Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2023  (Przeczytany 278567 razy)

Offline Adrian

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
Odp: Wyniki nad wodą 2023
« Odpowiedź #1230 dnia: 23.07.2023, 15:17 »
Gratulacje dla wszystkich łowców :thumbup: :beer:

Ostatnimi czasy mam alergię na wszystko co nosi nazwę: pellet-waggler, sinking-bomb, bombka, Mokate... Gdziekolwiek się nie obejrzę, tam jedno z tych słów. A będzie tego już ze dwa miesiące.

Moje koło wędkarskie po raz kolejny stanęło na wysokości zadania i po raz kolejny "odbyły" się drużynowe zawody karpiowe. Widzę, że znakomita część zespołów, które w ubiegłym roku startowały, ma wszystko w d*** i po prostu po co się wysilać.

Żeby nie zmarnować towaru (a trochę tego było, bo i kulki, orzech tygrysi, kukurydza, konopie - chyba razem do kupy z 12 kilo, kolega z zespołu miał tyle samo) pojechałem na zasiadkę. Jak się później okazało, nie byłem sam, bo znaczna część zespołów, które były zapisane, postanowiły też przyjechać.

Nad wodą byłem o 5:30 w piątek. W miejscach można było przebierać jak w ulęgałkach. Toteż wybrałem tak, byśmy mogli z kolegą obok siebie postawić zestawy, bez obawy, że ktoś zdąży nas podsiąść.
W zasadzie pierwsze (i jak się później okazało jedyne tego dnia) branie nastąpiło parę minut po 8. Będąc "w pół-do-robienia" namiotu rolka. Jak się okazało karpik mierzył 77cm, ważył 7,2kg. Całkiem nieźle, ale to jedyna ryba u mnie tego dnia. Dojechał kolega, inne "niedoszłe" zespoły i zaczęła się totalna kanonada wody.
W sobotę wpadł na odwiedziny karpik ok. 67cm i ważył 5kg.

I na tym sukcesy się skończyły.
Podczas zwijania markera postanowiłem "odklipsować" wszystkie punkty. Podczas rzutu, nie zauważyłem za sobą kołyski i próba wrzucenia jej do wody za pomocą wędki skończyła się "uśmiechem plecionki" na palcu. Rękawicy zresztą też. Palec wyłączony z użytku na ładnych parę dni.
Dziś rano ryby nie zawiodły - okazały się być bardzo kulturalne i postanowiły nie przeszkadzać mi podczas nocnego odpoczynku. Poza tym również nie chciały mącić spokoju podczas pakowania i omijały moje zestawy.
"Strat" jest więcej. Ultegry XTE (prawdopodobnie SPOD również) idą na reklamację - podczas zwijania zestawu hałasują jak stare, średniowieczne żarna. W jednym sygnalizatorze odmówiło współpracy gniazdo podłączania swingera i tenże nie świeci. Również inne przemyślenia (natury organizacyjnej) nie napawają mnie entuzjazmem i z perspektywy czasu dwa urlopy (z czerwca i ten z lipca, który właśnie dobiega końca) uważam za stracone.
Generalnie wracam do roboty, z karpiowaniem daję sobie przerwę na czas co najmniej załatwienia reklamacji, a co dalej - nie wiem.

Jedynym pozytywnym aspektem tego wyjazdu był przepiękny widok wczorajszego wieczoru...
Daj znać jak skończy się reklamacja, moje pod większym obciążeniem podczas zwijania również czasami wydają dziwne dźwięki.

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1231 dnia: 23.07.2023, 15:32 »
:bravo: Panowie :)
;)

Offline Tomek1988

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 34
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #1232 dnia: 23.07.2023, 17:59 »
Weekendowa zasiadka sumowa na Wiśle, niestety bez wąsatego ale za to w dzień na feedera trafiłem dwa fajne leszcze i była zabawa z drobnicą. Ogólnie miłe towarzystwo i dobre jedzonko wynagrodziły brak wielkich ryb z wąsem ☺️ Pozdrawiam.

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #1233 dnia: 23.07.2023, 19:32 »
Ja dzisiaj powalczyłem z Czesiem PW i wszelakimi pochodnymi metodami powierzchniowymi - szału nie było, ale coś tam wydłubaliśmy. Ja jakieś 2 karpiki (większy 12,5kg) i parę karasi + sporo leszczy na metodę. Czesiu też parę fajnych rybek wydłubał.
Ogólnie dzień wręcz idealny pod tego typu metody (pomijając uciążliwy wiatr), ale każdą rybkę trzeba było ciężko wypracować.

Wysłane z mojego SM-M515F przy użyciu Tapatalka

Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #1234 dnia: 23.07.2023, 20:06 »
:bravo: :)
;)

Offline KotKoi

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #1235 dnia: 24.07.2023, 12:39 »
:bravo: :)

Pięknie pokoszone.
Gratuluję " Trzy Cytryny"  :bravo: :bravo: :thumbup: :beer:

Pozostałym Forumowiczom też gratuluję wyników, i możliwości bycia nad wodą. :) :) :bravo: :bravo: :beer:

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #1236 dnia: 24.07.2023, 23:00 »
Siemka.

Z uwagi na w opór obowiązków w pracy i domu rzadko w tym roku bywam nad wodą, ale dziś był w końcu ten dzień.
Pogodę miałem od początku mocno słoneczną. Duchota panująca w powietrzu zwiastowała nadejście burzy po południu, ale o tym potem.

Miejsca do łowienia wybrałem blisko brzegu, po mojej lewej w okolicach trzcin oraz na wprost. Lewą stronę obsługiwała metoda a na wprost zestawem była bombka. Do nęcenia użyłem pelletów, martwych mad w kolorze czerwonym, konopii oraz kukurydzy i w takiej dokładnie kolejności sprawowały się. Kukurydza dziś (z puszki, oraz robiona samemu) bardzo słabo. Praktycznie zerowe zainteresowanie ryb pomimo mętnej wody.

W zasadzie wędkowanie można podzielić na okres przed i po burzy. Przed burzą metoda nie istniała, na bombkę kilkanaście ryb (leszcze 50+, pojedyncze jazie oraz liny) za to po burzy i w przerwie przed kolejną ryba zeszła na dno, i w zasadzie zaczęło się big game. Wcześniejsze ryby napawały mnie optymizmem bo lina i jazia otarłem się o PB, a leszcza wyrównałem.

Po burzy, w godzinach popołudniowych ryba ruszyła. Nęcone miejsce pod metodę nie donęcałem specjalnie bo czułem że towar z rana wciąż tam jest i zacznie działać. Podajniki zacząłem przerzucać częściej, dorobiłem wałki i rzuciłem ich około 10 z metod miksem. W przeciągu godziny wyciągnąłem z tego miejsca 5 karpi w przedziale od 75 do 93 cm. Ten ostatni szczególnie był dla mnie cenny bo to nowe PB poprawione o równo 3 cm i już tylko albo aż 7 cm do magicznego metra długości :)

Co ciekawe po przerwie metoda odzyskała blask a bombka kompletnie zgasła. Na metodę poza karpiami zaczęły meldować się liny oraz jazie.
Łączny bilans dzisiejszego dnia to 23 leszcze , 12 linów, 8 jazi i 5 karpi. Może być :thumbup:

Załączając zdjęcia zauważyłem że karp nr 4 i karp nr 5 są bliźniaczo podobne do siebie. Były złowione w odstępie około 10 minut od siebie, i ciekaw jestem czy może to być ta sama ryba? Mieliście kiedyś podobną sytuację?

Dziś wziąłem też na testy wędki Red Range i zarówno w długości 10 oraz 11 ft są bardzo fajne. Mają ciut bardziej szczytową akcję niż Puddle, ale ten zapas mocy był dziś bardzo potrzebny i sprawdziły się w 100%  :bravo: :thumbup:

P.S. - przypatrzyłem się jednak tym rybom i jedna ma znamię pod grzbietem a druga nie ma, więc to jednak muszą po prostu być rodzeństwem z jednego miotu ;)
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
« Odpowiedź #1237 dnia: 25.07.2023, 07:38 »
Gratulacje Azymut, pięknie połowione, to woda PZW?. :beer: :thumbup:
Sławek

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #1238 dnia: 25.07.2023, 09:44 »
Gratulacje Azymut, pięknie połowione, to woda PZW?. :beer: :thumbup:

Komercja, Rybołówka na Śląsku. Wypad na mega spontanie, nie było co kombinować tylko jechał najbliżej gdzie się da :P
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #1239 dnia: 25.07.2023, 10:03 »
Nie wiem czy wiesz, ale oficjalnie na Rybołówce jest zakaz nęcenia, więc nie wiem jak udało Ci się łowić na bombkę nie strzelając procą ;D
Dzierżno uzależnia

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #1240 dnia: 25.07.2023, 10:29 »
Ciekawe czy strzelanie pelletem po kilka ziarenek z procy w sumie podchodzi pod nęcenie? Zapewne tak :facepalm:

Kopalnia i jej pier... zaczepy.

Pomyślałem, że odpowiednio sobie miejscówkę zrobię i posiedzę zamiast 3 to z 5 godzin. Nagotowałem ziarna, zmieszałem z pelletami. Uch, no sam bym to zjadł, takie piękne.
Wysondowałem dno ciężarkiem, znalazłem miejscówkę. Posłałem 10 spombów mieszanki zanętowej. Łowię. 10 rzutów i 5 podajników zerwane. Kur... jego mać! Musiałem zmienić miejsce i łowić bez nęcenia praktycznie :'(
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline PrzemekM

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 142
« Odpowiedź #1241 dnia: 25.07.2023, 10:32 »
Pięknie połowione. pozdrawiam

Offline katystopej

• Ekspert
  • Reputacja: 393
  • Rafał
« Odpowiedź #1242 dnia: 25.07.2023, 10:35 »
Ciekawe czy strzelanie pelletem po kilka ziarenek z procy w sumie podchodzi pod nęcenie? Zapewne tak :facepalm:

Michał, kompletny zakaz nęcenia spombem czy procą. Na tym łowisku obchodzi się to używając szklanki lub normalnie kilka podajników w pole, ale przez to, że jest tam zakaz to nikt nie łowi bombką czy pellet wagglerem :)
Dzierżno uzależnia

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #1243 dnia: 25.07.2023, 11:03 »
Patryk tam często łowi ,też słyszałem o tym zakazie ;)

Offline Shreku82

• Ekspert
  • Reputacja: 719
« Odpowiedź #1244 dnia: 25.07.2023, 11:18 »
Dokładnie, jak Rafał pisze. Aczkolwiek ostatnio regularnie widziałem jak ten zakaz był olewany i ludzie łowili bombką. Przy ostatniej wizycie uzyskałem zgodę gospodarza na zabawę pellet wagglerem, co zaowocowało boleniem i 2 braniami, także jest nadzieja że będą mniej restrykcyjnie do tego zakazu podchodzić.

Wysłane z mojego Lenovo TB-J607Z przy użyciu Tapatalka
Patryk

Życie jest zbyt krótkie, by nie jeździć na ryby 😀