Autor Wątek: Kołowrotki do metody do 350 zł  (Przeczytany 12129 razy)

Ciapaty

• Gość
Odp: Kołowrotki do metody do 350 zł
« Odpowiedź #60 dnia: 28.06.2021, 12:21 »
Mam młynek ze zwykłym trójkątnym.
Klipuję normalnie, bez gumki.
Zero jakichkolwiek problemów.
Dobrze trzyma, nie wypada, nie kaleczy mi żyłki itp.
Wiadomo, metalowy okrągły lub sprężynujący o wiele lepszy, ale z takim też da się łowić

Offline Awek

• Ekspert
  • Reputacja: 334
  • Ulubione metody: wędkarstwo karpiowe
« Odpowiedź #61 dnia: 28.06.2021, 12:42 »
Mam młynek ze zwykłym trójkątnym.
Klipuję normalnie, bez gumki.
Zero jakichkolwiek problemów.
Dobrze trzyma, nie wypada, nie kaleczy mi żyłki itp.
Wiadomo, metalowy okrągły lub sprężynujący o wiele lepszy, ale z takim też da się łowić
Wszystko ok, do momentu jak ci podejdzie jakiś smok, nie zdążysz wypiąć żyłki, albo hak rozgięty, albo pęknie przypon bądź żyłka, sprawdzone nie raz niestety, szkoda tych ryb bo nigdy sie nie dowiem jakie były. Polecam przeróbkę na silikonowe z Ali.
Sławek

Ciapaty

• Gość
« Odpowiedź #62 dnia: 28.06.2021, 12:51 »
Kilkadziesiąt razy już odklipowywałem

EDIT: I tak mam zamiar niedługo go wymienić na coś lepszego, bo powoli się rozpada

Offline ErykS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
  • Ulubione metody: waggler i feeder
« Odpowiedź #63 dnia: 28.06.2021, 17:11 »
Zobacz sobie kołowrotek winera x cast mx 5000 . Kupiłem go niedawno i złego słowa nie mogę powiedzieć kosztował troszkę ponad 200 zł ( na pierwsze zakupy na ich stronie jest rabat ) .

Używasz do metody? do jakiego kija? trochę duży ten 5000, ale chodzi mi też po głowie jak patrzę na niego, tylko, czy winner spisał się tak jak przy żyłce..
Użytkuje go z 3 miesiące do metody z kijem 3.60 . Aktualnie jestem zadowolony dobrze mi się nim rzuca , płynny hamulec . Myślę że za takie pieniądze jest wart rozważenia .

A jak klip? nie kaleczy żyłki? jest ewentualna możliwość wyciągnięcia aktualnego i zamontowania gumowego? Bez ingenercji w konstrukcje klipa choćby? (w aktualnych okumach na szpuli aluminiowej klip jest zespolony z trekotka)
Jak jesteś zainteresowany to jutro mogę Ci podesłać zdjęcia jak to wygląda z tym klipem
Eryk :-)

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 3
  • Ulubione metody: method feeder
« Odpowiedź #64 dnia: 28.06.2021, 18:01 »
Zobacz sobie kołowrotek winera x cast mx 5000 . Kupiłem go niedawno i złego słowa nie mogę powiedzieć kosztował troszkę ponad 200 zł ( na pierwsze zakupy na ich stronie jest rabat ) .

Używasz do metody? do jakiego kija? trochę duży ten 5000, ale chodzi mi też po głowie jak patrzę na niego, tylko, czy winner spisał się tak jak przy żyłce..
Użytkuje go z 3 miesiące do metody z kijem 3.60 . Aktualnie jestem zadowolony dobrze mi się nim rzuca , płynny hamulec . Myślę że za takie pieniądze jest wart rozważenia .

A jak klip? nie kaleczy żyłki? jest ewentualna możliwość wyciągnięcia aktualnego i zamontowania gumowego? Bez ingenercji w konstrukcje klipa choćby? (w aktualnych okumach na szpuli aluminiowej klip jest zespolony z trekotka)
Jak jesteś zainteresowany to jutro mogę Ci podesłać zdjęcia jak to wygląda z tym klipem

Chętnie zobaczę, a co do klipa trójkątnego - aktualnie posiadam i klipuje na gumki z rossmana, ale średnio lubię to rozwiązanie, zazwyczaj zapominam wyciągnąć gumkę przed zwijaniem sprzętu i zawsze zostanie, później parcieje między żyłka i jakoś tak mi nie leży, miała puszczać przy większej rybie, raz mi się taka trafiła i o dziwo nie strzeliła, a strzelił przypon 0.20

Offline ErykS

• Aktywny użytkownik
  • Reputacja: 23
« Odpowiedź #65 dnia: 29.06.2021, 11:55 »
Obiecane zdjęcia klipa
Eryk :-)

Offline pr00

• Ekspert
  • Reputacja: 315
« Odpowiedź #66 dnia: 29.06.2021, 12:24 »
Pany taki P. Solski używa fabrycznych klipów w Stelli i nigdy nie słyszałem żeby na coś narzekał, a umówmy się przy takim budżecie można wziąć wszystko. Klip w Stelli to to samo co w innych dla porównania zdjęcia. Po co rezygnować ze świetnych kołowrotków w swojej cenie przez jeden szczegół. Osobiście używam klipa ze Stradica FL i złego słowa nie powiem.

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #67 dnia: 30.06.2021, 14:44 »
Pany taki P. Solski używa fabrycznych klipów w Stelli i nigdy nie słyszałem żeby na coś narzekał, a umówmy się przy takim budżecie można wziąć wszystko. Klip w Stelli to to samo co w innych dla porównania zdjęcia. Po co rezygnować ze świetnych kołowrotków w swojej cenie przez jeden szczegół. Osobiście używam klipa ze Stradica FL i złego słowa nie powiem.

Tylko, że z części dostępnych na rynku, to oprócz gumowych z ali, to pozostają tylko te wymienne z ali. A co w przypadku zwrotu na gwarancję, nikt nie robi problemów? Generalnie to nadal nie wiem w zasadzie co mam wybrać, bo mam jeszcze większy mętlik w głowie. W piątek najprawdopodobniej sprzedam swoje młynki i już tak bardziej się muszę rozglądać, żeby w przyszłym tygodniu mi coś przyszło. Myślałem nad dwoma różnymi młynkami, ale nie wiem czy to dobry pomysł, choć i tak do 3.6 wezmę raczej jakiś większy 5000.

Winner X-Cast MX5000
Browning black viper compact 845 też mi wpadł w oko
Flagman Armadale 5000
Shimano Nasci 4000
Shimano Sahara fl4000
Flagman Armadale Feeder 6000
Haldorado by Dome TEAM FEEDER Fine Carp 4000/5000
Flagman Mascot
Daiwa Ninja, choć do tej ninji to dalej się coś nie mogę przekonać

Myslalem tez nad wzieciem np jednego tanszego i drugiego drozszego, winner jest na promocji za 212 na feedersklepie, ale nie chce ładować w drugi 500 wtedy za bardzo.

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #68 dnia: 30.06.2021, 14:56 »
Stoję przed podobnym problemem i mój wzrok zawiesił się na dwóch młynkach od By Dome Fine Carp 4000, który wymieniłeś, oraz Pro Method Feeder 5000. Cena/jakość wypadają dosyć solidnie na tle recenzji, które przeczytałem, oba można znaleźć za 335 złotych polskich.
Plum

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #69 dnia: 30.06.2021, 15:22 »
Tylko, że z części dostępnych na rynku, to oprócz gumowych z ali, to pozostają tylko te wymienne z ali. A co w przypadku zwrotu na gwarancję, nikt nie robi problemów?

A po co je zmieniać ? Napisałem, że skoro P. Solski używa to czemu Ty masz nie używać ?
Ja używałem, uzywam i żadnych problemów nie mailem.

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #70 dnia: 30.06.2021, 15:45 »
Stoję przed podobnym problemem i mój wzrok zawiesił się na dwóch młynkach od By Dome Fine Carp 4000, który wymieniłeś, oraz Pro Method Feeder 5000. Cena/jakość wypadają dosyć solidnie na tle recenzji, które przeczytałem, oba można znaleźć za 335 złotych polskich.

A jeśli mogę zapytać, to gdzie znalazłeś by dome za 335 zł? bo ja widziałem najtaniej chyba i najpewniej na feedersklepie, tyle, że 390 zł sobie życzą i to średnio mi się podoba już.
Ja mocno uwagę zwracam na wygląd i jasny kołowrotek u mnie odpada, tym bardziej, że kije są czarno-czerwone. Mocno mnie ciekawi wlasnie ten dome fine carp, ale kilka postów wcześniej w tym temacie było pisane, że 4000 i 5000 się różnią jakoś, chyba, że źle zrozumiałem. Dawid Moska używa tych kołowrotków, pytanie tylko, czy dlatego, że są dobre, czy robi im reklamę..

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #71 dnia: 30.06.2021, 15:48 »
Tylko, że z części dostępnych na rynku, to oprócz gumowych z ali, to pozostają tylko te wymienne z ali. A co w przypadku zwrotu na gwarancję, nikt nie robi problemów?

A po co je zmieniać ? Napisałem, że skoro P. Solski używa to czemu Ty masz nie używać ?
Ja używałem, uzywam i żadnych problemów nie mailem.

Źle przeczytałem, on wygląda zupełnie inaczej niż ten z okumy, w okumie jest tylko taki ząbek wykonany z twardego plastiku i jeszcze do tego mocno ściśnięty chyba, za każdym razem przy klipowaniu żyłka spłaszczona i odkształcona w tym miejscu. Poza tym trochę nie rozumiem porównania klipa z młynka za 2600 zł, do młynka za 120. To tak jakby porównać choćby opony w aucie i mówić, że kształt przecież ten sam

Offline pr00

• Ekspert
« Odpowiedź #72 dnia: 30.06.2021, 16:08 »
Poza tym trochę nie rozumiem porównania klipa z młynka za 2600 zł, do młynka za 120. To tak jakby porównać choćby opony w aucie i mówić, że kształt przecież ten sam

A jaką masz wiedzę na temat tych klipów ?
Przyszedłeś po pomoc i wsparcie, czy pisać teorie których nie jesteś pewien ?
Przeczytałeś ze zrozumieniem mój post ?
Mam wrażenie, że czekasz na odpowiedź "kup XXX jest najlepszy", nikt tutaj za Ciebie nie zdecyduje, musisz to sam zrobić.

Offline Dziok

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #73 dnia: 30.06.2021, 17:00 »

Przeglądałem teraz i na angryfishu znalazłem za 335 zł, tylko, że wersja 4000 ma przełożenie 5.2:1, a 5000 4.6:1 i to trochę na minus, wtedy rzeczywiście lepiej by było wziąć wersję 5000, ale cena w wysokości 379 zł, ale można jeszcze połączyć w jakiś rabat przy zakupie dwóch 

Offline azga

• Ekspert
  • Reputacja: 266
« Odpowiedź #74 dnia: 30.06.2021, 17:04 »
Plum