Autor Wątek: Kołowrotki DAM Quick Calyber FS & Calyber FD - wolny bieg, metalowa obudowa  (Przeczytany 44684 razy)

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Do mnie calyberki koliberki już lecą :) w poniedziałek unboxing shimano 4000 FA i od razu przeróbka i tuning.

Offline Jumperradom

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 14
  • Ulubione metody: feeder
Czesław kawał dobrej roboty :bravo: :thumbup:
Tomek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
...
Kabłąka już nie pokazuję -budowa jest prosta - tylko śrubka na imbus , rolka na łożysku ,które można co nieco naoliwić...

Pytam z Ciekawości bo czekam na młynki. Czy te łożysko w rolce jest kryte? Spotkałem się z opinią żeby nie oliwić łożysk a negatywnym wręcz wpływie oliwy na smar.
I o ile każde duże kryte łożysko jest szczelne to te rozmiarów do rolki kabłaka ze szczelnością nie mają wiele wspólnego.

Offline Wonski81

• Ekspert
  • Reputacja: 939
  • Ulubione metody: method feeder
Ha.Widzisz - dobry temat!
Co do Calyber'a.
Tak te w rolce jest kryte-czyli naoliwić można.

Ja tak bardziej technicznie podchodzę do sprawy.
Łożysko kryte, to takie gdzie nie widać "kuleczek",najczęściej jest to metalowy pierścień ,stanowiący niejako integralną część obudowy. Oliwić można,bo jednak jest tam minimalna szczelinka gdzie olejek wpłynie,natomiast jakieś większe paproszki już nie.
Łożysko uszczelnione to już ciut inna bajka,ów pierścień jest idealnie spasowany,szczelny i zakrywający wszystko,no i zazwyczaj z jakiegoś tworzywa(bardzo rzadko jakiś metal) co ewidentnie rzuca się od razu w oczy, chociażby z racji innego koloru.Tam zaaplikować w sumie nic się nie da,a ilość i jakość środka smarnego jest taka jak należy - producent to dobrze przemyślał. Można też zdjąć tą uszczelkę,ale łatwo nie jest i ciężko jej nie uszkodzić przy tym,więc lepiej ...zostawić w spokoju.

Fragment z podręcznika ślusarstwa precyzyjnego :

"Koszyki prowadzone (centrowane) na pierścieniu łożyska
Łożyska z koszykami prowadzonymi na pierścieniu są przeznaczone przede wszystkim do smarowania olejowego. Smarowanie smarem plastycznym może być stosowane w przypadku umiarkowanych prędkości,będzie jednak niemożliwe w przypadku małych średnic bądź dobrze uszczelnionych koszy...."

"Łożyska toczne muszą być odpowiednio smarowane, aby pracowały niezawodnie i aby nie dochodziło do bezpośredniego kontaktu metal-metal między elementami tocznymi, bieżniami, koszykami i innymi elementami. Środek smarny zapobiega także zużyciu i zabezpiecza powierzchnie łożysk przed korozją. Wybór odpowiedniego środka smarnego i sposobu smarowania jest tak samo ważny, jak właściwa obsługa. "

"Ani norma ISO 6743-9 w dziedzinie smarów przemysłowych, ani norma ASTM D4950 klasyfikująca smary motoryzacyjne nie rozwiązują problemu mieszalności smarów różnych gatunków. Wskazana jest duża ostrożność w przypadku braku wiarygodnej informacji o dobrej mieszalności. "

"Różne smary, ze względu na zróżnicowanie własności ich baz, zagęszcza­czy, dodatków i napełniaczy mieszają się ze sobą w różny sposób. W tabelach 4 i 5 zamieszczono orientacyjne dane na temat stopnia mieszalności sma­rów plastycznych, ze względu na rodzaj bazy (tabela 4) i zagęszczacza (tabela 5)."

Tabele też mam,ale nie umiem wkleić :'(

Na chłopski rozum.

Smary oleje oparte o te same "metale" się ze sobą mieszają. Łatwo poznać po kolorze- np.: i olej, i smar zielony.
Tytanowy miesza się ze wszystkim niemal,prócz syntetyków,ale one z mało którym smarem chcą się zmieszać.

Syntetyk zazwyczaj jest "przeźroczysty" i taki dość rzadki. Jedyne dobre dla niego zastosowanie to rolka kabłąka i skrzypiąca korbka. Zaaplikowany wraz ze smarem zacznie ten smar "usuwać na bok" zastępując jego miejsce,a to nie za dobrze,bo przykładowo taka przekładnia będzie "tłusta" ale nie będzie wypełniona/uszczelniona - to może tylko smar zagwarantować.

Stąd ten olej Shimano (często dołączany do kupionego kołowrotka - chyba do tych droższych modeli) to zło wcielone! To syntetyk! Droższe Shimano mają taki otwór "serwisowy" i często nieświadomi użytkownicy przez ten otworek aplikują ten olej do środka. Błąd! To się może źle skończyć.
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
Czyli myślimy jednakowo w tej kwestii 8)

Offline Wonski81

• Ekspert
No to przybij "piąteczkę" ,a potem :narybki: i :beer: :beer:
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
I tak następny krok to drukowanie kołowrotków.
Brzmiało to kiedyś kosmicznie ale to się już dzieje. Czasy w których możesz zeskanować (a nawet pobrać z internetu) plastikową cześć i zrobić ja z metalu.

Tylko te wymiary 150x150x200 cm

Przy grafitowych elementach rozmiary są dużo mniejsze i już pojawiają się zapasowe szpule bez napisów super tanie...

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
No i namówił. Jeden Calyber przyjedzie również do mnie. Zobaczymy jak się sprawdzi w praniu.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Wonski81

• Ekspert
U sprzedawcy kas-fishing pojawiły się znów Calyber'y FD - czyli przednio hamulcowe bez wolnego biegu.
Raczej taki pod spinning młynek,ale...
Cena ta sama, szpula zapasowa też alu i jedno łożysko więcej. Niestety tylko wielkość 30. Pod spławik czy jakiś lekki pickerek, dałoby radę ;) No i za te pieniążki kołowrotek z duralu... Ciągle myślę o tym czy jest mi potrzebny :P W sumie jak już leży to żryć nie woła, zgnić też nie zgnije ;D
Czesiek

Offline Radar

• Ekspert
  • Reputacja: 368
Tylko, że wg opisu producenta ten FD ma system napędu DDS (ślimak?)

FS ma natomiast OOS.
Nie krytykuj bo dostaniesz bana.

Radek

Offline Wonski81

• Ekspert
Nie,to jakaś ściema.
Jest tam dokładnie ten sam napęd co w FS.
Ciężko znaleźć info o nim,może dlatego sprzedawca tak popłynął ;)
Dla zainteresowanych link do katalogu z 2010(!) - można więc wysnuć wniosek ,że to leżaki magazynowe (w katalogu 2011 już ich nie ma).A calyber fs jest nadal w ofercie(na 2016) - oczywiście na rynek niemiecki.

http://issuu.com/jonylarri/docs/dam_-_catalogo_2010
Czesiek

Offline kop3k

• Ekspert
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
Sprawdzałem go w katalogu i nie znalazłem(mowa o fs)  możesz dać link?

Offline Wonski81

• Ekspert
Na stronie www.dam.de

Dokładny link do FS'a :
http://www.dam.de/de/content/quick%C2%AE-calyber-700-fs

W tym linku z katalogiem 2010 też jest FS! Klepią go już parę lat.
Czesiek

Offline lester

• Ekspert
  • Reputacja: 95
  • Ulubione metody: feeder i spinning
Przejrzałem pobieżnie ofertę kołowrotków Quick i zainteresował mnie również model Quick Phenom.

Offline Wonski81

• Ekspert
Przejrzałem pobieżnie ofertę kołowrotków Quick i zainteresował mnie również model Quick Phenom.

Wydaje się dość sensowny,też metalowa konstrukcja,szpula zapasowa i główna alu.Niestety odnośnie napędu nic nie mogę powiedzieć, informacji jakoś nie da się pozyskać,a w rękach go nie miałem...

Phenom Cię zainteresował ze względu na wielkość? Jeśli tak to spójrz na Royal'a ,dobra konstrukcja,dobre bebechy.

Quick Toxic FD to chyba Calyber FD(który wyleciał z produkcji) wyjątkowe podobieństwo obudowy,a dane techniczne w sumie te same.Niestety nie grzeszy ilością dostępnych wielkości.
Czesiek