Dzięki Panowie, zamówię sobie ten SPRO vento. Ciekawe jak będzie wywarzał moją nową xenie light 4,2 m. Ma ktoś ten kołowrotek zamontowany do tej wędki?
Xenia Light jest stosunkowo lekkim kijkiem, ma około 200 g. Myślę, że wersja 3000 będzie tutaj odpowiednia, waży 290 g.
Różnica wagowa pomiędzy 3000 a 4000 nie jest duża, więc w zasadzie możesz sobie wybrać według własnego uznania.
Ja preferuję modele 3000 i mam takie nawet w wędkach 4,20 i dłuższych.
Wyważenie generalnie nie jest tutaj specjalnie istotne, nie jest to parametr wpływający na rzuty, ich odległość czy skuteczność łowienia. Pewne wychylenia nie mają znaczenia. To nie jest tyczka, która jest długa na 13 metrów i musimy ją trzymać w ręku, walczyć z wiatrem etc. Moim zdaniem cięższy kołowrotek przy dolniku może rzuty nawet utrudniać.
Jako przykład podam wędkę bez kołowrotka - kiedy machacie nią na sucho to wywija się tym kijkiem całkiem fajnie. Kiedy zarzucacie na sucho (bez kołowrotka) to śmiga aż miło. A przecież jak położymy ją na palcu w miejscu na przykład łączenia blanku z dolnikiem to poleci do przodu natychmiast. Wyważenie jest więc nijakie ale macha się kijkiem spoko. A weźcie w miejscu, gdzie macie mieć kołowrotek dajcie odważnik 1 kg. Wyraźnie będzie utrudniał rzuty. Moim zdaniem więc, wyważenie kołowrotka - jak najbardziej, ale jego waga nie powinna powodować wychylenia w grugą stronę - czyli w stronę dolnika. W związku z tym - za lekki być może ale za ciężki będzie już utrudniał łowienie.