Ankieta

Jakie jest Twoje zdanie na temat skuteczności łowienia na metodę (method feeder)?

Jest bardzo skuteczna na wodach PZW
29 (12.4%)
Sprawdza się na łowiskach komercyjnych, ale nie jest zbyt skuteczna na wodach PZW
29 (12.4%)
Na łowiskach komercyjnych jest znacznie skuteczniejsza, ale na wodach PZW też można osiągnąć zadowalające wyniki
69 (29.5%)
Na wodach PZW jest ona równie skuteczna, co na łowiskach komercyjnych
32 (13.7%)
Ogólnie jest to mało skuteczna metoda połowu, bez względu na rodzaj łowiska
4 (1.7%)
Nie mam wystarczającego doświadczenia, żeby się wypowiedzieć
71 (30.3%)

Głosów w sumie: 230

Autor Wątek: Skuteczność method feeder na wodach PZW  (Przeczytany 68083 razy)

Offline TomTar

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 9
    • Wędkarstwo gruntowe
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Skuteczność method feeder na wodach PZW
« Odpowiedź #120 dnia: 24.07.2017, 00:39 »
Niedługo to dziadki cię nie wpuszczą na łowisko. Poza tym założę się że te dziadki wyłowią wszystko co jest możliwe. W ich durnym rozumowaniu nowoczesne łowienie, a jak się jeszcze wypuszcza to kosmos.

Offline Maki

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #121 dnia: 23.04.2020, 11:54 »
Witam,
Panowie mam pytanie wiadomo metoda powstała z myślą o komercjach,a ja mam pytanie jak się sprawdza na dużych jeziorach(w płytkich miejscach) ale jak jest duża fala.
Cała pułapka chyba się rozpada i metoda jest nieskuteczna ?

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #122 dnia: 23.04.2020, 12:25 »
Nie myśl schematycznie.

Ja używam jej na płytkich jeziorach pomorskich w czasie wakacji jak tam jestem.
Gdy wieje wiatr jest jeszcze lepiej , bo musisz to wykorzystać.

Methoda to też metoda na takie warunki ;D

Offline Tadek

• Ekspert
  • Reputacja: 194
    • kanał YT
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #123 dnia: 23.04.2020, 12:39 »
Czysto teoretycznie - gdy mocno wieje i jest duża fala, to methoda raczej mija się z celem.
1. Mocny wiatr i ciężko o precyzję rzutu, co - szczególnie w metodzie - jest kluczowe.
2. Ruch wody powodowany silnym wiatrem (fale, prądy podpowierzchniowe i przydenne) jest dużo mocniejszy i szybszy, co powoduje rozmycie zawartości podajnika i usunięcie z niego przynęty - czyli zniszczenie "pułapki" metody.

Jeśli już metoda to "na głęboko", np. podajnikami do pelletu,
na głębokość (na oko) 4 m lub głębiej.
"Nie zna życia ten, kto nie zjadł zimnego bigosu i nie popił go maślanką." - Piekło Dantego.

Kanał YT https://www.youtube.com/@czlowiek-z-wedka/videos

Offline Maki

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #124 dnia: 23.04.2020, 12:46 »
@key
Wiem spróbuję tak czy siak, ale myślę że to się nie utrzymuje na dnie i nie działa tak jak powinno.

@Tadek
Właśnie chciałem się upewnić.
Chodzi mi o płytkie miejsca raczej do 4 m
Pellet feeder znam ale to już bliżej mu do klasycznego koszyka niż metody w mojej opinii bo pułapka jest mniej skuteczna i gorzej się to obsypuje nie mówiąc o prezentacji przynęty w mojej ocenie.

Chub

• Gość
« Odpowiedź #125 dnia: 23.04.2020, 12:47 »
A jak ryba machnie ogonem na komercji i wywali wszystko z koszyka wraz z przynętą to chyba też po "pułapce" ?

Chub

• Gość
« Odpowiedź #126 dnia: 23.04.2020, 12:48 »

Pellet feeder znam ale to już bliżej mu do klasycznego koszyka niż metody w mojej opinii bo pułapka jest mniej skuteczna i gorzej się to obsypuje nie mówiąc o prezentacji przynęty w mojej ocenie.

Proponuje praktykę nad wodą nie teorie ;)

Offline key_kr

• Ekspert
  • Reputacja: 68
« Odpowiedź #127 dnia: 23.04.2020, 13:44 »

Proponuje praktykę nad wodą nie teorie ;)

Też nie rozumiem powielania schematów myślenia :beer:

Chub

• Gość
« Odpowiedź #128 dnia: 23.04.2020, 14:01 »
Mega stary film a jest takich pełno widać ile razy ta kulka zmienia lokalizację a pod wodą jest masa innych czynników więc dziwię się dlaczego ludzie nadal myślą, że jest przyspawana do podajnika.
No chyba, że pytający mają tyle lat co ten film na yt.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #129 dnia: 23.04.2020, 14:13 »
Czysto teoretycznie - gdy mocno wieje i jest duża fala, to methoda raczej mija się z celem.
1. Mocny wiatr i ciężko o precyzję rzutu, co - szczególnie w metodzie - jest kluczowe.
2. Ruch wody powodowany silnym wiatrem (fale, prądy podpowierzchniowe i przydenne) jest dużo mocniejszy i szybszy, co powoduje rozmycie zawartości podajnika i usunięcie z niego przynęty - czyli zniszczenie "pułapki" metody.

Mam troszkę inne spostrzeżenia :)

Fala nie ma wiele wspólnego z ruchem wody przy dnie. Gdyby podajnik miał unosić się na powierzchni, to rozumiem, ale przy dnie ruch wody jest znikomy. Używam Metody na wolnych rzekach z niskim stanem wody i jest OK. Dlatego tutaj będzie się sprawdzać równie dobrze. Jeżeli zawartość się rozpada zbyt szybko, należy skleić mieszankę, dodając małą ilość jakiegoś kleju (Horlicks etc, mielone płatki owsiane, bentonit).

Wiatr utrudniający zarzuty tak samo będzie przeszkadzał przy każdym innym zestawie.

W wielu przypadkach pułapka się rozpada tak, że przynęta jest poza podajnikiem, i rybie to specjalnie nie przeszkadza. Mam porównanie z Metodą z torebkami PVA. Ten zestaw jest bardzo często skuteczniejszy niż normalny zestaw karpiowy i przynęta wcale nie jest na szczycie podajnika. Uważam, że przy łowieniu z marszu, na szybko, ta technika jest mega, jest to odpowiednik stick bagów, ale o wiele lepszy, bo pozwala używać gotowych torebek z różnego rodzaju towarem, zakładanych bardzo szybko.

Tak więc problem z falą jest przy Metodzie raczej znikomy :)

Lucjan

Offline Maki

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #130 dnia: 23.04.2020, 14:33 »
Mega stary film a jest takich pełno widać ile razy ta kulka zmienia lokalizację a pod wodą jest masa innych czynników więc dziwię się dlaczego ludzie nadal myślą, że jest przyspawana do podajnika.
No chyba, że pytający mają tyle lat co ten film na yt.

Mi bardziej chodziło, że ruch wody przy fali bardzo szybko wypłucze  pellet i kulka zostanie sama i nie będzie miało co przyciągnąć ryby.

Ciekawy temat się zrobił.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #131 dnia: 23.04.2020, 14:36 »
Dlatego trzeba często przerzucać.

95% czasu łowię na wodach PZW. 95% czasu na metodę. Nie narzekam.
Owszem, nie są to wielkie jeziora, ale ilu z nas na takich łowi? Gdzie ryby z tych jezior w wątku z wynikami? Nie ma tam wędkarzy, czy ryb godnych uwagi?
Czy np. na jeziorze p. Bartona metoda się nie sprawdzi? Bo to jezioro?
Pls...
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #132 dnia: 23.04.2020, 19:42 »

Mi bardziej chodziło, że ruch wody przy fali bardzo szybko wypłucze  pellet i kulka zostanie sama i nie będzie miało co przyciągnąć ryby.

Ale na jakiej podstawie sądzisz, że przy fali woda wypłukuje coś przy dnie? To nie ocean :)

Ogólnie jeżeli jest wiatr i pcha wodę w jedną stronę, to ona w okolicach toni lub przy płytszych zbiornikach dna, będzie powracać. Nie może być tak, że wiatr przepcha wodę na jedną stronę zbiornika i na drugiej będzie płycej, nieprawdaż? Więc ten ruch na powierzchni, zgodny z kierunkiem wiatru, jest głównie tam. Przy dnie zaś jest spokojnie lub woda się przesuwa w kierunku do wiatru przeciwnym. Do tego gdyby to było akwarium i równa powierzchnia, to byłby problem, ale nawet jak się towar rozsypie, to zalega obok, przy jakieś mini góreczce, nierówności. Tak jest na rzekach, z uciągiem sporym.Wielu myśli, że pellet jest wymywany, ale on nie przesuwa się daleko, zazwyczaj jakiś kamień lub nierówność go zatrzymuje. To samo będzie tutaj ;) I nawet jak troszkę się pellet przemieści, to i tak część pozostanie przy podajniku. Więc problemu nie ma ogólnie :)
Lucjan

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #133 dnia: 23.04.2020, 19:52 »
... dzisiaj sie przeszedłem na stawem PZW woda sekcyjna, w której kiedyś łowiłem
(i na późną starość jak dożyję pewno tam powróceę) - dziadki, pingpongi na żyłce i polowanie na handlówkę ...
zero FM
;)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 683
« Odpowiedź #134 dnia: 23.04.2020, 20:42 »
@key
Wiem spróbuję tak czy siak, ale myślę że to się nie utrzymuje na dnie i nie działa tak jak powinno.

@Tadek
Właśnie chciałem się upewnić.
Chodzi mi o płytkie miejsca raczej do 4 m
4 m to nie płytkie miejsce, to prawie granica skuteczności metody.
Łowiąc na komercji, głębokość 1,2 m, przy silnym wietrze metoda nadal skuteczna.
I z tą "wisienką na torcie" to też nie zawsze jest tak. Niektórzy "methodowcy", jak szanowany przeze mnie Stachu, na którego poradach nauczyłem sie skutecznie łowić metodą, stosują sztywny przypon z FluoroCarbonu, żeby podczas obsypywania się pelletu, przynęta wystrzeliła i ustawiła się obok podajnika.
Pozdrawiam,
Tomek