Autor Wątek: Upadek zachodniej cywilizacji  (Przeczytany 20643 razy)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
Odp: Upadek zachodniej cywilizacji
« Odpowiedź #60 dnia: 26.10.2016, 08:03 »
Nie zrozumcie mnie źle, ale słabo mi się robi jak widzę przemądrzałych rodaków uważających, że wszystko robią najlepiej, są najlepszymi kierowcami ect. Szkoda, że statystyki mówią coś innego.....

Też mieszkam w UK i faktycznie jest problem z edukacją, ale znam reprezentantów różnych narodów i różnych ras, którzy radzą sobie dobrze ze wszystkim. Poznałem też Polaków bardzo mało rozgarniętych i mało inteligentnych. Różnią się od tych pierwszych najczęściej tym, że nie znają angielskiego, więc nie mieliby "okazji" obsługiwać klientów w sklepie z materiałami budowlanymi.

Daavid, ja nie twierdzę, że wszyscy Brytole sa tacy, absolutnie. Ich kraj stoi dobrze gospodarczo, to o czymś świadczy. Nie mają ministrów, co Francuzom mówią, że 'od nas uczyli się jeść widelcem'. W Polsce tez mamy ciemnogród, często ludzie z wyższym wykształceniem potrafią się wykazać...

Ale w UK jest załamanie jeżeli chodzi o poziom kształcenia, to pewne. Polski dzieciak co przyjeżdża z Polski do UK, jak zatrybi język, to ma wakacje (taki 10-15 lat) prawie. W Polsce nie ma szans, aby takiego orła ktoś postawił na pile, jakiś poziom kształcenia, nawet w zawodówce, mamy.  Bo tę płytę trzeba była skrócić z wymiaru 244 na 122 cm na 160 na 116.  Nie potrafił tego zrobić młody czarny, kłopoty miał menadżer i trzeci z pracowników. Ktoś, kto tnie na pile, musi takie rzeczy umieć, bo to co ja mu dałem do zrobienia, to najłatwiejsze z zadań. Nie chcę myśleć, co się dzieje, jak ludzie przychodzą z zamiarem wycięcia całych zestawów MDF do budowy jakiś szaf...

Jeżeli chodzi o Selco, to ostatnio mam z nimi kontakt, kilka dni temu pisałem skargę do firmy, za to jak obsługują w niedzielę. Niestety, tam jest tragedia. Nie zmienia jednak to tego, że w tym (innym niż z 'opowieści') jest kilku gości, co świetnie docinają płyty i niczego im się nie tłumaczy.

UK ma wielki problem z poziomem edukacji. To, że można zdać z klasy do klasy będąc imbecylem i mając same 'pały', zakaz dotykania ucznia przez nauczyciela, częste odchodzenie od zadań domowych - to tylko kilka rzeczy które sprawiają, że jest potężna grupa niewykształconych Brytyjczyków, z niewiedzą przeszkadzającą żyć. Wierzcie lub nie, ale jak w sklepie widzą 10 lub 20% taniej, nie mają pojęcia ile to jest. Często wystarczy dać informację z procentami, ze jest taniej i ludzie to kupują. Bo nie wiedzą ile mniej płacą.

Dodatkowo wielu menadżerów w takim Londynie to nie są wcale Brytyjczycy. Są Irlandczycy, Australijczycy, Nowozelandczycy, Południowoafrykańczycy, Kanadyjczycy, czasami Amerykanie. Mówią perfect po 'angielsku', często tracąc swój mocny akcent. Dla wielu to 'Angole' - ale tak nie jest. To przerażające - ale UK ma jeden z najgorszych wyników jeżeli chodzi o edukację w UE. W wielu przypadkach dlatego imigracja im pomaga, bo dane stanowiska można zapełnić wykształconymi ludźmi z innych krajów.

Mój przykład z Selco pokazał, że tacy ludzie tam własnie pracują, robią coś, czego nie powinni. Bo jeżeli ktoś nie umie dociąć płyty, nie ma absolutnie rozeznania w długościach, wymiarach, centymetrach, to się nie nadaje na takie stanowisko. Ktoś, kto go na nie wytypował, też nie powinien być menadżerem. Bo to jak zamawianie ciasta  w cukierni, gdzie cukiernik pyta się o przepis bo nie wie jak się takie robi, potrafi tylko zrobić upiec ciastka z gotowej masy....
Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #61 dnia: 26.10.2016, 08:16 »

Już około 7-10 lat temu oglądałem dokument zrealizowany przez BBC (!) o wtórnym analfabetyzmie w Wielkiej Brytanii. Do chwili obecnej najpewniej się nie poprawiło...
Myślę że to celowe działania elit. "Nieoświeconym" ludem łatwiej jest rządzić. To prosty mechanizm i prawda stara jak świat.

Grzesiek, nie do końca to działanie elit. Poziom kształcenia odbiegał od europejskiego już dawniej, bo bogaci chodzili do lepszych szkół, biedni do słabych. Koniety kształciły się kilka lat tylko, bo niby niepotrzebna była im wiedza, skoro pracowały na niskich stanowiskach, jak na przykład w fabryce.

Jednak głównym powodem słabych wyników edukacji według mnie jest brak dyscypliny i słaby system kar. Teraz nauczyciela uczeń może olać ciepłym moczem, a ten mu nic nie zrobi. Można zdać z pałą z danego przedmiotu, nie trzeba już się nauczyciela bać. To o czym śpiewał Pink Floyd w The Wall, tak naprawdę było czymś dobrym :)

Ja sam kształciłem się w szkole podstawowej i średniej i policealnej, gdzie panował zamordyzm. Katowano nas ilością zadań, trzeba było czytać książki (jakby teraz Brytolowi kazać przeczytać Chłopów czy Nad Niemnem - byłaby rewolucja) co chwila, były sprawdziany, kartkówki, później egzaminy. Ucznia się ciśnie, robi to nauczyciel i zazwyczaj rodzice. A w UK są 'luzy rajtuzy'. Jak rodzice lub sam dzieciak 'nie chce' - rośnie ktoś, którego wiedza pochodzi z oglądania idiotycznych programów w stylu X Factor lub z czytania gazet w stylu The Sun, gdzie największą uwagę poświęca się stronie nr 3, gdzie jakaś młoda kobieta pokazuje cycki, oraz samemu środkowi, gdzie są wyniki meczów piłkarskich....
Lucjan

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #62 dnia: 26.10.2016, 08:23 »
Jeżeli chodzi o wartość czynnika ludzkiego w UE - co chcą to mają - raz potrzeba rąk do pracy dwa sami rodzimi mieszkańcy wiele sobą nie reprezentują.
Kultura bycia , pracy , wymogi wobec nich są zupełnie inne jak u nas - aby nie drążyć prosty przykład u nas jak ci się nie podoba w pracy ( kultowe hasło to się zwolnij albo lepsze ja cie zwolnie ... obecnie z chwilowego niedoboru kadry troszkę hamują się pracodawcy bo za bramą 10 nowych już nie czeka...) a na zachodzie niech ktoś powie do rodzimego pracownika (nie napływowego) ....  :facepalm:

Co do naszych specjalistów... jakie pokolenie tacy specjaliści:
młodzi akurat mam z nimi styczność kilku uczniów co roku mam w firmie na 8 - 1 chętny do Życia a pozostali działają w wirtualnym świecie...
pokolenie migracyjnie byli na zachodzie wrócili - to nie zachód, inne realia , inne pieniądze.... inne podejście... inna wydajność co ciekawe na zachodzie zapieprzają jak samolociki a w Polsce jak by byli na spowolnieniu - zaznaczam te same pieniądze te same warunki !!!!)
starsze pokolenie - sumienni fachowcy najwyższej klasy zawsze chętni do pracy
Maciek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 26.10.2016, 08:30 »
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #64 dnia: 26.10.2016, 08:36 »
Dzień dobry, jestem nowy i forum przeglądam od dawna.
Może to kiepski temat na początek, ale wypowiem się :)
Generalnie to nie jest tak, że Polak jest lepszy, czy gorszy. Jest taki sam, jak Brytyjczyk, Niemiec, czy inni. Pan Bóg nie dawał inteligencji wg narodów :) Teoretycznie Azjaci są najbardziej inteligentni. Skoro tak jest, to dlaczego obecną potęgę Chin zbudowano na "białej" technologii? Podobnie było z Japonią i Koreą, jedynie 30 lat wcześniej.
Jako, że nie miałem czasu podczas, to po studiach wyjechałem z kraju robiąc sobie tzw. gap year. Trochę pomieszkałem w Szkocji, trochę w Anglii. Zauważyłem, że nie ma różnicy. Szukając lepszej pracy trafiałem na bardziej inteligentnych. Jak trafiła się robota mniej elokwentna, to i poziom spadał.
Polacy mówili, że "Brytole" są głupi. Było to jednak związane z tym, że sami byli wykształceni. Byli po szkole zawodowej, średniej, wyższej. Różnie. Trafiali potem do miejsca, gdzie współpracowali z ludźmi po szkołach podstawowych i wyrabiali sobie opinię. Rozmawiałem ostatnio z osobą, która pracuje w dużym sklepie w Polsce. Powiedziała, że teraz zatrudniają niemalże wyłącznie ludzi po gimnazjum, bez żadnego kierunkowego wykształcenia. Bo jak ktoś takie ma, to idzie pracować do fabryki, lub innego zakładu, gdzie jest specjalistą. Nie chcecie chyba powiedzieć, że w Polsce lepiej się naprawia auta, czy spawa (gorzej też nie). Przecież porażająca większość zespołów F1 ma swoje siedziby w UK. Nawet niemiecki Mercedes! :)
Zgadza się, że afrykańscy, czy bliskowschodni emigranci nie garną się do roboty, ale to wynika z tego, że nigdy nie starli się ze szkołą w poważny sposób. Nikt od nich nie wymagał niczego, więc dlaczego to miałoby się zmienić w Europie? W Afryce jest ciepło, nie trzeba ogrzewania, butów, w zasadzie niczego. W Europie nie da się przeżyć z takim podejściem, bo człowiek nie przeżyje zimy. Oczywiście nasza cywilizacja wymyśliła socjal i te osoby odnalazły się w nim niemalże idealnie.

I jeszcze jedno. Prosiłbym starszych kolegów o niedemonizowanie młodzieży, bo właśnie starsze pokolenie jest odpowiedzialne za ich wychowanie i wykształcenie :)
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 26.10.2016, 08:40 »
starsze pokolenie - sumienni fachowcy najwyższej klasy zawsze chętni do pracy

No to Panie kolego przesadziłeś ???
Nie każdy starszy jest lepszy bo ma doświadczenie x0 letnie
Znam wielu młodych co biją na głowę starsze pokolenie bo obyli się z nową techniką, są pracowici, wykształceni.
No może nie są tak młodzi że mają 20 lat ale 30+ i nie zawsze pracują w PL

Z drugiej strony przykładowy pan Miecio lat 50+ co robi fuszerki już od podstawówki.
Starszy/młodszy nie znaczy lepszy ani gorszy!

Nie można aż tak generalizować choć prawdą jest, że młodzi głównie są leniwi i niechętni do pracy (bo nie dorastali w trudnych czasach) choć jak ich zmotywować np. dobrą wypłatą zapierdzielają jak motorki i to nie tylko poza PL ale tak samo często jest z 40+ a o od ludzi na emeryturze bądź w wieku tuż przed słyszę tylko jedno: ja się już napracowałem i mi się nie chce pomimo, że płacisz jak na daną branże wysoko ale im się nie chce pomimo, że mają czas, siły ogólnie możliwości ale im się zwyczajnie nie chce.

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #66 dnia: 26.10.2016, 09:47 »
Endrju nie Sądzisz chyba, że pół roku wystarczy by wystawić opinie o narodzie i jego poziomie edukacji uwzględniając rasę...  To tak jakby wystawić opinie miks czy przynęty po jednej sesji...

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #67 dnia: 26.10.2016, 11:06 »
Endrju nie Sądzisz chyba, że pół roku wystarczy by wystawić opinie o narodzie i jego poziomie edukacji uwzględniając rasę...  To tak jakby wystawić opinie miks czy przynęty po jednej sesji...

No właśnie nie wystarczy. Dlatego piszę, że generalizowanie nie ma sensu. Na świecie są ludzie kumaci i mniej kumaci. Narodowość nie ma tu znaczenia.

Tak samo nie można ocenić całego społeczeństwa z pozycji tylko jednej warstwy społecznej.
Dominik

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #68 dnia: 26.10.2016, 11:45 »
Ja jestem 13 lat w UK, leci czternasty rok... Sporo czytam, oglądam, widzę. Moja dziewczyna jest menadżerką w prywatnym przedszkolu i to co się tam dzieje to ogólnie groza. Nie ma żadnej normalnej Brytyjki tam ( normalniejsze mają o wiele lepsze prace).

Historycznie Angole dali ciała już w XIX wieku. Nie dopasowali poziomu edukacji do zmian. Po sukcesie rewolucji przemysłowej spoczęli na laurach, żyli z kolonii, hegemonii. Ale Niemcy szybko ich przegoniły. U nich kształcono kilka razy więcej inżynierów, lekarzy itd niż w UK, szkolnictwo 'ogólne' stało też na o wiele wyższym poziomie. W I Wojnie Światowej Angoli samych, bez Francji, Niemcy zjedli by na śniadanko, byłoby to szybkie łupu cupu, blitzkrieg jak się patrzy.

Niestety, po I WŚ, na Wyspach nie zmieniono wiele. 20 lat później historia się powtarza. Po tym znów nie dopasowano szkolnictwa do poziomu europejskiego. To dlatego w UK jest tak mało przemysłu, przegrali z kretesem z Niemcami, Francją, Holandią. Dobrobyt w UK obecnie zawdzięcza się tak naprawdę Thatcher i jej reformom. W latach siedemdziesiątych UK było uboższym z krajów zachodnich, cienkim bolasem przy takim RFN. Margareta jednak postawiła na prywatny biznes, prywatyzację, złamała dyktat związków zawodowych. Odżyło rolnictwo. I zaczął się dobrobyt, Londyn stał się obok Nowego Jorku i Tokio centrum biznesu.

Ale to robili wykształciuchy po prywatnych szkołach, jak Eton. Tacy rządzili i rządzą w UK. Jednak ogólny poziom szkolnistwa był niski, na dodatek się obniżył. Brexit wg mnie to pokłosie tego właśnie. Dano zagłosować cymbałom, których umysły można nastawiać zdjęciem pokazujących uchodźców. Są ludzie inteligentni oczywiście, jest duża klasa średnia. Ale te 'niziny', tzw. Rooney'e, są coraz głupsi. U nas w Polsce na pewno też widać odejście od pewnych kierunków szkolnictwa, ale to nie to samo co w UK, uwierzcie mi. Tutaj pracę w przedszkolu może wykonywać osoba o zerowej wiedzy, mająca kłopoty z pisaniem i czytaniem, nie mająca bladego pojęcia o tym jak wychowywać i uczyć. A na pile w Selco pracują goście, którym trzeba mówić jak przyciąć płytę, bo ich to przerasta...

Lucjan

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #69 dnia: 26.10.2016, 11:51 »
Mam wielu znajomych w Anglii i niestety potwierdzają to co pisze Luk. :'(
Anglia to na szczęście nie cała zachodnia cywilizacja.
Ale inne kraje Zachodu też mają swoje problemy ....
;)

Offline Rosa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
  • Poważnie to sie leży w grobie..
« Odpowiedź #70 dnia: 26.10.2016, 11:52 »
Ja zaczynałem swoją karierę w Irl jako jedyny polak wśród Iroli. Pierwszego dnia szef tłumaczył mi jak trzymać miotłę. Zdradził mi nawet tajemnicę tego Jak obsługiwać elektryczną bramę do otwierania której używa się przycisku zielonego, a do zamykania czerwonego. W przęciągu tygodnia wprowadził mnie na wyżyny wiedzy, a zaangażowanie z jakim pokazał mi jak sprawdzić poziom oleju w widlaku uczyniło z niego bardzo inteligentnego człowieka w moich oczach. Był na tyle dobrym nauczycielem, że po włożeniu bagnetu na miejsce podał mi szmatkę i kazał sprawdzić stan oleju osobiście. Około miesiąca byłem w taki sposób trenowany. W jego mniemaniu Polska to kraj gdzie jedzenie zdobywa się maczugą, a jasno jest wtedy kiedy zapali się świeczkę. Kiedyś zepsuła się jedna z maszyn i czekaliśmy na serwis który jechał do nas z Anglii. Jako, że mi się nudziło, to naprawiłem tą maszynę. Reakcja jego i pozostałych to coś co będę pamiętał do końca życia. Od tamtego czasu zmodyfikowałem kilka maszyn, jako że mieliśmy płaconą dniówkę- zamiast kończyć pracę o 18h mieliśmy fajrant już o 14h. Kiedy udało mi się dostać do innej firmy, to facet płakał jak dziecko i prosił żebym został. U nich jeżeli ktoś jest specjalistą od malowania płotu, to bramy już nie pomaluje-bo Trzeba być idiotą żeby nie odróżnić bramy od płotu! Nie wiem jakim sposobem ten kraj zaszedł tak wysoko! Kraj w którym 90% ludzi pod względem inteligencji powinno znajdować się w zoo jest miejscem gdzie wszystko się opłaca!

Offline Rosa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
  • Poważnie to sie leży w grobie..
« Odpowiedź #71 dnia: 26.10.2016, 12:08 »

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #72 dnia: 26.10.2016, 12:14 »
:facepalm:
Tomek

Offline bigdom

• Ekspert
« Odpowiedź #73 dnia: 26.10.2016, 12:16 »
U nich jeżeli ktoś jest specjalistą od malowania płotu, to bramy już nie pomaluje-bo Trzeba być idiotą żeby nie odróżnić bramy od płotu!

Kilka lat temu miałem sprawę ślusarską. Poszedłem więc do zakładu, by Pan mi coś wytoczył. Zrobił to. Potem miałem jeszcze sprawę, żeby coś tam podspawał. Wtedy sie oburzył i powiedział mi, że on jest tokarzem i on spawarki nie dotyka. Była to osoba w wieku, który tu opisujecie, jako ten zaradny :) Rzecz działa się w Polsce.

Nie wiem jakim sposobem ten kraj zaszedł tak wysoko! Kraj w którym 90% ludzi pod względem inteligencji powinno znajdować się w zoo jest miejscem gdzie wszystko się opłaca!

Jak napisałem już trudno zrozumieć ogół społeczeństwa patrząc tylko na jedną warstwę społeczną lub z jej poziomu. Jest takie powiedzenie, że syty głodnego nie zrozumie. Zapraszam na zwykłą polską budowę i proponuję posłuchać co mówią szeregowi robotnicy o kierownikach (bez podziału na wiek). :)

Naprawdę, nie generalizowałbym :)
Dominik

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #74 dnia: 26.10.2016, 12:23 »
W Polsce nie jest oczywiście idealnie. I wśród "fachowców" (tendencja spadkowa) i ... wśród wędkarzy.

Ale ...
My teoretycznie podziwiamy angielski dobrobyt. Więc odruchowo myślimy, że zbudowało go wspaniałe, inteligentne społeczeństwo.
A Oni patrzą na nas z góry ...

A tu wychodzi, że prawda o Murzynii jest inna. ;)
;)