Ankieta

Jakie jest Twoje zdanie na temat skuteczności łowienia na metodę (method feeder)?

Jest bardzo skuteczna na wodach PZW
29 (12.4%)
Sprawdza się na łowiskach komercyjnych, ale nie jest zbyt skuteczna na wodach PZW
29 (12.4%)
Na łowiskach komercyjnych jest znacznie skuteczniejsza, ale na wodach PZW też można osiągnąć zadowalające wyniki
69 (29.5%)
Na wodach PZW jest ona równie skuteczna, co na łowiskach komercyjnych
32 (13.7%)
Ogólnie jest to mało skuteczna metoda połowu, bez względu na rodzaj łowiska
4 (1.7%)
Nie mam wystarczającego doświadczenia, żeby się wypowiedzieć
71 (30.3%)

Głosów w sumie: 230

Autor Wątek: Skuteczność method feeder na wodach PZW  (Przeczytany 68012 razy)

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Skuteczność method feeder na wodach PZW
« Odpowiedź #30 dnia: 28.01.2015, 23:36 »
Wyobrażasz sobie po takiej publikacji ryby w wodzie.
Zapewniem Cię Daniel, że mam bujną wyobraźnię :)
Tylko nie mów, że szykujemy apokalipsę...
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
« Odpowiedź #31 dnia: 28.01.2015, 23:41 »
W Rocznikach Naukowych PZW :'(
Można by przetłumaczyć i może jakiś Impact Factor by był! ;D
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
« Odpowiedź #32 dnia: 29.01.2015, 00:06 »
Wtedy portal wędkarski Luka może dostać więcej punktów za jednym zamachem, niż PZW przez cały okres wydawania RN PZW.  ;) Czy to się godzi, traktować tak zasłużoną instytucję wędkarską?  ;)
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline paszekdawid93

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 0
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 11.04.2017, 18:54 »
Witam wszystkich :)
Oglądając wielu wędkarzy łowiących na pellet z niezłymi efektami postanowiłem kupić parę różnych smaków pelletu i przetestować go na moich wodach PZW (Poznań i okolice). Nie wiem czy to wina wody, czy moja ;D ale na pellet nie miałem nawet brania przez cały ubiegły sezon. W tym sezonie chyba wrócę więc do poczciwych białych i kukurydzy ;D A może ma ktoś jakiś "patent" na to, żeby ryby przekonały się do innych przynęt? ;)

Offline n0cny

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #34 dnia: 11.04.2017, 19:16 »
Testy co rybkom smakuje.

U mnie w zeszłym sezonie najskuteczniejszy był pellet waniliowy NoName - założenie innego powodowało brak brań. Kukurydza i robactwo odpada ze względu na sumiki.

Offline SNAJPEROO7

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Nooo wypuszczam aby pan mógł sobie złapać
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #35 dnia: 11.04.2017, 19:45 »
To tak na gorąco po ostatnich zakupach przez cztery dni systematycznie od 8 rano do 12 wędkowałem na metode i koszyk by sprawdzić skuteczność zakupionych zanęt o których się tyle tutaj pisze. Zanęty pochodziły od firmy Dynamite Baits bez rozcięczania z jakąś tańszą tj; Swim Stim Match Method Mix Fishmeal Groundbait plus pelety robin red, the source, halibut oraz spicy sausage wszystko o średnicy 6 i 8mm. Do tradycyjnego feedera użyłem zanęty Lorpio Ekstra Płoć Black dopalona większą ilością prażonych konopii. Przynęta białe i kastery WYNIKI przy metodzie praktycznie nic się nie działo !!!! pomimo dipowania różnymi zapachami nic nie pomagało. Trzy rybki kilka szarpnięć i tyle, na tradycyjnym feederze były momęty że ryby atakowały przynętę zanim jeszcze ustawiłem wędkę w stojaku. Metoda przegrała z kretesem w tym starciu. Zmiana zanęty do metody na Marine Halibut Method Mix Dynamite Baits przynęty te same plus sparzone białe. W feederze pozostaje przy Lorpio. Po dwóch dniach testów na metodzie już lepiej większe ryby i większość na sparzone robaki, kilka na pelet the Source nic nie dipowałem, na feedera więcej ale mniejszych z przewagą ryb do 25cm. Łowiłem na starorzeczu Renu woda praktycznie stojąca, głębokość około 3m.
Nie kłuć się z idiotą, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona  doświadczeniem.

Offline SNAJPEROO7

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #36 dnia: 11.04.2017, 19:54 »
Zapomniałem napisać, że przy metodzie stosowałem przypony do 10 cm z żyłki, plecionki i fluokarbonu. Najlepsza okazała się żyłka 0,14 stroft i hak 16 Korum xpert power z gumką.
Nie kłuć się z idiotą, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona  doświadczeniem.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #37 dnia: 11.04.2017, 20:30 »
Pamiętajmy, że Metoda jest do łowienia większych ryb, przy czym kilka gatunków lepiej łowi się na zestaw z koszykiem - jak np. leszcza... Jeżeli więc nie mamy dużych ryb na Metodę a na koszyku skróty, to nie można wiele zarzucić Metodzie czy pelletom :P
Lucjan

Offline SNAJPEROO7

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #38 dnia: 11.04.2017, 21:21 »
Na metodę tak samo jak i na koszyk można łowić duże bądź małe ryby nie ma żadnej reguły że jeżeli łowisz na metodę to trafiają Ci się tylko duże ryby, a na koszyk małe czy odwrotnie. Podpierając się filmikiem z ostatniego Waszego zlotu dokładnie to obrazuje że metoda to nie tylko większe bądż duże ryby, i nie zawsze działa tak jak byśmy tego oczekiwali czy nawet rejestrujemy całkowity brak zainteresowania ze strony ryb naszymi specjałami. Dlatego twierdzę że metoda nie zawsze i nie wszędzie działa.

Offline deST

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 45
« Odpowiedź #39 dnia: 11.04.2017, 21:23 »
Ja używam metody na PZW i 80% złowionych ryb to "podleszczaki" 20-30 cm . Uważam ,że jest równie skuteczna co na komercjach.
W najbliższej sesji zrobię porównanie metody z zestawem helikopterowym i napiszę wyniki.

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 11.04.2017, 21:30 »
Dlatego twierdzę że metoda nie zawsze i nie wszędzie działa.

Method feeder jest skuteczny i nie zdarzyło mi się aby łowiąc przy jego użyciu zblankować. Oczywiście spełniając założenia method feeder.

Fakt, że czasami jest lepiej, a czasami gorzej ale zawsze coś się uwiesi. Nawet na PZW.

Oczywiście, że nie tylko duże ryby się zdarzają, wchodzą dosłownie wszystkie. Od mikrusów do 10 kg kabanów.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline SNAJPEROO7

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #41 dnia: 11.04.2017, 21:31 »
Ja również często łowiłem na metodę leszczyki lub płoteczki i z własnego doświadczenia wiem że metoda to nie tylko duże ryby. Jest to zabójcza broń na ryby problem w tym że nie zawsze skutkuje a tradycyjnym feederem zawsze coś pokombinujesz i jakoś się wstrzelisz on nie ma żadnych ograniczeń.  8) :beer:

Offline SNAJPEROO7

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #42 dnia: 11.04.2017, 21:34 »
Radar byłem świadkiem zawodów method feeder na komercji i tak się dziwnie złożyło że jeden brzeg łowił a na drugim zero całkowity brak kontaktu z rybą. Jak Byś to wytumaczył  ???

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #43 dnia: 11.04.2017, 21:55 »
Radar byłem świadkiem zawodów method feeder na komercji i tak się dziwnie złożyło że jeden brzeg łowił a na drugim zero całkowity brak kontaktu z rybą. Jak Byś to wytumaczył  ???

Czynników może być wiele. Ja opisuje swoje doświadczenia z method feeder.

Od czasu doszlifowania zestawu zawsze coś łowię.

Na Batorówce podczas zlotu siedziałem obok Kubatora. Ja łowiłem co chwila, a on niestety nie. Różnica była kolosalna. Obydwoje łowiliśmy na method feeder. Jak to wytłumaczyć?

Z czynników mających największy wpływ na końcowy sukces stawiam na miejsce połowu, budowę zestawu i przygotowanie zanęty.

Przynętę nawet zrzucam na dalszy plan bo widziałem filmy, na których przy użyciu method feeder łowiono na pusty hak ???
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline SNAJPEROO7

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #44 dnia: 11.04.2017, 22:18 »
Sądze że to zanęta miała tu główne znaczenie Miałeś w niej coś co sprawiło że chętnie w niej żerowały i zostawały na dłużej, w przeciwieństwie do kolegi. Faktem jest jednak że w dzień zawodów metoda nie była czarnym koniem dnia, i dlatego napisałem że nie zawsze działa tak jak byśmy tego oczekiwali bądź w cale. Biorąc pod uwagę całokształt zawodów i fakt że się w tej metodzie specjalizujecie to spodziewałem się czegoś więcej niestety pozostał tylko niedosyt. Mam nadzieję że następnym razem będzie lepiej i więcej ryb czego Wam życzę. :thumbup: :beer: :beer: