Autor Wątek: Interwencja policji  (Przeczytany 24292 razy)

Offline Piker

• Ekspert
  • Reputacja: 183
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Interwencja policji
« Odpowiedź #75 dnia: 18.08.2017, 22:35 »
Podziwiam tego chłopaka z filmu. Mimo ogromnego stresu zachował mimo wszystko zimną krew. Ja bym zastrzelił bez ostrzeżenia.
Taka chołota nie zasluguje na to być żyć.

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
:bravo: choć mocno powiedziane to myślę podobnie. Żeby  każdemu Sebie pod blokiem tłumaczyć czemu chce się go wylegitymować.. i na dodatek te smartphony w twarz, żarty o Youtubie. Szkoda ich. Choć wiadomo, że nie można nikogo idealizować, we Wrocławiu gdyby nie kamera w taserze to ludzie nic by nie wiedzieli.
Uzależniony od wędkarstwa

Offline MarioG

• Ekspert
  • Reputacja: 312
« Odpowiedź #76 dnia: 18.08.2017, 23:05 »
Tu widać jasne prowokacje.
Chamstwo i prowokację.
Poza tym ten z kamerą to debil. A debili trzeba eliminować ze społeczeństwa.
Czemu debil? Bo kozaczył mając wycelowany w siebie pistolet. 

Mario
Mazovia Fishing Team

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #77 dnia: 18.08.2017, 23:27 »
Ja filmiku nie obejrzałem. Podejrzewam, co może tam być i właśnie dlatego wolę się nie denerwować.

Obejrzałem tylko raz podobny i wystarczyło mi to, żeby do dnia dzisiejszego czuć się - subtelnie rzecz ujmując - niezbyt dobrze.
Niestety, tego typu postaw w społeczeństwie przybywa :-(

Pozwolę sobie tylko podpisać się pod niektórymi wypowiedziami.

Generalnie ja w tej chwili współczuję (normalnym) policjantom tego, co się dzieje w koło. Mam tutaj na myśli modę do nagrywania interwencji i robienia z siebie (sprawców wykroczenia, przestępstwa) niewiniątek. Wszelkiej maści gówniarzeria i pseudo-prawnicy to obecnie plaga. Przyznam, że dziś nie chciał bym już być policjantem.

Policjant czuje się zagrożony i wyciąga broń. Nie rozumiem, dlaczego w normalnym kraju ktoś ma podchodzić sobie do policjanta, który wykonuje interwencję, i go obraża oraz mu grozi (adwokatem, nagraniem), nie wykonując poleceń. Policjant to nie jest osoba w informacji turystycznej, jak mówi nie podchodź lub okaż dokumenty, to się nie podchodzi lub okazuje dokumenty, proste. Ja nie wiem, dlaczego tutaj mam współczuć gościom, którzy sobie bimbają z policjantów.

Uważam że policjant był zagrożony i miał prawo wyciągnąć broń , przecież oni nie wykonują jego poleceń i napierają na niego. Skąd miał wiedzieć czy któryś z nich nie ma noża albo jakiegoś innego narzędzia.  W stanach taka sytuacja to krótka piłka , życie policjanta jest zagrożone więc ma prawo się bronić , nikt się nie cacka .

Pomyślcie, co by się stało, gdyby u nas doszło do takiej sytuacji. Media miałby żarcie na co najmniej rok, a społeczeństwo powiesiłoby wszystkich policjantów :)
Ale po komentarzach i ocenie widać, że Amerykanie przyklaskują tej akcji.

Sorki, ale taka prawda. Policjant to nie cieć, z którym się dyskutuje. Bydło jest coraz bardziej bezczelne, bo coraz bardziej utwierdza się w przekonaniu, że wszystko im wolno.

Policjant powinien mieć prawo zrobić wszystko wobec osoby, która się stawia. A wobec takiej, która słucha poleceń nie powinien mieć prawa użyć siły. I kropka.

To co teraz się dzieje w policji to jest kpina i parodia, osobiście pracuje w ZK ale to nie wiele odbiega od tego co się dzieje z policją bandyci mają więcej praw niż Strażnik, śmieją się w twarz bo wiedzą że nic im nie można zrobić. Kumpel pracuje w policji i w ubiegłym roku był oddelegowany do międzyzdroi w okresie letnim gdzie został pobity (na służbie) a potem jeszcze ukarany wraz z drugim policjantem że nie poczekali z wszczęciem interwencji na przyjazd posiłków oddalonych o 15km ? gdzie tu sens i logika się pytam ?. Do Zk czy Policji zaczynają już przychodzić ludzie bez większej weryfikacji... a to dlaczego ? wystarczy poczytać i popatrzeć. Jeżeli ktoś ma iśc do pracy za 2 tysiące złotych i męczyć się z najgorszą hołotą w tym kraja to życzę powodzenia w przyszłości. Braki kadrowe już są takie że w zakładzie gdzie pracuję nadgodziny po 300 na głowę nie robią żadnego wrażenia, a ludzi chętnych jak nie było tak niema. Bezradność policji podczas interwencji oraz brak możliwości jakichkolwiek doprowadza do osłupienia, ludzie są tak negatywnie nastawieni i tak piętnują tą służbę że szok. Wszędzie powinno być jak w USA i był by szacunek i porządek.

Pamiętajcie jedno jak Was policjant chce wylegitymować, to nie wyjeżdżajcie mu z tym, że nie ma do tego prawa, bo ma. Po co to robi? W celu ustalenia tożsamości. Tylko, żadnego innego powodu nie musi mieć. I tak jest na całym świecie.

To tylko kropla w morzu... Trzeba do takiego "człowieka" mówić proszę Pana i słyszy się że "mi się należy". Dobre tyle że pracuje już 10 lat i za 5  będę mógł odejść na emeryturę, znaleźć inną normalną robotę i żyć normalnie bez takiego stresu jaki się ma tutaj. Patrząc na to jak dzisiaj wygląda że przyjmując się w wieku 20 lat musisz przepracować 35... to to jest niewyobrażalne w takich warunkach.

Dużo tu komentarzy odnoszących się do sytuacji w USA. Swego czasu w rozmowach ze swoimi świadczeniobiorcami pozwalałem sobie na podobne porównania, ale okazuje się, że na to odpowiedź jest zawsze jedna: "Proszę mi tu nie mówić o innych krajach, bo jesteśmy teraz w Polsce". Tak więc zaprzestałem tej argumentacji. Tak naprawdę w pewnych sytuacjach żadna argumentacja nie jest skuteczna.

Praca w służbie narodowi to ciężka robota. Szczególnie, gdy kontakt z ludźmi jest intensywny. Ryzyko wypalenia psychicznego jest tu niezwykle wysokie. Zdarza się, że niektórzy po pewnym czasie nieodczuwalnie przechodzą na tę "złą stronę", co stanowi jeszcze większą pożywkę dla mediów i jeszcze większe niezadowolenie społeczeństwa.
Pozdrawiam wszystkich "służących" :-)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline DarekM

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #78 dnia: 18.08.2017, 23:45 »
Racja Mateusz, policjant dzisiaj, zwłaszcza w prewencji to ciężki kawałek chleba, na pewno daje nieźle po psychice. Myślę, że powinniśmy mieć szacunek dla tego co robią.
Pozdrawiam Darek

Offline Syborg

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 984
  • Ulubione metody: spinning
« Odpowiedź #79 dnia: 18.08.2017, 23:50 »
Jedyny mój głos w tej dyskusji:

http://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onecie/marek-dyjasz-byly-szef-wydzialu-zabojstw-w-tej-pracy-najgorszy-jest-smrod-ja-do-tej/zlemehk

Praca w służbie narodowi to ciężka robota. Szczególnie, gdy kontakt z ludźmi jest intensywny. Ryzyko wypalenia psychicznego jest tu niezwykle wysokie. Zdarza się, że niektórzy po pewnym czasie nieodczuwalnie przechodzą na tę "złą stronę", co stanowi jeszcze większą pożywkę dla mediów i jeszcze większe niezadowolenie społeczeństwa

http://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/slawomir-opala-popelnil-samobojstwo-nie-zyje-slawomir-opala/g8g45v2
Jacek

Offline MarcinD

• Ekspert
  • Reputacja: 279
    • Galeria
  • Ulubione metody: waggler i feeder

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 166
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #81 dnia: 19.08.2017, 09:30 »
Mateo bardzo fajny filmik wstawiłeś. Ten gość to naprawdę pojebany pieniacz. Jak mu się prawo w kraju którym mieszka nie podoba niech wyjedzie gdzieś na pustynie ogrodzi sobie parę hektarów piasku w swoje prawo wprowadzi. Co za debil ale jak by zachował się w porządku nie doszło by do użycia siły a nawet na pouczeniu by się skończyło co jest dopuszczalne w polskim kodeksie wykroczeń bo chyba wykroczenie popełnił a pouczenie jest to środek oddziaływania wychowawczego. W pierwszej chwili popełnił jedno wykroczenie ale nieokazanie dokumentów policjantowi to następne, bierny opór co widać to okoliczność obciążająca w konsekwencji z jednego wykroczenia robi się zbieg wykroczeń. A potem jest płacz w sądzie że on tylko jedno wykroczenie popełnił. Wszystkim w koło mówi że popełnił jedno wykroczenia a dalsze jego zachowanie to już sobie policja wymyśliła i jest to nie prawdą jednak zapisany film w telefonie świadczy o zupełnie innym przebiegu zdarzenie. Niestety barany nie znają polskiego prawa które i tak w mojej ocenie jest bardzo łagodne w szczególności jeżeli chodzi o wykroczenia nie tylko w ruchu drogowym.

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #82 dnia: 19.08.2017, 10:35 »
Dlatego rząd może w końcu, zamiast dawać rydzykowi, to wyposażył by policjantów w tasery i kamerki osobiste. I by nie było takiego problemu jak teraz. Policjanci mogliby się obronić. A tak mamy tylko filmik kilku pieniaczy, którzy ewidentnie osaczyli policjanta. Jakby jednemu czy drugiemu pociągnął z tasera to by im rura odrazu zmiekla.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Kinior

• Ekspert
  • Reputacja: 25
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #83 dnia: 19.08.2017, 17:26 »
W każdym Kraju Policja ma obowiązek okazania legitymacji w czasie interwnencji ( z tego co wiem) bez tej czynnosci można wziasc polcjanta za napastnika :) (osobiscie bym tak zrobil ) Wiec dla mnie Polcjant tez człowiek i nie bede uwazal goscia za Boga !!!  Tym bardziej Polskich służbistów :) Spadam na rybki :) Powodzenia 

Wysłane z mojego SM-N9005 przy użyciu Tapatalka

Marcin

Mazovia Fishing Team

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #84 dnia: 19.08.2017, 17:34 »
W każdym Kraju Policja ma obowiązek okazania legitymacji w czasie interwnencji ( z tego co wiem) bez tej czynnosci można wziasc polcjanta za napastnika :) (osobiscie bym tak zrobil ) Wiec dla mnie Polcjant tez człowiek i nie bede uwazal goscia za Boga !!!  Tym bardziej Polskich służbistów :) Spadam na rybki :) Powodzenia 

Jeżeli tak twierdzisz to powiedz mi czy policjant może dokonać przeszukania   nie mając w ręku wystawionego  nakazu przeszukania.

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
« Odpowiedź #85 dnia: 19.08.2017, 18:01 »
Cytat: Kinior 4link=topic=9081.msg278678#msg278678 date=1503156412

Jeżeli tak twierdzisz to powiedz mi czy policjant może dokonać przeszukania   nie mając w ręku wystawionego  nakazu przeszukania.
Może, o ile ma uzasadnione podejrzenie, z naciskiem na uzasadnione :D

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #86 dnia: 19.08.2017, 18:09 »

I może też na tzw. szmatę-legitymację wejść Ci do domu i przeszukać wywracając go do góry nogami.

Offline jurek

• Ekspert
  • Reputacja: 202
« Odpowiedź #87 dnia: 19.08.2017, 18:33 »

I może też na tzw. szmatę-legitymację wejść Ci do domu i przeszukać wywracając go do góry nogami.

Ale lepiej dla niego żeby uzasadnione zmieniło się w : " znalezione " :D

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #88 dnia: 19.08.2017, 23:18 »

Kadłubek tak masz racje nawet z "wywracaniem do góry" w co nie wierzę   i co mu zrobisz ?
On zgodnie z literą prawa na tzw, szmatę dokona przeszukania  i co wtedy zrobisz. Oczywiście przysługuje Tobie złożenie zażalenia na tą czynność procesową ale w mojej ocenie ( w oparciu o tym co piszesz )  tego nie zrobił byś.
Zapytam jeszcze oczywiście bez pomocy z google wiesz co to jest lustracja ?

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
« Odpowiedź #89 dnia: 19.08.2017, 23:20 »

Ale lepiej dla niego żeby uzasadnione zmieniło się w : " znalezione " :D

Jurek nie masz racji