Autor Wątek: List do nowego prezesa PZW od forumowiczów SiG  (Przeczytany 27786 razy)

Kadłubek

• Gość
Odp: List do nowego prezesa PZW od forumowiczów SiG
« Odpowiedź #90 dnia: 31.10.2017, 12:58 »
Wprowadzić elektroniczny rejestr osób karanych z Ustawy o rybactwie dostępny tylko po weryfikacji pytającego przetrzymywany na serwerze PZW.
JKarp

Wybacz, ale to jest nielegalne, bez zgody osób ukaranych.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2223
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #91 dnia: 31.10.2017, 13:00 »
Jeśli znowu się zacznie o ssr, zamknę temat.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: 31.10.2017, 13:03 »
To ustawa o ochronie danych osobowych zakazuje prowadzenia takich list - tak w skrócie.

Offline JKarp

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #93 dnia: 31.10.2017, 16:29 »
Wprowadzić elektroniczny rejestr osób karanych z Ustawy o rybactwie dostępny tylko po weryfikacji pytającego przetrzymywany na serwerze PZW.
JKarp

Wybacz ale to jest nielegalne bez zgody osób ukaranych.
No tego to nie wiedziałem akurat.
W takim razie chyba nielegalne jest udostępnianie danych o ukaranych osobach lub prowadzenie jakichś list w celu weryfikacji karalności.
JKarp

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #94 dnia: 31.10.2017, 16:33 »
Jeśli znowu się zacznie o ssr, zamknę temat.

Więc jak mam się dowiedzieć o te przywileje?
Nie robię tego celowo, żeby wywołać wojenkę - chcę wiedzieć, co poeta miał na myśli.
JKarp

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: 31.10.2017, 16:33 »
W takim razie chyba nie legalne jest udostępnianie danych o ukaranych osobach lub prowadzenie jakiś list w celu weryfikacji karalności.
JKarp

Zależy, przez kogo, bo np. Ty możesz udostępnić swoje dane komuś innemu, bo przecież jak nie wyrażasz zgody, to nie pokazujesz/mówisz.
Nie mówię o odpowiednich służbach czy innych "takich", bo one mają prawo.

Offline Logarytm

• Ekspert
  • Reputacja: 184
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #96 dnia: 31.10.2017, 18:00 »
[...] chcę wiedzieć, co poeta miał na myśli.

Raz na rok, z funduszu okolicznościowego, otrzyma talon na skorzystanie z domu uciech, popularnie zwanego burdelem.  ;) 
Darek
Złów i wypuść, jeśli chcesz.
Lub po polsku:
catch and release, if you want.

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #97 dnia: 31.10.2017, 19:22 »
[...] chcę wiedzieć, co poeta miał na myśli.

Raz na rok, z funduszu okolicznościowego, otrzyma talon na skorzystanie z domu uciech, popularnie zwanego burdelem.  ;)

Jeśli tak poważnie podchodzicie do tematu listu jak do tej odpowiedzi to ja wymiękam. Bawcie się dalej powielając treści które Ustawodawca zawarł z Ustawie lub Pomysłodawca w Statucie.

Chciałem zauważyć, że jeśli SSR ma mieć jakieś przywileje to trzeba zmienić zapis z Ustawy - to tak na marginesie porywania się z motyką na słońce.

JKarp

Offline JKarp

• Ekspert
« Odpowiedź #98 dnia: 31.10.2017, 19:23 »
W takim razie chyba nie legalne jest udostępnianie danych o ukaranych osobach lub prowadzenie jakiś list w celu weryfikacji karalności.
JKarp

Zależy, przez kogo, bo np. Ty możesz udostępnić swoje dane komuś innemu, bo przecież jak nie wyrażasz zgody, to nie pokazujesz/mówisz.
Nie mówię o odpowiednich służbach czy innych "takich", bo one mają prawo.

No na tyle to jestem rozgarnięty, żeby wiedzieć o tym, że sam mogę udostępnić swoje dane ;-)

JKarp

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #99 dnia: 31.10.2017, 20:23 »
Janusz, sprawa strażników to ważna rzecz. Myśląc przywileje, uważam ja i wielu innych, że powinni oni dostawać coś za swoja pracę. Powinni mieć jakąś gratyfikację, za to, że poświęcają swój czas, nerwy i często pieniądze na to, aby innym było lepiej. Wcale nie uważam, aby strażnik musiał mieć jakieś większe prawa, jeżeli wędkarza można ukarać usunięciem z PZW lub okresem wykluczenia z praw członka na jakiś czas. Chodzi o to, aby wędkarz, szeregowy członek PZW, miał się czego obawiać i przestrzegał regulaminu, zaś strażnika szanował. Ten zaś ma czerpać ta gratyfikację nie z dojeżdżania tych których kontroluje, ale na przykład z zawodów organizowanych dla SSR, jakiegoś dodatku, imprezy etc.

Ja rozumiem pewne kwestie prawne, ale te postulaty to nie jest jakiś kodeks z szeregiem praw, to szerszy, dość ogólny zarys tego jak powinno wyglądać polskie wędkarstwo, łowiska, jak powinni zachowywać się wędkarze. Twój problem z SSR jest dość szczególny, i w postulatach o nim się nie wspomina. Dodatkowo chodzi o to, aby wody były związkowe a nie państwowe, i ludzie zachowywali się jak na takich właśnie trzeba się zachowywać. Nie unikniemy jakiś sytuacji konfliktowych, RAPR i prawo jest w sumie zbyt nieprecyzyjne. Na pewno jednak nie chodzi o dyktaturę strażników i o tego typu przywileje, które pozwolą im na nią :)

Lucjan

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #100 dnia: 31.10.2017, 20:32 »
List :thumbup: :bravo:

Jedna sugestia punkt nr.12

12. Zwiększenie wymiaru kar w PZW
Osoby często łamiące przepisy lub zachowujące się w sposób niegodny powinny być usuwane z PZW, w tym z możliwością dożywotniego wykluczenia. Podstawową karą powinno być usunięcie z szeregów PZW, bądź zawieszenie (nawet wieloletnie) w prawach członka. W innych przypadkach karami powinny być prace społeczne wykonywane na rzecz związku, w wysokiej liczbie godzin. Uważamy, że wielkim problemem PZW są notorycznie łamiący przepisy wędkarze, którzy wyrządzają szkody w rybostanie i niszczą wizerunek wędkarstwa oraz samego Związku. "

Temat osób karanych przez PZW - ktoś złamał przepisy pzw i zabrano mu kartę .... co teraz robi idzie do innego koła - a ono mu wydaje nową... lub kupuje jednodniówki....
wprowadzić obowiązek informacji do kół w danym okręgu lub kraju ... iż taki Jan kowalski ma zakaz połowu na wodach pzw.... bez tego kręci nas w koło taki zawodnik....

Maciek, nie wiem na jakim etapie jest komputeryzacja PZW, ale cztery lata temu zaczęto to robić i praktycznie wszystko powinno być już dopięte na ostatni guzik. Nie mam pojęcia co się dzieje, że rejestru elektronicznego wędkarzy jeszcze nie ma, ale to chyba kwestia roku. Mam nadzieję :) To o czym wspominasz to bardzo ważna rzecz, wierzę, że ta 'komputeryzacja' już jest w większości zrobiona, brakuje jakiś drobnostek.

Tak na marginesie, to warto byłoby się dowiedzieć jak stary zarząd, z prezesem Ziemieckim, wywiązali się z tego co obiecywali lub co mieli zrobić. To też jest ważne, aby w PZW prezes i zarząd byli za coś odpowiedzialni i mieli zadania do wykonania. Jeżeli kogoś się nie rozlicza i nie 'goni' do pracy, to w wielu wypadkach taka osoba zamiast działać spoczywa na laurach. Pensje w ZG niskie nie są i musimy wymagać. Na komputeryzację poszły spore sumy, głupio by było, gdybyśmy się dowiedzieli, że jej nie będzie :D To nie czasy prezesa SBeka, który rządził dwadzieścia kilka lat, wszystko się pogarszało, a ten trwał w najlepsze, na koniec został prezesem honorowym :facepalm:
Lucjan

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #101 dnia: 31.10.2017, 20:58 »
Osoby często łamiące przepisy lub zachowujące się w sposób niegodny powinny być usuwane z PZW, w tym z możliwością dożywotniego wykluczenia. Podstawową karą powinno być usunięcie z szeregów PZW, bądź zawieszenie (nawet wieloletnie) w prawach członka.

A co powiecie na to:
gościu złapany na gorącym uczynku dostaje od sądu koleżeńskiego karę dożywotniego usuniecie z PZW. Sąd koleżeński warunkowo może odstąpić od tej kary pod warunkiem wpłacenia dobrowolnie kwoty ........ zł na konto koła.
W mojej ocenie nic tak nie zmobilizuje mięsiarza czy też innego gumofilca jak dolegliwość finansowa. Tutaj sąd koleżeński musi orzec też że dobrowolna wpłata ma być dokonana w terminie .....  dni
To moja taka propozycja ale był bym za tym by takiego ćwoka wyp......ić raz na zawsze z PZW

Offline Jurek z Warszawy

• Ekspert
  • Reputacja: 162
  • Tylko wody PZW- no kill
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #102 dnia: 01.11.2017, 06:26 »
Osoby często łamiące przepisy lub zachowujące się w sposób niegodny powinny być usuwane z PZW, w tym z możliwością dożywotniego wykluczenia. Podstawową karą powinno być usunięcie z szeregów PZW, bądź zawieszenie (nawet wieloletnie) w prawach członka.

A co powiecie na to:
gościu złapany na gorącym uczynku dostaje od sądu koleżeńskiego karę dożywotniego usuniecie z PZW. Sąd koleżeński warunkowo może odstąpić od tej kary pod warunkiem wpłacenia dobrowolnie kwoty ........ zł na konto koła.
W mojej ocenie nic tak nie zmobilizuje mięsiarza czy też innego gumofilca jak dolegliwość finansowa. Tutaj sąd koleżeński musi orzec też że dobrowolna wpłata ma być dokonana w terminie .....  dni
To moja taka propozycja ale był bym za tym by takiego ćwoka wyp......ić raz na zawsze z PZW

Tutaj mogę dać przykład takiego zachowania z tematu "To się w głowie nie mieści"

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #103 dnia: 01.11.2017, 08:49 »

Maciek, nie wiem na jakim etapie jest komputeryzacja PZW, ale cztery lata temu zaczęto to robić i praktycznie wszystko powinno być już dopięte na ostatni guzik. Nie mam pojęcia co się dzieje, że rejestru elektronicznego wędkarzy jeszcze nie ma, ale to chyba kwestia roku. Mam nadzieję :) To o czym wspominasz to bardzo ważna rzecz, wierzę, że ta 'komputeryzacja' już jest w większości zrobiona, brakuje jakiś drobnostek.

Tak na marginesie, to warto byłoby się dowiedzieć jak stary zarząd, z prezesem Ziemieckim, wywiązali się z tego co obiecywali lub co mieli zrobić. To też jest ważne, aby w PZW prezes i zarząd byli za coś odpowiedzialni i mieli zadania do wykonania. Jeżeli kogoś się nie rozlicza i nie 'goni' do pracy, to w wielu wypadkach taka osoba zamiast działać spoczywa na laurach. Pensje w ZG niskie nie są i musimy wymagać. Na komputeryzację poszły spore sumy, głupio by było, gdybyśmy się dowiedzieli, że jej nie będzie :D To nie czasy prezesa SBeka, który rządził dwadzieścia kilka lat, wszystko się pogarszało, a ten trwał w najlepsze, na koniec został prezesem honorowym :facepalm:

Lucjan, nie wiem na jakim etapie jest to zorganizowane na wyspach, ale PZW jak przypomnę, wygląda jak gospodarka centralnie planowana.
Może na poziomie okręgów sytuacja wygląda inaczej, lecz na przykład w moim kole przy opłacaniu składek były dwie osoby:
Ważny pan skarbnik (60+), który odbiera należną daninę i wypisuje kartę licencji na nowy rok,
Oraz chyba jeszcze ważniejsza Pani skarbnikiowa, która wprowadza drobnym druczkiem dane pacjentów do swojego kajecika/kartoteki.

W moim poprzednim kole skarbnik również bazował na makulaturze i również sprawiał wrażenie, mało obeznanego z tabletkami w Excelu. Choć ten to bystrzak był.

Nie wiem jak działa organizacja w takim przypadku, ponoć podpisywalismy światek o przetwarzaniu danych osobowych, lecz podejrzewam, że papiery są wprowadzane ręcznie w niektórych przypadkach nawet dopiero na poziomie okręgu.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Marcin

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #104 dnia: 01.11.2017, 09:06 »

A co powiecie na to:

Tutaj mogę dać przykład takiego zachowania z tematu "To się w głowie nie mieści"

I takiej osobie można "dać" karę pieniężna na rzecz koła/okręgu- dzierżawcy/właściciela. Tylko znowu trzeba pomyśleć i orzec nawiązkę -> jest potrzebna "dobra wola", prawo już jest.

Luk wody PZW w większości dzierżawi, niewielka ilość jest w ich posiadaniu i to bym zmienił. Właściciel zawsze zadba lepiej jak państwo.
Tylko czy stać na to PZW - mniejsza ilość ale zadbane?

Może się okazać, jak powstaną "wszędzie" wody NK, że potrzeba tak naprawdę 2-3 zbiorników:
- NK dla wędkarzy
- NK dla sportowców
- Wanny z karpiem dla "bereciarzy"

Dwa pierwsze można zrobić na jednym zbiorniku i nie muszą to być ogromne wody ale zadbane. Myślę, że znacząco ułatwi to pracę np. jedno koło ma w opiece zbiornik NK, drugie koło kolejny... a i tak wszyscy mogą łowić na wszystkich gdy są w jednym okręgu.