Autor Wątek: Wyniki nad wodą 2015  (Przeczytany 1782594 razy)

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
Odp: Wyniki nad wodą 2015
« Odpowiedź #510 dnia: 04.03.2015, 09:13 »
Mój ulubiony odcinek Sanu, w okolicach Krasiczyna też został zmasakrowany przez kormorany. Miejsowi mi opowiadali, że zaczęły przylatywać od 5 lat - głównie jesienią. Kiedyś tam polowałem głównie na brzany. Polująć na takie 50cm+, trafiały sie przy okazji mniejsze 25-40cm (nieraz po 10 dziennie) i do tego pełno cert, świnek, kleni, kiełbi, jelcy, uklei. Teraz podobno nie ma prawie nic (tak mi mówili miejscowi jak tam na dwa dni zajrzałem w sierpniu 2014 - i złapałem 1 kiełbia...). A do tego jeszcze zawitały tam bobry i z 3 km brzegu (moje ulubione miejscówki) stalo się praktycznie niedostępne. Za 2 lata planuję tam zajrzeć na tydzień z pontonem, zobaczę czy coś jeszcze będzie ...
;)

Offline Baranowski Tomasz

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 20
  • Ulubione metody: tyczka i feeder
« Odpowiedź #511 dnia: 04.03.2015, 19:04 »
Tak trochę humorystycznie :D

Offline Tim Carp-Amur

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Złów i wypuść!
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #512 dnia: 04.03.2015, 19:18 »
Ja to myśle za niedługo to zobaczyc czy coś sie dzieje na sosinie na jakaś dłuższą zasiadkę.
Pozdrawia cały TIM!

Offline Tim Carp-Amur

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 5
  • Złów i wypuść!
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #513 dnia: 05.03.2015, 20:40 »
NoNo
Pozdrawia cały TIM!

Grendziu

• Gość
« Odpowiedź #514 dnia: 05.03.2015, 20:58 »
Od października do dziś nie byłem z wędką nad wodą.

Dziś był czas na rozpoczęcie sezonu 2015, więcej eksperymentów jak łowienia, ale powoli się rozkręcę. Efekt  - jedna dorodna płotka 33cm, 3/4 brania popsute.
 Ciekawostka: na bacik zero brań, pociągnięcia tylko na pickera i to na dość głębokiej wodzie 5/6m.

Zaczynamy walkę:)

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #515 dnia: 05.03.2015, 22:04 »
No, gratuluję pięknej płoci!
Takiej to ja mimo starań mogę przez cały sezon nie złowić!
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #516 dnia: 07.03.2015, 09:10 »
Wczoraj z forumowym kolega Mańkiem zaliczyliśmy sesję na uroczej rzece Wye w Heretfordshire.

Nie było łatwo - mimo pełnego słońca i temperatury powyżej 10 stopni, ryby nie współpracowały. Pełnia, silny wiatr (często powyżej 20-25 km/h) sprawiał, że nie mieliśmy brań, oprócz kilku puknięć. Białe nie zadziałały na klenia (i inne gatunki), więc po 15 tej zaczęlismy nęcić juz miksem 50/50 i małymi torebkami z pelletami.
Około 16.30 Maniek pierwszy otworzył 'konto' kleniem 48 cm, złowionym na mielonkę. Ja zrywałem przypony natomiast, okazało się ,że mam zaczep, i dopiero po zarzucaniu kilka metrów dalej ryba podeszła. O zachodzie i już o zmroku, mielismy całkiem ładną serię brań. Złowiliśmy po brzanie (61 cm obydwie bodajże, w tym moja była bardzo wyścigowa, chudziutka) i po kilka kleni. Kluchy w przedziale 48-50+ cm. Mój największy kleń niestety wyskoczył z maty i nie dał się zmierzyć. Podczas staczania się po trawie w dół zabrał ze sobą dip krabowy z Dragona :D

Ogólnie magiczna rzeka, piekna i najdziksza na jakiej byłem. Mało ludzi, łodzi, samolotów, samochodów. I piekne ryby. Łowilismy tylko na jedna wędkę każdy - więc wyniki były 'słabsze'. Rzeka miała spory uciąg i głębokośc około 2 metrów. O dziwo brania wyglądały ciut inaczej niz zwykle - i dwie ryby były zapięte za górną wargę! Drugie dwie juz normalnie... Nie wiem do końca dlaczego - miałem przypon 120-150 cm, może dlatego? Zaciętych mieliśmy tylko 30% brań, kilka ryb stracilismy (w tym ja najładniejszą brzanę na cholernym zaczepie). Ogólnie straciłem 8 przyponów, w tym 6 z pushstopami! Dobrze, że pojechałem uzbrojony 'po zęby', bo po zapadnięciu ciemności można szybko zostać z 'ręką w nocniku'. Po zachodzie słońca pellet 12 mm w paście, wczesniej doprawiony aktywatorem świetnie się sprawdzał. Brania nastepowały po 5-10 minutach po wrzuceniu - akurat w momencie gdy rozpuszczała się siatka PVA z pelletami .Kulki proteinowe nie działały, wypróbowałem kilka różnych wersj (halibut, krab, krab i kryl...).

Świetna sesja i ekstra towarzystwo :) Pierwsza brzana sezonu 2015  dodała nam obojgu skrzydeł. Od razy pozytywniej spogląda się na reszte sozonu! :D

Mocna rzeka i czysta woda... Warunki świetne, ale pełne słońce przeszkadzało rybom w ciągu dnia...

Maniek otwiera sesję kleniem 48 cm. Wszystkie kluchy z tej rzeki są 'wyścigowe'. Na Tamizie lepiej sie kleniskom powodzi i takie 48 cm maja pokaźne brzuszki. Podobno zasługe maja w tym raki, które żywią wiele gatunków ryb...

Dip krabowy nie zdążył się sprawdzić. Zatonął niczym Titanic...

Królowe rzek na zdjęciach, w objęciach szczęśliwych łowców :)

Typowy kleń, widać, że jedno pokolenie dominowało na tym odcinku. Wszystkie w granicach 50 cm, mocno 'wyścigowe'...

61 cm szczęścia! :D
Lucjan

Offline e-MarioBros

• Ekspert
  • Reputacja: 419
« Odpowiedź #517 dnia: 07.03.2015, 09:21 »
Gratulacje. Znam i w Polsce takie rzeki ... tylko jakby ryb trochę mniej. ;)

PS: Mam przyjaciół i w Anglii (niedaleko Southhampton i jeszcze gdzieś tam zapomniałem) i w Szkocji (blisko Perth). Gdybym znów kiedyś ich odwiedził to jakie pozwolenie (i za ile?) musiałbym wykupić żeby połowić na jakiejś fajnej brzanowej rzece?
;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #518 dnia: 07.03.2015, 09:30 »
Zależy... od 5 do 30 funtów, w zalezności od wody. Z Southampton masz opcje - łowienia za darmo (oprócz dziennej lub tygodniowej licencji) na Tamizie, odcinkach Severn - ale rybek jest mniej, zwłaszcza brzan. Na Wye cena zalezy od miejsca. Ogólnie z tego miasta masz około 1-1.5h jazdy samochodem na te rzeki. Jakby co daj znac na priva to dam Ci dokładniejsze namiary.
Lucjan

grzesiek76

• Gość
« Odpowiedź #519 dnia: 07.03.2015, 09:45 »
:D :bravo: :thumbup:

Offline jaco

• Ekspert
  • Reputacja: 54
  • Jacek
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #520 dnia: 07.03.2015, 10:26 »
Piękne te brzany ,gratulacje :thumbup:
Pozdrawiam
Jacek

Offline maniek

• Ekspert
  • Reputacja: 56
« Odpowiedź #521 dnia: 07.03.2015, 10:26 »
i nie zapomniany dzwiek hamulca w kołowrotku :P :P

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #522 dnia: 07.03.2015, 16:19 »
Fajnie połowiliście! Gratuluję! Czym były uwarunkowane aż tak długie przypony? Miałem już takie przypadki spięć i pustych zacięć! Skrócenie przyponu poprawiało rezultat. Choć przyznaję że nie zawsze.
Arek

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
« Odpowiedź #523 dnia: 07.03.2015, 17:41 »
Gratulacje Luk :D Fajnie połowiliście z kolegą. Ja dzisiaj po raz drugi zrobiłem sesyjkę methodowo-pickerkową na byłej żwirowni. Po raz drugi też doszedłem do wniosku, że jeszcze ciut za szybko jest na takie łowienie. Dość powiedzieć moim łupem padła tylko jedna płotka i to na pickera z ultra cienkim zestawem... Sądzę, że z batem i leciutkim spławikiem byłaby większa szansa na jako taki wynik. Jutro jak się uda zweryfikuję tą teorię nad wodą. Nie mniej jednak miło spędzone 6 godzin, akumulatorki podładowane. Już nie długo...

Offline kucus22

• Robinson
  • Ekspert
  • Reputacja: 186
    • Galeria
« Odpowiedź #524 dnia: 07.03.2015, 17:43 »
Stanowisko