiają ich w osłupienie ,a w ich oczach widać bezradność.
Tomek

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #87 dnia: 26.10.2016, 13:32 »
Ja myślę, że po prostu brakuje Ci doświadczenia w sytuacjach trudnych. Cięcie piłą nie jest łatwe, zmiana koła nie jest łatwa, spawanie nie jest łatwe i wiele innych rzeczy nie jest łatwe. Tzn. jest, dopóki sam tego nie robiłeś :)

Nie twierdzę, że chłopak z opowieści Luka miał łeb na karku, ale spoglądanie na ludzi z poziomu fotela jest łatwiejsze, niż z poziomu warsztatu :) (lub innego miejsca, w którym się robi coś, co może się spieprzyć).

Endrju powiem ci ze po kilku latach spędzonych w UK uświadamiam sobie ze młodzi angole to banda zasranych leni i zadufanych w sobie głąbów za których najprostsze czynności wykonują inni . Nie raz słyszałem ze zabieramy im prace i jesteśmy niepotrzebni , ale jestem na stanowisku gdzie przewija sie przez moje ręce ten kwiat angielskiej młodzieży i powiem ci ze jestem zszokowany jak najprostsze rzeczy wprawiają ich w osłupienie ,a w ich oczach widać bezradność.

Podobnie ten "kwiat młodzieży" wygląda w każdym innym kraju. Poważnie :)
Dominik

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • MFT
« Odpowiedź #88 dnia: 26.10.2016, 13:37 »
Ja myślę, że po prostu brakuje Ci doświadczenia w sytuacjach trudnych. Cięcie piłą nie jest łatwe, zmiana koła nie jest łatwa, spawanie nie jest łatwe i wiele innych rzeczy nie jest łatwe. Tzn. jest, dopóki sam tego nie robiłeś :)

Nie twierdzę, że chłopak z opowieści Luka miał łeb na karku, ale spoglądanie na ludzi z poziomu fotela jest łatwiejsze, niż z poziomu warsztatu :) (lub innego miejsca, w którym się robi coś, co może się spieprzyć).
Rozumiem, o co ci chodzi. Jasne, że z boku wszystko wygląda prosto, dopóki sami nie próbujemy tego zrobić. Tylko zauważ, o jakich czynnościach my tu rozmawiamy.

Dyskusja nie tyczy się tego, czy praca mechanika jest łatwiejsza od pracy inżyniera. Rozmawiamy o sytuacjach, w których na opakowaniu patelni jest napis: "zdjąć przed użyciem".

Niestety, muszę się na razie wyłączyć z dyskusji, bo termin w robocie goni...
Mnie chodzi właśnie o to, co napisał Jumperradom.
Krwawy Michał

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #89 dnia: 26.10.2016, 13:40 »
Mnie chodzi właśnie o to, co napisał Jumperradom.

Zgadza się, ale to nie jest zależne od tego w jakim kraju to się dzieje. Matołów i tych mądrych wszędzie jest tyle samo. Czasami tylko przebywamy w środowisku gdzie jednych lub drugich jest przewaga, więc możemy mieć złudne wrażenie, że wszyscy tacy są :)
Dominik