Autor Wątek: Kołowrotek do Dutch Method Feeder (Long Range, Long Cast)  (Przeczytany 22138 razy)

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kołowrotek do Dutch Method Feeder (Long Range, Long Cast)
« Odpowiedź #30 dnia: 15.08.2016, 12:28 »
Każdy ma jakiś tam budżet. Niektórzy nieograniczony. Ale dać tyle za kołowrotek to już zboczenie :D
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Marcin

• Ekspert
  • Reputacja: 119
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #31 dnia: 15.08.2016, 12:48 »
A co powiecie o Shimano Aero Feeder? Mam ten kołowrotek, na nim plecionkę 0.10, łowiłem ostatnio na 70 m i spokojnie dało się rzucać na taką odległość. Dałoby się i dalej. Lekki, małe gabaryty, nawój wynosi 105 cm, "prawie" mieści się w przedziale cenowym (ja kupiłem go na promocji za 499 zł). Wydaje się być dobrym wyborem. Ja jestem bardzo zadowolony.
Pozdrawiam
Marcin

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 15.08.2016, 13:09 »
Tyle że nie każdy mały kołowrotek da rade. Moje Shimano Aero feeder 4000 Fa wysiadają przy koszykach 40 g + towar (opór przy skręcaniu jest bardzo duży, do 40 g wszystko śmiga super). Więc jeśli kołowrotek renomowanej firmy dedykowany do feedera za prawie 700 zł nie daje rady, to wole być ostrożny, tym bardziej że nie ma jak sprawdzić na sucho mocy kołowrotka.

To jest właśnie to o  czym pisałem-  przełożenie 5,8:1 robi swoje szybkość zamiast mocy

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 15.08.2016, 13:16 »
Dziś,to raczej niczego nie obejrzysz. Mamy święto. ;) A sory. Kolega spoza kraju.
Ty szczesciarzu :D
U mnie nie ma tak prosto Mariusz :(. Dziś pracuję.
Pociesza mnie to, że za stawka x 2.
Arek tak czy tak to szczęściarz :D
Ja pracuje za stawka X1 :(

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 15.08.2016, 13:20 »
https://bialaryba.pl/daiwa-tournament-black-basia-45-qdx-c-449_542_543_548.html
Moim zdaniem ten byłby idealny gdyby nie jedna mała wada (i nie mówię tu o nawoju - 88 cm :D). Ten model ma jeszcze ze dwa klony w wyższym pułapie cenowym :D (czyt.: kosmos) i o 50 gram lżejsze.

Fajny Ale ludzie nie dajmy się zwariować
Tak jak Michał pisał to......

Offline skowron.krystian

• Ekspert
  • Reputacja: 135
« Odpowiedź #35 dnia: 15.08.2016, 14:17 »
Panowie - ja bym uważał z ta prędkością zwijania. Wiadomo - łowi się daleko więc dobrze jest szybko zwijać zestaw. Ale dla przyponów feederowych to często zabójstwo, nawet te do Metody potrafią się tak skręcić, że powstają trwałe odkształcenia. Karpiarze używają materiałów które się nie skręcają i mogą machać szybko korbką i zwijać w tempie ekspresowym. Tutaj najzwyczajniej w świecie trzeba uważać i znaleźć balans. Ja nie poznałem przyponu po takim szybkim zwinięciu :)

Warto mieć to na uwadze, bo może się okazać, że mamy 'szybki' młynek, z którego nie możemy w pełni korzystać.

Krystian- Luk tylko potwierdził to co pisałem
A wybór należy tylko i wyłącznie do ciebie
Ja bym brał przełożenie max 4,8:1
Do 95cm żyłki przy obrocie
A dla czego pisałem w moim poście
Oczywiście, ja się z wami zgadzam. Mariusz masz tu na myśli jakiś konkretny model (?) optymalnie spełniający wszystkie 'wymogi'. Bo wydaje mi się że o tym też ja pisałem wcześniej.
Po ostatniej wypowiedzi Wonskiego coraz to bardziej myślę o jednej z propozycji Luka - Preston PC-R 6000. Jego atutem jest marka i to co z nią się wiąże ;) waga poniżej 500 g, przełożenie 4.9:1 i nawój przy obrocie korbką 100 cm. 
Z tą szybkością nawijania żyłki to nie jest tak że mam zamiar zwijać linkę z niesamowitą prędkością - nie, absolutnie nie, wszystko z wyczuciem. Ale łapanie long range z feederem to dość pracowita sprawa - trochę się trzeba na machać i na kręcić. A mając w ręku tego  640 gramowego Penn-a o nawoju 86 cm musiał bym zwijać dosyć żwawo a z kolei mając np. ww Preston-a mógłbym sobie pozwolić na większy relaks :) . Zdaję sobie sprawę że ta szybkość nawijania żyłki nie może być tak ważna, bo przecież większość kołowrotków na rynku z dedykacją 'long range' i 'long cast' nie ma tego z powodów jak podejrzewam o których pisał Wonski81 - coś kosztem czegoś.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #36 dnia: 15.08.2016, 14:23 »
Fajnie wygląda ten Browning
Jaka jest pojemność szpuli? Bo wygląda na bardzo płytką - idealna pod 150 m plecionki 0,12

Używam go od roku mam  naiwnie plecionke 0,10 mm a na drugiej szpuli żyłkę 0,22 jak dobrze wiecie nie latam po komercjach tylko lowie na odrze na razie wszystko jest ok a w rzece niespodzianek nie brakuje i nurt nieraz mocny
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #37 dnia: 15.08.2016, 14:24 »
Dziś,to raczej niczego nie obejrzysz. Mamy święto. ;) A sory. Kolega spoza kraju.
Ty szczesciarzu :D
U mnie nie ma tak prosto Mariusz :(. Dziś pracuję.
Pociesza mnie to, że za stawka x 2.
Arek tak czy tak to szczęściarz :D
Ja pracuje za stawka X1 :(
Tylko że Arek w Polsce a ty w kraju tulipanów 

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #38 dnia: 15.08.2016, 14:36 »
Jaka jest pojemność szpuli? Bo wygląda na bardzo płytką - idealna pod 150 m plecionki 0,12

Używam go od roku mam  naiwnie plecionke 0,10 mm a na drugiej szpuli żyłkę 0,22 jak dobrze wiecie nie latam po komercjach tylko lowie na odrze na razie wszystko jest ok a w rzece niespodzianek nie brakuje i nurt nieraz mocny
Pozwól że zapytam:
Ile tej plecionki masz na szpuli? - czy jest tak jak pisał wcześniej Mosteque?
Jakie rzuty zwykle wykonujesz?
I jak z tymi mankamentami o których wspomniał Wonski -mianowicie schodzący lakier itp.

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #39 dnia: 15.08.2016, 14:39 »

Pozwól że zapytam:
I jak z tymi mankamentami o których wspomniał Wonski -mianowicie schodzący lakier itp.

Pytam o to bo z mojego pierwszego kołowrotka z wolnym biegiem (Dragon Maxima baitfeeder 1035i) też bardzo szybko zszedł lakier :/

Offline Artur Kraśnicki

• Sklep Fish24.pl
  • Ekspert
  • Reputacja: 182
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #40 dnia: 15.08.2016, 15:54 »

Pozwól że zapytam:

Mam 0,10 matrix 150 m i cała bez problemu weszła żaden lakier mi nie schodzi może kolega kupił jakiś wadliwy egzemplarz
Moje paliwo to wędkarstwo bez niego nie jadę.
Pozdrawiam
Artur Kraśnicki

MrProper

• Gość
« Odpowiedź #41 dnia: 15.08.2016, 17:23 »

Ja tu nie neguje jakości i wykonania ;) ale doczepił bym się do przełożenia
Mam schimano aernos o przełożeniu 5,2:1 i przy koszyku 30 gram już trzeba dołożyć trochę powera do krecenia.
A jeśli to mają być długie rzuty i koszyki około70gram. to już współczuję :D

Krystian nie wiem co ci doradzić bo wciąż się upierasz przy przełożeniu szybkim komfortowym zwijaniu, ale czy komfortem dla ciebie będzie kręcenie korbą jak byś miał żuka odpalić korbą- bo tak po paru godzinach rzucania możesz się czuć? :D
Jeśli tak to polecam tego browninga
myślę że cena mieści się w budżecie a i (choć nie znam tego browninga) jakość będzie odpowiednia- chyba :D

Offline Bass74

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.
« Odpowiedź #42 dnia: 16.08.2016, 22:17 »
A może Shimano Ultegra 5500 jeśli ma być lekko, Long Range  itp. i zwijanie ok. 1m na obrót korby, a i mocy nie zabraknie. No ale w kwocie podanej przez założyciela wątku to raczej kołowrotek tylko z drugiej ręki wchodzi w grę.
Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.

Offline skowron.krystian

• Ekspert
« Odpowiedź #43 dnia: 16.08.2016, 23:17 »
A może Shimano Ultegra 5500 jeśli ma być lekko, Long Range  itp. i zwijanie ok. 1m na obrót korby, a i mocy nie zabraknie. No ale w kwocie podanej przez założyciela wątku to raczej kołowrotek tylko z drugiej ręki wchodzi w grę.
Ale trafiłeś :)
Dziś będąc w wędkarskim oglądałem wiele kręciołów, Penn-y, Fox-y, Spro a nawet taki wynalazek jak Nash BP-4 'Baby Big Pit'. Ale główną uwagę poświęciłem na Fox-a i Preston-a
aż tu z oddali, schowany za wszystkimi Big Pit-ami, woła mnie taka perełka ;)   i już chyba wiem 

Tylko ta cena :/  niemal dwukrotnie przekrocze początkowy budżet.

Kto ma taki na sprzedaż?!   :D

Offline Bass74

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 16
  • Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.
« Odpowiedź #44 dnia: 17.08.2016, 21:52 »
Młynek moim skromnym zdaniem to niemal ideał jak dla mnie do tego rodzaju zastosowania jakie przedstawiłeś, dalekosiężny lub ciężki feeder, nada się też do karpiówki, brzanówki, itp. Ja nie lubię małych kołowrotków 8). Za niewiele ponad 7 słówek z wysyłką znajdziesz nówkę na znanym portalu aukcyjnym, a używki ok 500.
A i jeszcze jest coś podobnej klasy dla miłośników daiwy w podobnej cenie co ultegra: Daiwa Emblem BR 25
Łowię, a nie łapię. Zjem, a nie żrę.