Autor Wątek: Jakość zanęt Sensas i MVDE  (Przeczytany 22623 razy)

Offline ViS

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 27
  • Kamil
    • Galeria
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Jakość zanęt Sensas i MVDE
« Odpowiedź #15 dnia: 23.02.2015, 21:35 »
Niestety doleję łyżkę dziegciu do beczki miodu
Czy wiecie że firma Sensas robi zanęty na dwóch liniach ? Jedna na swój rynek i europę zachodnią - druga na tzw blok wschodni
Niby normalne - bo producenci chemii gospodarczej też tak robią ale porównajcie jakość proszku Persil  oryginalnego niemieckiego a tego robionego na nasz kraj . Niestety nie ta jakość
To samo jest z zanętami Sensasa, sprawdziłem to osobiście
No tu mnie zaskoczyles ??? Co prawda nie stosowałem polskich zanęt sensas ale myslalem ze to tylko dotyczy wiekszych producentow i na pewno nie z tej branzy :/ a tu szok :o no przykre to jest. Moze i inne wieksze firmy wedkarskie tak robia tylko o tym jeszcze nikt nie wiem lub nie zdaje sobie sprawy z tego bo niema porownania do "orginalu"? ehh :/ 
!Przepraszam za brak Polskich znakow!
:)
https://www.facebook.com/polishvikingscarp

Offline Druid

• Ekspert
  • Reputacja: 419
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #16 dnia: 23.02.2015, 21:36 »
Wiele rzeczy jest tak robione! Nawet Auta! Na rynek wschodni idą z wiele uboższym wyposażeniem!

Tylko dlaczego my ciągle jesteśmy traktowani jak ubodzy krewni ?
Pozdrawiam - Gienek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #17 dnia: 23.02.2015, 21:37 »
to jakie zanęty muszą iść na kraje biedniejsze od Polski ... :O
Krzysztof

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 524
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
« Odpowiedź #18 dnia: 23.02.2015, 21:38 »
Chyba króluje myślenie że skoro przez niemal 50 lat byliśmy przyzwyczajeni do badziewia, to ich wypusty nawet o 1/3 gorsze to i tak dla nas mistrzostwo świata! :(
Arek

Offline Lug (Darek Jagodziński)

• Ekspert
  • Reputacja: 137
  • Ulubione metody: slider
« Odpowiedź #19 dnia: 23.02.2015, 21:45 »
Czy wiecie że firma Sensas robi zanęty na dwóch liniach ? Jedna na swój rynek i europę zachodnią - druga na tzw blok wschodni
Niby normalne - bo producenci chemii gospodarczej też tak robią ale porównajcie jakość proszku Persil  oryginalnego niemieckiego a tego robionego na nasz kraj . Niestety nie ta jakość

Mam nadzieję, że ta jakość bardzo nie odbiega od zachodnich. Chociaż niektóre sklepy sprowadzają zanęty z hurtowni niemieckich i francuskich co zapewnia odpowiednią jakość bo są to zanęty pochodzenia "zachodniego". Takiej ceny jak oferują niektóre sklepy (Sensas 14 zł, MVDE 11 zł za 1kg) nie da się osiągnąć w polskiej dystrybucji. Mi jest ciężko wyczuć różnicę ale widać coś jest na rzeczy. Stąd to moje pytanie jak w temacie.
Darek

Offline Kafarszczak

• Ekspert
  • Reputacja: 164
  • Ważne, aby uwierzyć w moc zanęty i przynęty! :)
« Odpowiedź #20 dnia: 23.02.2015, 21:56 »
Krzysztof

• Ekspert
« Odpowiedź #21 dnia: 23.02.2015, 22:04 »
http://centrumwedkarskie.pl/156-gold-pro-bream-classic-marcel-van-den-eynde

Zobacz cene tego Marcela.

Tak już widziałem tę promocję. Nie chciałem robić kryptoreklamy ale właśnie o ten sklep mi chodzi z tym sprowadzaniem zanęt z hurtowni niemieckich. Jest jeszcze sklepwedkarz.pl Mają nawet Matchowe zanęty Dynamite Baitsa w cenie 33 zł.  Gienek-gliny.pl też posiada tanie zanęty.
Darek

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #22 dnia: 23.02.2015, 22:11 »

Mam nadzieję, że ta jakość bardzo nie odbiega od zachodnich. Chociaż niektóre sklepy sprowadzają zanęty z hurtowni niemieckich i francuskich co zapewnia odpowiednią jakość bo są to zanęty pochodzenia "zachodniego". Takiej ceny jak oferują niektóre sklepy (Sensas 14 zł, MVDE 11 zł za 1kg) nie da się osiągnąć w polskiej dystrybucji. Mi jest ciężko wyczuć różnicę ale widać coś jest na rzeczy. Stąd to moje pytanie jak w temacie.
Odpowiem tak - znam człowieka który przepracował w Sensasie parę lat . Skład zanęt na wschód jest trochę zubożony w droższe komponenty i co ważne - na nasz rynek często trafiają te które były nadwyżka magazynową ( czyli trochę zleżałe). Jaki to ma wpływ na jakość tłumaczyć nie trzeba , nawet mielony piernik też się starzeje po klikunastu miesiącach. Oczywiście można nie dostrzec zadnych uchybień w zapachu, konsystencji , pracy . Nie twierdzę że są złej jakości bo bym skłamał - są dobre ale mogły by być jeszcze lepsze
Pozdrawiam - Gienek

• Ekspert
« Odpowiedź #23 dnia: 23.02.2015, 22:15 »
A kto wyjaśni różnicę w opakowaniach zanęt MVDE? Przykłady poniżej.
Darek

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #24 dnia: 23.02.2015, 23:21 »
Co do samych zanęt, to Sensas w UK sprzedawał i sprzedaje się dobrze. Ale niestety nie może się równać do zanęt z mączkami lub pelletami. Jeżeli łowi się płoć - t taki Sensas 3000 jest OK, ale na rzekę, gdzie leszcz jest obecny w dużych ilościach, nie ma taka zanęta szans z takim SwimStimem. Sonubaits zrewolucjonizował zanęty rzeczne do tego stopnia, że zaoferował po prostu towar pierwszej jakości, w niespotykanych dotąd kompozycjach, często bez wypełniaczy.

O ile dawniej podstawowym miksem leszczowym była zanęta słodka taka jak Sensas zmieszana z kasterami, siekana dendrobeną, to teraz równie dobrze sprawuje się coś na bazie mączek zmieszanego z pelletem halibutowym 2 mm. Brytyjskie rzeki to leszcz, płoć ale tez sporo dużego klenia, brzany, karpie... Im pellety odpowiadają o wiele bardziej niż typowe słodkie zanęty.

Dodatkowo w UK nie stosuje się prawie w ogóle ochotki i dżokersa, jest to towar tylko i wyłącznie dla wyczynowców, i to tych lepszych. Masa łowisk dopuszcza ich użycie tylko zimą (Anglicy nie są fanami wprowadzania do ich wód czegoś np. z Ukrainy). Chleb tostowy to kolejna zimowa zanęta. Z tego te powodu słodkie miksy takie jak Sensas czy MDVE odeszły w cień. U mnie na półce sklepowiej stoi Sensas 3000 lub MVDE za 3.5 funta, obok Dynamite za 4.25. Ludzie wola tego drugiego. Ponadto wprowadzenie paczek 2 kg sprawia, że zanęty z mączkami zeszły do poziomu 3 funtów za kg, co w przypadku wielu wędkarzy stało się oczywistym wyborem.

Nie uważam tych zanęt za złe - raczej za innego typu. Jednak ich zastosowanie to płoć i mniejszy leszcz głównie. Są jakby drugiej kategorii - i nie wierzę, że będą się sprzedawać coraz lepiej. Podobnie będzie w Polsce. Nadszedł czas pelletów i zanęt na bazie mączek- i powoli będą one zdobywać rynek. Już teraz spora grupa wędkarzy używa pelletu i należy się spodziewać, że jego skuteczność będzie rosła. Zarybianie masowe przez PZW to wprowadzanie ryb karmionych pelletami, może trochę bardziej odżywczymi, ale znającymi ten towar bardzo dobrze...

W UK Sensas uderzyl w zeszłym roku i ukazała się seria nowych zanęt, w paczkach 2kg, opatrzonych nazwą Sensas UK. Ma to jakby sugerować nową zawartość. Ciekawe czy odzyskaja rynek... Myślę, że nie. Producenci win francuskich zeszli z jakościa w pewnym momencie, zaczęli dodawać konserwantów... W Wyniku tego 'świat' zwrócił sie w strone win z innych części świata - i podobno 20% rynku Francuzi utracili bezpowrotnie już. Podobnie chyba jest z zanętami... ;D Wciąż ciekawi mnie, czy jakas polska firma nie wyskoczy z jakimś produktem w szałowej cenie, uderzając mocno w konkurencję. Skoro Angole mogli to zrobić, to dlaczegoby nie 'nasi'?

Co do jakości i linii produkcyjnej na takie kraje jak Polska, to ja się wcale nie dziwię. Trzeba zejść z ceny, aby lepiej się dopasować do potrzeb rynku, to się to robi... Jeżeli zaś chodzi  MŚ w spławiku, to Anglicy bryluja absolutnie dzięki swoim umiejętnościom, zanęt bym w to nie mieszał. Niewielu z nich jest na przykład dobrych w szybkim łowieniu uklei, i jeżeli są takie łowiska, mogą oni przegrać, gdyż uklei w UK jest coraz mniej, i nie maja oni jak ćwiczyć (w Polsce ukleja to normalka i często na niej opiera się taktykę). Jeżeli jednak jest płoć, okoń i leszcz - czują się oni jak ryby w wodzie. Podobnie Francuzi, choć podobno uchodzą za świetnych uklejowców, przynajmniej kilku z nich.

Lucjan

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #25 dnia: 23.02.2015, 23:41 »
oglądając ostatnie filmiki z drennana,czy z prestona,koruma ,to widziałem u nich tylko jednaą firmę sonubaits myśle,że oni rozjadą rynek zanetowy,skoro takie osobowości wędkarskie w uk stosóją w swoich produkcjach te zanety

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 981
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #26 dnia: 24.02.2015, 01:00 »
Nie uważam tych zanęt za złe - raczej za innego typu. Jednak ich zastosowanie to płoć i mniejszy leszcz głównie.
No właśnie. To mnie też ciekawi. Czym nęcą Anglicy, chcąc złowić ładną płoć? Też bazują na mączkach rybnych?
Może używają czegoś w rodzaju Supercrumb z Sonubaits.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #27 dnia: 24.02.2015, 01:11 »
Anglicy łowiąc płoć stosuja rózne rzeczy. Tyczkarze często łowia wynalazkami - chleb tostowy z konopiami, zmielone w blenderze mokre konopie zmieszane z chlebem tostowym i odrobina zanęty -papka, ale zazwyczaj używaja oddzielnie - kasterów, konopi, białych, pinki, mieszają to z ziemia z kretowiska... Niektórzy tylko używaja kul zanętowych lub dżokersa - co ciekawe są to wędkarze z 'kadry'. Ale myślę, że pokazują takie łowienie, bo ile można pisać artykuły o tym samym?

Przy płoci raczej nie używa sie mączek rybnych. Ściąga to mniejszego leszcza, podobnie jak pellet. Dlatego W UK polega się mocno na ziarnach, białych robakach  zaś z gruntu podstawą jest koszyk do białych, cienki przypon z małym hakiem i dwa białe jako przynęta. Rzadko kiedy stosuje się koszyk i zanęte płociową, tę wykorzystuja raczej tylko tyczkarze. Batem nie łowi praktycznie nikt (zbyt duże prawdopodobieństwo silnego przyłowu i niedokładność lokowania zestawu).

Lucjan

Offline Druid

• Ekspert
    • Galeria
« Odpowiedź #28 dnia: 24.02.2015, 01:17 »
Wydaje mi się że wszystko to tylko przyzwyczajenie ( długotrwałe) ryb do określonych zapachów kojarzących sie z wyżerką - dlatego tez na moich wodach mimo moich wielokrotnych prób łowienia na zanęty z mączka rybną nie mialem wyników . Trudno je mieć gdy stu innych wędkarzy nęci kukurydzą czy slodkimi i ziołowymi zanętami . W UK ryba od dawna jest przyzwyczajona do tego i wybiera ten rodzaj zanęt bo są bardziej konkretne, zawierają wiecej bialka i aminokwasow
Ale - o dziwo zanęty krylowe,krewetkowe, rakowe działają - może dlatego że w wodzie żyją raki ?
Pozdrawiam - Gienek

• Ekspert
« Odpowiedź #29 dnia: 26.02.2015, 21:34 »
I ktoś z Was Koledzy wie z czego wynikają różnice w opakowaniach (kilka wpisów wyżej)???
Darek