Autor Wątek: Wędka spławikowa teleskopowa  (Przeczytany 19839 razy)

aroo04

• Gość
Odp: Wędka spławikowa teleskopowa
« Odpowiedź #60 dnia: 03.05.2017, 20:40 »
Tatko sobie sprawił 2 lata temu dwie wędeczki matchowe, jedna teleskopowa i jedna 3 składowa. Teleskopem można rzucić tak samo daleko, przy dołożeniu obciążenia mimo że składowa jest o 30cm mniejsza.
Myślę, że i bez dociążania się da. Zawsze można odchudzić linkę ;)

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 2078
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #61 dnia: 03.05.2017, 21:08 »
Tak piszecie o uszkodzeniu tej szczytówki, a zastanawiliście się co wtedy? Jak macie 3-skład to pozostaje naprawa gwarancyjna, a raczej wymiana na nowy element dość drogi, sztukowanie (bardzo nie estetyczne i zmieniające akcję kija) lub skrócenie szczytówki co również wiąże się ze zmianą akcji kija. W tele matchówce jedyne co robię to biorę i wymieniam szczytówkę, która jest łatwodostępna a jej cena to około 20zł. Więc czego tu się bać?? Poza tym, trochę ostrożności przy składaniu i nic nie ma prawa się stać. Mycie po wędkowaniu (banalne) i nie odkładanie wędki w piach zapobiegnie pozostałym uszkodzeniom i wszystko gra.

Panowie, może ja źle kombinuję, ale ja radząc komuś, mam na myśli przede wszystkim lepsze wyniki.  Podawane tu argumenty to już inny wymiar łowienia, mi obcy, i to nie dlatego, że mieszkam w UK....

Nie mam zamiaru nikogo przekonywać tu do czegoś, bo i po co :D W sumie to przecież więcej ryb będzie pływać w polskich wodach 8)
Lucjan

Offline SNAJPEROO7

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 10
  • Nooo wypuszczam aby pan mógł sobie złapać
  • Ulubione metody: feeder i spinning
« Odpowiedź #62 dnia: 03.05.2017, 21:12 »
Jestem w posiadaniu telematch  Jaxon XT-Pro 4,20 i 5-25cw. o dziwo posiada nie 6 czy 8 przelotek a 10. Od pięciu lat spisuje się jak dla moich potrzeb bardzo dobrze, jak każdy na początku popełniałem wiele błędów odnośnie zestawów i ciężko było się nauczyć zatopienia żyłki. Z czasem to wszystko się ogarnęło i teraz jest ok. Łowię na znacznych odległościach, nie mam problemu z zatopieniem żyłki a tym bardziej nie zauważyłem aby mój kolega łowiący trzyskładem miał lepsze wyniki, czy znacząco  dolej zarzucał zestaw. Po każdym wędkowaniu wędka jest zawsze umyta w miarę możliwości a w domu poprawka kosmetyki i wszystko gra. Proponuję dla mniej wtajemniczonych obejrzeć kilka filmików z Pepą Konopasem w roli głównej jak opisuje zestawy, sprzęt, techniki połowu, prowadzenie oraz jak poprawnie to wszystko zrobić. Prawdziwy mistrz odległościówki jego największy rekord to 100kg. leszcza w trakcie czterogodzinnych zawodów filmik dostępny na yt. Gorąco polecam.
Nie kłuć się z idiotą, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona  doświadczeniem.

Offline SNAJPEROO7

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #63 dnia: 03.05.2017, 21:31 »
Nie daje mi to spokoju więc pytanie kieruje do Tych kolegów bardziej wtajemniczonych odnośnie match.
Jeżeli mamy dwie wędki jedna telematch dróga w składzie długość i cw takie same, dokładnie tak samo skonstruowany zestaw począwszy od wędki kończywszy na haczyku to mimo wszystko wędziskiem składowym będziemy łowić więcej ???.  Jak rozumieć że przy wędkach telematch kończy się finezja, przecież wędka to tylko nośnik naszego zestawu na daną odległość nic więcej, do momentu brania i holu ryby, tak więc prezentacja przynęt powinna być taka sama. Czy czegoś nie zrozumiałem  ???
Nie kłuć się z idiotą, bo sprowadzi cię do swojego poziomu i pokona  doświadczeniem.

Offline damiansrd88

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 17
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 03.05.2017, 21:37 »
No dokładnie, a ostatnio moda na matchówki, czasem lepsza może być bolonka czy float.
Match to dla mnie cienkie linki i zatapianie żyłki typowe do łowienia na wodach stojących.
A dla mnie match to przede wszystkim trotting, i co? Źle łowię? Bo nie mam wędki typu Avon, czy Specimen?
Kolego nOcny, jeśli mowa o odległości rzutowej to porównuj match w 3-składzie i match w teleskopie, a nie jakąś tam uniwersalną wędkę teleskopową...
A i jeszcze jedno do poprzedniego kolegi, niektórzy wręcz radzą do wędek match i zestawów ze sliderem używać żyłek 0,18-0,20, nawet do 0,25.
Źle nie łowisz, tylko sprzęt nie jest w pełni dopasowany. Nikt nikogo nie zmusza do kupowania zawsze specjalistycznego sprzętu, ale czasami warto zainwestować ;)

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #65 dnia: 03.05.2017, 21:38 »
Nie daje mi to spokoju więc pytanie kieruje do Tych kolegów bardziej wtajemniczonych odnośnie match.
Jeżeli mamy dwie wędki jedna telematch dróga w składzie długość i cw takie same, dokładnie tak samo skonstruowany zestaw począwszy od wędki kończywszy na haczyku to mimo wszystko wędziskiem składowym będziemy łowić więcej ???.  Jak rozumieć że przy wędkach telematch kończy się finezja, przecież wędka to tylko nośnik naszego zestawu na daną odległość nic więcej, do momentu brania i holu ryby, tak więc prezentacja przynęt powinna być taka sama. Czy czegoś nie zrozumiałem  ???
Wszystko kolego zrozumiałeś, logiczne, trzeźwe myślenie, masz  :thumbup:

Offline SNAJPEROO7

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #66 dnia: 03.05.2017, 21:44 »
A już myślałem że te drugie  :beer: zrobiło małe zamieszanie w mojej głowie  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #67 dnia: 03.05.2017, 22:14 »

Dlaczego więc wszystkie wędki nie są teleskopami? :)
Lucjan

Offline kop3k

• Ekspert
  • Reputacja: 320
  • Amat Victoria Curam
    • Galeria
  • Ulubione metody: gruntówka + sygnalizator
« Odpowiedź #68 dnia: 03.05.2017, 22:28 »
Wady wędzisk teleskopowych.
1)Większa waga wynikającą z:
a) wędzisko składowe 3,9 metra długość całkowita ze spigotem po rozłożeniu poniżej 4 m. Natomiast w teleskopie o długości użytkowej 3,90m będzie to przeszło 4,30 m wynika to z dużej ilości łączeń.
b) zastosowania przelotek innej budowy
c) konieczność zastosowania grubszego blanku (większej średnicy) umożliwiającego połączenie tak dużej ilości sekcji.

2) grubszy blank poza gorszymi walorami estetycznym utrudnia także zarzucania pod wiatr i komfort łowienia podczas wiatru.

3) wędka składowa ma mniej "przesztywnień" co sprawia że ma pełniejszą i płynniejsza pracę w przeciwieństwie do teleskowego odpowiednika.

4) sam sposób połączenia elementów w teleskopie zwiększa podatność na uszkodzenia w porównaniu do wędziska składowego.

Itd.

Offline SNAJPEROO7

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #69 dnia: 03.05.2017, 22:32 »
Liczyłem na coś więcej, ;)  to nie jest odpowiedz na moje pytanie, bardziej pominięcie jej, więc może jakieś konkretne argumenty przemawiające na niekorzyść telematchów, bo jak na razie żadnego nie usłyszałem. A tak na marginesie to dlaczego wszystkie wędki miały by być teleskopami, rynek musi być zróżnicowany abyśmy mieli w czym wybierać. A i jeszcze jedno czy dla Ciebie telematch i zwykły teleskop to to samo ????

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #70 dnia: 03.05.2017, 22:34 »
Widzę, że się już tutaj moje wypowiedzi usuwa -gratuluje :bravo:

Offline SNAJPEROO7

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #71 dnia: 03.05.2017, 22:35 »
kop3k i to jest to co skutkuje większą ilością poławianych ryb na trzyskładach ???

aroo04

• Gość
« Odpowiedź #72 dnia: 03.05.2017, 22:38 »
Liczyłem na coś więcej, ;)  to nie jest odpowiedz na moje pytanie, bardziej pominięcie jej, więc może jakieś konkretne argumenty przemawiające na niekorzyść telematchów, bo jak na razie żadnego nie usłyszałem. A tak na marginesie to dlaczego wszystkie wędki miały by być teleskopami, rynek musi być zróżnicowany abyśmy mieli w czym wybierać. A i jeszcze jedno czy dla Ciebie telematch i zwykły teleskop to to samo ????
Niektórzy tak właśnie "omijają". A no i pierwszy pkt. wypowiedzi kop3k jest nieprawdą-wędki tele match są lżejsze od składowych, trzeba tylko brać pod uwagę wędki tej samej firmy, ten sam model i parametry. Średnio o 15g.

Offline Jarekb11

• Ekspert
  • Reputacja: 112
« Odpowiedź #73 dnia: 03.05.2017, 22:50 »
Według mnie to jeśli w Tele Mach dostanie ci sie jakiś  "papropch" , ziarenka piasku  między  dwie rurki (w złączenie) to takie złączenie może ci ulec uszkodzeniu podczas składania.
Wydaje mi się że nie zdemontujesz wędki typu tele match w celu dokładnego wyczyszczenia.
Po za tym  mojemu koledze zdarzyła się sytuacja że szczytówka mu się zakleszczyła i w żaden sposób nie dało się złożyć wędki.N ie wiem czemu się tak stało.

Offline Luk

• Administrator
  • Ekspert
  • Wędkarstwo rządzi!
« Odpowiedź #74 dnia: 03.05.2017, 22:52 »

Telematch, teleskop, travel rod - zwał jak zwał :)

Kije nasadowe to lepsza praca przede wszystkim, więcej składów, więcej usztywnień. Różnica o jakiej piszesz, to ilość przelotek, praca, jakość i trwałość (teleskopy sa podatne na uszkodzenia) .

Jednak dla mnie ujęcie podstawowe to jakość łowienia. Używając matchówki masz większy zasięg, łatwiej się zarzuca, możesz używać mniejszych gramatur spławików. Łatwiej łowić z opadu, kij jest bardziej 'responsywny' lepiej się nim holuje ryby.

Teleskopy powstały aby skrócić matchówkę i zrobić raczej kij, który łatwiej ze sobą zabrać (dlatego w UK nazwa to travel rod) - i jest to coś za coś. Można miec ją w bagażniku i używać na krótkich wypadach, podczas 'szybkich' sesji.

Panowie, jasne, że się połowi w ten sposób. Tak jak na sprężynę dobry wędkarz natrzaska ryb też sporo, może więc mówić, że Metoda wcale nie jest lepsza. ALe to nie jest to samo. Różnice o jakich mówimy  tutaj są niby niewielkie, ale po przesiadce z teleskopa na matchówkę te są zauważalne, i można naprawdę poprawić swoje wyniki. Aczkolwiek jeżeli wolimy takie wędki - nie ma sprawy, na pewno jednak nie dorównają matchówkom, tak jak sprężyna nie dorówna Metodzie :)
Lucjan