Autor Wątek: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach  (Przeczytany 105483 razy)

Offline Tomba

• Ekspert
  • Reputacja: 682
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Wędka do dystansu z dużymi przelotkami na szczytówkach
« Odpowiedź #180 dnia: 19.07.2020, 23:59 »
Hmm... FC 0,30 ma już niezłą wytrzymałość, ponad 5 kg. Żyłka faktycznie zaczyna się strzępić przy intensywnych rzutach na pierwszych przelotkach. Może FC wytrzyma więcej i rzadziej trzeba by wymieniać strzałówkę? Węzeł FG knot, nie powinien sprawić problemu z płynnym przejściem na szczytówce.
Ale dzięki za opinię. Na razie kupuję żyłkę strzałową. Ale jak już się trochę oswoję z tą metodą, to spróbuję też kiedyś z FC.
Pozdrawiam,
Tomek

Offline Michał N.

• Ekspert
  • Reputacja: 725
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #181 dnia: 20.07.2020, 00:10 »
Używam taniej żyłki nihonto carp . 300m za 20zł,600m za 29 bodajże. U mnie super się ona sprawdza jako strzałówka i nie żal mi jej często odcinać.

Offline Razor88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 15
« Odpowiedź #182 dnia: 20.07.2020, 07:30 »
A ja polecę wszystkim shimano speedcast feeder 4,27m 150gr z kołowrotkiem shimano power aero 14000.
Zestawem podajnik preston L 80gr + towar powtarzalne rzuty na 120m na Grębowie. Maksymalny osiągnięty dystans 140m.
Żyłka główna 0.20 strzałówka 0.30. Szczytówka 5oz.
Chciałem kupić kołowrotek w rozmiarze 14000 do feedera 420 ale bałem się ,że będzie za duży. Czyli jednak nie :D
Tak z ciekawości jakim węzłem łączysz żyłkę z żyłką. Bo w takiej konfiguracji mój ulubiony fg knot odpada.
Nie ma co się bać. 14000 to tylko pojemność. Liczy się średnica szpuli i oscylacja. Tak dla porównania shimano power aero 14000 i ultegra XSD3500 Competion mają tą samą średnice szpuli. To co różni te dwa kołowrotki to masa, mechanizm i OSCYLACJA. Jeżeli chodzi o węzeł to nic specjlanego (coś podobnego jak w 6min tutaj: ) przy tych wędkach przelotki mają taką średnice, że chyba wszystko łykną. Przy szczytówkach 5,0oz efekt końskiego ogona nie istnieje.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #183 dnia: 20.07.2020, 08:43 »
Ja tu czegoś nie rozumiem.
Ktoś zakłada temat o wędce do plecionki i strzałowego przyponu na dalekie wędkowanie,dyskusja ładnie się toczy,są przykłady dobrych i mniej dobrych wędek,wypowiada się Zbyszek,gość co zęby zjadł na  technice dystansowej i kupe kasy wydał na sprzęt,aż ktoś tu wpada,pisze elaboraty (tak Luk o Tobie mowa) i na siłe chce udowodnić,że ci co rzucają po 80-100m to kolesie którzy błądzą ,a na dodatek   źle dobierają sprzęt,bo prawda objawiona  uznaje w takich dystansach karpiówki i brzanówki. Stary,to Twój punkt widzenia. Napisałeś swoją opinię i ok,ale po co chcesz ją narzucać i to w sposób obraźliwi dla innych   w ogóle nią nie   zainteresowanych ?

Jest to dyskusja poboczna i nie widzę w tym nic złego. Nie traktuj tego jak bójkę ale jak wymianę poglądów :) Luz stary! ;) Nic nie szkodzi jak się o czymś takim dyskutuje, naprawdę, nie trzeba robić ringu. A tego typu rozwijanie horyzontów pomaga (bo w czym niby przeszkadza jak myślimy jak pewne rzeczy działają?). Może faktycznie warto to wyodrębnić w osobnym wątku.

Pozwól, że zacytuję Ciebie:

A i jeszcze jedno, Polska ma specyficzne łowiska ? Pod jakim względem ? Bo  w  85% to są naturalne zbiorniki,a nie komercje rodem z Uk gdzie w ogóle jest trudno o porządne jezioro...

Dlaczego więc wzorujemy się na Angolach? O ty właśnie piszę. Oni łowią wyczynowo, na zawodach, jedną wędką. Jeżeli my tego nie robimy, to dwa feedery są tu duża przeszkodą, i nie wiem jak można tego nie widzieć. Lee Kerry czy inni Prestonowcy z Holandii nie pokazują jak wędkować dwoma kijami, bo to właśnie wyczynowcy, łowiący jedną wędką. Więc jest tu sporo na rzeczy. No chyba, że sprowadzamy dyskusję do tego, czy lepiej widzieć brania na uginającej się szczytówce, czy na podnoszącym się bobbinie. Po to właśnie Preston stworzył Koruma, aby mieć sprzęt dla tych, co nie startują w zawodach.

Dawniej w Polsce były gruntówki, ale zniknęły. Pojawiły się teleskopy, a po nich już kije z zachodu.  Wg mnie stworzenie kijów przystosowanych do dystansów i plecionki (odpowiednie przelotki) wcale nie jest głupie ale wręcz rozsądne. Na wielu jeziorach populacja karpia jest znikoma i można łowić ryby na właśnie sporym dystansie. Ale nie może być to feeder, bo z racji miękkiej szczytówki trzeba ustawiać go 'do boku'.

I co to za argument o Zbyszku co 'zęby zjadł'? :) Uważasz, że nie poradziłby sobie z łowieniem kijami na wprost? Że jakby były powszechne, to by i tak wybrał feedery, bo 'tak się łowi i basta'? 8) Tu feedery nie mają nic do powiedzenia, bo chodzi o opanowanie zarzutów na daleki dystans, holu, nęcenia i tak dalej, i absolutnie nie ujmuję mu jego fachowości, wręcz chylę przed nią czoła. Do tego on sam mówi o niszczonych szczytówkach, więc tym bardziej jest to słuszne. Jeżeli łowiłeś z podwieszanym sygnalizatorem brań (nazywam go bobbinem), to dobrze wiesz, że pokaże doskonale branie, tym bardziej na plecionce. Można nawet tak łowić z kosza, mając kije po dwóch stronach, sam tak łowiłem.

Do tego dochodzi łowienie ciężkimi zestawami. Możnaby na przykład użyć koszyków 80 gramów a nie małych (bullety, z obciążeniem przednim, podajnikami do Metody). Bo Angole ich nie robią, a to oni stoją za bulletami i innymi tego typu  koszykami. Bo mają takie a nie inne łowiska. W takiej Irlandii, gdzie są naturalne jeziora jak w Polsce, ryby jest tak dużo, że nie trzeba zarzucać daleko, klasyka to 25-30 metrów, lub nawet krócej. Do tego mają tyle ryby, że dwa kije to gruba przesada, bo brania są tak częste, że łowi się jednym. Tam wyczynowcy łowią aby złowić jak najwięcej, więc im krótszy dystans tym więcej ryby. I całkiem inne podejście i specyfika kijów których używają. Dlatego tak wiele pytań jakie kije stosować w Polsce i problemy z tym związane.

Więc właśnie chodzi o polską specyfikę. I właśnie pokazuję, że stać nas na 'patriotyczne' podejście, czyli robienie czegoś pod naszych wędkarzy. A ty piszesz mi o łowiskach UK, najwidoczniej mnie nie rozumiejąc :) Tych kijów brakuje, jest nisza, i to spora. Do tego one się świetnie sprawdzą na rzekach, miejmy nadzieję, że wkrótce ryb zacznie przybywać. I będzie co nimi łowić. Można na tym sporo zarobić na dodatek, mieć coś swojego. Tak jak Węgrzy, Holendrzy czy Włosi. Miejmy tez na uwadze, że w UK scena wyczynowa jest bardzo silna, tutaj są dziesiątki tysięcy jak nie setka czy dwie wyczynowców. U nas natomiast wyczyn feederowy to jakiś maleńki ułamek, zaś sami wędkarze szukają aktywnie sprzęętu który by im pasował. I problem w tym, że polskie firmy nie stają na wysokości zadania. Bo gruntówek jako takich nie ma. Są karpiówki, sztywne pały lub feedery. Ewentualnie teleskopy... A tu chodzi o kije w dwu i trzyskładzie.
Lucjan

Offline Zbigniew Studnik

• Ekspert
  • Reputacja: 463
  • No kill
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #184 dnia: 20.07.2020, 10:01 »
Dyskusja się rozkręciła i bardzo dobrze. Mimo ,że łowię z dystansu długo to z tematu dowiedziałem się sporo nowych rzeczy (choć by ciekawy węzeł ,żyłka/żyłka).
Specyfika łowisk w których łowię jest taka ,że nawet łowiąc na 2 feedery ryzyko splątania jest bardzo małe bo to wody o głębokości 5-10 m a ryba po braniu najczęściej nie idzie po samym dnie. Po za tym 90 % mojego łowienia to dzień. Łowinie feederem ustawionym klasycznie na bok w nocy jest ok pod warunkiem ,że mamy cały czas brania i łowimy aktywnie. Problem robi się kiedy czekamy dłużej na brania lub robimy długą zasiadkę i wtedy takie łowienie to męczarnia.  W takiej konfiguracji nawet z sygnalizatorami nie zobaczymy popuszczanych brań do brzegu. Więc łowiąc w nocy najczęściej zabieram rod poda i ustawiam feedery na prosto - feedery dystansowe mają większy rozstaw i zredukowaną liczbę przelotek więc nie jest to uciążliwe.

Ale patrząc obiektywnie nie jest to łownie optymalne i można by to zrobić prościej z podobnym rezultatem i faktycznie brak fajnych gruntówek to nisza na rynku.
Gdyby takie się pojawił to pewnie bym je stosował na zasiadkach powyżej jednej nocki. Feeder do dystansu około 100m i więcej musi mieć 420 lub 450 bo szczytówka praktycznie nie pracuje przy rzucie i tracimy z 50 cm kija. Dobrą gruntówką kijem 390 można by osiągnąć co najmniej takie same wyniki rzutowe (np  spombem kijem 360 rzucam około 120 m )
Mimo to nie zrezygnował bym z feederów i dystansu bo mimo ,że nie jest to najbardziej praktyczny i optymalny sposób łowienia uwielbiam dłubać jesienią dalikatnie biorące płocie i leszcze których brania to dosłownie 2-3 ugięcia szczytówki po pare mm .
Zobaczymy co przyniesie przyszłość może faktycznie pojawią się gruntówki o dobrych właśniwościach rzutowych na tele delikatne ,że hol 35 cm płoci będzie dawał frajdę póki co dalej poutrudniam sobie życie ;)

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #185 dnia: 20.07.2020, 10:29 »
Powinieneś Luk pomyśleć o karierze politycznej,bo tak formułujesz zdania i niby piszesz obiektywnie,ale nadal przemycasz swoją myśl ,czyt .jedyne słuszne rozwiązanie i ciągle zmierzasz do przyznania Ci racji...

Mam to szczęście,że łowię na rybnych jeziorach,ale trzeba było je poznać,a konkretnie migracje ryb,a ta inaczej wygląda wiosną,latem,jesienią i zimą,i to się odnosi do każdego większego zbiornika naturalnego lub zaporowego,czy w Polsce ,czy za granicą,więc nie mów mi ,że w Irlandii łowią leszcze 3kg 20m od brzegu,bo to bujda by była,co innego drobnica,ale kto chce łowią drobnicę na feeder ? Ryba od momentu wytworzenia się termokliny na 7-9m głębokości ,odsuwa się właśnie w te partie wody,a rzadko gdzie takie głębokości występują blisko brzegu.
 To nie jest temat do przepychania się i nie mam też na to ochoty.
Gruntówka w Polsce była już od średniej komuny,czyli lat 60 tych mniej więcej,ale ciągle powtarzam i zrozum to w końcu,to jest temat o technice zwanej łowienie dystansowe na feeder.
Nic tu nie ma o nocnym łowieniu i nikt o to nie pyta,bo to inna para kaloszy.

Zauważyłem dobre opinie o Flagmanie Legend 3.9 100g. Ktoś może używa tego kija pod cięższymi koszami ?

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
« Odpowiedź #186 dnia: 20.07.2020, 11:01 »
Michał zgadzam się z tobą :beer: ,najważniejszą sprawą jest rozpoznanie wody,co do sposobu wędkowania niech każdy łowi metodą jaka mu pasuje i daje efekty,a co do łowienia blisko brzegu sam mam wodę ,gdzie łowię fajne leszcze i nie tylko na 30m, fakt jest jeden,że łowię na najgłębszej części zbiornika ;)

Offline Fabregasik9

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 75
« Odpowiedź #187 dnia: 20.07.2020, 11:11 »

Zauważyłem dobre opinie o Flagmanie Legend 3.9 100g. Ktoś może używa tego kija pod cięższymi koszami ?

Ja używam tej wędki od marca i jestem bardzo zadowolony. Najcięższych koszyków jakich używałem to 60 g w rozmiarze L Preston Window. Bez problemu rzucałem tym zestawem 70 m bez wstawania z krzesła.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #188 dnia: 20.07.2020, 11:16 »
cyt."Mam to szczęście,że łowię na rybnych jeziorach,ale trzeba było je poznać,a konkretnie migracje ryb,a ta inaczej wygląda wiosną,latem,jesienią i zimą,i to się odnosi do każdego większego zbiornika naturalnego lub zaporowego,czy w Polsce ,czy za granicą,więc nie mów mi ,że w Irlandii łowią leszcze 3kg 20m od brzegu,bo to bujda by była,co innego drobnica,ale kto chce łowią drobnicę na feeder ? Ryba od momentu wytworzenia się termokliny na 7-9m głębokości ,odsuwa się właśnie w te partie wody,a rzadko gdzie takie głębokości występują blisko brzegu.

Michał :thumbup:.
Twój post jest bardzo dobry  - nic mądrzejszego nie  wyczytałem na forum sig od ponad roku :bravo: :bravo: :bravo:
Maciek

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #189 dnia: 20.07.2020, 11:27 »

Ja używam tej wędki od marca i jestem bardzo zadowolony. Najcięższych koszyków jakich używałem to 60 g w rozmiarze L Preston Window. Bez problemu rzucałem tym zestawem 70 m bez wstawania z krzesła.

Interesują mnie rzuty koszami 50-60g i metodą 45g. Jest to sztywniejsza ,progresywna wędka ? Szybko gaśnie ?

MjMaciek: chodzi mi po głowie napisanie tematu o migracji ryb i ich przebywaniu w różnych partiach wody w danej porze roku ,na podstawie swoich obserwacji,bo praktycznie nic o tym na forum nie ma,a to klucz do dobrych połowów moim zdaniem.

Offline Fabregasik9

« Odpowiedź #190 dnia: 20.07.2020, 11:42 »
Moim skromnym zdaniem jest to wędka progresywna. Bardzo ładnie się ładuje, szybko gaśnie i czuć na niej mniejsze ryby. Ostatnio używałem tej wędki na zawodach na jeziorze Firlej. Musiałem odławiać płotki z 60 metra bo od 40 do 52 był gęsty pas roślinności. Pogoda nie sprzyjała bo wiał mocny wiatr w twarz. Wędka sprawowała się idealnie. koszyk 45g bez problemu osiągał 60 metrów, po zacięciu czułem na kiju płotki nawet 20 centymetrowe.

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #191 dnia: 20.07.2020, 11:46 »
A jak średnica przelotek na szczytówkach ? Długość dolnika ?

Dziękuję za opinię ,myślę,że się zdecyduję.

Ps. Wiatr w twarz,poza zimową porą,to najlepsza opcja dla wędkarza 😉

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
« Odpowiedź #192 dnia: 20.07.2020, 11:46 »

Interesują mnie rzuty koszami 50-60g i metodą 45g. Jest to sztywniejsza ,progresywna wędka ? Szybko gaśnie ?

MjMaciek: chodzi mi po głowie napisanie tematu o migracji ryb i ich przebywaniu w różnych partiach wody w danej porze roku ,na podstawie swoich obserwacji,bo praktycznie nic o tym na forum nie ma,a to klucz do dobrych połowów moim zdaniem.

No bo to jest klucz do łowienia ryb , bez dwóch zdań !

Nie ma... prosta sprawa - tu mało kto zna się na połowie na zbiornikach otwartych . A do takiego zbiornika trzeba lata ryć no toper nad wodą by go otworzyć...
Jak widzisz - stawik , to jest temat nie wymagający.

Ze Zbyszkiem ostatnio troche pisaliśmy , rozmawialiśmy... - aby ogarnąć takie zapory to trza lata wędkować.
Maciek

Offline Fabregasik9

« Odpowiedź #193 dnia: 20.07.2020, 11:48 »
Dokładnych danych Ci nie podam bo nie mam teraz dostępu do wędki ale przelotki nie są z tych małych. Bez problemu przechodzi przez nie węzeł od strzałówki. Dolnik też jest dosyć długi. Jest na forum prezentacja tej wędki. http://splawikigrunt.pl/forum/index.php?topic=13571.0

Offline Michał N.

• Ekspert
« Odpowiedź #194 dnia: 20.07.2020, 11:52 »
MjMaciek: na zaporówce nigdy nie łowiłem,ale u siebie mam jeziora 105-1500 hektarów,z czego dwa znam bardzo dobrze i na ich podstawie,mogę napisać swoje doświadczenia i zwyczaje ryb i masz racje,potrzeba lat,by je poznać,ale to temat na oddzielny wątek.

Fabregasik9: a maksymalny powtarzalny dystans ?