Autor Wątek: Byli i nie ma ich...  (Przeczytany 31899 razy)

Offline marox

• Użytkownik
  • **
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: waggler i feeder
Odp: Byli i nie ma ich...
« Odpowiedź #75 dnia: 21.01.2023, 09:51 »
Oj Widzę, że temat dzielenia Polaków wdarł się nawet tu. Czy my wędkarze nie możemy sobie poprostu na luźno pogadać, wyrzucić co nas boli, a potem normalnie rozmawiać. A nie zaraz się obrażać i odchodzić z forum.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #76 dnia: 21.01.2023, 09:54 »
A żeby nie narzekać tylko na treści i na personalia, to podam z mojego pkt widzenia banalną, ale bardzo istotną rzecz, która mogłaby poprawić jakość contentu na forum-wtyczka do załączania zdjęć. Czy na tym silniku serio nie ma wtyczki (nie stworzono) by w sposób intuicyjny załączać zdjęcia? Ja ogarnąłem sobie programem zewnętrznym, ale wielu nie chce/nie potrafi i jak mają cokolwiek wrzucić i męczyć się z tym ileś minut to dają sobie spokój. A myślę, że wiele działów/tematów by zyskało na tym (wyniki znad wody, dział sprzętowy), każdy co ma jakąś wędkę by ją opisał w kilku zdaniach, bo to chwila i gdyby miał możliwość pisania i okraszania tego zdjęciami w prosty sposób na zasadzie piszę posta, wrzucam fotę, piszę dalej-powstawałyby ciekawe posty, teraz zrobienie tego to graniczy z cudem na silniku forumowym, a wrzucanie z zewnętrznych serwerów potrafi/chce co 10ty user, poza tym mało jest serwerów zewnętrznych co przytrzyma zdjęcie kilka lat, a tylko wtedy ma to sens, bo co z tego że ktoś wyszuka w google wątek co go interesuje po 3 latach od napisania, jak już zamiast zdjęć jest tylko ramka pusta.

Niestety, mamy miejsce na serwerze a na nim pewną pojemność dysku. Jeśli wrzucano by zdjęcia bez zmniejszenia ich, to wtedy mamy szybko przekroczony limit i konieczność większych i większych opłat, a mamy bardzo dobry pakiet. Nawet giganci w branży social mediów mają limity i nie wszystko tam można. A dziś dobra komóra robi zdjęcia mające 5 mb jak nie więcej.

Do tego jest coś innego frustrującego - to dział giełda zacznie nas najbardziej obciążać w takim wypadku, a wg mnie jest to dział który wiele nie pomaga w rozwoju forum. Więc pójście w tę stronę to strzał w stopę.

Ale jako, ze będziemy z Mateo dyskutować wkrótce o jakichś ulepszeniach forum, to zerkniemy co się da w temacie zrobić. Silnik forum się zmienia, i wkrótce będzie aktualizacja, może tam już też jest lepiej? Zerkniemy też na pakiet czy da się go powiększyć. Ja polecam dobre programy do zmniejszania zdjęć, ja teraz z komóry wszystko przetwarzam do pliku o małej pojemności, co jest banalnie proste. Na Androidzie to program Zmniejsz zdjęcie. Po prostu komórą robimy fotę a programem ją zmniejszamy  do danego wymiaru. Bez tego nie mógłbym wrzucać zdjęć na grupy na fejsie. A jak oni mają limit wielkości zdjęcia, to jest coś na rzeczy.
Lucjan

Offline carl23

• Ekspert
  • Reputacja: 340
  • to zwykły kłamca z wielkim ego jest...
« Odpowiedź #77 dnia: 21.01.2023, 09:55 »
Ale przecież ty miałeś do mnie pretensje za to co pisałem w wątku politycznym o PiS i jego reformach, byłeś za nimi i wskazywałeś ich słuszność, uważałeś, że to dobrze, że 'Polska wstaje z kolan'. Oczywiście teraz się tego wypierasz (że na PiS nie głosowałeś), ale czy nie miałem racji ostrzegając przed spiralą populizmu i kolesiostwa tej partii? NIe jest ci głupio, że łyknąłeś te propagandę i zgadzałeś się z demolką państwa (jak przejęcie mediów publicznych), teraz zaś doświadczasz tego na własnej skórze?

Napiszę publicznie i wprost. Mam nadzieję, że grzecznie mnie przeprosisz i doszło do pomyłki nicków, w przeciwnym razie jesteś perfidnym kłamcą. NIGDY nie byłem, nie jestem i nie będę za żadną partią, a zgrzyta najpoważniejszego z Tobą to miałem w wątku covidowym jak błaznowałeś i jechałeś po mnie bo raczyłem napisać że idę w czasie locka na swój staw na ryby oddalony 50m od mojego domu na wsi. Stwierdziłeś wtedy, że jestem jątrzycielem, bo śmiem pisać, że idę na ryby a powinienem się zabunkrować w piwnicy i czekać na armagedon covidowy i rzuciłeś mi 30dni bana za to. Politycznie wszystkich mam w jednym worku, bo uważam ich za gości robiących własne biznesy bez względu na partię, a nie dbających o losy obywateli czyli do tego do czego zostali powołani. Przez całe moje życie było naście rządów i partii i będzie pewnie kolejne tyle, więc poważne traktowanie jakiejkolwiek partii jest ludzką ułomnością.

Offline Cygnus

• Ekspert
  • Reputacja: 65
« Odpowiedź #78 dnia: 21.01.2023, 09:59 »
Mi brakuje wpisów Selektora
Wie może ktoś co się zadziewa z tym miłym człowiekiem ?
"Nie można więc głosować za demokracją i wiecznie przeciwstawiać się gustom większości. To jest zakłamanie. Grzeszyć na ziemi i zgłaszać jednocześnie pretensje do nieba?!
Ale ja osobiście jestem szczery: zawsze głosowałem za kontrrewolucją"

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #79 dnia: 21.01.2023, 10:05 »

Niestety, mamy miejsce na serwerze a na nim pewną pojemność dysku. Jeśli wrzucano by zdjęcia bez zmniejszenia ich, to wtedy mamy szybko przekroczony limit i konieczność większych i większych opłat, a mamy bardzo dobry pakiet. Nawet giganci w branży social mediów mają limity i nie wszystko tam można. A dziś dobra komóra robi zdjęcia mające 5 mb jak nie więcej.
Problem pojemności serwera jest wiadomy, ale helloł, mamy XXI wiek i 2023rok, obecna forma jest archaiczna-po prostu (piszę o galerii). Nikt nie mówi o wrzucaniu takich kobył po 5mb, dobra wtyczka sama sobie kompresuje i można jej z góry narzucić max wielkość zdjęcia, a takie zdjęcie jak tu najbardziej pożądane czyli 800x600pix waży ile 200-300KB?Więc spokojnie bez zmian pakietu serwerowego by się obyło, poza tym można zmodyfikować regulamin że w poście np dozwolone 2-3 foty, poza działem recenzji gdzie więcej (w wiadomym celu). Fota 800x600 ładnie i szybo się wczytuje, jest czytelna, duża i na większości monitorów wyświetlana poprawnie i najważniejsze-lekka, czyli nie ora serwera.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 937
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #80 dnia: 21.01.2023, 10:17 »
Ja nawiąże do poklepywania się po ramieniu.
Pisząc tutaj i spędzając czas traktuje userów jak znajomych.
Wiadomo są wyjątki ale na nich mam wywalone. Stąd moje pytanie skoro wpada się tu dla przyjemności i relaxu , oraz po wiedzę... A w kilka chwil można dostać wiąchę zdań zniechęcających... potem podinają się kolejni klakierzy i biją pianę. To nic dziwnego że ludzie nie piszą.
Moim zdaniem dodawanie zdjęć nie jest łatwe i przyjemne i to też zubożyło forum.
Do tego porobiły się dwory i tak to już jest jesteś na dworze masz kolegów....
Maciek

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #81 dnia: 21.01.2023, 10:26 »
Wątków politycznych nie unikniemy to prawda, ale na Boga, wkładać je wszędzie to przesada. Zawsze znajdziemy uzasadnienie tego co na chwilą obecną jest nie tak prosty przykład:

Śmieci nad wodą? - wina PiSu, bo nie zwiększyło PSR do kontroli oraz ilości Policji nad wodą
Ustawa o rybactwie śródlądowym? - wina PiSu, bo mógł zmienić, a nie zmienił
Wody Polskie przejmują kolejne wody - wina PiSu, bo to Instytucja Państwowa
Strzelił mi przypon nad wodą? - wina PiSu, bo mogliby zaostrzyć kontrole jakości w fabrykach żyłek wędkarskich

i tak dalej, i tak dalej, i tak dalej.

I jaka władza nie będzie stała przy stołku zawsze, ale to zawsze nie będzie się to wszystkim podobało.

Mieszamy się politycznie z błotem bardzo często, pytanie brzmi po co?  Chyba nikt w swojej argumentacji, nigdy nie podaje przekroju - CO POLITYCY JAKO CAŁOŚĆ ZROBILI DLA WĘDKARZY? Podajcie mi nazwę partii, która cokolwiek zrobiła dla wędkarzy i ujęła ich chociaż częściowo w swoim programie politycznym? Oni po prostu mają wy%$bane w nas i nasze hobby, tak jak organizacja, która nas niestety reprezentuje czyli PZW, a uważam, że te lata to był złoty czas na wykorzystanie populizmu i zmiany w Ustawie i tyle.
Plum

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #82 dnia: 21.01.2023, 10:27 »

Problem pojemności serwera jest wiadomy, ale helloł, mamy XXI wiek i 2023rok, obecna forma jest archaiczna-po prostu (piszę o galerii). Nikt nie mówi o wrzucaniu takich kobył po 5mb, dobra wtyczka sama sobie kompresuje i można jej z góry narzucić max wielkość zdjęcia, a takie zdjęcie jak tu najbardziej pożądane czyli 800x600pix waży ile 200-300KB?Więc spokojnie bez zmian pakietu serwerowego by się obyło, poza tym można zmodyfikować regulamin że w poście np dozwolone 2-3 foty, poza działem recenzji gdzie więcej (w wiadomym celu). Fota 800x600 ładnie i szybo się wczytuje, jest czytelna, duża i na większości monitorów wyświetlana poprawnie i najważniejsze-lekka, czyli nie ora serwera.

Napisz mi jaka to wtyczka. Uważasz, że są wtyczki które same kompresują zdjęcia? Bo jeśli to prawda, to taką sobie sprawimy.
Lucjan

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #83 dnia: 21.01.2023, 10:31 »
Wątków politycznych nie unikniemy to prawda, ale na Boga, wkładać je wszędzie to przesada. Zawsze znajdziemy uzasadnienie tego co na chwilą obecną jest nie tak prosty przykład:

Śmieci nad wodą? - wina PiSu, bo nie zwiększyło PSR do kontroli oraz ilości Policji nad wodą
Strzelił mi przypon nad wodą? - wina PiSu, bo mogliby zaostrzyć kontrole jakości w fabrykach żyłek wędkarskich

I jaka władza nie będzie stała przy stołku zawsze, ale to zawsze nie będzie się to wszystkim podobało.

Mieszamy się politycznie z błotem bardzo często, pytanie brzmi po co?  Chyba nikt w swojej argumentacji, nigdy nie podaje przekroju - CO POLITYCY JAKO CAŁOŚĆ ZROBIŁA DLA WĘDKARZY? Podajcie mi nazwę patrii, która cokolwiek zrobiła dla wędkarzy i ujęła ich chociaż częściowo w swoim programie politycznym? Oni po prostu mają wy%$bane w nas i nasze hobby, tak jak organizacja, która nas niestety reprezentuje czyli PZW, a uważam, że te lata to był złoty czas na wykorzystanie populizmu i zmiany w Ustawie i tyle.

W końcu jest dział ku temu, gdzie zainteresowani polityką mogą politykować, wystarczy by władze forum tego przestrzegały i tam kierowały polityczne wywody.

Offline AciWKS

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 5
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #84 dnia: 21.01.2023, 10:37 »
@carl23 i @azga i @mjmaciek mam dwie ręce i dlatego klaszczę :bravo: :bravo: :bravo: Szacunek i poszło :thumbup: :thumbup: :thumbup:
"Lepiej być martwym niż czerwonym"

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #85 dnia: 21.01.2023, 10:41 »

Mieszamy się politycznie z błotem bardzo często, pytanie brzmi po co?  Chyba nikt w swojej argumentacji, nigdy nie podaje przekroju - CO POLITYCY JAKO CAŁOŚĆ ZROBIŁA DLA WĘDKARZY? Podajcie mi nazwę patrii, która cokolwiek zrobiła dla wędkarzy i ujęła ich chociaż częściowo w swoim programie politycznym? Oni po prostu mają wy%$bane w nas i nasze hobby, tak jak organizacja, która nas niestety reprezentuje czyli PZW.

Masz sporo racji, jednak nie zgodzę się ze wszystkim. Polskie Wody atakują PZW, bo jest to polityczna decyzja. Chodzi im o to aby brać kasę od wędkarzy, zamiast dać aby PZW tutaj brało wszystko, państwu zostawiając ochłapy w postaci opłat dzierżawnych, śmiesznie niskich. Jest tu populizm też charakterystyczny dla PiS, czyli wychodzi gość (minister) i mówi, że karta jest zbyt droga. Zastanówmy się. Nie dość, że nie mówi prawdy, bo karta nic nie kosztuje, to jeszcze sugeruje wyraźnie, że będzie taniej. Ale brak PZW to śmierć SSR-u, wkładów finansowych w zbiorniki (robią to okręgi i koła!, może nie wszędzie, ale jednak często), a że same PW kasą nie śmierdzą i płacą słabo swoim pracownikom, oznacza to ryzyko totalnej degradacji, brak monitoringu (co z rejestrami?). Do tego dziś PZW musi zarybiać zgodnie z operatami i boją się Polskich Wód, więc się starają na maksa, bo grozi im odebranie wody. Ale kto skontroluje PW, jeśli zarabia się tam mało, to ryzyko oszustw nie zmniejsza się ale zwiększa. Do tego PiS to partia kolesiowska, polecam przyjrzeć się jak kwitnie tu prywata, jak Szumowski sobie robił co chciał, jak robi to Obajtek, którego ludzie pisali ustawę aby przejęcie Lotosu było na 'legalu', jeszcze miał sprawować funkcję prezesa przez 6 lat! A to oznacza między innymi, że nasze zbiorniki może przejąć inny baron PiS lub jego znajomy lub członek rodziny, i zostaniemy wydymani na maksa.

Więc uważam, ze wskazuje się właściwe zagrożenia, bardzo realne. Polskie Wody już pokazały, że mają wędkarzy w doopie, robiąc im zakaz nęcenia lub udając, że na Odrze nie było katastrofy. Przejęcie mediów publicznych też ugodziło nas wędkarzy bardzo mocno, ponieważ nie tylko zagłuszono zdanie zdecydowanej większości naukowców o tym, że to było spowodowane przez zbyt częste zrzuty ścieków, co można załatwić w miarę szybko. Zagłuszono też nas, wędkarzy, i olano nas ciepłym moczem, bo za przyczyny naturalne 'oni' nie odpowiadają, więc nie będzie programów naprawczych, Nie słychać też aby ścigani trucicieli, wlanięto w nas, zakazem nęcenia.

Azga, gdzie się mylę? Uważasz, że wyolbrzymiam? Nie uważasz, że można było temu zapobiec (tragedii na Odrze?). Nie tylko PZW tutaj ponosi winę, ten rząd również. Jedni nie naciskali na zmiany, drudzy zaś robią co im się podoba i nawet naukowców zagłuszyć potrafią nie trzymającą się kupy propagandą. Przypomnę też, że nie mamy wcale czystszych rzek, kolejne klęski są przed nami.
Lucjan

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #86 dnia: 21.01.2023, 10:42 »
Napisz mi jaka to wtyczka. Uważasz, że są wtyczki które same kompresują zdjęcia? Bo jeśli to prawda, to taką sobie sprawimy.

Konkretnej wtyczki pod ten silnik forum Ci nie podam, bo musicie przepatrzeć w dodatkach do tego silnika, opieram się chociażby na tym na czym mam postawione swoje strony, czyli wordpress. A skoro tam działa, to znaczy, że się da.
Z innego worka, zobacz na fotkę wrzuconą powyżej przeze mnie z programu zewnętrznego, dodanie jej zajęło kilka sekund, wraz z podaniem linka bezpośredniego, miniatury czy hotlinka dla for, w ten sposób wrzucenie 10 zdjęć i zrobienie z tego galerii na forum zajmuje tyle co załadowanie tych zdjęć-max 30 sekund. Ta fotka waży 174KB a jest na całą stronę ekranu laptopa-waży niewiele i nie jest kobyłą zapychającą serwer. Zrobienie wpisu z 10 zdjęciami na SiGowych rozwiązaniach systemowych zajmuje...i nie zawsze jest zakończone sukcesem, a  to prowadzi po prostu do zniechęcenia.

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2231
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #87 dnia: 21.01.2023, 10:53 »

Konkretnej wtyczki pod ten silnik forum Ci nie podam, bo musicie przepatrzeć w dodatkach do tego silnika, opieram się chociażby na tym na czym mam postawione swoje strony, czyli wordpress. A skoro tam działa, to znaczy, że się da.
Z innego worka, zobacz na fotkę wrzuconą powyżej przeze mnie z programu zewnętrznego, dodanie jej zajęło kilka sekund, wraz z podaniem linka bezpośredniego, miniatury czy hotlinka dla for, w ten sposób wrzucenie 10 zdjęć i zrobienie z tego galerii na forum zajmuje tyle co załadowanie tych zdjęć-max 30 sekund. Ta fotka waży 174KB a jest na całą stronę ekranu laptopa-waży niewiele i nie jest kobyłą zapychającą serwer. Zrobienie wpisu z 10 zdjęciami na SiGowych rozwiązaniach systemowych zajmuje...i nie zawsze jest zakończone sukcesem, a  to prowadzi po prostu do zniechęcenia.

Nie sposób się nie zgodzić.
Sam bardzo rzadko wrzucam coś do galerii. W sumie kiedy naprawdę tworzę jakiś wątek z recenzji czy o czymś konkretnym. Z telefonu w ogóle nie umiem wrzucać, nie używam żadnych tapatalków czy czegoś takiego.
Na kompie znalazłem sobie szybciutki sposób z narzędziem wycinania systemu windows. Co jest banalnie proste i zajmuje sekundę.
Niemniej wtyczka, która sama kompresuje zdjęcie do odpowiednich parametrów i wrzuca je na forum byłaby ogromnym ułatwieniem.
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #88 dnia: 21.01.2023, 11:02 »
W końcu jest dział ku temu, gdzie zainteresowani polityką mogą politykować, wystarczy by władze forum tego przestrzegały i tam kierowały polityczne wywody.

Jak pisałem, wiele rzeczy politycznych jest powiązanych z wędkarstwem, więc ich obecność musi być, faktycznie czasami więcej należy tu przerzucać do tego działu. Jednak nie da się nie nawiązać do polityki, i uważam, że unikanie takich dyskusji jest brakiem odpowiedzialności. Mamy udawać, że polityka wędkarstwa nie dotyczy? Do cholery, kto nie widzi co się kroi? Zakaz nęcenia przez trzy miesiące letnie. Ludzie, czy nie rozumiecie, że możecie dostać totalnie po głowie już za niedługo? To jest atak na naszą wolność, do tego to Wy łowicie w Polsce, nie ja! I nie chodzi mi o to, że nie ma eutrofizacji. Jest, ale nie my za nią odpowiadamy (lub w bardzo małym stopniu), i jak najbardziej trzeba limitów, ale nie zakazów. W UK na Trencie, gdzie są podpięte wielkie miasta, walące tu ścieki żadne ryby latem nie ginęły, pomimo suszy jak cholera i rekordowych upałów, wędkarzom nikt nęcenia nie zakazywał! Tu natura nie zabiła ryb jak chce się to wmówić wędkarzom w Polsce, bo tu nie ma takich jaj, tutaj Agencja Środowiska robi to co ma robić, nie ma tu politycznej miotły, wymiatającej po wyborach fachowców, by obsadzić swojakami te stanowiska. Nie ma tu spółek skarbu państwa, które po spuszczeniu ścieków do Odry mają ochronę państwa i sprawa jest tuszowana (patrz sprawa Bumaru Łabędy). Więc jak mamy działać? Przenosić wpisy o winie upolitycznionych instytucji do działu specjalnego?After my dead body 8) I będę pisał o tym niezależnie od tego kto będzie rządził, PO, PSL czy ktokolwiek inny. Co innego tematy polityczne tam gdzie nie są potrzebne, tu pełna zgoda.
Lucjan

Offline carl23

• Ekspert
« Odpowiedź #89 dnia: 21.01.2023, 11:02 »
Nie sposób się nie zgodzić.
Sam bardzo rzadko wrzucam coś do galerii. W sumie kiedy naprawdę tworzę jakiś wątek z recenzji czy o czymś konkretnym. Z telefonu w ogóle nie umiem wrzucać, nie używam żadnych tapatalków czy czegoś takiego.
Na kompie znalazłem sobie szybciutki sposób z narzędziem wycinania systemu windows. Co jest banalnie proste i zajmuje sekundę.
Niemniej wtyczka, która sama kompresuje zdjęcie do odpowiednich parametrów i wrzuca je na forum byłaby ogromnym ułatwieniem.

Od dłuższego czasu wrzucam foty przez https://postimages.org/ banalne rozwiązanie, a fotki zostają dożywotnio na serwerze, chyba że zechcesz inaczej, więc na forum nie będą straszyły pustki między wpisami za kilka lat. Obecne forumowe rozwiązanie jest archaiczne, nie jest user friendly wręcz zniechęcające.