Autor Wątek: O PZW rozmów ciąg dalszy  (Przeczytany 47486 razy)

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
  • Ulubione metody: feeder
Odp: O PZW rozmów ciąg dalszy
« Odpowiedź #180 dnia: 13.03.2017, 13:18 »
Nie zgodze się z Tobą. Aby biznes kwitł, musi być stała polityka. Rybak to rybak, jednego roku będzie brał mało, drugiego złupi do szczętu. Pamiętam jak Ace (Tomek Lewandowski), kiedys pisał jakie to jego jezioro jest super, że rybacy to są tacy dobrzy, pilnują wód. Łowił wiele szczupaków. A tu bang! Za rok czy dwa jak obsieciowali mu wodę, to ledwo łapał jakieś skróty. I czar prysł...

Nie wiem dokładnie na jakim jeziorze on łowi, ale jeśli na Isągu, które w GR Ostróda jest łowiskiem specjalnym za 550 PLN/rok i mu tak wodę przetrzepali z ryby, to ja nie wiem, czy nie można tego zgłosić do jakiegoś UOKiK, czy gdzieś, bo to jest po prostu mega oszustwo.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline grych

• Ekspert
  • Reputacja: 53
  • Ulubione metody: bat i feeder
« Odpowiedź #181 dnia: 23.03.2017, 22:17 »
Panowie! 
Zajrzałem na stronę mojego okręgu i znalazłem opracowanie rejestrów za 2015r. (opracowanie dość świeże, bo ze stycznia 2017r.) I co tam czytam??  (mam nadzieję, że piszę o tym w dobrym temacie)

cytuję:
"Nieustannie rośnie liczba mięsiarzy w naszych szeregach, co jest zjawiskiem bardzo niepokojącym i tutaj zadanie do Zarządów Kół, aby eliminować, tych co szkodzą i przynoszą wstyd"  (pisownia oryginalna)

Jestem w szoku! PZW wyjeżdża z mięsiarzami i wstydem, czyżby im też przestało się to wszystko podobać?? Czy ta przysłowiowa kropla już wydrążyła do tego stopnia skałę, że wszystko zaczyna pękać??? Nie wiem jak jest na samej górze, w zarządzie okręgu (tzn. jacy tam pracują ludzie) ale w moim kole odkąd pamiętam stołki zajmują ciągle ci sami... Pamiętam, jak kilkanaście lat wstecz wpuścili na ostrowskich "Piaskach" karpia i nie zamknęli zbiornika, a na pytanie dlaczego - usłyszałem - bo prezes miał okrągłą rocznicę (nie pamiętam już jaką) i chcieliśmy mu zrobić "dobrze", żeby sobie połowił. Może w końcu stwierdzili, że okręg kaliski jest jednak bardzo ubogi w wody i w końcu należy o nie zadbać jak się należy??  Z drugiej strony, może to na podpuchę?? Sam nie wiem co o tym myśleć. Mam nadzieję, że to jednak jakiś zalążek lepszego jutra dla :fish: w moim okręgu :)

Dla zainteresowanych link do opracowania:
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/24/wiadomosci/37577/pliki/opracowanie_rejestrow_polowow_2015.pdf

Offline Enzo

• Ekspert
  • Reputacja: 320
« Odpowiedź #182 dnia: 23.03.2017, 22:51 »
Tak sobie czytam nowy statut i nic nie znalazłem o minimalnym okresie pełnienia funkcji ( 5 lat ) aby zostać delegatem :D
-" wyczyn wg mnie stanowi o sile wędkarstwa - Luk "

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #183 dnia: 23.03.2017, 22:55 »
Tak sobie czytam nowy statut i nic nie znalazłem o minimalnym okresie pełnienia funkcji ( 5 lat ) aby zostać delegatem :D

Proszę bardzo.
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #184 dnia: 23.03.2017, 23:02 »
To znam, napisałem że czytałem nowy Statut a tam nic nie ma o żadnych czynnych i biernych prawach wyborczych .

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #185 dnia: 23.03.2017, 23:05 »
To znam, napisałem że czytałem nowy Statut a tam nic nie ma o żadnych czynnych i biernych prawach wyborczych .
Bo tę sprawę normuje ordynacja wyborcza.
Darek
Lub po polsku:

Offline Enzo

• Ekspert
« Odpowiedź #186 dnia: 23.03.2017, 23:13 »
Tak masz rację ale ktoś kiedyś coś pisał że niby miał być jakiś zapis w nowym Statucie, póki co nic nie znalazłem .

Offline Logarytm

• Ekspert
« Odpowiedź #187 dnia: 23.03.2017, 23:33 »
Choć jestem zapiekłym przeciwnikiem obecnych działaczy PZW na szczeblach centralnych ZG i OM, to chciałbym pokazać bardzo pozytywny przykład pracy jednego z kół znajdującego się zaraz za granicami Warszawy. Koło zarządza moim ulubionym jeziorem, niezwykle urokliwym starorzeczem. Tak na marginesie, to miejsce jest w gruncie rzeczy jedynym powodem mojego łamania się, jeśli chodzi o płacenie składek w PZW. Ale w tym roku słowo się rzekło - nie płacę!!! Nie łowię na PZW!!! Koło zarządzane jest przez młodych chłopaków z głową, którzy ciągle coś robią wokół tej wody.

http://www.pzw.org.pl/zgpzw/wiadomosci/146561/60/pzw_to_my_mazowieccy_torreadorzy

Jak widać po tytule filmu PZW chce zdyskredytować wędkarzy, którzy krytykują władze ZG oraz OM i posługują się takim właśnie hasłem: "PZW to my".
Władze PZW chcą na plecach i robocie tych ludzi sami siebie wypromować. Ten film pokazuje fantastyczną pracę koła PZW Józefów, ale z drugiej strony, staje się tubą propagandową władz ZG i OM. A chłopaki z Józefowa dali się wkręcić. Mam tylko nadzieję, że nie bez korzyści dla swojej wody, czyli wędkarzy.
Darek
Lub po polsku:

Offline koras

• Ekspert
  • Reputacja: 196
  • Więcej sprzętu niż talentu :D
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #188 dnia: 24.03.2017, 09:58 »
Panowie! 
Zajrzałem na stronę mojego okręgu i znalazłem opracowanie rejestrów za 2015r. (opracowanie dość świeże, bo ze stycznia 2017r.) I co tam czytam??  (mam nadzieję, że piszę o tym w dobrym temacie)

cytuję:
"Nieustannie rośnie liczba mięsiarzy w naszych szeregach, co jest zjawiskiem bardzo niepokojącym i tutaj zadanie do Zarządów Kół, aby eliminować, tych co szkodzą i przynoszą wstyd"  (pisownia oryginalna)

Jestem w szoku! PZW wyjeżdża z mięsiarzami i wstydem, czyżby im też przestało się to wszystko podobać?? Czy ta przysłowiowa kropla już wydrążyła do tego stopnia skałę, że wszystko zaczyna pękać??? Nie wiem jak jest na samej górze, w zarządzie okręgu (tzn. jacy tam pracują ludzie) ale w moim kole odkąd pamiętam stołki zajmują ciągle ci sami... Pamiętam, jak kilkanaście lat wstecz wpuścili na ostrowskich "Piaskach" karpia i nie zamknęli zbiornika, a na pytanie dlaczego - usłyszałem - bo prezes miał okrągłą rocznicę (nie pamiętam już jaką) i chcieliśmy mu zrobić "dobrze", żeby sobie połowił. Może w końcu stwierdzili, że okręg kaliski jest jednak bardzo ubogi w wody i w końcu należy o nie zadbać jak się należy??  Z drugiej strony, może to na podpuchę?? Sam nie wiem co o tym myśleć. Mam nadzieję, że to jednak jakiś zalążek lepszego jutra dla :fish: w moim okręgu :)

Dla zainteresowanych link do opracowania:
http://www.pzw.org.pl/pliki/prezentacje/24/wiadomosci/37577/pliki/opracowanie_rejestrow_polowow_2015.pdf

A ja się zastanawiam, co znajduje się na brakujących stronach, tj. 4, 6 i 16. Rozumiem, że jedna strona może się zawieruszyć, nie zeskanować, ale żeby aż 3?
Marcin

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #189 dnia: 24.03.2017, 10:13 »
Mi się nie pojawiły inne strony co ciekawe :) Może więc coś jest z tym PDFem?

To na co zwróciłbym uwagę w tym raporcie, to sposób w jaki wypowiada się ta osoba. Nie jest rozsądnie tak pisać, powinno się taką treść ubrać w ładniejsze słowa, tak aby ktoś nie poczuł się urażony. Pamiętajmy że PZW to nie jest związek dla jednej opcji (no kill) ale skupia wszystkie, więc lepiej pisać bardziej dyplomatycznie :) Wędkarzy nie edukowano przez lata, więc nie powinno się ich tylko winić , postępują jak postępują, bo ktoś nie tłumaczył co trzeba robić. Kto nie tłumaczył?  Ci co piszą takie raporty właśnie :D
Lucjan

Offline koras

• Ekspert
« Odpowiedź #190 dnia: 24.03.2017, 10:37 »
Mi się nie pojawiły inne strony co ciekawe :) Może więc coś jest z tym PDFem?

Jakie Ci się nie pojawiły?

Parę obserwacji odnośnie treści:

Piszą, że zdano 6964 rejestrów, z czego 765 było wypełnione zgodnie ze stanem faktycznym. Co to jest stan faktyczny? W jaki sposób to zweryfikowali? Prawie 90% rejestrów było nieprawidłowo wypełnionych? W takim razie coś jest nie tak, rejestry nie działają tak, jak powinny. Instrukcje wypełniania rejestru są niejasne? A może trzeba doedukować wędkarzy w kwestii ich wypełniania...

Osoba sporządzająca raport stwierdza, że widać w rejestrach dużo fantazji i dowolności, że waga jest źle oceniana przez wędkarzy. Następnie, na podstawie tych rejestrów z dużą dozą fantazji, dowolności i błędnie ocenianych wag ryb stwierdza, że dorobiliśmy się stada dużych ryb!
Marcin

Offline n0cny

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #191 dnia: 24.03.2017, 10:49 »
Osoba sporządzająca raport stwierdza, że widać w rejestrach dużo fantazji i dowolności, że waga jest źle oceniana przez wędkarzy. Następnie, na podstawie tych rejestrów z dużą dozą fantazji, dowolności i błędnie ocenianych wag ryb stwierdza, że dorobiliśmy się stada dużych ryb!

U mnie na wodach króluje powiedzenie : No jak nie miał 3kg, jak ważyłem, zobacz sobie w moim rejestrze ile mam wpisane. A mówimy o karpikach zarybieniowych 40-45cm.

Waga jest najczęściej wpisywana "na oko" przed samym wędkowaniem kolejnym, bo kto będzie ważył ryby, jak pierwsze co robią po powrocie do domu, to zabijanie delikwenta? A potem ciężko pewnie się waży osobno głowę a osobno resztę.

A leszcze, karasie czy inne ryby, których ilości nie trzeba wpisywać prawie zawsze kończą się wpisem : 1 sztuka, 0,1kg. Choćby złowił ich 100 o wadze 50kg.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2218
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #192 dnia: 24.03.2017, 10:52 »
Sam fakt, że wykorzystują dane z rejestrów, choć doskonale wiedzą, że nie mają one absolutnie nic wspólnego z rzeczywistością... to jedna wielka groteska.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #193 dnia: 24.03.2017, 11:00 »
O to właśnie chodzi. Popieram.
Jacek

Offline koras

• Ekspert
« Odpowiedź #194 dnia: 24.03.2017, 11:09 »
Ciekaw jestem, czy rybak wyławiający ryby z wody PZW też ocenia wagę połowu "na oko"... ::) 20 leszczy powyżej 45 cm, będzie razem jakieś 3 kilo...
Marcin