Chciałem tylko dodać, że na dystansie 50+ m można już się pokusić o cienką plecionkę (0.10/0.12). Co do samego kija to autor prosił żeby był dość miękki ale żeby miał na tyle mocy aby zarzucić zestaw na dany dystans (50 m) bez problemu, następną rzeczą - długość transportowa ~1.4m. Kolega podał jaxona (jak łowię 15 lat to NIC co kupiłem z tej firmy nie było dobre, nie no sorry wiertło do kulek, ale to jest tak proste w stworzeniu, że już się chyba tego nie da spier.. jak więszkość rzeczy z tej firmy).
Co do konkretnej propozycji - nowy kij Browning Sphere Mono Braid.
360 cm długości c.w. 50 g (standartowa sphera ma 80 g) bo zestaw na plecionce dalej poleci przy niższym c.w. Kij z przelotkami, które są przystosowane do plecionki - nie szumią. Z resztą w opisie jest, że kij do połowy dość miękki ale w dolniku mocy nie brakuje. Sam już się do niego przymierzam. Jedyną wadą/zaletą jest to, że sphery lecą na "pysk" przez to, że mają ściętą rękojeść w celu "przyklejenia się" dolnika do przedramienia podczas holu a co za tym idzie nie działa tu "przeciwwaga" dolnika jak w większości wędek (jak coś to mam 5 spherek i patent ze ściętą rękojeścią na prawdę kapitalnie się sprawuje).
Do tego kija będę miał Daiwę Procaster evo match 4010 FA (około 400 g młynek). Wg mnie ta waga będzie optymalna, ale można dołożyć i kupić Baitrunnera x-aero 4000 fa który waży 415 g - także idealnie. Sam chyba się też na niego skuszę do tej Sphery Mono Braid).
Następną zaletą to waga ponad trzy i pół-metrowego kija - niecałe 150 GRAMów.
Jaxon jaxon przy długości 270 cm ma ponad 200 także musi być na prawdę "czuły" kij. Dodatkowo spher'a ma 4 szczytówki a nie jak jaxon "tylko" 3.
Nic innego w sumie mi do głowy nie przychodzi jeśli chodzi o wymagania przedstawione w pierwszym poście, no chyba że jakieś "combo" z dopałkami to może się w tych 140 cm transportówki wyrobić można. Aczkolwiek sporo wędek z półek średnich/topowych mają swój dodatkowy pokrowiec - np. Shimano Speedmasterki/beastmasterki, Daiwy commerciale.. nawet chyba yanki banki mają

I to całkiem fajnie działa
http://www.fishing-mart.com.pl/sklep/pl/browning-sphere-braid-special-g3-a11-p2780-k20630.htmlhttps://sklepdrapieznik.pl/sklep/shimano/20889-baitrunner-x-aero-4000-fa.html