Autor Wątek: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?  (Przeczytany 495814 razy)

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Jak przygotować skuteczny miks do Metody?
« Odpowiedź #990 dnia: 12.03.2021, 20:59 »
Dziok, pellety halibutiwe masz czerwone. Zielone też sa, z betainą. I masz kolor.
Ale, co już było powiedziane -  nie rób na raz paru kilo. Zrobisz sobie, jak już będziesz wiedział, że to u Ciebie na łowisku działa.

Oglądałem właśnie filmik Luka odnośnie zanęty na bazie pelletów. Czy jest sens zastępowania Skrettinga np. AA Classic? Bo o AA czytałem już tyle opinii, że w sumie nie wiem już sam.

Ostatnio byłem pierwszy raz w tym roku nad wodą na komercji i jak w zasadzie miałem kilka wypadów w zeszłym roku (moich pierwszych), to zdarzało mi się wyciągnąć jedną, dwie , góra trzy ryby, lecz większe. Podczas zimy przestudiowałem wiele materiałów i skupiłem się na ładowaniu towaru ciągle w to samo miejsce i po 2 godzinach przyniosło to efekty, a mix był przypadkowy, bo tak mnie poniosła fantazja, miałem 4 różne pellety, do tego miałem mieszankę gliny, ciemnej zanęty i pieczywa fluo i zrobiłem mixa z tym pelletem i ku mojemu zdziwieniu przyniosło to ładne efekty.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
« Odpowiedź #991 dnia: 13.03.2021, 11:06 »
Testowałem Allera cały zeszły sezon i wyniki były całkiem ok. Niemniej jednak Skretting i Coppens wydają się lepsze, mają inny zapach, nie kleją aż tak mocno. Osobiście mimo wyższej ceny skłaniam się ku Skrettingowi i Coppensowi :/
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2238
  • MFT
« Odpowiedź #992 dnia: 13.03.2021, 11:17 »
Musisz sprawdzić na swoim łowisku. Jeśli pływają w nim ryby karmione w młodości AA, to wejdą w to jak dzik w żołędzie.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline pepson

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 8
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #993 dnia: 25.03.2021, 20:23 »
Witam
Ze względu na dość wysokie ceny renomowanych zanęt do metody feeder. Postanowiłem sam przygotować zanętę na komercyjne karpie.
500g zmielonego aller aqua primo 2mm
500g zmielonego loprio extra karp specjal
Sól himalajska
15g Cynamonu
10g kozieradki

Dzisiejsze wyniki znad-wody to 9 karpi ( 3kg-9kg).
Niestety 3szt spadły przy samym podbieraku.
"Be Water, My Friend... "

Offline tomasz 38

• Ekspert
  • Reputacja: 552
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #994 dnia: 25.03.2021, 20:32 »
Bravo własny miks i kapitalny wynik :bravo: :beer:

Offline Ben

• Ekspert
  • Reputacja: 72
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #995 dnia: 27.03.2021, 07:57 »
Mam pytanko uzupełniające do Lucjana, chodzi o miks który przedstawiłeś w pierwszym poście tego wątku. Które konopie będą lepsze, prażone czy nie prażone. Wydaje mi się że prażone będą lepsze bo wniosą dodatkowy aromat ... ale do końca nie jestem pewien ;)

W zeszłym sezonie używałem miksu wzorowanego na opisanym, zmajstrowany był na szybko z tego co miałem pod ręką i mogłem kupić w lokalnych sklepach. Na tego roczny sezon będzie w 100% "zmałpowany"  8)
pozdrawiam Benon

Offline Azymut

• Ekspert
  • Reputacja: 578
« Odpowiedź #996 dnia: 27.03.2021, 08:29 »
Przy prażeniu łatwo spalić konopie a wtedy efekt będzie zgoła odwrotny.

Moim zdaniem surowe konopie są idealne. Mają kapitalny aromat, wygląd, i ładnie pracują.

Jeśli będziesz sobie parzyć konopie przed łowieniem, to zostaw sobie wody by je zakryć (wyschnięte będą pływać) a reszta wody z gotowowania namocz miks.

Efekt wow gwarantowany :) warto iść na całość z konopiami nęcić ziarnami, w miksie mieć zmielone surowe ziarna i rozrabiać zanete wodą z gotowania. :bravo: :beer:

Jeśli bierzesz pod uwagę jakieś modyfikacje to jako uzupełniacz miksu odrzuć tanie zanety spożywcze (jest to na ogół tylko aromat, barwnik i odpady piekarnicze), a zastąp to pelletem 2 mm z aller aqua, np. Classic.

Aller aqua to samo zdrowie, mączka, witaminy, minerały, zmielone ziarna... Skomponowane i opracowane pod kątem karmienia ryb w ośrodkach zarybieniowych całego świata. Firma międzynarodowa, potężna korporacja z uznana renomą, a co ważne potwierdzona skuteczność tego pelletu (zarówno 2 mm, jak i większe 6, 8, 10 i więcej u karpiarzy) przez wędkarzy na przestrzeni lat.

Co ważne nie betonuje, ładnie się obsypuje, tylko jak z każdym innym, ważne by nie przesadzić z wodą...
https://www.instagram.com/match_n_feeder/

PB:
Karp 93 cm, (83 cm PZW)
Amur 83 cm,
Jesiotr 110 cm,
Lin 52 cm,
Karaś pospolity 41 cm,
Karaś srebrzysty 44 cm,
Leszcz 69 cm,
Jaź 50 cm,
Płoć 37 cm.

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #997 dnia: 27.03.2021, 08:52 »
Przy prażeniu łatwo spalić konopie a wtedy efekt będzie zgoła odwrotny.

Moim zdaniem surowe konopie są idealne. Mają kapitalny aromat, wygląd, i ładnie pracują.
{...}

Dzięki za odpowiedź i sugestie, w zeszłym sezonie miałem dodane do miksu surowe i mielone. Wyniki też były zadowalające, ale zawsze może być lepiej ...

Co do prażenia konopi, mam już wprawę bo troszkę pod koniec zeszłorocznego sezonu powędkowałem na parzoną w termosie pszenicę z dodatkiem prażonych konopi. Łowiłem na wagllera - ryby prawie oszalały ;)
pozdrawiam Benon

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #998 dnia: 27.03.2021, 09:27 »
Myślę, że prażone konopie dodają coś, podobnie jak surowe. Na pewno surowe to więcej oleju, który się częściowo wypraża. Natomiast zmielone to mocniejsza praca mieszanki.

Musisz mieć na uwadze, że czasami, przy twardym dnie, lepiej nie robić miksu pracującego ale zalegający na dnie. Mamy wtedy mniej drobnicy, jeśli mamy muł, to pracująca mieszanka będzie idealna. Wiele więc zależy od specyfiki łowiska. Na komercji karpiowej dodatek konopi może okazać się wręcz zbędny.

Polecam zawsze kulkę miksu wrzucić do wody przy nogach i obserwować co się dzieje, czy dużo rzeczy wypływa na powierzchnię. Może być tak, że na jednej wodzie lepiej zadziała coś co nie pracuje. Ryba często jest w toni, i lepiej aby zeszła do dna, niż podchodziła do powierzchni. Więc jak praca jest zbyt mocna, i mamy rybę przy powierzchni, warto zakombinować. Ta mocniejsza praca może pochodzić właśnie od prażonych konopi.

Dlatego często ważne jest aby łowić w miejscach gdzie jest płytko, tak aby karp mógł łatwiej zejść do podajnika. Tu też istotne jest na co się nastawiamy. Leszcz żyje w stadach, po kilkadziesiąt sztuk zazwyczaj, i ryby są rozrzucone na różnej głebokości, więc lepiej penetrują dno. Karp zazwyczaj przemieszcza się w towarzystwie kilku sztuk lub samotnie. Więc wg mnie tu też trzeba myśleć. Zwłaszcza na głębszych łowiskach. Karpiowa komercja w UK ma zazwyczaj do 2 metrów głębokości, więc inaczej będzie wyglądało łowienie na zbiorniku głębszym. Jeśli takowe masz, sprawdzał bym miks niepracujący i pracujący, jak działa, który jest lepszy. Na płytkiej wodzie nie ma to aż takiego znaczenia, no chyba, że jest problem z drobnicą.
Lucjan

Offline Ben

• Ekspert
« Odpowiedź #999 dnia: 27.03.2021, 10:19 »
Dzięki Lucjan za szybką i szczegółową odpowiedź. Moje łowisko to ~ 2h bajoro w lesie, była glinianka która okazała się bardzo uboga w zasoby gliny. Trafiono też na cieki wodne i została zalana. Jakiś czas temu próbowano hodować w niej karpia i lina, zrobili zaporę co podniosło poziom wody, resztę zarybienia załatwiło ptactwo wodne. Bajoro jest dosyć płytkie, max ~ 1,5m dno z cienką warstwą mułu (pozostałości roślin i liście) - wniosek mieszanka powinna być delikatnie pracująca, czyli prażymy konopie ;)
pozdrawiam Benon

Offline gustlik89

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #1000 dnia: 30.03.2021, 14:11 »
Panowie w sobotę będę robił pierwszy mix według receptury Luka. Pytanie czego użyć jakoś wypełniacza zamiast taniej zanęty?

Offline Kozi

• Ekspert
  • Reputacja: 415
« Odpowiedź #1001 dnia: 30.03.2021, 14:13 »
Daj więcej zmielonego pelletu i gotowego mixu.

Offline Cobi92

• Ekspert
  • Reputacja: 173
« Odpowiedź #1002 dnia: 30.03.2021, 18:05 »
Też miałem problem co dać zamiast taniej zanęty :D Zawsze bałem się, że ta tania zepsuje mi cały miks i poświęcony czas oraz wydana kasa pójdą w błoto, więc tak jak sugeruje Kozi również zacząłem dawać więcej pellletów. Druga, ale sporo droższa opcja to użycie większej ilości MMM.
Lepiej 3 razy złowić i wypuścić niż raz zjeść ;)

Offline gustlik89

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 0
« Odpowiedź #1003 dnia: 30.03.2021, 20:32 »
Tylko pytanie czy więcej peletu nie zabetonuje miksu? Może wtedy odpuścić płatki owsiane?

Offline boruta

• Ekspert
  • Reputacja: 182
« Odpowiedź #1004 dnia: 30.03.2021, 20:34 »
Płatki bym obym odpuścił a co do plelletu to polecam dodać do mixu mielonego allera aqua PRIMO poprawia konsystencje mixu i osłabia nadmierną kleistość. 
Paweł