Autor Wątek: PZW - czy to normalne...  (Przeczytany 1609974 razy)

Offline zyziu

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 4
Odp: PZW - czy to normalne...
« Odpowiedź #5175 dnia: 06.12.2025, 14:52 »
Wedlug mnie w Polsce powoli konczy sie era lesnych dziadkow w zarzadach kol i okregow.. Ja osobiscie nie moge przezyc ze w dolnoslaskim nadal musze wypelniac rejestr polowow recznie w ksiazeczce i od lat majac tyle kasy nic z tym nie zrobili (a to jest moze 1-2 tygodnie na zrobienie apki i pare K PLN)

Online beret_89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5176 dnia: 06.12.2025, 15:41 »
Przez przypadek odkryłem, że węgorz ma okres ochronny. W Polsce. Rozmnaża się w morzu które jest bardzo daleko, szanse na to żeby z Polski tam się dostał są minimalne, chyba że jest w rzece, blisko Bałtyku. Nie szkoda papieru na drukowanie takich bzdur?

Tu akurat trzeba nadmienić, że o okresach ochronnych, nie decyduje stowarzyszenie, a jest to domena ustawodawcy.

A poza tym, byłem sobie na zebraniu, ludzi było tak mało, że nie było wyjścia i nawet ja, obcy z zewnątrz, dostałem "stołek"... Złożyłem nawet wniosek do okręgu- co utwierdza mnie że pzw, jakie by nie było, jest zdecydowanie lepsze niż wody polskie- mieszkam przy jeziorze, pod zaborem wp, no to to jest katastrofa ekologiczna, od kiedy wp tu gospodarują, to nie ma roku żeby coś się nie odwaliło, w zeszłym przyduch, w tym wirus cyhv-2, z samymi wp nie ma żadnej drogi komunikacji, tylko w kółko powtarzają że wszystko robią dobrze i że wszystko jest zgodne z operatem i zasadami zrównoważonej gospodarki rybackiej- jak wody polskie przejmą wszystkie obwody, to szczerze zatęsknicie za pzw...
Poza tym uważam, że PZW powinno zostać zniszczone

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2092
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #5177 dnia: Dzisiaj o 10:03 »
Przez przypadek odkryłem, że węgorz ma okres ochronny. W Polsce. Rozmnaża się w morzu które jest bardzo daleko, szanse na to żeby z Polski tam się dostał są minimalne, chyba że jest w rzece, blisko Bałtyku. Nie szkoda papieru na drukowanie takich bzdur?

Do tego węgorze nie żerują zimą dobrze lub praktycznie w ogóle, są jak taki lin, można złowić, ale to rzadki przyłów. Regulaminy PZW są jednak jedną wielką kpiną, to taki pic na wodę fotomontaż.

M nie jednak najbardziej wzruszały zakazy połowu węgorza na mazurskich jeziorach, w jakimś okresie letnim. Chodziło o to, aby rybacy nie mieli konkurencji. To już swoista perwersja :)
Lucjan

Online beret_89

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 62
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #5178 dnia: Dzisiaj o 18:24 »
Regulaminy PZW są jednak jedną wielką kpiną, to taki pic na wodę fotomontaż.

Stowarzyszenie musi mieć regulamin zgodny z ramą ustawy i rapr- które nie są zależne od stowarzyszenia. Ale i tak, np mój okręg pozwala rybakowi amatorowi zabić jednego dzinnie i w sumie cztery dojrzałe płciowo drapieżniki na miesiąc- ma też dwie duże wody z całkowitym no kill na ryby drapieżne- a np wody polskie, mając w sumie 30ha wody w województwie, pozwala zabić dwa drapieżniki, ale dziennie- nie muszę mówić jak to się skończyło...

Pewnie powiecie że pzw może lobbować za zmianą prawa, teoretycznie tak, ale pomyślcie jak by to się mogło skończyć- skoro stowarzyszeniu nie podoba się zrównoważona gospodarka rybacka, no to znaczy że gospodaruje obwodami niezgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki rybackiej i myk odłowy kontrolne przeprowadzone przez irś, miażdżący raport że pzw zniszczyło obwody rybackie i wymówienie dzierżaw obwodów. Co ciekawe- mój znajomy rybak, miał mieć kontrolę z irś, bo wp potrzebowało łowisk do programu "nasze łowiska", ale akurat on miał farta, bo pis przegrał wybory i cały program nł szlak trafił, kontroli nawet nie miał, ale już te dwie wody co mają wp to obwody zabrane właśnie rybakowi co nie dotrzymał do wyborów...
Poza tym uważam, że PZW powinno zostać zniszczone