Eddie ja uważam, że dobrze ustawiona i sparametryzowana instalacja gazowa to spadek mocy o 1-2% - więc niezauważalnie. Dla zwykłego użytkownika auta różnica w użytkowaniu jest żadna. Natomiast moja ocena jest taka, że silniki produkowane są tak by były zasilane benzyną a nie gazem i wszystko w silniku ustawiane jest pod to pierwsze. Jeżeli ktoś podjął decyzję popartą ekonomią to gaz jest odpowiedzią na rosnące ceny paliwa w Polsce.
Jak najbardziej się zgadzam 
Co do opłacalności, np w moim przypadku instalacja zwraca się po ok 4-5 miesiącach - miesięcznie na paliwie zaoszczędzam ok 450-500zł, dobra polska sekwencja STAG kosztuje ok 1700 - 2200 zł dla silnika 4 cylindrowego a ok 2800 dla 6 cyl. Dla mnie gaz to po prostu pieniądze które zostają w mojej kieszeni, gdyby benzyna była na poziome 2zł/litr to nikt normalny nie montowałby gazu.
Zgadza się. Silniki są tak produkowane aby były zasilane benzyną...
Nie jestem przeciwnikiem gazu. Moje poprzednie dwa samochody były właśnie wyposażone w inst LPG. Jeździłem dużo. W zasadzie zawsze moje auta były wykorzystywane również do pracy. Na LPG zrobiłem dobre 400 tys. Nie narzekałem. Ale fakt że najwięcej na gazie jeździłem starym golfem jeszcze na gaźniku. Skomplikowanym pierburgu, ale było ok. Średnio 8l/100km...I co 20-30tys mały przegląd instalacji. Było tanio i w zasadzie bezproblemowo.
Nieco na marginesie, to dobry gaz jest wyjątkowo czysty. Zaskoczony byłem przy wymianach oleju. Auto z przebiegiem kilkuset tysięcy, a olej przy wymianie był prawie jak nowy. Czyściutki silnik.
Jednak od chwili kiedy zdecydowałem się na diesla jest jeszcze lepiej. Teoretycznie nieco drożej. 5l ON to ok 25zł...8l gazu 16zł. Ale przy dieslu odpadają jakiekolwiek przeglądy instalacji. No i przy gazie zawsze trochę potrzeba benzyny na rozruch. Poza tym częściej trzeba wymieniać świece, kable..
Diesla uwielbiam za jego prostotę i fantastyczną niezawodność...Taki błogi spokój. Cierpliwie cały czas swoje klekocze.
Benzyna z gazem czasem ma swoje małe humory.
Fakt że posiadam stare diesle. Jeszcze bardzo proste i solidnie zrobione. Te nowsze eco, blue i inne wynalazki to trochę inna bajka...Ale i najnowsze benzyniaki też czasem słabo gaz tolerują...