Autor Wątek: Kolejna pikieta  (Przeczytany 38905 razy)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kolejna pikieta
« Odpowiedź #165 dnia: 17.03.2017, 18:56 »
Trochę ciekawych rzeczy zostało napisanych, trochę bardzo dziwnych wg mnie.
Wręcz poczułem się "dotknięty", bo nie chodzę na zebrania i nie działam w kole.

Taki mam charakter, osobowość albo też wychowanie, że nie jestem kulturalno- oświatowym społecznikiem i działaczem.
Czy to oznacza, że nie mam prawa być niezadowolonym?
Jedynym lekiem na moje niezadowolenia jest działanie w związku? A co ja tam mam robić?
Grabieniem liści i uczeniem chłopaków jak łowić 10cm płotki mam zmienić PZW? Po ilu latach zrobię "karierę" ? Po 30-tu ?
Przecież to jest spaczony światopogląd.

PZW to jedna wielka sitwa i monopol, który kosi kasę ze składek, kręcąc lody na boku i g**no dając w zamian. Nie podlegają instytucjom kontroli, skarbówce itp.
Na dodatek ja, jako szeregowy członek, nie mam żadnego prawa by odwołać zarząd główny, prezesa okręgu czy innego magnata na stołku. Za to siedząc nad wodą z wędką, bez opłaconego haraczu, jestem kryminalistą - kłusownikiem.
Nikt nie daje mi ankiety do wypełnienia, nie pyta o zdanie, nie informuje, że są wybory i mam sobie wybrać prezesa okręgu. Nie dostaję biuletynu z informacją kiedy i jakie będą zarybienia, jak zrobić "karierę" w związku, że mogę prowadzić szkółkę wędkarską i dorobić sobie np 300zł do swojej lipnej wypłaty.
Mam przynieść kasę co roku i trzymać pysk na kłódkę. Gdyby chodziło o jakikolwiek wyższy cel, o kierunek, o plan, przejmowano wędkarzem, to miałbym chociaż jedną informację z wymienionych powyżej.

Podziwiam wielce osoby, które pracują na rzecz związku, nie dostając nic w zamian na dodatek.
Ja bym tak nie potrafił.
Czułbym się wręcz jak dojony frajer, dzięki któremu paru "plecaków" może radośnie popierdywać przyspawana do stołka, z kieszenią pełną moich, wypracowanych $$.
Nie zrozumcie mnie źle, nie czujcie się urażeni, zwłaszcza Ci, którzy pracują w związku ;)

Ja tylko poddaję w wątpliwość te działania, do których jestem zmuszony, jako osoba niezadowolona.
Nie przekonuje mnie grabienie liści, malowanie ławek i pobieranie opłat od wędkarzy, nie sądzę że tym coś zmienię. Chyba, że mogę coś jeszcze zrobić w kole, o czym nie wiem...
Czesiek

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #166 dnia: 17.03.2017, 21:16 »
Z tego co widzę to naprawdę ich dużo było a szkoda tylko że nie wszyscy się o tym dowiedzieli bo była naprawdę dobra okazja by zorganizować coś na wzór z kwietnia 2016r z ul. Twardej.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #167 dnia: 18.03.2017, 02:18 »
Zobaczcie film i poczytajcie komentarze, niektóre naprawdę przerażają...:)

Nie wiem jak Wy, ale ja mam wrażenie, ze wielu wędkarzy sama nie wie czego chcieć tak naprawdę. Jedni chcą rybnych wód i jednej składki na Polskę, jakby miał się pojawić jakiś cudotwórca i wyczarować ryby w każdej wodzie, inny chce rozwalać PZW, trzeci chce zaprosić kiboli na pikietę, czwarty usuwa rybaków ze wszystkich wód śródlądowych...

Po obejrzeniu tego materiału widzę, że to nad czym trzeba popracować, to nad jakimś wspólnym programem. Bo ja nie widzę wielkiej alternatywy. Ludzie nie wiedzą czego chcieć, nie rozumieją co robić aby były ryby. Wielu chyba uważa, że jako wędkarze możemy mieć monopol na wody śródlądowe, zakazać rybactwa :facepalm:

Smutna prawda jest taka, że jako wędkarze nie mamy wypracowanego rozwiązania, wiele zaś propozycji to gwóźdź do trumny dla wędkarstwa. Saturnin robi dobrą robotę, ale trzeba wędkarzy uświadomić chyba wpierw. Bo żądać zmian można, tylko trzeba wiedzieć na co zamienić to co mamy dzisiaj. Samo krzyczenie niewiele da.
Lucjan

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #168 dnia: 18.03.2017, 07:01 »
Dlatego Luk trzeba jednej, bądź kilku osób, którzy mają jakiś konkretny pomysł. Wiedza o co chodzi w tym całym PZW, mają jakiś pomysł jak uzdrowić związek, jak skończyć ta cała patologie. No i poprowadzi nas wędkarzy. A u nas to wygląda tak, że jest kilka osób którzy próbują coś zdziałać,  niestety osobno, zamiast razem. A na końcu jeden na drugiego się obraża.  Tak to raczej nic nie zdzialamy.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #169 dnia: 18.03.2017, 07:08 »
Szkoda że tak głośno nie było tym razem o tej pikiecie jak w 2016r. Też bym tam był

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #170 dnia: 18.03.2017, 07:41 »
Dlatego Luk trzeba jednej, bądź kilku osób, którzy mają jakiś konkretny pomysł. Wiedza o co chodzi w tym całym PZW, mają jakiś pomysł jak uzdrowić związek, jak skończyć ta cała patologie. No i poprowadzi nas wędkarzy. A u nas to wygląda tak, że jest kilka osób którzy próbują coś zdziałać,  niestety osobno, zamiast razem. A na końcu jeden na drugiego się obraża.  Tak to raczej nic nie zdzialamy.

Niestety, nie zawsze da się działać razem. Wiele osób ma inne cele, pomysły, plany na przyszłość. Dodatkowo brakuje u nas ichtiologów, którzy byliby zapleczem takiej nowoczesnej myśli. Obecny 'naukowiec', po ukończeniu 'Olsztyna', to ktoś kto wędkarzy uważa za konieczne zło, zaś rybaków za jedyna słuszną drogę. Nie ma u nas obrońców gatunków, gdzieś tam ekolodzy przykuwają się do drzew aby chronić piżdzika kostropatego, o którym nie słyszeli wcześniej, i który wcale by nie wyginął, my natomiast jesteśmy świadkami ginięcia kilku gatunków, za którymi nikt się nie wstawia, zaś 'naukowcy' przykładają rękę aby go wytępić, zarybiając japońcem w imię 'wiązania biomasy'.

Pewna grupa wędkarzy uważa się za reformatorów, uważając PZW za ohydny twór dlatego, że wprowadza podział na okręgi i każe płacić za wody okręgu tylko. Chcą nic innego, jak jednej składki (niskiej oczywiście) na całą Polskę, nie myśląc o tym co by to przyniosło. To jak dać dziecku zapałki do zabawy i zostawić je bez opieki. Oczywiście brakło by funduszy, zaś wody te jeszcze rybne, zostałyby ogołocone. Każda woda PZW wtedy byłaby równa , czyli beznadziejnie pusta.

Myślę, że jako portal nie obrażamy się na nikogo. Przyłączymy do słusznej sprawy na pewno, jednak trzeba pewne kwestie dopracować. Taki głos krytyki na pewno jest potrzebny. Ja popieram Saturnina i Jacka Kolendowicza, ale nie na ślepo, nie we wszystkim. Widzę w ogóle gdzie jesteśmy, i ile jeszcze mamy pracy do wykonania. Na pewno trzeba działać tak, aby zdobyć serca wędkarzy, tych co pracują w kołach, siedzą w zarządach. Im trzeba dać wsparcie. Do tego trzeba wypracowac jakąś wspólna linię - tak aby ZG miał wyraźnie pokazaną alternatywę działania. A nie protestować w imię protestowania. Bo ja na przykład nigdy projektu 'jednej składki' nie poprę, bo to jest strasznie szkodliwy dla polskich wód pomysł. Walczyć z ZG o to, aby działali demokratycznie, nie ograniczali naszych praw jest rzeczą słuszną (poprawki do statutu to hańba), walczyć jednak aby usunąć ich i zastąpić podobnymi, co gorsza mogącymi wiele zniszczyć, spowodować rozpad związku, to inna sprawa. Tu nie ma miejsca na Rewolucję Francuską, która doprowadziła Francję na skraj nędzy i upadku. Tu trzeba działać jak Napoleon, który zatrzymał ten regres, w krótkim czasie zmieniając ten kraj w bogate mocarstwo, które rzuciło rękawicę największym ówczesnym potegom, rzucając je na kolana.

Trzeba teraz się uspokoić i dać sobie czas na refleksję. Mamy cztery lata do następnych wyborów, więc na pewno wypracujemy jakąś 'wspólną drogę' ;)
Lucjan

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
« Odpowiedź #171 dnia: 18.03.2017, 07:57 »

Aby być skutecznym potrzebne są tutaj dwie rzeczy :
1. Przemyślany program działania obejmujący zarówno strategię jak i podporządkowana jej taktykę;
2. Przywódca, który ma charyzmę.
Myślę, że obydwa te warunki są możliwe do spełnienia ale warto skończyć już przymiarki bo czas upływa. Nie ma  " dmuchania w kij " :D

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #172 dnia: 18.03.2017, 08:02 »

Aby być skutecznym potrzebne są tutaj dwie rzeczy :
1. Przemyślany program działania obejmujący zarówno strategię jak i podporządkowana jej taktykę;
2. Przywódca, który ma charyzmę.
Myślę, że obydwa te warunki są możliwe do spełnienia ale warto skończyć już przymiarki bo czas upływa. Nie ma  " dmuchania w kij " :D

Ja myślę, że przywódcy są. Jacek Kolendowicz, Saturnin, Zbyszek - kilka innych osób, mają siłę i charyzmę aby pociągnąć te sprawy do przodu. Reszta może wspomagać ich i zabezpieczać tyły :)\
Brakuje jak piszesz - programu! :thumbup:
Lucjan

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #173 dnia: 18.03.2017, 08:24 »
Myślę Luk, że się nie doceniasz, a może tylko tak się krygujesz ? ;)  Posiadasz wszelkie cechy aby to pociągnąć 8) I nie jest to, za przeproszeniem, żadne " kadzenie " z mej strony, bo niby w jakim celu ? :D  Widzę też na tym forum kilku kandydatów na bliskich Twoich współpracowników / nie,  nie Tajnych :D :D :D /
Nie traćcie czasu na jałowe dyskusje  :beg: Wszystko przed Wami !

Offline maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #174 dnia: 18.03.2017, 08:25 »
Luk ja to widzę tak:-) obok tych trzech co wymieniles widziałbym i Ciebie. I byście byli tacy czterej muszkieterowie, którzy zreformowali by nam PZW:-)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
« Odpowiedź #175 dnia: 18.03.2017, 08:25 »
W następnym numerze SiG powinien się chyba znaleźć artykuł "Jedna składka na cały kraj - zło!"
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline jurek

• Ekspert
« Odpowiedź #176 dnia: 18.03.2017, 08:28 »
Luk ja to widzę tak:-) obok tych trzech co wymieniles widziałbym i Ciebie. I byście byli tacy czterej muszkieterowie, którzy zreformowali by nam PZW:-)

A ja upieram się przy jednoosobowym przywództwie, posiadającym charyzmat / z udziałem mądrych doradców /

Offline Jędrula

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 382
« Odpowiedź #177 dnia: 18.03.2017, 08:34 »

Też bym tak to widział. I jeszcze paru chłopaków z tego forum. Dogadać się, stworzyć wspólny front i działać. Najlepsze, że w niedługim czasie otworzy się taka możliwość.

W następnym numerze SiG powinien się chyba znaleźć artykuł "Jedna składka na cały kraj - zło!"

Super pomysł Michał, ale jest wielka grupa wędkarzy w kraju, która  nie rozumie kompletnie argumentów w tym kontekście. Nie wiem, jakby to odebrali ::)

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #178 dnia: 18.03.2017, 08:37 »
Pamiętajmy, że szykany i wyrzucenie ze związku są pewne więc trzeba kogoś z "ikrą". Cały plan i inne struktury można stworzyć przez internet.

Offline maszek95

• Ekspert
« Odpowiedź #179 dnia: 18.03.2017, 08:44 »
Składka na cały kraj może nie,ale może trzeba by zrobić nowy podział na okręgi? Po reformie mamy tylko 16 województw,a okręgów dalej ponad 40.