Autor Wątek: Kołowrotki do metody do 350 zł  (Przeczytany 12131 razy)

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
Odp: Kołowrotki do metody do 350 zł
« Odpowiedź #45 dnia: 27.06.2021, 12:29 »
Kontrola jakości kosztuje. Zamawiając tani produkt nie możesz oczekiwać, że będzie szczegółowa.

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #46 dnia: 27.06.2021, 14:02 »
Kontrola jakości kosztuje. Zamawiając tani produkt nie możesz oczekiwać, że będzie szczegółowa.

Fakt, ale dam jest tańszy o 100zl,a jednak nie miałem się do czego przyczepić. Biorąc pod uwagę młynek za 350 zł to już bym powiedział, że to raczej bliżej średniej półki leży

Offline zwykly_michal

• Ekspert
  • Reputacja: 236
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #47 dnia: 27.06.2021, 15:54 »

Fakt, ale dam jest tańszy o 100zl,a jednak nie miałem się do czego przyczepić. Biorąc pod uwagę młynek za 350 zł to już bym powiedział, że to raczej bliżej średniej półki leży

Tyle kosztuje w sklepie :) Cena detaliczna to składowa wielu czynników i to co płacimy niekoniecznie oddaje rzeczywistą wartość produktu. Koszt produkcji, transport, dystrybucja , marża detaliczna i pewnie jeszcze coś.
DAM powraca na rynek i możliwe że sprzedają po kosztach żeby wyrobić sobie pozycję?

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 315
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #48 dnia: 27.06.2021, 18:39 »
Co to za wędki Daiwy które miały tyle skaz ? Oglądałem i mailem kilka zawsze były wykonane wzorowo. Ten Flagman wygląda trochę jak Ryobi Slam. Jak ma być biały kołowrotek to musi być Stradic :P
Z białych widziałem jeszcze Browning CK.

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 551
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #49 dnia: 27.06.2021, 19:37 »
Ciekawa jest stara ale jara Okuma trio white 30 fd ;)

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
« Odpowiedź #50 dnia: 27.06.2021, 19:45 »
Również jestem ciekaw tych strasznie lipnych, budżetowych wędek Daiwy, bo miałem w rękach niejedną konstrukcję tego typu, i to nawet z tych najtańszych.
Do dziś posiadam jedną budżetówkę na wyposażeniu i uważam, że w swojej cenie nie ma nawet konkurencji.
W cenie niewiele przekraczającej 350 zł można wyrwać Excelera LT z Daiwy, co chyba będzie najlepszą propozycją. Może i nie jest to kołowrotek „feederowy”, z pięknymi klipami czy korbką na zatrzask, ale jest pod kątem napędu dwa kroki przed wszelkimi klonami i Chińczykami z milionem łożysk.
Co więcej, polując na okazje, i będąc cierpliwym, można w tych pieniążkach wyhaczyć nawet mocarną BG ;)
Czesiek

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 315
« Odpowiedź #51 dnia: 27.06.2021, 20:15 »
Jakby ktoś się zastanawiał czym jest Flagmana. Dlatego też nie lubię tej firmy.

84,05 zł | YUYU jakości metalu kołowrotek spinningowy kołowrotek biały ocean 1000 2000 3000 4000 5000 6000 7000 metalowa szpula cewki karpia koło wędkarskie
https://a.aliexpress.com/_uYUq2R

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #52 dnia: 27.06.2021, 21:40 »
Co to za wędki Daiwy które miały tyle skaz ? Oglądałem i mailem kilka zawsze były wykonane wzorowo. Ten Flagman wygląda trochę jak Ryobi Slam. Jak ma być biały kołowrotek to musi być Stradic :P
Z białych widziałem jeszcze Browning CK.

właśnie białego za chiny nie chcę :D Daiwy ninja z niemieckiej dystrybucji

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #53 dnia: 27.06.2021, 23:53 »
Zobacz sobie kołowrotek winera x cast mx 5000 . Kupiłem go niedawno i złego słowa nie mogę powiedzieć kosztował troszkę ponad 200 zł ( na pierwsze zakupy na ich stronie jest rabat ) .

Używasz do metody? do jakiego kija? trochę duży ten 5000, ale chodzi mi też po głowie jak patrzę na niego, tylko, czy winner spisał się tak jak przy żyłce..

Online ledi12

• Ekspert
  • Reputacja: 258
« Odpowiedź #54 dnia: 28.06.2021, 00:34 »
A ja wyjdę przed szereg i zaproponuje rozmiar 6k :D A dokładnie okuma ls6k. Mocna maszyna z 5 letnia gwarancją producenta. Bez awaryjna i idealna pod komercyjną orkę. Proponowałbym jedynie zwiększenie średnicy żyłki, bo pod 0.23 sporo podkładu trzeba wsadzić :D
Metodowy karpiarz
---------------------
Sum -> 22 kg
Karp -> 20 kg
Jesiotr -> 12 kg
Amur -> 17 kg

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #55 dnia: 28.06.2021, 01:01 »
A ja wyjdę przed szereg i zaproponuje rozmiar 6k :D A dokładnie okuma ls6k. Mocna maszyna z 5 letnia gwarancją producenta. Bez awaryjna i idealna pod komercyjną orkę. Proponowałbym jedynie zwiększenie średnicy żyłki, bo pod 0.23 sporo podkładu trzeba wsadzić :D

Parametry trochę bardziej karpiowe :D

Offline Moskvicz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
« Odpowiedź #56 dnia: 28.06.2021, 09:25 »
Przykro mi to pisać, ale z DAM'em radziłbym uważać. Mam w sumie 3 młynki: Quick 2 5000 (karpiówka), HRX 680 (sumówka), Quick 3 3000 FD. Ten ostatni nie wytrzymał ostatnio holu karpików z czego największy miał może z 6,5 kg. Rączka wygięta, w środku raczej już miazga (nie rozbierałem) - trze jak głupie.

W tym czasie Daiwa Black Widow, Ninja oraz Emcast bez zastrzeżeń. Równie dobrze mogłem trafić felerny egzemplarz.

Offline ErykS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #57 dnia: 28.06.2021, 09:58 »
Zobacz sobie kołowrotek winera x cast mx 5000 . Kupiłem go niedawno i złego słowa nie mogę powiedzieć kosztował troszkę ponad 200 zł ( na pierwsze zakupy na ich stronie jest rabat ) .

Używasz do metody? do jakiego kija? trochę duży ten 5000, ale chodzi mi też po głowie jak patrzę na niego, tylko, czy winner spisał się tak jak przy żyłce..
Użytkuje go z 3 miesiące do metody z kijem 3.60 . Aktualnie jestem zadowolony dobrze mi się nim rzuca , płynny hamulec . Myślę że za takie pieniądze jest wart rozważenia .
Eryk :-)

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #58 dnia: 28.06.2021, 11:15 »

Użytkuje go z 3 miesiące do metody z kijem 3.60 . Aktualnie jestem zadowolony dobrze mi się nim rzuca , płynny hamulec . Myślę że za takie pieniądze jest wart rozważenia .

A jak klip? nie kaleczy żyłki? jest ewentualna możliwość wyciągnięcia aktualnego i zamontowania gumowego? Bez ingenercji w konstrukcje klipa choćby? (w aktualnych okumach na szpuli aluminiowej klip jest zespolony z trekotka)

Offline ErykS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #59 dnia: 28.06.2021, 11:49 »
Ja klipuje gumkami, więc nie zwracam zbytnio uwagi na klipy. Napewno jest okrągły :P
Eryk :-)