Autor Wątek: Kolejna pikieta  (Przeczytany 39071 razy)

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
Odp: Kolejna pikieta
« Odpowiedź #150 dnia: 17.03.2017, 14:11 »
No i po herbacie... zebrali się zagłosowali... wybrali.... i jest ....
No cóż ...a my te biedne żuczki dalej klepmy w klawiatury i podniecajmy się ....o czymś czego nie ma .....
A na jesieni znowu spała i "plon gospodarzu plon...."
Bareizm... kwitnie ..... :-X :facepalm: 8)
Maciek

Offline Tomsza

• Ekspert
  • Reputacja: 49
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #151 dnia: 17.03.2017, 14:22 »
A ja tak patrzę po zdjęciach i ciężko wypatrzeć nie siwy łeb :facepalm:,
Czy średnia wieku to nie 60+ ? :facepalm:

Może jednak dożyjemy normalnych czasów.
Tomsza

Offline matchless

• Ekspert
  • Reputacja: 356
  • Ulubione metody: tyczka
« Odpowiedź #152 dnia: 17.03.2017, 14:26 »
Tak, to prawda, średnia wieku może taka być. Tylko jak się nad tym znów zastanowiłem, to przychodząc w zeszłym roku na zebranie w moim kole to była podobna średnia. Może więcej takich +/- 50 ale to i tak nie wieje raczej młodością. Zanim taki w kole coś porobi, zanim trafi do okręgu... To jak nic 60-70 lat!

Zachęcać młodzież trzeba do aktywności. Bo potem nie ma się co dziwić, że siwe łby przy stołach i korycie. Jak ma być inaczej, jak też wielu chętnych i młodych nie ma? Nie widać ich na szczeblu lokalnym to i w okręgach i zg nie będzie. A jak się trafiają młodzi, to pewnie jakieś pociotki ale inne Misiewicze.
Grzegorz

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #153 dnia: 17.03.2017, 14:31 »
Tak, to prawda, średnia wieku może taka być. Tylko jak się nad tym znów zastanowiłem, to przychodząc w zeszłym roku na zebranie w moim kole to była podobna średnia. Może więcej takich +/- 50 ale to i tak nie wieje raczej młodością. Zanim taki w kole coś porobi, zanim trafi do okręgu... To jak nic 60-70 lat!

Zachęcać młodzież trzeba do aktywności. Bo potem nie ma się co dziwić, że siwe łby przy stołach i korycie. Jak ma być inaczej, jak też wielu chętnych i młodych nie ma? Nie widać ich na szczeblu lokalnym to i w okręgach i zg nie będzie. A jak się trafiają młodzi, to pewnie jakieś pociotki ale inne Misiewicze.

Młodych nie będzie. Młodzi mają w D związki i całą resztę. Jedziesz na komercję kiedy masz czas i chęci, płacisz i wymagasz. Ty wybierasz kiedy, co i jak.

Offline mjmaciek

• Ekspert
  • Reputacja: 938
    • Galeria
« Odpowiedź #154 dnia: 17.03.2017, 14:42 »
Trzeba czekać - dopływ kasy ich zmiecie ( a że kasa skończy się za jakieś 10 lat bo w tedy siwe głowy odejdą nic widocznie nie zrobimy...)
Maciek

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #155 dnia: 17.03.2017, 15:10 »
Trzeba czekać - dopływ kasy ich zmiecie ( a że kasa skończy się za jakieś 10 lat bo w tedy siwe głowy odejdą nic widocznie nie zrobimy...)

10 lat? Szybciej moim zdaniem - popadają małe kola w ciągu 5 lat, średnie będą ledwo dychać (starsi płaca połowę składki) więc nie będzie na składki za dzierżawę a to automatycznie oznacza koniec dzierżawy. Nawet jak wg papierów będzie się wszystko zgadzać przy zarybianiu. To też oznacza to, że jeszcze mniej osób będzie się zajmować wodami. Trzeba będzie tylko białą kartę i tyle.
Mało mam w okolicy gminnych wód czy prywatnych w tym "komercji"?
Zostały rzeki jak całkiem zapomnę o brzanach i kleniach na spinning to po co mi składka jak mogę połowić nie wydając na działaczy itd.?

Młodzi pojadą na komercję i złowią ryby. Płacąc tyle ile jest jasno ustalone.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #156 dnia: 17.03.2017, 16:20 »
Janusz bardzo dobrze wyłożył pewną zasadę. Jak się okazuje na szczeblach podstawowych pracuje się w PZW za darmo lub ewentualny zwrot kosztów, natomiast ci na górze dostają dobre pensje (diety, zasiłki, zapomogi -zwał jak zwał). Wymagać się więc powinno od tych co są na pensjach, nie od tych co robią za darmo. Nieprawdaż? A jak jest sami widzimy - lub nie widzimy, bo jest to temat tabu jak się okazuje.

W ten sposób można grać w odbijanego całe lata, szukając winy w kormoranach, braku angażowaniu się szeregowych wędkarzy, suszy i innych plagach egipskich. Sprytnie unika się tematu ogólnego - dlaczego jest jak jest. A przecież ludzie w kołach robią świetną robotę, często dają z siebie to co mogą... Teraz ZG zaczął stosować inną taktykę - używa mediów i prowadzi propagandę sukcesu. Szczytem wszystkiego było wmawianie jaki to Zalew Zegrzyński jest rybny...

Co do młodzieży. Nie czarujmy się. Młodzi ludzie nie mają takiej siły przebicia aby przyjść i prowadzić koło wędkarskie, nie mają takiego doświadczenia, co najważniejsze chęci aby się użerać. Będąc dwudziestolatkiem myśli się o imprezach, fajnym spędzaniu czasu, rwaniu lasek i zabawie ogólnie. Nie liczmy więc na takich ludzi w kołach. 30,40 lat - to jest idealny wiek według mnie jak już.

Lucjan

Kadłubek

• Gość
« Odpowiedź #157 dnia: 17.03.2017, 16:54 »
Luk a kto mając 30-40 lat będzie robił za darmo jak musi tyrać na chałupę, dziecko/dzieci lub go nie ma w kraju? Nawet gdy się takiego znajdzie dodaj do tego użeranie się z hołotą co nie potrafią sklecić poprawnie zdania ale są "w zarządzie" bo znają się z Jankiem, Jędrkiem od wódeczki przez 20 lat czy będą przeszkadzać z czystej zawiści ludzkiej np. zadzwonią do tego i tamtego i już kolega co jest naczelnikiem w jakiejś inspekcji przyjdzie mu do firmy i zacznie się "sprawdzanie".

Jada na komercję i mają szybko, pod nos, bez problemów. Dlatego małe koła poupadają niedługo bo nie będzie komu płacić składek. 60+ płaci obniżoną składkę a średni wiek w PZW to jakieś 45 lat. Podniosą składki? Odejdzie więcej ludzi na komercje lub będzie kłusować.

Offline pandora

• Nowy użytkownik
  • *
  • Reputacja: 2
« Odpowiedź #158 dnia: 17.03.2017, 17:05 »
Robi się grubo!  :D

Stojąc z boku i podpuszczając  innych nie cieszmy się ich sukcesem czy porażką. Stańmy z nimi i wtedy powiedzmy - było grubo!

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #159 dnia: 17.03.2017, 17:10 »
Jada na komercję i mają szybko, pod nos, bez problemów. Dlatego małe koła poupadają niedługo bo nie będzie komu płacić składek. 60+ płaci obniżoną składkę a średni wiek w PZW to jakieś 45 lat. Podniosą składki? Odejdzie więcej ludzi na komercje lub będzie kłusować.

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego emeryci, którzy już tyranie na rodzinę i inne najgrubsze wydatki mają za soba są dodatkowo uprzywilejowani zniżkami?
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline zbyszek321

• Ekspert
  • Reputacja: 190
« Odpowiedź #160 dnia: 17.03.2017, 17:15 »

Zawsze mnie zastanawiało dlaczego emeryci, którzy już tyranie na rodzinę i inne najgrubsze wydatki mają za soba są dodatkowo uprzywil
ejowani zniżkami?
Zdecydowana większość ma bardzo niskie emerytury :)
Zbyszek

Offline bigdom

• Ekspert
  • Reputacja: 67
  • Mam swoje zdanie i nie zawaham się go użyć!!!
« Odpowiedź #161 dnia: 17.03.2017, 17:22 »
Zdecydowana większość Polaków ma niskie zarobki. W Polsce wysokość emerytury w stosunku do ostatniej wypłaty jest jedna z najwyzszych na świecie.
Emeryt ma niską emeryture i żadnych dodatkowych wydatków na ogół (piszemy o tych zdrowych, co mogą jeszcze jechać na ryby, być aktywnymi). Ojciec z dwójką dzieci i kredytem na 25 lat zniżek nie ma.
Sorry za off top.
Nigdy w życiu nie złowiłem karpia i dobrze mi z tym :)
Dominik

Offline maszek95

• Ekspert
  • Reputacja: 46
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #162 dnia: 17.03.2017, 17:29 »
No i tak to jest młodzi się nie garna bo zwyczajnie nie mają na to czasu. Bo to Polska, tu żeby na coś odłożyć trzeba ryrac na dwa etaty. Wiem sam po sobie. Ja praktycznie żyje na dwa domy. I jak mam wolną chwilę to wolę ja spędzić z żoną i córka, lub właśnie nad wodą na rybach. Wystarczy mi że w pracy muszę przebijac głową beton. Choć szczerze powiem jakby była jakaś na prawdę zorganizowana akcja, byłbym w stanie załatwić sobie wolne i wziąść w tym udział.
Mój jest ten kawałek podłogi, nie mówcie mi więc co mam robić!

Offline Mosteque

• Moderator Globalny
  • Ekspert
  • Reputacja: 2239
  • MFT
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #163 dnia: 17.03.2017, 17:31 »

Stojąc z boku i podpuszczając  innych nie cieszmy się ich sukcesem czy porażką. Stańmy z nimi i wtedy powiedzmy - było grubo!

Przepraszam, ale tak nieśmiało zapytam. Czy ty uważasz, że Lucjan w sprawie wędkarstwa w Polsce (które mogłoby mu koło wacaława dyndać) nic nie robi?
Krwawy Michał

Viva la libertad, carajo!

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #164 dnia: 17.03.2017, 18:44 »

Nie wiem co masz na myśli - miałem być w Warszawie? O pikiecie dowiedziałem się z forum dwa dni przed nią, nic praktycznie się nie dało zrobić. Poza tym ja się nie cieszę - odbieram to jako porażkę opozycji Zarządu Głównego. Ktoś może nie chciał abyśmy  stali z nimi na pikiecie? A może myślał, że ma Złoty Róg jak u Wyspiańskiego, i wystarczy zadąć w niego dwa dni wcześniej aby naród stawił się do walki?
Warto właśnie to pokazać - i to mocno, ponieważ po raz kolejny wyszło, że jest to protest niezadowolonych wędkarzy okręgu mazowieckiego. Może Warszawiacy postrzegają rzeczywistość inaczej? Nie wiem... Mam nadzieję, że to będzie dla wszystkich nas istotna lekcja.

'Kupą mości Panowie' lub 'I Herkules dupa, kiedy wrogów kupa' - tego powinniśmy się trzymać! Tak trzeba działać w tym przypadku ;D
Lucjan