Autor Wątek: Kołowrotek do matchówki  (Przeczytany 43610 razy)

Offline dalglish7

• Ekspert
  • Reputacja: 87
  • Ulubione metody: method feeder
Odp: Kołowrotek do matchówki
« Odpowiedź #30 dnia: 06.11.2015, 16:02 »
No nie, w modelu 4000 masz szerszą i dłuższą szpulkę. Tak jak pisałem wyżej, zamieniłem rotory od 10300 do 10400 i nie pasowało, źle nawijał linkę, model 10400 ma dłuższą oś. Korpus ten sam ale inna oś.

Ok, rozumiem w czym rzecz.Kupię ,nawinę ,sprawdzę , to będę wiedział co i jak ;).
Dzięki za cenne informacje :thumbup:.
Zbyszek

Offline koks

• Zaawansowany użytkownik
  • Reputacja: 21
« Odpowiedź #31 dnia: 06.11.2015, 23:10 »
Z perspektywy czasu (wiele lat) mogę powiedzieć, ze kiedyś lubiłem lekkie i male kołowrotki teraz jednak zauważam problem z tymi małymi (rzędu 1000 i 1500) kołowrotkami - pomijajac fakt, ze zwijaja podczas obrotu mniej żyłki, szpule maja mniejsza średnice co powoduje, ze żyłka skreca sie i tworzy latwiej ''spirale''.
Kupuje teraz koloworotki 4000 i takie bym polecał. Można je spokojnie uzyc do matchowki i do feedera.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #32 dnia: 06.11.2015, 23:34 »
Ja mogę się podpisać pod tym, co napisał koks.
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #33 dnia: 06.11.2015, 23:35 »
Z perspektywy czasu (wiele lat) mogę powiedzieć, ze kiedyś lubiłem lekkie i male kołowrotki teraz jednak zauważam problem z tymi małymi (rzędu 1000 i 1500) kołowrotkami - pomijajac fakt, ze zwijaja podczas obrotu mniej żyłki, szpule maja mniejsza średnice co powoduje, ze żyłka skreca sie i tworzy latwiej ''spirale''.
Kupuje teraz koloworotki 4000 i takie bym polecał. Można je spokojnie uzyc do matchowki i do feedera.
:thumbup:
Arek

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #34 dnia: 07.11.2015, 00:47 »
Ostatnio nastała wśród producentów szerokoszpulowa moda - w efekcie liczne modele "3000", a nawet przynajmniej trzy modele "2500" (Shimano Aero FA/HGFA, Stradic CI4+ RA, Super GT RD), znakomicie nadają się pod szpulowym względem do typowych zastosowań wagglerowych czy bolońskich, dysponując znacznie szerszymi szpulami niż np. klasyczne "3000" Shimano.

Bywają stosunkowo lekkie "4000" (np. modele Shimano wykonane z CI4+ lub Rive R-Match), ale niektóre są przytłaczająco ciężkie (np. Shimano Aero Match, Daiwa Match Winner, Daiwa TD-R) i ważą niekiedy ponad trzy razy więcej niż cienkoblanowa matchówka 13', więc przy ewentualnym wyborze "4000" do spławikówki trzeba zachować ostrożność :)

Offline koks

« Odpowiedź #35 dnia: 09.11.2015, 11:23 »
Ciezar wiekszych kolowrotkow rzedu 4000 nie jest wbrew pozorom taki zly - zazwyczaj wywaza fajnie matchowke (w feederze to mniej wazne). Bardzo wazna sprawa jest zrozumienie faktu, ze kluczowa sprawa nie jest sama waga zestawu a jego wywazenie. Wole lowic dobrze wywazona ale ciezsza wedka z kolowrotkiem niz lekka ale zle zbalansowana. Mam wiele sredniej i wyzszej klasy matchowek od dlugosci od 10ft do 18ft i generalnie musze powiedziec, ze najgorzej sie lowi na ''niedowazona'' matchowke tzn. wtedy kiedy ''leci na pysk'' i tak jest czesto z mniejszymi kolowrotkami. Moja najgorsza wedka do wywazenia jest Shakespeare match travel (taka chyba w bodajze 5 skladach)  - bo strasznie jest zle wywazona i leci na pysk jak jasna cholera, nawet 4000 nie rozwiazuje problemu. Z praktycznego punktu widzenia wole juz lowic na ''przewazona'' wedke tzn kiedy ''leci da d.pe '' bo nie meczy tak reki. Oczywiscie ideal jak jest wywazona ;)

Offline Modus

• Ekspert
  • Reputacja: 1275
  • Ulubione metody: trotting
« Odpowiedź #36 dnia: 09.11.2015, 13:59 »
Na rynku jest wiele matchówek fabrycznie upośledzonych pod względem zbalansowania, ale bywają też kije (nawet 15') całkiem przyjemnie zbalansowane już przed przykręceniem jakiegokolwiek kołowrotka, więc doczepianie do nich 400-gramowca wypada uznać za ciężkie nieporozumienie ;)

Oczywiście w odniesieniu do uzbrojonych bolonek oraz matchówek (przynajmniej od 13' w górę) nie stosuje się spinningowych kryteriów dobrego wyważenia (środek ciężkości tuż przed stopką kołowrotka), bo wiązałoby się to z użyciem monstrualnych kręciołów, a kilkugodzinne aktywne łowienie takim zestawem byłoby męczarnią.

Offline Mateo

• Administrator
  • Ekspert
  • Reputacja: 983
    • Galeria
    • Spławik i Grunt
  • Ulubione metody: waggler method
« Odpowiedź #37 dnia: 09.11.2015, 14:42 »
nie stosuje się spinningowych kryteriów dobrego wyważenia (środek ciężkości tuż przed stopką kołowrotka), bo wiązałoby się to z użyciem monstrualnych kręciołów, a kilkugodzinne aktywne łowienie takim zestawem byłoby męczarnią.
To też warto podkreślić :)
Pozdrawiam
Mateusz

Offline Arunio

• Ekspert
  • Reputacja: 525
  • Życie jest krótkie, a łowić się chce!
    • Galeria
  • Ulubione metody: feeder
« Odpowiedź #38 dnia: 09.11.2015, 21:29 »
Brać pod uwagę co jest na rynku ,to wielka niewiadoma! Nawijak 4000  pomijając w niewielu wypadkach gabaryt? to loteria! Ja patrzył bym na wagę kołowrotka! Teraz większość produkcji raczej trzyma dystans gabarytowy! Większość np. Ryobi ,daje się nawet z neta określić gabarytem! Można moje podejście tu piętnować ! Ale odpuściłem maszynki poniżej 2500! Może błędnie? Ale to mój wybór!  Można sugerować ,ale nie narzucać co jest OK!
Arek

Offline marian190975

• Reputacja: 39
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #39 dnia: 10.11.2015, 10:33 »
Czytając temat sprawdziłem swoje wędki Dam sumo trx folat 360 cm  z kołowrotkiem Shimano Exage 3000mrc i Sensas 450 cm z kołowrotkiem Luxor Penzon Michel 3500, w obu przypadkach lecą na "pysk", w pierwszym przypadku środek ciężkości jest ok,15 cm od osi mocowania kołowrotka natomiast w drugim jeszcze dalej ok. 30 cm. Nigdy to tego nie przykładałem większej uwagi, jednak co do wielkości kołowrotków to polecam większe modele, miałem przy Sensasie kołowrotek Shimano rozmiar 1000 lub 1500 już nie pamiętam dokładnie, ale dla mnie osobiście była to porażka, za wolno zwijał zestaw i zatopienie żyłki też nie do końca wychodziło, brakowało mi szybkości kołowrotka.

Offline katmay

• Ekspert
  • Reputacja: 563
« Odpowiedź #40 dnia: 10.11.2015, 20:55 »
Mnie Drennan fd 3000 wyważa Browninga Force Silver Match na 2 cm nad kołowrotkiem. Kijek sam jest nieźle wyważony.
Marcin

Offline kismet75

« Odpowiedź #41 dnia: 26.01.2016, 19:58 »
Koledzy podpinam się do tego tematu jaki kołowrotek wybrać do kijka  Shimano Super Ultegra AX Match - Fishing Rod 3,90  20g . Myślę o Drennan FD3000 , Drennan FD4000 ,Dragona Maxima HS RD 830 iT  lub coś innego . No i zasób portfela 200-500pln :D
Pozdrawiam
Mariusz

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #42 dnia: 26.01.2016, 20:09 »
Koledzy podpinam się do tego tematu jaki kołowrotek wybrać do kijka  Shimano Super Ultegra AX Match - Fishing Rod 3,90  20g . Myślę o Drennan FD3000 , Drennan FD4000 ,Dragona Maxima HS RD 830 iT  lub coś innego . No i zasób portfela 200-500pln :D

Szymek aero Spin. Zetka Ci zostanie  :)

Offline kismet75

« Odpowiedź #43 dnia: 26.01.2016, 20:24 »
Mówisz o tym modelu Shimano Aero Feeder 4000 FA  ale on chyba drogi jest.
Pozdrawiam
Mariusz

Offline kALesiak

• Ekspert
  • Reputacja: 86
« Odpowiedź #44 dnia: 26.01.2016, 20:43 »
Mówisz o tym modelu Shimano Aero Feeder 4000 FA  ale on chyba drogi jest.

Kur... zapiał, któryś z kolegów tu linkował tego kręcioła na FM. Albo ja mam palimpsesty  :(