Autor Wątek: Wędka spławikowa teleskopowa  (Przeczytany 19847 razy)

Offline ptaku_1

• Ekspert
  • Reputacja: 145
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Wędka spławikowa teleskopowa
« Odpowiedź #45 dnia: 03.05.2017, 12:38 »
A mi się wydaje że kij nie ma znaczenia, znaczenie ma zestaw końcowy, przynęta i szczęście, kij to składnik końcowy na gorszym może będziemy mieć więcej spinek i tyle.
Jak ktoś zna wodę i ryby to połowi i na bambusa albo ruskiego teleskopa.

Ja na spławik nie łowie ale czasami na urlopie kusi mnie żeby sobie kupić jakieś tele żeby pobawić się drobnicą, bo nie lubię przezbrajać feedera na spławik, a tak jakiś mały tele mógłby warlać się po bagażniku. 
Pzdr. Paweł

"PZW jest jak ZUS, płacisz i nic z tego nie masz, jeśli potrzeba to i tak się leczysz na komercji"

Lubię zegarki https://www.youtube.com/playlist?list=PL6Tg8Td6x60FxfdbXAUGGYUyv0nzDZtAP

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #46 dnia: 03.05.2017, 12:41 »
A mi się wydaje że kij nie ma znaczenia, znaczenie ma zestaw końcowy, przynęta i szczęście, kij to składnik końcowy na gorszym może będziemy mieć więcej spinek i tyle.
Też tak myślę :thumbup:

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #47 dnia: 03.05.2017, 12:52 »
Koledzy ale teleskopy dzisiaj to już nie to co kiedyś. Jest coraz mniej składów i są coraz dłuższe, a dodatkowo mają kilka przesuwnych przelotek. Odsyłam tu do recenzji Daiwy sensor tele float która ma 1,3m w transporcie przy długości 4,5m i tylko 4 składy i 8 przelotek. Tak więc tele czy skład zaczynają się upodobniać do siebie, więc to coraz bardziej kwestia komfortu.

Dziś to odczułem jadąc z rodziną do teściów, tylko 3 składy i to nie za długie mogłem zabrać ze sobą.
Pozdrawiam

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 03.05.2017, 13:04 »
Proszę -
https://m.wedkuje.pl/_mobile/index.php?q=news-show&ItemID=78209,
to jest recenzja wędki, którą posiadam, Pana Łukasza Zielińskiego. Warto przeczytać.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #49 dnia: 03.05.2017, 13:17 »

Równie dobrze możemy wyjść z założenia, że klasa samochodu nie ma naczenia, i  że to składnik końcowy, dzięki któremu dojedziemy szybciej lub wolniej, i syrenka lub maluch są OK. Podobnie ,można zrobić z wieloma rzeczami, i chodzić w gumofilcach i w berecie, zamiast w zwykłych butach i czapce :)

Drogi Ptaku, tutaj absolutnie nie zgadzam się z tym co piszesz. Bo idąc tą drogą, można kupić sobie karpiówki 3 metrowe, i używać ich do wszystkiego, od spinningu, poprzez Metodę i spławik aż po łowienie uklejek :)

Ktoś pyta o teleskop w niskiej cenie, więc wiadomo, że nie będzie wodotrysków, o jakości Daiwy można zapomnieć. O wiele lepiej połowi właśnie matchówka, i jako kij, da nam większe możliwości. Zwłaszcza przy różnej maści zestawach spławikowych. Oczywiście, że i teleskopem połowimy ale to jak mieć samochód z klimą i bez, nie da się argumentować, że samochód bez klimy to większy komfort. Można pisać różne rzeczy, ale komfort jest większy z klimą ;)

Panowie, ja pisze o łowieniu skutecznym, takie nakazuje zatapianie żyłki, a to znowu w teleskopie powoduje komplikacje. Kończy się finezja, zaczynają grube zestawy. Nie działa dobrze opad wtedy, zestaw się przesuwa częściej. Trzeba stosować większe i cięższe spławiki, co ma swoją 'cenę'. A ryba, jeżeli jest jej mniej, tym bardziej jest ostrożna.

Temat lekko zboczył, ale chciałem pokazać, że radząc komuś w tym przedziale cenowym, warto zwrócić uwagę na alternatywy. SiG ma w nazwie 'postępowy', więc takie wpisy jak moje nie powinny dziwić. Dodam, ze nie trzeba korzystać z moich rad, zgadzać się ze mną :) Ale radząc komuś, dobrze jest dać komuś więcej 'opcji'. Nie znam nikogo, kto by łowił matchówką i stwierdził, że teleskop jest lepszy. Pozostaje więc argument szybszego składania, krószej długości transportowej o 30 cm oraz... tak, tak, nawyk. Zwykły nawyk, który dla wielu (dla mnie też w pewnych kwestiach) jest swoista barierą. Zawsze coś robiłem w jakiś sposób, więc po co to zmieniać?  :D

Poza tym, ktoś szuka czegoś bardziej profesjonalnego, tak? :D

Lucjan

Offline elopento

• Ekspert
  • Reputacja: 75
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #50 dnia: 03.05.2017, 15:58 »
Moją pierwszą wędką za gówniarza (mam49lat) był kij bambusowy i ruska katuszka namiastka centrepina :thumbup: ale wtedy ryby w PL były nie o to teraz :( teraz oczywiście trzeba mieć kij pod konkretną metodę i rybę ;) Nie mniej jako minimalista łowię przeważnie na jedną wędkę ,chociaż przepisowo mogę na dwie ;) czasami więc na rzece 30m szerokości i średniej głębokości 1,5m używałem telespina Mikado Purple Rain 3m waga tego kija to 214g - spiningowałęm nim , łowiłem z gruntu i na spławik- da się , oczywiście nie okazy ,ale takich u mnie nie ma , z wędką odpoczywam a nie targam przez krzaczory  masę gratów :thumbdown: Warto mieć choć z jeden taki kij na biwak , który nie zawadza w bagażniku auta. Są też kije składowe w wersji travel , mam taki spining Mikado Da Vinci 2,75 który po złożeniu 4 części ma 64cm - ciekawym rozwiązaniem są dwie wymienne szczytówki 5-15g i 20-25g a więc jedna a jakby dwie wędki 8)
DAM Quick Shadow + Mikado Apsara Clasic 3,9 match

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #51 dnia: 03.05.2017, 16:00 »
Luk ma dużo racji. Koniec końców też wydaje mi się że wędka składowa jest trochę lepsza. No ale właśnie, trochę. Nie uważam żeby różnica była radykalna. Współczesne tele matchówki ( no właśnie tele matchówki a nie teleskopy ) potrafią być bardzo dobre. Mają dodatkowe przelotki na szczytówce i nie jest prawdą, że są jakiej problemy z zatapianiem żyłki a dokładnie z tym, że potem żyłka klei się do szczytówki. Są smukłe i lekkie. Natomiast prawdą jest, że taka zamoczona ( a więc i zabrudzona ) szczytówka przy składaniu może stanowić pewne zagrożenie. Prawdą też jest że za 100 - 120 zł trudno będzie kupić fajną telemachówkę ( smukłą, lekką z dodatkowymi przelotkami ).
Koronnym argumentem dla wielu jest łatwość transportu, składania i rozkładania. Jeśli dla kogoś jest to bardzo ważne i godzi się na pewne wady jakie ma tele to nic nie stoi na przeszkodzie żeby łowił telemachówką. :)

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 03.05.2017, 16:29 »
Tak piszecie o uszkodzeniu tej szczytówki, a zastanawiliście się co wtedy? Jak macie 3-skład to pozostaje naprawa gwarancyjna, a raczej wymiana na nowy element dość drogi, sztukowanie (bardzo nie estetyczne i zmieniające akcję kija) lub skrócenie szczytówki co również wiąże się ze zmianą akcji kija. W tele matchówce jedyne co robię to biorę i wymieniam szczytówkę, która jest łatwodostępna a jej cena to około 20zł. Więc czego tu się bać?? Poza tym, trochę ostrożności przy składaniu i nic nie ma prawa się stać. Mycie po wędkowaniu (banalne) i nie odkładanie wędki w piach zapobiegnie pozostałym uszkodzeniom i wszystko gra.

Offline promek

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 18
« Odpowiedź #53 dnia: 03.05.2017, 16:52 »
Zabrudzone elementy i związane z tym zagrożenie wynikają z budowy kija teleskopowego. Nikt nie twierdzi, że to te kije dyskwalifikuje i że nie można temu zapobiegać czyszcząc i bardziej uważając na zabrudzenia. Wymieniamy tylko argumenty za i przeciw. Sam mam telematchówkę i sobie chwalę. Mam też składową. :)

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #54 dnia: 03.05.2017, 19:49 »
Właściwie to kolega pytał się o teleskopa do splawika, zaproponowane zostały matchówki, a brakuje informacji o łowisku i preferencjach. Może lepszą opcją być kij typu float.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 03.05.2017, 19:59 »
Właściwie to kolega pytał się o teleskopa do splawika, zaproponowane zostały matchówki, a brakuje informacji o łowisku i preferencjach. Może lepszą opcją być kij typu float.
Pytałem założyciela o opis metody połowu, ale nie odpisał. Są przecież tele match, float, bolonki, czy choćby baty...

Offline n0cny

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #56 dnia: 03.05.2017, 20:25 »
Ja w zasadzie pozbyłem się już teleskopów.

Mam 2, starą spławikową wędeczkę oraz wędkę "od wszystkiego". Łowię rzadko. Teleskopem rzuca się moim gorzej i aby osiągnąć podobną odległość co 3 składem, trzeba użyć dużo więcej obciążenia. Łowiąc pod nogami, nie ma to znaczenia, ale jeśli ryby buszują dosyć daleko, do tego przy samej powierzchni, to przecież nie będziemy rzucać zestawem z 20g ołowiu i spławikiem jak na żywca...

Zgodziłbym się z Lukiem - nawyk tutaj decyduje. Tak jest z wszystkim, zawsze wydaje nam się, że to co mamy jest "skuteczniejsze" niż to coś nowego, widać to zresztą na rybach w praktycznie każdym aspekcie. Jak ustawiłem feedery wzdłuż wody na drgającą szczytówkę, to starszyzna mnie pytała, czy na sygnalizator mnie nie stać że muszę tak kombinować.

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #57 dnia: 03.05.2017, 20:28 »
No dokładnie, a ostatnio moda na matchówki, czasem lepsza może być bolonka czy float.
Match to dla mnie cienkie linki i zatapianie żyłki typowe do łowienia na wodach stojących.

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 03.05.2017, 20:33 »
No dokładnie, a ostatnio moda na matchówki, czasem lepsza może być bolonka czy float.
Match to dla mnie cienkie linki i zatapianie żyłki typowe do łowienia na wodach stojących.
A dla mnie match to przede wszystkim trotting, i co? Źle łowię? Bo nie mam wędki typu Avon, czy Specimen?
Kolego nOcny, jeśli mowa o odległości rzutowej to porównuj match w 3-składzie i match w teleskopie, a nie jakąś tam uniwersalną wędkę teleskopową...
A i jeszcze jedno do poprzedniego kolegi, niektórzy wręcz radzą do wędek match i zestawów ze sliderem używać żyłek 0,18-0,20, nawet do 0,25.

Offline n0cny

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 50
« Odpowiedź #59 dnia: 03.05.2017, 20:36 »
Tatko sobie sprawił 2 lata temu dwie wędeczki matchowe, jedna teleskopowa i jedna 3 składowa. Teleskopem można rzucić tak samo daleko, przy dołożeniu obciążenia mimo że składowa jest o 30cm mniejsza.