Autor Wątek: Upadek zachodniej cywilizacji  (Przeczytany 20606 razy)

Offline Rosa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
  • Poważnie to sie leży w grobie..
Odp: Upadek zachodniej cywilizacji
« Odpowiedź #45 dnia: 25.10.2016, 22:32 »
Przepraszam za nieedytowanie... Pozostając w temacie! Czy Was dziwi, że człowik który potrafi pomalować potrafi pomalować też bramę? Znam przypadek kiedY
 irlandczyk doliczył do swojego czasu pracy czas oczekiwania na wyschnięcie pomakowanej futryny, a zleconiodawca na to przystał...

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 25.10.2016, 22:39 »
Arek Ty się tak nie unoś, bo ci żyłka pęknie :D ;)

Tak na marginesie to ci powiem nie gadam z tobą :( Bo ja tylko b........ jestem ;D ;D

Offline Rosa

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 12
  • Poważnie to sie leży w grobie..
« Odpowiedź #47 dnia: 25.10.2016, 22:42 »
Arunio zauważ, że ludzie wszechstronnie uzdolnieni są poszukiwani tylko po głębokiej weryfikacji ich umięjętności! Europa jest producentm głupich Bezmózów! Do tego stopnia się  tak się w tym zapędzili, że zreformowali reformę szkolnictwa w każdym nowym kraju członkowskim. co było wielkim blędem..

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 25.10.2016, 22:56 »
Arek Ty się tak nie unoś, bo ci żyłka pęknie :D ;)

Tak na marginesie to ci powiem nie gadam z tobą :( Bo ja tylko b........ jestem ;D ;D
I co myślisz cwaniaczku? że udało się tobie mnie urazić? ??? Postaraj się bardziej szpachlu ty jeden. :P To ja wiór tokarski i zgorzel pospawalnicza, tobie to mówię. :beer: ;)
Arek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 25.10.2016, 23:02 »
Teraz tos pojechał, ze aż mi sie głupio zrobiło :D :P ;) przepraszam za moje zachowanie, więcej sie to nie powtórzy, i tylko o wybaczenie mogę prosić :) :beer:
O spawaniu nie będę pisał bo to dluuuga historia by była :)

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #50 dnia: 25.10.2016, 23:05 »
Teraz tos pojechał, ze aż mi sie głupio zrobiło :D :P ;) przepraszam za moje zachowanie, więcej sie to nie powtórzy, i tylko o wybaczenie mogę prosić :) :beer:
O spawaniu nie będę pisał bo to dluuuga historia by była :)
Pogadamy, jeśli nam się uda spotkać. A wierzę,że co ma wisieć nie utonie. :thumbup:
Arek

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 25.10.2016, 23:12 »
Spoko Arek spoko :thumbup:
I ja ma nadzieje ze spotkać sie nam będzie dane. A teraz pozwól, ze sie oddale, do snu mi sie natura wybrać każe.
Kuzwa, ale Ja pie.....
Czas spać  - Narka miłego spoczywania życzyć mi ostało :D

Offline Arunio

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #52 dnia: 25.10.2016, 23:14 »
Mistrzu Joda! Spokojnej nocy, natura ma,  zyczyć tobie nakazuje! O:)
Arek

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
« Odpowiedź #53 dnia: 26.10.2016, 01:17 »
Panowie przykład z przed paru tygodni, koleś z agencji pracy zawitał u mnie w fabryce , oczywiście czarnoskóry obywatel UK . Sytuacja rozgrywa sie na magazynie, koleś prosi aby mu przywieść skrzynki na palecie , jeden z kolegów wsiada na widlaka i przywozi otóż ta paletę, po czym czarnoskóry pracownik roku pyta jak ma ta paletę przetransportować dalej , idziemy szybko z pomocą i podajemy biedakowi paleciaka . Widzimy strach i przerażenie w jego oczach gdyż nigdy wczesniej nie widział on takiego urządzenia . Kolega podpowiada żeby wsunął poleciaka w paletę i ja zabrał , i tu jest najlepsze , koleś wjeżdża otóż tym urządzeniem pod paletę i zasowa za tył palety i zaczyna ja pchać :facepalm: nie wierzyłem co wyprawia , po dwuch próbach obszedł paletę w koło , po czym znowu powrócił do pchania . Uwierzcie turlalem sie ze śmiechu . Jest moc w młodym angielskim pokoleniu
Tomek

Offline Daavid

• Ekspert
  • Reputacja: 150
« Odpowiedź #54 dnia: 26.10.2016, 03:41 »
Nie zrozumcie mnie źle, ale słabo mi się robi jak widzę przemądrzałych rodaków uważających, że wszystko robią najlepiej, są najlepszymi kierowcami ect. Szkoda, że statystyki mówią coś innego.....

Też mieszkam w UK i faktycznie jest problem z edukacją, ale znam reprezentantów różnych narodów i różnych ras, którzy radzą sobie dobrze ze wszystkim. Poznałem też Polaków bardzo mało rozgarniętych i mało inteligentnych. Różnią się od tych pierwszych najczęściej tym, że nie znają angielskiego, więc nie mieliby "okazji" obsługiwać klientów w sklepie z materiałami budowlanymi.

Offline lu kas

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #55 dnia: 26.10.2016, 05:01 »
Porównanie pracownika Castoramy do takiego z Selco, jest niestosowne :) Bo to jakby perkusistę porównać z małpą walącą pałą w pień drzewa :)

Pozamiatał.

Ale coś w tym jest, że czarni nie "trybią" zbyt dobrze. Ileż to razy byłem świadkiem jak przedstawiciele "czarnego kontynentu" przegrywają walkę z automatem coca coli bądź innym tego typu urządzeniem. O bankomacie już nie wspomnę - to już poziom zaawansowany.

Co do samych angoli, potrafi być jeszcze gorzej. Byłem świadkiem jak młoda 18 letnia angielka została zapytana o stolicę Anglii. Jej odpowiedź: yyyy yyyyy yyyyy eeeee yyyyy eeeee i wreszcie ktoś nie wytrzymał i podpowiedział jej Londyn. Na co ona: no no, tak myślałam. Trudno w to uwierzyć ale niestety to prawda. Następny przykład: typowy angol na dość wysokim stanowisku w firmie usiłował mnie przekonać, że od godziny 11:00 AM do 7:00 PM to jest 7 godzin. Dobre kilka razy liczył na własnych paluchach pokazując mi rezultat i twierdząc, że wychodzi mu 7 godzin. Jesteście w stanie sobie to wyobrazić? Powiedziałem mu że jeszcze 2 minuty i sam w to uwierzę. Poprosiłem go, żeby "zadzwonił do przyjaciela" i ten "arystoteles" wykonał telefon po czym zmienił kolor a na końcu poprosił o dyskrecję. Ja rozumiem, że to może być patologia i nie wrzucać wszystkich do jednego worka. Niestety coraz to więcej widzi się  w śród naszych rodaków zachowania "przechwytywane" od angoli typu: tego nie zrobię, to mi się nie chce, po ściemniać a najlepiej wykombinować coś żeby do pracy nie przyjść.
Podsumowując:
W mojej opinii Polacy (jacy są tacy są) w UK na tle tubylców mimo wszystko są bardziej ogarnięci na wielu płaszczyznach. Taki murzynek czy typowy angol nie bardzo może z Polakiem konkurować.
"Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą" - Mark Twain

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 26.10.2016, 06:36 »
Jak już wielu napisało w tym wątku:
w PL kiedyś każdy musiał się znać na wszystkim: szpachlowanie, płytki, auto i inne.
Zawsze trzeba było coś koło domu, auta, w pracy zrobić.
Takie były czasy plus duża ilość szkół typu zawodówki po których miało się pojęcie.
Osoby urodzone w prlu nie potrafią zrozumieć tego co czasami widzą na przykładach wymienionych wyżej.

Teraz byście się wszyscy zdziwili, że młodzi w PL nie są lepsi od ich odpowiedników z UK, NL...
W niektórych krajach na wkręcenie żarówki trzeba mieć nie tylko kwalifikację ale i certyfikat, uprawnienia elektryka :P To nie żart!
W USA jest tak samo: zepsuje ci się opona - dzwonisz po pomoc drogową a nie wymieniasz koło na zapasówkę co jeździ z tobą.

Offline pit1984

• Ekspert
  • Reputacja: 84
« Odpowiedź #57 dnia: 26.10.2016, 07:27 »
U nas w PL to też nie wygląda ciekawie z poziomem intelektualnym młodzieży , wyszukajcie na youtubie filmy "matura to bzdura" idzie się załamać :facepalm:
W jednym z nich takie same pytania autor zadał młodzieży i pijaczkowi spod sklepu, zgadnijcie kto wypadł lepiej.
FEEDER KLUB MAZOWSZE

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 26.10.2016, 07:38 »
U nas w PL to też nie wygląda ciekawie z poziomem intelektualnym młodzieży , wyszukajcie na youtubie filmy "matura to bzdura" idzie się załamać :facepalm:
W jednym z nich takie same pytania autor zadał młodzieży i pijaczkowi spod sklepu, zgadnijcie kto wypadł lepiej

Teraz byście się wszyscy zdziwili, że młodzi w PL nie są lepsi od ich odpowiedników z UK, NL...

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 26.10.2016, 07:54 »
Wspominacie o coraz niższym poziomie edukacji. Coś w tym jest. Szkoła chyba coraz mniej uczy myślenia.
Nasze polskie szkoły chyba jeszcze nie wypadają tragicznie. W wielu krajach zachodnich z edukacją jest gorzej.
Już około 7-10 lat temu oglądałem dokument zrealizowany przez BBC (!) o wtórnym analfabetyzmie w Wielkiej Brytanii. Do chwili obecnej najpewniej się nie poprawiło...
Myślę że to celowe działania elit. "Nieoświeconym" ludem łatwiej jest rządzić. To prosty mechanizm i prawda stara jak świat.
Choćby Obama celem inwestowania w edukację, wpompował w szkolnictwo ileś tam miliardów dolarów. Super. Tylko że kasa ta poszła na remonty budynków :). Czyli jedynie poprawił makijaż na głowie mentalnej blondynki :)

Moim zdaniem ten model zacznie w końcu szwankować. To mogło być (dla nich) dobre w średniowieczu.
Pierwsze tego echa już są widoczne. A obecny problem emigrantów tylko przyśpieszy ten proces.