Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2022  (Przeczytany 255432 razy)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Wyniki nad wodą 2022
« Odpowiedź #1080 dnia: 24.07.2022, 17:09 »
:bravo: Piotrek i Awek.

1. Na Ziga kiedyś łowiłem, może w tym roku wrócę. Jak inne metody nic nie dawały to coś tam na niego wydłubałem. Same karpie u mnie. Kulki pływające i pianki stosowałem, skórkę chleba też.
2. Ojciec kolegi karpiarza łowi na Ziga na zaporówkach PZW i ma wyniki. 2 wędki, jedną zaczyna szukać ryb od dołu a drugą od góry. Karpie na pewno czy inne gatunki też - nie wiem.
;)

Online Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1081 dnia: 24.07.2022, 17:46 »
Motov8 wytłumacz mi proszę, jak to się w przyrodzie dzieje (wg Twojej teorii), że te same ryby, tego samego gatunku, tej samej długości oraz wagi (np dwa karpie 90 cm i po 10 kg wagi), mają inny iloraz inteligencji na korzyść tego pływającego na PZW, a nie na przykład komercji oddalonej 10 km dalej? ;)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #1082 dnia: 24.07.2022, 18:00 »
Motov8 wytłumacz mi proszę, jak to się w przyrodzie dzieje (wg Twojej teorii), że te same ryby, tego samego gatunku, tej samej długości oraz wagi (np dwa karpie 90 cm i po 10 kg wagi), mają inny iloraz inteligencji na korzyść tego pływającego na PZW, a nie na przykład komercji oddalonej 10 km dalej? ;)
Bardzo ciekawe pytanie

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

Sławek

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1083 dnia: 24.07.2022, 18:03 »
Spotkałem się z taką "teorią":

Ryba z komercji "wie/wierzy", że zostanie i tak wypuszczona, choć trochę to zaboli. Jest spokojniejsza i mniej ostrożna.

Ryba z PZW "wie/wierzy", że albo się nie da złapać albo patelnia. Jest nerwowa i bardzo ostrożna.

Ale jaki z tego wniosek? Która mądrzejsza? Nie wiem. ;)
;)

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #1084 dnia: 24.07.2022, 18:05 »
Spotkałem się z taką "teorią":

Ryba z komercji "wie/wierzy", że zostanie i tak wypuszczona, choć trochę to zaboli. Jest spokojniejsza i mniej ostrożna.

Ryba z PZW "wie/wierzy", że albo się nie da złapać albo patelnia. Jest nerwowa i bardzo ostrożna.

Ale jaki z tego wniosek? Która mądrzejsza? Nie wiem. ;)
dobre to

Sławek

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #1085 dnia: 24.07.2022, 18:07 »
Podałem najprostszy możliwy sposób na złowienie karpia. Gdybym ja łowił w dzień to też bym nic nie łowił. W tym sezonie złowiłem może z 5 ryb w godzinach powiedzmy 8-20 a tak wszytko w nocy. Żeby łowić skutecznie na ziga to pomijając odpowiedni zbiornik i pogode populacja ryb musi się zgadzać. Na większości moich zbiorników ryba żeruje po brzegach i tutaj się ja łowi. To nie są wykopane zbiorniki gdzie wedkarze czy właściciel sypią żarcie na całej jego powierzchni. Tylko naturalne wody w większości polodowcowe gdzie jedzenie gromadzi się po brzegach a na środku wody nie ma życia. Oczywiście na żwirowniach można próbować łowić na ziga , ale według mnie to kombinowanie pod górkę. Lepiej pojechać na nockę i wtedy próbować tym bardziej teraz latem.

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #1086 dnia: 24.07.2022, 18:18 »
Kozi wszystko się zgadza, tylko jak karpiarz jedzie na 3-4 doby na jezioro PZW, latem bo ma wtedy urlop, w nocy ma brania a w dzień palma i nic sie nie dzieje, to dlaczego nie próbować inaczej?, właśnie np. zig rigiem. Wiem można wtedy spać albo podziwiać widoki, ale może warto spróbować coś złowić innym sposobem.

Sławek

Online Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 414
« Odpowiedź #1087 dnia: 24.07.2022, 18:42 »
Kozi wszystko się zgadza, tylko jak karpiarz jedzie na 3-4 doby na jezioro PZW, latem bo ma wtedy urlop, w nocy ma brania a w dzień palma i nic sie nie dzieje, to dlaczego nie próbować inaczej?, właśnie np. zig rigiem. Wiem można wtedy spać albo podziwiać widoki, ale może warto spróbować coś złowić innym sposobem.

Nie zabraniam nikomu kombinować 🙂. Ja proponuję najprostszy sposób na złowienie karpia.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #1088 dnia: 24.07.2022, 19:13 »
Konkurencja.

Offline Martinus

• Ekspert
  • Reputacja: 109
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1089 dnia: 24.07.2022, 21:57 »
U mnie kilkanaście karpi, ale żaden nie przekraczał 5 kg i jeden pan profesor lin którego absolutnie się nie spodziewałem i byłem mega zaskoczony bo już bardzo dawno nie złapałem lina, pokusił się na 10mm kulkę od Ringersa w kolorze różowym. Fajnie spędzony czas + dodatkowa wiedza i umiejętności.
Z poważaniem Marcin

Online Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 577
« Odpowiedź #1090 dnia: 24.07.2022, 22:21 »
Konkurencja.

Szczerze mówiąc nie zauważyłem takiego zjawiska nad wodą nigdy. Jak nęce dywanowo, to jeśli w ogóle trafia się jakiś bonus, to dzieje się to po fali leszczy, linach czy innych rybach zdecydowanie mniejszych gabarytów.

Sam fakt posiadania przez rybę bonusową kilkuletniego doświadczenia w konfrontacji z wędkarzami sprawia wręcz na odwrót. Jest ona dość wycofana, nie ufa, a nawet oddala się od pułapki poznając pewne przynęty czy charakterystyczne zachowania zestawów.

Bez nęcenia dywanowego, typowo punktowo metodą, trafiam bonusa bardzo rzadko, mimo ich populacji w zbiorniku.

Jeśli więc Twoja teoria byłaby zasadna, to bonusy meldowały się by w pierwszej kolejności, i były najczęstszym gościem na macie. A na wieloletnich komercjach są to ryby nad którymi trzeba pracować, jak również mieć odrobinę szczęścia. :)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline motov8

• Ekspert
  • Reputacja: 239
« Odpowiedź #1091 dnia: 24.07.2022, 22:31 »
Może ryby nie są zainteresowane, bo mają naturalny pokarm? Na komercji jest za to odwrotnie - konkurencja pokarmowa, zbiera to co wrzucą.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #1092 dnia: 24.07.2022, 23:08 »
Awek, jak wysoko nad dnem masz tego zig riga?
U mnie ryby są 2 m nad dnem i od 2 tygodni nie umiem się do nich dobrać….
Glinianka PZW woda ma od razu za trzcinami 3 m. Tam gdzie widzę ryby to 4_5 m .
Z dna teraz to martwe morze….
Temat zig riga już przerabiałem kilka lat temu, używałem przyponów od 2 do 3.5 m. Wczoraj mój zig byl regulowany dzięki pływakowi z foxa, zacząłem od 2m a później podnosiłem go co ok 30-40min szukając ryb, brania zaczęły się na ok 3.25m i tak zostawiłem. Mam znacznik z taśmy na wędce 25cm od rolki kołowrotka. Bylo 9 brań w sumie, czyli nieźle, ale z wielkością ryb słabo, wszystko ok 5-6kg. Zig rig sprawdza mi sie na głębokich żwirowniach z czystą wodą, jeśli chodzi o przynęty to kulki wypadają słabiej od pianek u mnie. Moja sprawdzona kombinacja to żółta pianka i czarny trzymak, polane kropla korda goo ananas, hak do ziga nr 6, przypon 1m plus pływak fox i ciężarek 100g.

Masz taki filtr w telefonie, czy twoje ręce są tak czerwone? Jakaś zanęta, czy tak masz "naturalnie"?
Marcin

Offline Awek

• Ekspert
« Odpowiedź #1093 dnia: 25.07.2022, 07:37 »
Awek, jak wysoko nad dnem masz tego zig riga?
U mnie ryby są 2 m nad dnem i od 2 tygodni nie umiem się do nich dobrać….
Glinianka PZW woda ma od razu za trzcinami 3 m. Tam gdzie widzę ryby to 4_5 m .
Z dna teraz to martwe morze….
Temat zig riga już przerabiałem kilka lat temu, używałem przyponów od 2 do 3.5 m. Wczoraj mój zig byl regulowany dzięki pływakowi z foxa, zacząłem od 2m a później podnosiłem go co ok 30-40min szukając ryb, brania zaczęły się na ok 3.25m i tak zostawiłem. Mam znacznik z taśmy na wędce 25cm od rolki kołowrotka. Bylo 9 brań w sumie, czyli nieźle, ale z wielkością ryb słabo, wszystko ok 5-6kg. Zig rig sprawdza mi sie na głębokich żwirowniach z czystą wodą, jeśli chodzi o przynęty to kulki wypadają słabiej od pianek u mnie. Moja sprawdzona kombinacja to żółta pianka i czarny trzymak, polane kropla korda goo ananas, hak do ziga nr 6, przypon 1m plus pływak fox i ciężarek 100g.

Masz taki filtr w telefonie, czy twoje ręce są tak czerwone? Jakaś zanęta, czy tak masz "naturalnie"?
Ten typ tak ma ;)
Sławek

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 171
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1094 dnia: 25.07.2022, 08:11 »
     Wczorajszy dzień do obiadu spędziłem nad rzeką ze swoją Grażynką, niestety bez wędek, co nie znaczy że nie było ryb 8) Przyczaiłem małe klenie na wypłyceniu przy skarpie i dokarmiałem je pelletem 8mm do którego chętnie wychodziły. Aż zapragnąłem spróbować wzorem Górka połowić takich ryb... Może innym razem :P

Po wczesnym obiedzie dostałem wychodne na ryby, więc pojechałem na stowarzyszeniowy NO KILL z nadzieją na przetestowanie nowego Fuego kupionego z myślą o PW. Od ryb pod powierzchnią było aż czarno i pomarańczowo bo również Koi wyszły grzać się w słoneczku. Seryjki z pelletu na przemian z zarzutami jeszcze na starym młynku (Sahara 2500) dały najpierw wzdręgę, a potem życiówkę na tę metodę: karpia 7,5kg. Do celu na ten rok brakło 2,5 bo chcę przetestować swoje Trabucco na 2cyfrowej rybie. Boję się, że testy mogą nastąpić dopiero na Ustroniu za miesiąc :( Zanim na Fuego nawinąłem żyłkę 0,28 od MS Range'a wpadły jeszcze 3 karpie na PW z Saharą i w końcu nastąpiła zmiana kołowrotka. Chrzest odbył się z udziałem wzdręgi :'( Potem na szczęście trafiły się jeszcze 3 karpiszony, niestety niewielkie, może po 3kg i kilka wzdręg. Łowiłem na pellet 11mm i dumbellsy do PW / Slow sinka od McKarpia, które ogarnął mi KamilR - ryby brały na obie przynęty. McKarp dawał więcej wzdręg, ale to właśnie na niego wpadł ten największy karp. W porównaniu z Saharą Daiwa ma duży płynniejszy hamulec, znacznie lepiej oddaje żyłkę. Rozmiar 3000 wydaje się trochę mały, ale podobno mocy w nim nie brakuje, a pogłębiona szpula mieszcząca 200m 0,28 i przełożenie 6,2:1 dają zapas na siłowy hol oraz szybkie zwijanie. Może pokuszę się o QD do niego ...
     Na rzuconą i nieprzerzucaną bez potrzeby metodę złowiłem 4 karpie, tez takie do 4kg czyli nic specjalnego. Dwa razy miałem dublet PW + Metoda czego zawsze się trochę boję, ale luźne hamulce i dobre podpórki dały radę trzymać wędkę zarówno od metody jak i PW na swoich miejscach.
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)