Waldemar, nie będę rozmawiał dużo o polityce, bo nie taki jest tego sens tutaj. Wałęsa swoje ma za paznokciami, ale ani Macierewicz, ani Kaczyński, ani Rydzyk, święci też nie są. Żaden z nich nie przejdzie 'prześwietlenia', hejt zaś zależy od tego, kto ma media i puszcza różne informacje. Pomyśl jak można przedstawić Piłsudskiego, porównaj to własnie do Wałęsy. Można z Naczelnika zrobić agenta, lewaka i mordercę

Mój wpis o Wałęsie może nie był trafny bardzo, ale szukałem przykładu, gdzie Polacy obwiniają kogoś za coś, co ani nie jest udowodnione, jest tylko w domysłach. Pomija się dokonania człowieka, widzi wszystko przez jedną perspektywę, wygodną dla danej opcji.
I nie uważam, ze wylewam pomyje na kogoś. Co jak co, ale własnie chcę, aby pomyje się przestały wylewać, aby skończyło się to oskarżanie, obwinianie i rzucanie komuś do gardła, zwłaszcza na podstawie plotek, pomówień i spekulacji. Niech właśnie wybiera się na stanowiska tych co mają odpowiednie umiejętności, wykształcenie, nie zaś znajomości czy też poparcie parti akurat rządzącej, czy to byłoby PO, PiS, czy też Polska Partia Przyjaciół Piwa. I niech skończą się te straszenia teczkami, te niby dowody na czyjeś zbrodnie czy przestępstwa, które jakoś udowodnione później nie zostają.I proszę, nie próbujmy za śmieci i stan wód obwiniać Wałęsy ani PZPR. Zapewniam, że wędkarze głosujący na PiS, PO, PSL czy Kukiza to taki sam typ wędkarza, opcja polityczna tu nie gra roli.
Oczywiście, można zarzucić tym co robili Okrągły Stół (z Solidarności), że dogadali się z komunistami, ale jeżeli ktoś myśli, ze ci oddaliby władzę i zamknęli się w więzieniach, bez niczego, zaś radziecka armia pojechała by na ten widok do domu, to super, że tak myśli. Niech myśli też dalej, że wody się odbudują same, przy obecnych 'ciepłych wiatrach', bo to podobny byłby cud